Opel Grandland X Innovation 1.6 CDTi Aut. - Referencia termék

by Buday Dénes

Nem is tudom mással kezdeni a mondandóm, mint azzal, hogy egyszerűen jó! Formavilága egyszerű, de nem érdektelen, az orr-kialakítása pedig jól illik az Opel-családba. Nem mellesleg kiváló minőségű, jól felszerelt szabadidő-autó, de jöjjenek már a részletek!

 

A Grandland X hossza 4477 milliméter, szélessége 2098 milliméter, míg magassága 1609 milliméter – bármilyen szögből sportos megjelenéssel. Meghatározó jegye a kettős LED csík - a felső közülük index is -, mely körbeöleli a szintén LED-es adaptív fényszórókat. Ezek a távolsági fény használatakor automatikusan alkalmazkodnak a szembejövő forgalomhoz és az útviszonyokhoz, így bevilágítva például a kanyarokba. Szép megoldás a formatervezők részéről az oldalsó indextől induló él, amely az emelkedő övvonalat követve, a hátsó lámpákat megtörve, a csomagtartón végigfutva domináns dizájnelemmé válik. Ugyanilyen beszédes a motorháztető „vasalt éle” is, az Opel designfilozófiájának megfelelve.
Hátulról jól érvényesül a Grandland X széles kiállása, az ezüstös „páncélba” integrált jobb- és baloldali kipufogó és a keskeny LED-es hátsó lámpák jól hangsúlyozzák az autó erőteljes karakterét. A már emlegetett, modern technikájú hátsó lámpákban szintén megjelenik a kettős csík, azaz a meghatározó Opel jel. Az elektromos csomagtérajtó láblendítésre nyílik-záródik, mögötte 514 literes raktér rejtőzik, az álpadló alatt pedig további rekeszek rejtőznek. A poggyásztér bővítése egyszerű az itt elhelyezett karok segítségével, ráadásul a FlexFlod nevű rendszer sík padlót képez, ekkor már 1652 liternyi hely áll rendelkezésünkre.
Az elöl McPherson, hátul csatolt lengőkaros futóműhöz szép rajzolatú, 19 colos felnik csatlakoznak, melyeken 235/50 gumik feszülnek. Amellett, hogy látványosak a kerekek, a Grandland X jól is teljesít a rossz magyar utakon, szépen veszi az akadályokat, lágy csillapításával ugyan kanyarban picivel jobban dől, de abszolút nem bólogatós.

Az ajtók tágra nyílnak, emiatt könnyű a beszállás, további pozitívum, hogy leérnek a küszöbléc alá érnek, így az autó emelt hasmagassága ellenére sem lesz piszkos a nadrágunk. Az aljukon húzódó műanyag borítás pedig nyitásos koccanás ellen is tökéletesen véd. Amúgy az Opel szabad hasmagassága SUV-okhoz képest nem túl magas, nem kell nagyon magasra ülnünk, inkább pont ideális. Elöl bőséges a hely, mind a fejtér, mind a vállszélesség több mind elegendő, garantáltan jól érezzük itt magunkat. A steppelt hatású, világos szövethuzattal burkolt, fűthető első ülései manuálisan állíthatóak és kényelmesek, deréktámaszuk pedig elektromosan állíthatók, szemben az ülőlap hosszával, ami kézzel. Ugyanakkor az ülőlap elejének magassága külön, elektromosan szabályozható. A vezető melletti könyöklő magassága nem, csak a „hossza” állítható, de így is ideális a kialakítása, benne apró tároló található, amiben egy pénztárcának vagy apróbb kacatoknak is találunk helyet. Sajnos a kesztyűtartó nem nagy, méretes ajtaja mélységben szűkülő, formátlan teret takar. Az első ajtóban lévő zsebektől sem leszünk elájulva, sajnos béleletlenek és nem elég mélyek.
opelgrandlandx09Hangulatos a majdnem fehér tetőkárpit és a hatalmas üvegtető is, még akkor is, ha utóbbi nem nyitható. A hátsó sorban sincs gond a komforttal, alapvetően három utasra tervezték, a fejtér is jókora, a kihajtható könyöklő pedig kellően széles, s pohártartót is tartalmaz. Divatos kiegészítő ebben a szegmensben a sínen csúsztatható és állítható dőlésszögű második üléssor, de a Grandland X modellt sajnos ezekkel a képeségekkel nem rendelkezik, be kell érnünk a két szélső hely fűthetőségével.
opelgrandlandx18A műszerfal elrendezése Opel mintára készült: analóg műszeregységekkel dolgozik, amelyek közre fognak egy kis kijelzőt, amin csak a napi kilométer-számláló és a hozzá tartozó fogyasztási adatok jeleníthetők meg, valamint egyetlen színes elemként a táblafelismerő jelenik meg. A középkonzoli hétcolos érintőképernyő könnyen kezelhető, alatta a menü fő témáinak gombjai kerültek. A fűtés-szellőzés is külön kezelőegységet kapott, ahonnan minden beállítás elérhető, kivéve, hogy hova fúja az általunk kiválasztott hőmérsékletű levegőt, azt ugyanis a menü gomb megnyomása után az érintőképernyőről tudjuk kiválasztani.
opelgrandlandx03A Grandland X kulturált járású 1,6 literes dízelmotorja a PSA-kötelékből való, érdekes húzás, hogy ennek ellenére CDTI a gyári megnevezése. 120 lóerős csúcsteljesítménye és 300 Nm-es nyomatékmaximuma kellemes dinamikával mozgatja a szabadidő-autót, a hozzá rendelt hatfokozatú automataváltó a Japán Aisin gyár terméke. Figyelemre méltó az autó Start/Stop rendszere, amely észrevétlenül teszi a dolgát: kis sebességnél azonnal leáll, majd a fékpedál elengedésére határozottan életre kelti négyhengeres erőforrását.
opelgrandlandx23Parkoláskor a 360 fokba látó tolatókamera van segítségünkre, kell is, mert a hátsó ablak pici és magasan van, nélküle nem lenne egyszerű a parkolás. Tolatáskor van dinamikus vezető csík, hogy merre tartunk, de ha túl közel érünk valamihez, a kép átvált egy felülnézeti nézetre, így pontosabban tudjuk behatárolni az akadályt és távolságát. Fordulékonyságával, manőverezhetőségével városban is könnyű a vezetése, a szinte holttér nélküli tükre a jobb oldalon tolatáskor automatikusan lefordul. Vezetést támogató rendszerekben sincs hiány, ráadásul a legmodernebb rendszerekkel van dolgunk, többek között sávban tartó automatikával, követőradarral és ütközést elkerülő rendszerekkel van felvértezve a villámos SUV.
opelgrandlandx10Hamar megszerettük az Opel új reménységét, melynek meglepően jó az anyagválasztása és az összeszerelési minősége, még rossz minőségű úton sem zörög, sőt a kalaptartó környékéről sem halunk neszt, ami igazán dicséretes. Alapáron 7.000.000 forintért lehet a miénk 120 lóerős dízel erőforrással, az Innovation felszereltségű, automataváltós tesztautó plusz 1.300.000 forintot kíván. Így már azonban egy igazán jól felszerelt családi autót kapunk, többek között az alapfelszereltség része az automata légkondi és a 7 colos kijelző – utóbbihoz viszont feláras a navi és a 24 órás ügyfélszolgálattal működő Onstar szolgáltatás. Megnyugtató az is, hogy a Grandland X öt csillagot szerzett az Euro NCAP töréstesztjén, s kiemelkedő eredménnyel zárt a felnőtt és a gyermek utasok, valamint a gyalogosok védelme és a biztonsági asszisztensek terén. Jelenleg ez a csúcs a Grandland X-ben, de az ígéretek szerint a 180 lóerős kétliteres dízelt is hamarosan próbára tehetjük.

Pin It