Hyundai Kona 1.0 T-GDI 2WD Premium - Nagy arc

by Mészáros Gergely

Hogy a Hyundai Kona kisautó alapokkal rendelkezik?! Egyedül talán a helykínálatán érhető tetten. Minden más szempontból nagyot alakít a dél-koreai szabadidő-autó. 1.0 literes T-GDI benzinmotorral és Premium felszereltséggel teszteltük. 

Aki beleült, mind rácsodálkozott: „milyen pici belül”. Pedig ez így nem igaz, mert körülbelül akkora, talán még egy kicsit tágasabb is, mint az osztálytársai. Viszont az arca! Pont úgy adja el magát, mintha ő lenne a Jani! Vagy valami „önmagánál” sokkal nagyobb, komolyabb szabadidő-autó. Nem azt mondom, hogy olyan, mint a hatalmas medvének is beillő Q7-es Audi, ellenben majdnem tuti, hogy elvakult foxi módjára simán megküzdene vele. A Kona (is) méreteit meghazudtolóan magabiztos, nem foglalkozik a tekintéllyel, azt gondolja magában: menő Hyundai vagyok, vegyetek meg! De gyorsan!
Menő?! Szinte mindenki utána fordult, aki meg nem, az csak szimplán megbámulta. Valószínűleg azért, mert a Kona – az újdonságfaktoron túl - a kaszkádos hűtőmaszk korában is tud eredetit, mást mutatni. Persze a fekete karosszéria-védőelemeivel, az emelt hasmagasságával és a sötét tetősínjeivel tipikus SUV, hatszögletű hűtőrácsával pedig a márkaidentitását is elárulja a Kona. Ám a fényszórók érdekes felosztása abszolút egyedi arcot és feneket biztosít számára, s a kasztnin végigfutó élek és domborulatok miatt oldalról sem unalmas a megjelenése. És tényleg minden porcikájából árad a határozottság, annyira, hogy simán megtéveszti az embereket.

Mert valójában a Kona a Hyundai-KIA konszern (GB) kisautó platformjára épülő kompakt crossover. Ugyanakkor néhány centivel, mind a tengelytávja, mind a karosszériájának a hossza és a szélessége is nagyobb, mint az azonos alapokat használó testvérmodellé, és ez igenis számít. Sokat! Ha ugyanis tudomásul vesszük az autó valós méreteit, akkor (már) nem okoz csalódást a belső. Az első „sor” komfortját amúgy sem érheti kritika, a tág határok között állítható, finoman kagylósított, bőr-szövet kárpitozású ülésekben bárki könnyen megtalálhatja az ideális és hosszú távon is kényelmes pozíciót. Hátul sem sokkal rosszabb a helyzet, az alapvetően két személyre formázott, 60:40 arányban osztható „padsor” háttámláinak szöge nem túl meredek, megfelelően hosszú az ülőlap is, csak a lábtér kompakt nagyságú. Ráadásul a magas felszereltségi szint mellé járó piros biztonsági övek és díszítőelemek kifejezetten hangulatosak, remekül passzolnak az alapvetően sötét színű, igényes kárpitokhoz. A műanyagok nyilván kemények, ám a jó összeszerelési minőség és a rengeteg extra bőségesen kárpótol ezért.
hyundaikona10tgdi29A Head-up Display, a gombokkal telezsúfolt bőrvolán, a télen nagyon kellemes kormány- és ülésfűtés, a Hill-holder, valamint a középkonzol tetején trónoló fix érintőképernyő, mind-mind azt sugallja, hogy egy komoly, nagy tudású autóban foglalunk helyet. Emellett a tervezők gondoltak a hétköznapi használhatóságra is, különböző méretű pohártartók, könyöktámasz alatti mély rekesz és ajtózsebek várják a kacatokat, plusz van vezeték-nélküli (QI szabványnak megfelelő) telefontöltő és USB csatlakozási lehetőség is. A csomagtartó alapra 361 literes, természetesen bővíthető, egészen 1143 literig. Feltétlen említést érdemel, hogy a 8 colos érintőképernyő keretén a legfontosabb funkciók külön gombot kaptak, ezzel is megkönnyítve az együttélést a Konával, az amerikai Krell audio-berendezés pedig a vájtfülű zenehallgatók igényeit is kielégíti. Szóval nem győzőm hangsúlyozni, hogy a Kona a képességeivel kategóriákon ível át, egyedül a térkínálata behatárolt.
hyundaikona10tgdi06aUgyanez a megállapítás érvényes a motorválasztékra és a biztonsági felszereltségre is. Az alapot a 120 lóerős turbómotor jelenti, ezzel szemben a csúcsváltozatban 177 lóerős, szintén turbófeltöltéses benzines erőforrás dolgozik, duplakuplungos automataváltóval és összkerék-hajtással kombinálva. Köztes lehetőséget az 1.6 literes CRDi egység nyújt, mely szintén többféle teljesítményszinttel áll a rendelkezésünkre. Sőt, hamarosan érkezik a full elektromos kiadás! Mi a leggyengébb opciót próbáltuk ki közülük, de senki ne gondolja azt, hogy az 1.0 T-GDI kevés a Konához. Igen, mindössze 998 cm3-s és háromhengeres. Azonban a turbófeltöltésnek hála, 172 Nm-es csúcsnyomatékát egészen széles (1500-4000) fordulatszám-tartományban adja le, amit a precízen járó hatfokozatú manuális váltóval gyerekjáték kiaknázni. Nemcsak a gyári adatok elfogadhatóak: álló helyzetből 12 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, végsebessége pedig 181 km/h, hanem a mindennapok során is remekül teszi a dolgát. Könnyedén viszi az 1260 kilogrammos „karosszériát”, simán túlszárnyalja a megengedett legmagasabb autópálya-tempót, nagy kerekeivel magabiztosan tapad az aszfalthoz, vidáman „térül-fordul”, feszes rugózásával azonban a rossz minőségű aszfalt- és földutakat kevéssé kultiválja. Sebaj, hiszen úgyis elsőkerekes. A hétvégi házhoz meg így is, úgy is eljut, magasabb építésmódjából adódóan nem fenyegeti az el/fennakadás veszélye. Mindehhez viszonylag finom, gyorsításkor azért felerősödő, jellegzetes háromhengeres „zönge” társul, mely állandó tempó tartásakor szinte teljesen észrevehetetlen. A kék háttér-világítású műszereken (és a head-up displayen) könnyen nyomon követhetők az „események”, ahogy a fogyasztás is a központi kijelzőn. Az 5,3 literes gyári átlagfogyasztás viszont csak álom. Főként országúton és városban használtuk, s noha finoman szólva sem padlógázzal közlekedtünk, a digitális műszer 6,8 litert írt ki. Ami nem rossz, csak éppen több, mint az 5,3...
hyundaikona10tgdi01A hiánytalan biztonsági csomagot szerencsére ezúttal sem tettük próbára, a vezetőtámogató rendszerek egy része azonban jó szolgálatot tett. Például a tempomat vagy a sávváltó asszisztenssel kiegészített holttér-figyelő rendszer, ezek egy része feláras, mások alapáron járnak, mindenesetre megéri költeni rájuk. A Kona már 4.499.000 forinttól megvásárolható, de a számtalan egyéni kiegészítővel, személyre szabható opcióval és magasabb felszereltségi csomaggal könnyen 6.000.000 forint fölé tornászható a számlán szereplő összeg. Ahogy a tesztautó esetében is történt. Mentségére szóljon, hogy a vetélytársak is nagyon hasonló áron vihetők haza... ráadásul határozottan nagyot alakított. (A Hyundai KONA tesztautót az Ivanics Kft. biztosította számunkra!)

Pin It