Citroën C3 Aircross Feel 1,6 BlueHDi - Mindennapi vidámság

by Buday Dénes

Egészen egyedi arcot mutat a Citroën legújabb modellje: a vidám bolondozásra csábító C3 Aircross igazán színes egyéniség, mely várhatóan nem pusztán az emelt hasmagasságával fog hódítani a „sima” C3-hoz képest, hanem az 1,6 méteres magasságából adódó levegős, tágas belterével is.

Látványos külsővel csábít az Aircross: orrát magasan hordja, a króm csíkkal határolt márkajelvény szélein LED-es nappali fény és az index kapott helyet, alatta pedig hagyományos világítástechnikával, átlátszó bura alatt dolgozik a normál fényszóró. Egyszerre kompakt és magas karosszériája (4,15 méter hosszú, 1,76 méter széles, 1,64 méter magas) szép arányokat mutat, „bolondos” formáival és színeivel messze kitűnik a konkurens szabadidő-autók világából.
Emellett a C3 Aircross ajtói kellően tágra nyílnak, már beszálláskor érezni, hogy tágas belső vár ránk, s hogy semelyik testrészünk nem szenved majd hiányt. Egyedül a bal hátul ülő utasnak lehet gondja a lábtérrel, ha langaléta sofőrt fog ki magának. A fejteret ugyanakkor még a hatalmas, szinte az egész plafont kitöltő üvegtető sem csökkenti jelentősen, ráadásul az első része nyitható, este meg kellemes fényt biztosító LED „füzér” fokozza a hangulatot.
A belső dizájn egyébként ugyanolyan vidám, mint, amit a C3-ban már megismerhettünk: a kabinban az autó külső narancssárga színéhez passzoló betétek kaptak helyet - többek között a szellőző nyílásokon és a kormányon. A multifunkciós volán rajzolata egyszerű, de jópofa, nem mellesleg finom tapintású bőrhuzat burkolja, a gombok elhelyezkedése logikus és könnyen kezelhető. A műszerfal analóg órákkal dolgozik, középen viszont egy LCD kijelzőn tudjuk a fontosabb információkat megjeleníteni. Ezeket a kormányról és az ablaktörlő kar végén lévő gombbal is elő lehet hívni.

Minden más funkciót a tabletszerű érintőképernyős 7 colos kijelzőről érhetünk el, s mivel tesztautónk felszereltsége nem tartalmazta a navigációt, a mindennapok során leggyakrabban csak két dolgot használunk rajta: a hőmérséklet-szabályozást és a médialejátszót.
citroenc3aircrossfeel16hdi20Egyúttal a C3 Aircross utastere praktikus is: rengeteg rakodóhely várja az apró tárgyakat, apró szépséghiba csupán, hogy egy nagyobb mobiltelefonnak már nem igazán van hely. A kijelző alatt található mélyedésnek sem láttuk túl sok értelmét, hiszen széles, de nem mély, ahová a golyóstoll kivételévek semmilyen tárgy nem rakható be nagy biztonsággal. Ha már a zavaró tényezőknél tartunk, muszáj megemlíteni, hogy a belső ventilátor már egyes fokozaton is hangos, kikapcsolt rádiónál kellemetlen alapzajt kelt.
citroenc3aircrossfeel16hdi15A csomagtartó mérete a kategóriához képest nagy, 410 literes, és két részre osztható. Az „alap” padló lap kivehető, így akár magasabb tárgyakat is tudunk szállítani, vagy egyszerűen a padló alá is pakolhatunk, ha nem szeretnék holminkat ömlesztve fuvarozni. Ha esetleg ez nem lenne elég, akkor az osztottan dönthető támlákat lehajtva egészen 1289 literig bővíthető a raktér.
citroenc3aircrossfeel16hdi10A francia SUV futóműve annak ellenére kényelmes, hogy alapvetően feszes beállítású, ennek köszönhetően viszont magas építése ellenére sem billeg. Közben szépen tűri a rossz minőségű útjainkat is. Kormányzása pontos, de nem sok visszajelzést ad az útról, ennek oka a nagy rásegítés, méghozzá amiatt, hogy a városi manőverek könnyebbek legyenek.
citroenc3aircrossfeel16hdi03Az 1,6 literes, négyhengeres BlueHdi dízel erőforrás jó erőben van, száz lóereje és takarékos működése mindenképp elégedettséggel tölthet el minket. Autópályán ugyan hiányoltuk a hatodik fokozatot, de ennek és a kemény városi használat ellenére sem fogyasztott többet 4,7 liternél. Ebbe azért azt is számítsuk bele, hogy a tesztidőszak alatt a hajnali mínuszok mellett, a nappali +2 fok is kivett belőle, vagyis ideális körülmények között akár könnyedén teljesíthető a négy literes gyári adatok is. A jó érték alighanem az autó csekély, 1,2 tonnás önsúlyának is köszönhető. Mindazonáltal a 45 literes üzemanyagtartállyal több, mint ezer kilométeres hatótáv is könnyedén megtehető. Az ötfokozatú váltó pontosan kapcsolható, de karja azonban túl nagy utakon jár, a hármas és az ötös fokozatok váltása során már kicsit előre kell mozdítani a vállunkat, hogy eredményesek legyünk.
citroenc3aircrossfeel16hdi05A C3 Aircross remek, kényelmes családi autó a mindennapok során, vagyis tökéletes utódot faragtak C3 Picassónak. Ráadásul takarékos és színes egyéniség. Hogy mennyire színes? Tesztautónk talán az ország egyetlen egyszínű példánya, ugyanis az Aircross nem kevesebb, mint nyolcféle karosszéria- és négyféle tetőszint, valamint mindehhez négy színcsomagot kínál, amely így összesen kilencven kombinációt jelent a vásárlók számára.
citroenc3aircrossfeel16hdi08A PSA és az Opel fúziójának köszönhetően az Aircross egy gyártósoron készül a szintén újdonságnak számító Opel Crossland X modellel a spanyolországi Zaragozában. Alapáron, Feel felszereltséggel a leggyengébb dízel 5.600.000 forintért lehet a miénk, a tesztautónk pont egy millióval drágább vételárát többek között a klíma csomag, a 16 colos könnyűfém kerekek, az üvegtető, a metálfényezés, a ködfényszórók és az Urban Red belső hangulat csomag indokolja. Ugyanakkor már az alapfelszereltség is tartogat olyan „érdekességeket”, mint például a sávelhagyásra figyelmeztető segéd, az alacsony keréknyomást jelző szerkezet vagy a sebességtábla felismerő rendszer. Viszlát C3 Aircross, legközelebb benzinmotorral!

Pin It