Škoda Karoq Style 2.0 TDI 4x4 DSG - Népautónak ideális...

by Mészáros Gergely

...lenne. Mármint mind a felépítése, mind a nagysága, de hasonlóképp a felszereltsége és a menetteljesítményei, azaz röviden a tudása alapján abszolút ideális családi (nép)autó a tesztelt Škoda Karoq. Kár, hogy a magyarországi ára, vagy még inkább a hazai fizetések megakadályozzák ezt. A tesztet azért érdemes továbbolvasni!

Szinte már a csapból is a szabadidő-autók folynak! S habár alapvetően nem vagyok SUV-párti, azt el kell ismernem, hogy a kategória sokszínűsége, illetve a típusok sokoldalúsága bámulatos, egyúttal jelentős vonzerőt jelenthet a vásárlóknak. Hiszen mindenki – férfiak, nők, idősek, fiatalok, egyedülállók, párok és családosok egyaránt - megtalálhatja a számára legideálisabb járgányt, függetlenül attól, kinek, mi jön be. Míg a kompakt méretűek jól mozognak a városban, addig a legnagyobbak az autópálya belső sávjában képviselnek ellenállhatatlan erőt. A magas építésmód pedig nemcsak az időseknek könnyíti meg a beszállást, de általánosan is jobb kilátást, ezáltal emelt szintű biztonságot garantál, valamint a földutakon sem ér véget a tudományuk. Sok esetben ráadásul szellősebb a fejtér, tágasabb a csomagtartó is, és még lehetne folytatni az előnyöket.
Nem véletlen, hogy a többi márkához hasonlóan a Škoda is meglovagolja ezt a trendet, és folyamatosan bővíti, szélesíti a SUV-kínálatát. Elsőként a Volkswagen Tiguan Allspace-szel rokon Kodiaq-ot ismerhettük meg szárnyas nyílvesszős emblémás szabadidő-autóként, melyet nemsokára a kisebb Karoq követett. Aztán Kínában bemutatták az ázsiai piacra szánt Kamiq-ot, ami biztosan nem az utolsó volt a sorban.

Visszatérve a Karoq-hoz, a kompakt SUV – a Kodiaq-hoz hasonlóan – a Volkswagen-konszern MQB platformjára épül, miközben méreteit tekintve a SEAT Atecával mutat erős rokonságot. 4380 milliméter hosszú, 1840 milliméter széles és 1600 milliméter magas, tengelytávja meg 2640 milliméteres. Vagyis közel akkora, mint egy hagyományos, ötszemélyes TIguan. Ezzel gyakorlatilag ki is veséztük a Yeti utódjának a rokonságát, úgyhogy nézzük a formáját.
skodakaroq20tdidsg4x4gyA Karoq ezen a téren nem okoz nagy meglepetést, pont úgy néz ki, ahogy egy Škodának kell! Az orrát uraló trapéz alakú hűtőmaszk kétséget sem hagy az autó származását illetően, azonnal és könnyen beazonosítható általa a Karoq. Ezen túl is csupán nüansznyi különbségeket mutat a testvérmodelljeihez képest, ám az egységes arculat nem egyedül a Škoda „betegsége”. Mégis vannak olyanok, akik a márka szerint érzelemdús, a cseh kézművesipar hagyományait megjelenítő, jellegzetes dizájnt unalmasnak tartják, viszont a többségnek bejön a letisztult, egyszerű formavilág – méghozzá nemcsak Magyarországon vagy Európa-szerte, hanem az egész világon.
skodakaroq20tdidsg4x4mA Karoq pozitív megítéléséhez talán az is hozzájárul, hogy noha „termetét” meghazudtolóan magabiztos, egyáltalán nem agresszív; tiszta rajzolatú (opciós) full LED-es, AFS és „Auto Light Assist” funkcióval is rendelkező első fényszóróival és szintén LED-es hátsó lámpáival pedig kellően modern. Robusztus karosszériájának ugyanolyan jól áll a „holdfehér” fényezés, mint a 18 colos „Mitykas” fantázianevű könnyűfém keréktárcsák, ehhez jönnek még a tipikus szabadidő-autós kiegészítők – például a fekete alsó védőbetétek vagy a feláras ezüstszürke tetőléc – és az eleganciát nyújtó króm díszítőcsík az ablakkereten.
skodakaroq08A láblendítésre felnyíló, elektromosan működő raktér-ajtó a 21. század elkényeztetett és nagybevásárlásokat végző embereit szólítja meg, hogy azok fáradtság, kulcskeresés és a kézben lévő cuccok elejtése nélkül tölthessék meg a háromnapos ünnepre is elég élelmiszerrel és kutyaeledellel a minimum 479 liternyi bendőt. Minimum, mert természetesen bővíthető, a Kodiaq egyik nagy erősségének számító, 127.000 forintba kerülő, három különálló részből álló VarioFlex hátsó üléssorral elég egyszerűen és nagyszerűen variálható a csomagtartó/utastér aránya. Az ülések ugyanis egyesével mozgathatóak előre és hátra egy sínen, a háttámla szöge meg változtatható, így javítva vagy rontva a komforton. A középső hely persze kakukktojás, akinek azon kell helyet foglalnia, az tuti, hogy mocorogni fog, mert egy kicsit keskeny. Kartámasznak és palacktartónak azonban ideális, s a konkurencia sem kínál több helyet széltében. A vezető- és az anyósülés kényelme ugyanígy kifogástalan, az előbbié elektromosan állítható és a legjobb pozíciók eltárolhatók.
skodakaroq27A kialakítás itt, a kabinban is markánsan škodás, de a VW-család egyéb autóiból átülve is azonnal otthon fogjuk érezni magunkat benne. Apró „szépséghiba”, hogy a full digitális műszeregység hiányzott a jól felszerelt, majdnem 13.000.000 forintba kerülő tesztautóból, egyébként az analóg, ezüst gyűrűvel „megbolondított” kerek műszerek tökéletesen tették a dolgukat. Könnyen leolvasható róluk a sebesség és a fordulatszám, köztük pedig jókora kijelző informál bennünket az átlagfogyasztásról, a tempóról vagy éppen az aktuális zeneszámról. Kívánságunk szerint. Minden másért a középkonzol hatalmas (9,2 colos) és szép kivitelű érintőképernyője felel, tudása pénztárca és felszereltség-függő, működése hibátlan. A felszereltség?! Hol vannak már azok a lomha, farmotoros Škoda 105 S-ek, melyekben a műszerfalra vagy a kalaptartóra rakott bólogató kutyák jelentették az egyetlen extrát. A Karoq Style-ban többek között alap az okostelefonokat csatlakoztató „Smartlink+” funkció, a 8 hangszórós „Bolero” rádió, az elektromos rögzítőfék, a hegymenet asszisztens, a kulcs nélküli indítást és automatikus nyitást/zárást lehetővé tevő „Kessy” rendszer, a „Jumbo Box-szal kiegészített középső kartámasz, a LED-es nappali fény, a multifunkciós bőrkormány. Mindezen felül a tesztautó olyan opciókat is tartalmazott, mint a rengeteg vezetőtámogató segédet magában foglaló „Asszisztens csomag”, a „Columbus” navigációs rendszer, a LED-es hangulatvilágítás vagy a merőlegesen és párhuzamosan is beállni képes Park Assist parkolósegéd. Plusz akadnak szokásos „Simply Clever” megoldások is – például jégkaparó a tanksapka mögött -, ám mivel egyik lista sem teljes, vásárlás esetén feltétlenül érdemes átböngészni a konfigurátort.
skodakaroq20tdidsg4x4nyEddig ugyan nem esett róla szó, de a címből úgyis kiderült, hogy tesztautónkban a 2 literes TDI erőforrás dolgozott, összkerék-hajtással és DSG automata váltóval összekapcsolva. A 150 lóerőt (3500-4000 ford/perc) és 340 Nm-t (1750-3000 ford/perc) mozgósító dízel egységről nehéz újat mondani, a start-stop rendszerrel és fékenergia visszanyerési technológiával is felvértezett dízel nyilván a Karoq csúcsváltozatában is megállja a helyét. Pláne, hogy a vezetői profilválasztással változtatható a karakterisztikája, s akár 30 km/h-ig aktív off-road üzemmód is behívható vele. Az alacsony fordulaton érkező bőséges nyomatékcsúccsal, az elektronikus vezérlésű lamellás tengelykapcsolóval és a megerősített futóművel terepen sem elveszett a Škoda, ezen felül a vezetőnek is segít néhány speciális off-road műszerrel – iránytű és magasságmérő – a tájékozódásban. Mindezek ellenére a Karoq természetes élőhelye az aszfalt, ahol sokkal jobban is érzi magát, s az ügyesen kapcsolgató hétfokozatú duplakuplungos váltó segítségével fürgén és viszonylag csendben falhatjuk a kilométereket, a common-rail aggregát jellegzetes hangja csak gyorsítások során erősödik fel. Különben a cseh szabadidő-autó 9,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, és majdnem 200 km/h-val is tud repeszteni. Meglepő, hogy a Karoq futása a nagy kerekek ellenére sem túl rázós, ugyanakkor kellően feszes hangolású a futóműve ahhoz, hogy a magas építésmódja ellenére is magabiztosan kanyarodjon. Apró adalék, hogy a škodás szakértő-barátunk szerint kísértetiesen hasonlóan rugózik az Octavia kombijához. A fogyasztása viszont meghaladta a megadott gyári 5,2 literes átlagot, szerencsére nem sokkal. A teszt során mért 5,7 literes érték kifejezetten kedvezőnek számít egy ekkora autótól.
skodakaroq20tdidsg4x4iAz árcédulán szereplő összeg már nem ennyire barátságos, különösen akkor, ha nem ismerjük a vetélytársak árait. A tesztelt kivitel 12.884.530 forintba kerül, ám legkevesebb 6.260.380 forintért vihetünk haza egy Karoq-ot. Alapmotorral és –felszereltséggel. Szóval, ahogy a teszt elején is írtam, népautónak ideális lenne... ehhez a praktikus csomagtér-rolója és a feláras, de precízen működő vezetőtámogató rendszerei is hozzájárulnak.

A Škoda-tesztjeinket az Auto Piedl Kft. támogatja:

PIEDL 1920 1280

Pin It