Abarth 595 Competizione - Huligánpalánta

by Mészáros Gergely

Hát, inkább huligán, mint palánta! De annyira szeretni valóan adja elő a csibészségeit az olasz apróság, hogy lehetetlen nem imádni!

Imádni való vagy sem, az első - mintegy - 100 kilométert alaposan megszenvedtem vele! Méghozzá úgy, hogy megfogadva az autót átadó fiatos úriember tanácsát, a középkonzolon trónoló „sport” gomb közelébe sem nyúltam. Tudni kell, hogy ez élesíti be igazán az adrenalinbombát: kihozza a 180 lóerőből a maximumot, felkeményíti a KONI teleszkópos lengéscsillapítókat és a volánt, illetve felhergeli a Record Monza névre hallgató kipufogórendszert.
Szóval, egyelőre nem cibáltam meg az „oroszlán bajszát”, hanem kétségbeesetten kerülgettem a kátyúkat az M1-es autópályán. Ja, tényleg tök unalmas, hogy az összes tesztünkben azzal foglalkozom, hogy milyen siralmasak a magyar utak, és különben is minek, amikor úgysem lesz jobb. Az M1-es sztráda... azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom. S mintha nem lett volna elég a 17 colos Supersport felnikre és a rajtuk feszülő 205/40-es gumikra leselkedő állandó veszély, „ránk” esteledett. Aztán, hogy teljes legyen a boldogságom, az eső is eleredt. Meresztettem a szemem a sötétbe, próbáltam visszafogni a tempót, s nem rögtön leamortizálni az Abarth 595 Competizionét. Egy-egy kikerülhetetlen bombakráter után mindig azon járt az agyam, hogy mennyibe fog kerülni majd a kerekek javítása, és egyáltalán, kinek jutott eszébe kerti fapad keménységű üléseket rakni egy autóba?! Közben már-már átkoztam magam, hogy miért akartam ennyire ezt a gépet!
Annyira akartam... már nagyon rég vágytam így egy kocsira! Hazánkban azonban sokáig elérhetetlen álom volt az Abarth, csak szürkeimporttal behozott példányok szaladgáltak az útjainkon, azok sem túl sokan. Most viszont meg lehet venni, ki lehet próbálni őket, s vannak tesztautói az importőrnek. Például ez az 595 Competizione.

Amúgy senki ne gondolja a piros-fekete huligánpalántáról, hogy alapra – a sport gomb használata nélkül – puhány alak lenne. De mennyire, hogy nem az! Nézzék az adottságait! 1.4 literes, Garrett turbóval „lélegeztetett” szíve 180 lóerős, csúcsnyomatéka pedig 250 Nm. Ugyanakkor mindössze 1060 kilogrammot nyom a mérlegen, ebből már könnyű kiszámolni, hogy minden lóerőnek alig 5,9 kilogrammot kell cipelnie. 3660 milliméter hosszú és 1630 milliméter széles karosszériája alatt ültetett - KONI teleszkópokkal szerelt - futómű és 4 dugattyús, elöl 305x28 milliméteres tárcsákkal szerelt Brembo fékrendszer lapul, a hangélményről meg a korábban már emlegetett Record Monza kipufogórendszer gondoskodik. Kételkedik még valaki?
abarth595competizione27Aki igen, az itt hallgassa meg az 595 Competizione hangját! Komolyan mondom, minden indítás ünnep vele! Feltéve, ha valaki kultiválja az Abarth már-már pofátlanul hangos, sportkocsikat megszégyenítő, hátborzongatóan mély előadásmódját. Egyszerűen lehetetlen megállni, hogy ne adjunk egy-két felesleges gázfröccsöt, csak azért, hogy minden egyes szőrszál garantáltan felálljon a karunkon és a hátunkon. Hörög, szörcsög, durrog és pufog, ennél nincs is jobb, kivéve, ha garázsból állunk ki, szűk utcán gyorsulunk, netán még a Sport üzemmódot is használjuk. S miközben a kisautó utcára gurul, a szomszédok átkoz(ód)ni kezdenek, a járókelők meg kíváncsian keresik a vadállatot.
abarth595competizione24Visszatérve az Abarth 595 Competizione kvalitásaihoz... noha kábé akkora, hogy befér egy Škoda Kodiaq csomagtartójába, az egója és a megjelenése hatalmas. Nem az a kedves világoskék, bulis retrozöld vagy elegáns gyöngyház-fehér kisautó, melyek láttán hosszú évek óta mosolyra húzódik a szánk, pillantásunk pedig a csinos copfos lányt keresi a volán mögött. Ő nem az! Már a színei is vadak: félig piros, félig szürke; spoilerei meg agresszívek, mint az állat, ráadásul erőteljesen domborodó kerékjárati ívei is azt sejtetik, hogy nem 69 lóerős benzinmotor dolgozik az orrában. A legmeggyőzőbb részlete tán mégis a diffúzorából kikandikáló négy kipufogóvég, nemcsak látványukkal, hanem felejthetetlen orgánumukkal is. Egyébként már az emblémája is „halálos”!
abarth595competizione28Belül sem kevésbé harcias az Abarth! A magas pozíciójú Sabelt versenyülései például nem úgy kőkemények, mint Balogh Tibi bandája, hanem rendesen; majdhogynem satuként tartják a testünket. Karbon hátsó borításukkal azonban alaposan megkeserítik a második sorban ülők életét, igaz, nekik amúgy sincs sok helyük. Cserébe viszont jobban hallhatják a kipufogók muzsikáját. Az apró kabin „fénypontja” egyértelműen – a Performance csomag részeként kínált sportülések mellett – a turbónyomást jelző kerek műszer, melynek mutatója – a gázpedál és a Sport gomb állásától függően - folyamatos gyönyört okozhat a pilótának. Van még karbon dekorbetét, valamilyen márkás (Beatsaudio) hifivel szerelt (Uconnect) infotainment rendszer, és télen fagyos, nyáron forró fém váltógomb. Apró szépséghiba, hogy a lapított aljú, bőr és Alcantara borítású volánnak csupán a magassága állítható.
abarth595competizione04Szóval, az 595 Competizione mar, mint egy skorpió! Akár az autópályán is: úgy pörög a digitális sebességmérő számlálója a 225 km/h-s végsebesség felé, hogy nem hiszünk a szemünknek. 0-ról 100 km/h-ra 6,7 másodperc alatt gyorsul, de nem, mint egy német limuzin: annyira észrevétlenül, unalmasan, hogy csak a fák futásából érzékeljük a tempót, nem! Ez komplett műsort ad elő! Gázt adunk, a turbónyomás-jelző mutatója betáncol a 1,5 bar fölé, és máris jön az élvezet. Minden egyes másodpercben. Kapaszkodunk a kormányba, a gumik veszettül harapják az aszfaltot, az Abarth kilő, a kipufogó meg mocskosul mondja a magáét. Állandóan, hangosan, igazi olasz temperamentummal! Mamma mia! Micsoda gazfickó! Szóval, ha megvan a megfelelő turbónyomás, bármelyik sebességfokozatban, bármilyen tempóról elképesztően nagyot megy az olasz. Aztán fék, s már mehet is újra előröl az egész! Emiatt kanyargós országúton a legnagyobb élmény vezetni a Competizionét, fordul, kilő, fordul és kilő. Mi meg vigyorgunk, de egyfolytában!
abarth595competizione08Ész azért kell az Abarth használatához, a 205/40 R17-es gumik sokszor nehezen küzdenek meg a rájuk érkező jókora nyomatékkal, kész szerencse, hogy mechanikusan önzáró differenciálmű segít az útra vitelében. Így hajtási befolyások is kevéssé érezhetőek a kormányon, ám a kisautó – Sport üzemmódban – jóval vadabb az átlagnál. Különösen a méretéhez képest! Egyszersmind a fékrendszer erős és hibátlan, a futómű ügyesebb és „bátrabb” nálunk, azaz nincs akadálya a mulatságnak. Bár a tank mérete elég kicsi, épphogy 35 literes, az átlagfogyasztás pedig – érthető módon - elég széles skálán mozog. A sebességhatárokat betartva meglepően barátságos az autó étvágya, az 5,2 literes érték kifejezetten kedvező az Abarth (alap)dinamikájához mérten. Csak bírjuk megállni! Egyébként pedig: határ a csillagos ég...
abarth595competizione32Jó, azért ez így túlzás, és különben is, ennyi bőven belefér. Az Abarth 595 Competizione amúgy sem olcsó buli: 7.465.000 forinttól megvásárolható, amihez még hozzájön a kétszínű fényezés - 430.000 forintért. Viszont az utolsó fillérig megéri, még akkor is, ha a magyar utak nem elég jók hozzá!

Pin It