Unikum

Találós kérdés! Négy kereke van, hat szeme elöl, (három hátul), harmincnégy tüskéje, meg két-két kanapéja és LCD kijelzője... mi az?! Persze, persze, a cím és a kép már megadta a választ; de kétségkívül egy nagyon különleges „állatfaj” következik, a Citroën C4 Cactus személyében.

citroenc4cactusehdi90etg6cElsőre talán nem is autóként kategorizálnám. A Citroën C4 Cactus sokkal inkább egy ipari műremekbe oltott sajátos ötletbomba, mely mellékesen kielégíti az autó szerepkörét is. Gurul és megy, ha kell, közben kényelmes, s még keveset is fogyaszt... szóval nem rossz, a nézegetésével azonban nem lehet betelni!

Az is biztos, hogy nem mindenkinek tetszik a formája, nem is tetszhet, hiszen igazi egyéniség. Méghozzá csordultig tele Citroën-génekkel, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag egyetlen konvencionális porcikája sincs. (Mondjuk a futóműve pont nem hidropneumatikus, de erről majd később.) Hiányoznak róla az élek és a sarkok is, van viszont harmincnégy tüskéje, azaz Airbump névre keresztelt, külső légzsákja, melyek a karosszériát óvják az apróbb koccanásoktól és egyéb sérülésektől. Ezek hasznosságát szerencsére nem kellett a gyakorlatban kipróbálnunk, ám az vitathatatlan tény, hogy elképesztően feldobják az amúgy sem hétköznapi dizájnt. Már csak azért is, mert a cserélhető védőelemek színe elüt a karosszériától, a tesztautó esetében az olíva barna fényezés mellé bézs „Airbump-betét” járt. Telitalálat, de azért akad nála tarkább változat.
citroenc4cactusehdi90etg6yFényszórói szintén nem mindennapi elrendezésűek, ahogy már a bevezetőben írtam: a C4 Cactusnak „hat szeme van”. Legalul a ködfényszóró, középen az „Airbump-ba” csomagolt tompított (és társai), felette meg a LED-es nappali menetfény, melyek együttesen jól hangsúlyozzák a barátságosan kerekded, masszív idomokat.
Egyébként az egész kocsiról lerí, hogy hagyták szárnyalni a tervezők fantáziáját, nézzék csak meg közelről a tetősínek kialakítását, ilyet máshol tutira nem találnak. És a könnyűfém felni?! Gyerekkorom Citroën BX-jein láttam utoljára ennyire extra példányokat, mégis tökéletesen simulnak bele a fekete betétekkel kiemelt sárvédők alá. Piros pont érte!
citroenc4cactusehdi90etg6zs19Belül ugyanilyen kivételes a C4 Cactus, bár (itt) azt mindenképpen be kell vallanom, hogy a tesztautó kiválasztásakor feltétlenül ragaszkodtam az automata váltóhoz. (Ami nem is rendes automata, erre utóbb visszatérek. )Mindenesetre az Easy Push névre keresztelt egység mellé jár a puha kárpitozású, első „kanapé”. Pontosabban a két „összenyitható” első fotel. Szenzációs jól néz ki, egészen más benyomást kelt, mint egy hagyományosan különálló üléspár, alacsonyabb felszereltségű – értsd: nem bőrös - kivitel esetén is. Ráadásul visszaad valamit a nagy amerikai, hatszemélyes limuzinok hangulatából, ugyanakkor a középső, összekötő elem könyöktámaszként is használható, azaz az utasok kényelem se szenved csorbát.
citroenc4cactusehdi90etg6zs24Jaj, dehogynem, hiszen a Citroën a megfizethetőségre, vagy ha úgy jobban tetszik az olcsóságra törekedett a fejlesztés során, ennek köszönhetően például nem húzható le a két hátsó ablak! Micsoda bűn! Ajajj! Amennyiben valaki nem érezte a szavaimban az iróniát, elárulom, utálom, amikor a bennülők a hátsó ablakokkal „játszanak”. Különben ezek kibillenthetők, vagyis az utastér simán átszellőztethető. Helykínálata megfelel a kategória átlagának: elöl hatalmas, hátul elfogadható a lábtér, hanem széltében akár három ember elfér egymás mellett. Itt nagyok az ajtózsebek, elöl akad hely a kacatoknak, a csomagtartó kapacitása pedig alapra 350 literes. Na, itt aztán megint fel lehet fedezni a spórolás nyomait: kizárólag egyben dönthető le a hátsó üléstámla.
A belső dizájn a külsőhöz hasonlóan zseniális, a C4 Cactus kabinja hemzseg a szeretnivaló részletektől. A kanapét már kitárgyaltuk, feltétlenül említést érdemelnek még az utazótáskák világát idéző ajtóbehúzó „kapaszkodók”, a puritán műszerfallal és rendbontó – nyolc literes - kesztyűtartóval egyetemben. A műszerpult puritán, de közel sem unalmas, snassz vagy olcsó hatású: két LCD panel – közülük az egyik érintőképernyős – informálja a pilótát a legfontosabb információkról. Ja, fordulatszámmérő sincs! Gombot is alig találunk a 7 colos érintőképernyő miatt, különböző funkciói egyszerűen elérhetők, és ami a lényeg, kezeli az okostelefonunk.
citroenc4cactusehdi90etg6zs17Most már jöhet a nem automata, hanem robotizált ETG6 kódjelű váltó, a szintén nem megszokott kinézetű kézifékkarral együtt. Előbbi össze-vissza három – előre, hátra és üres - gombbal és a kormány mögötti fülecskékkel büszkélkedhet, plusz azzal, hogy még mindig nem vált annyira finoman, mint egy normális automata. Engem éppenséggel nem zavart, hiszen a Selespeed Stilo Abarthomban megszoktam, ám tény, hogy közel sem olyan finom vagy harmonikus, mint egy duplakuplugos. Vagy tessék kapcsolás közben kicsit elemelni a lábat...
citroenc4cactusehdi90etg6A hatfokozatú egységhez kizárólag a 90 lóerős, 1,6-os e-HDI dízelmotor kapcsolódhat, attól viszont nem kell tartani, hogy kevés lesz a C4 Cactus mozgatásához. Tudniillik a Citroën spórolt a kilókkal is, lefogyasztotta a C4-est, a Cactus tömege üresen alig 1055 kilogramm. A 92 lóerő mellé pedig jár 230 Nm (1750-es fordulatnál), s 11,4 másodperces gyorsulási adat, illetve 182 km/h-s végsebesség. Nemcsak papíron, menet közben is elfogadható az autó dinamikája, alapvetően mégis a komfortjával és a fogyasztásával veszi le az embert a lábáról a francia kompakt. A futómű hangolása, a csak magasságban állítható volán finomsága, a motor kulturált járása, mind-mind hozzájárul az elégedettségünkhöz. A fogyasztással együtt. Hiszen országúton bőven beéri 5 liter alatti étvággyal, és a Stop&Start rendszerrel városban sem iszákos. Vagy a 4,6-os tesztérték nem elég jó?!
A Citroën C4 Cactus közel sem hibátlan autó. Ám egyéni karaktere, szerethető jelleme mindent felülír. A négykerekűek unikuma 5.290.000 forinttól elérhető.

Pin It