Citroën SpaceTourer BlueHDi 150 Feel - A családi Citroën

by Buday Dénes

A SpaceTourer, az általa kínált háromféle karosszériaváltozattal és a különböző belső kialakítási lehetőségekkel új választ ad a nagycsaládok, a baráti társaságok, valamint a vállalati ügyfelek igényeire. A leginkább utazásra termett kisbusz jól egyesíti magában a kényelmet, a praktikus használatot és az ízléses megjelenést. 

A Citroën SpaceTourert az agresszivitástól mentes, letisztult nyugalmat árasztó design jellemzi, selymes bézs elegáns színe pedig kimondottan nyugtatólag hat ránk, míg méretei és arányai robusztusságot és magabiztos kiállást kölcsönöznek neki. A négy sarkán elhelyezkedő kerekeknek és a nagyon rövid kinyúlásoknak köszönhetően már első pillantásra lerí róla, hogy nagy helykínálattal rendelkezik. Majdnem vízszintes, rövid motorháztetejét magasan elhelyezett, hosszan elnyúló, nagyméretű lámpaegységek szegélyezik, miközben a széles lökhárító még jobban kiemeli a jármű erőteljes orr-részét. A márkajelzés hangsúlyozottan grafikus kidolgozású, a hűtőrácsba foglalt, ék alakú embléma szárai mindkét oldalon benyúlnak egészen a lámpák belsejébe, így egészen egyedi tekintetet biztosít a SpaceTourer számára. A függőleges LED-es nappali menetfények a kerékjárati ívek meghosszabbított vonalában helyezkednek el, alatta a kör alakú ködfényszórókkal egy viccesen megrajzolt felkiáltó jelet alkotnak. Oldalnézetben a széles oldalsó tolóajtó és a nagy üvegfelületek jól mutatják valódi kisbusszal van dolgunk.
A SpaceTourer a C4 Picasso és a Grand C4 Picasso modelleknél használt EMP2 moduláris platform új változatára készül, úgy, hogy annak első része teljes egészében a régi maradt, kihasználva annak előnyeit a mechanikai fődarabok számára, a többi része viszoont kifejezetten a SpaceTourer sajátosságainak figyelembevételével lett kialakítva. A megerősített szerkezete új első és hátsó futóművek alkalmazását tette lehetővé, melyek akár 1400 kg-os terhelést is elbírnak.

Okos megoldás és a szegmensben igazi újdonságnak számít a kulcs nélküli nyitás funkció, amely lehetővé teszi az oldalsó ajtók nyitását és zárását, anélkül, hogy hozzájuk érnénk, csak el kell húzni a lábunkat a hátsó lökhárító sarka alatt. Ez akkor nagy előny például, ha be akarjuk ültetni a legkisebb lurkót a gyermekülésükbe, vagy amikor be szeretnénk rakni a csomagjainkat a járműbe. Pakolás szempontból a külön nyitható hátsó ablak is remek megoldás, melynek hála, olyankor is ügyesen be lehet pakolni a csomagtartóba, ha nincs elég hely mögötte felnyitni a hatalmas fedelét.
A belső tér kifejezetten praktikus, többek között a számos helyen elhelyezett nyitott vagy zárt rakodóhely miatt. Elöl található például egy Jack-csatlakozóval és egy 12V-os csatlakozóval ellátott alsó kesztyűtartó, egy USB-csatlakozó, egy megvilágítható és hűthető felső kesztyűtartó, aztán a műszerfal két oldalán pohártartók vannak, tetején egy rekesz, plusz két nagyméretűzsen az ajtókon, amelyekben egy-egy 1,5 literes palack is elfér. A hátsó utasok kényelmét lehajtható asztalkák, napfényvédő rolók, 12 és 220V-os csatlakozók is fokozzák.
Tágas belsején érezni, hogy a kényelmes utazás szellemében tervezték meg: rengeteg üvegfelülettel, így a két részből álló, külön árnyékolható, széles üvegtetővel is rendelkezik, melyeken keresztül csak úgy árad be a természetes fény. A kabin maga a nyugalom, a fejlesztés során fő szempont volt, hogy a karosszérián és az utastérben körös-körül használt hangelnyelőkkel és a vastagított rétegelt üveggel távol tartsák a nem kívánatos zajokat és rezgéseket az utasoktól.
Akik sínen tologatható ülésekben foglalhatnak helyet, de ha nincs rájuk szükségünk, akkor egyszerű mozdulattal ki is pakolhatjuk őket. Igaz, ez már emberes feladat a súlyuk miatt. Ugyanakkor ha már kint vannak, akkor furgonként is beválik a Spacetourer, hiszen közel négy köbméteressé válik a csomagtere.
Kissé megemelt műszerfala jól áttekinthető, a magas vezetési pozícióból pedig jól belátható a forgalom és az út. Minden kapcsoló, kezelőszerb a kezünk ügyé esik vagy szem előtt van, mint például a grafikus műszerekkel rendelkező műszercsoport, a 7 colos érintőképernyő. Az érintőképernyős tableten a Mirror Screen funkció segítéségével okostelefonunkon lévő alkalmazásokat is használhatjuk, valamint szépen jeleníti meg a 3D-s navigációs rendszert.
A SpaceTourer az utak állapotától függetlenül kényelmes gördülést biztosít, bár a hátsó tengely valószínűleg a nagy terhelésekre való tervezés miatt üres állapotban némiképp pattogós. Érdekes, mert egy új, ferde helyzetű háromszög-lengőkaros hátsó felfüggesztést terveztek hozzá, s mégis.
A biztonságot szolgáló vezetéssegítő technológiák sem hagynak magunkra minket, illetve az egyterünket, a fedélzeten megtalálható többek között a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az ultrahangos holttér-figyelő rendszer, a közlekedési táblák leolvasására képes sebességhatárt-betartó rendszer és az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer. Utóbbi, ha szükséges a szélvédő tetején lévő többfunkciós kamera segítségével a vezető helyett fékez. Így nem csodálkozunk, hogy megkapta a maximális 5 csillagot az EuroNCAP protokollja szerint végzett törésteszten.
Kisbuszunk a BlueHDi családba tartozó dízelmotorral és egy hatfokozatú kézi váltóval volt felszerelve. A két literes turbódízel egység 150 lóerőt teljesített, míg csúcsnyomatéka 370 Nm, amit már igen alacsony, 2000/perc fordulaton adott le. Kulturáltan működött, kizárólag gyorsításkor hallatta erőteljesebben a hangját. Különben már alacsony fordulatról is szépen húz, hatalmas méretét kellő dinamikával mozgatja és fogyasztása sem észveszejtő. Városban sem mértünk többet 7,2 liternél 100 kilométerenként.
Felépítésén, mozgásán éreztük, hogy alapvetően haszongépjárműnek tervezték, de nagyon jól sikerült a személyautós vonalat is megfogni vele. Kényelemes, jól vezethető, tágas utastérrel rendelkezik, és gazdag a felszereltsége, amit természetesen az ára is tükröz. Alapára 11 millió forint körül alakul, míg a tesztelt példány alulról súrolja a 14 milliós határt.

Pin It