Jeep Wrangler Unlimited Rubicon

Józanabb pillanataimban egy fabatkát sem adnék érte! A hátsó ülése például egy vicc, mármint egy rossz vicc. Aztán normális használat mellett is benyakal 12-13 liter gázolajat 100 kilométerenként. Közel 5 méteres hosszával és 13 méteres fordulókörével pedig nem igazán praktikus a keskeny veszprémi utcákra. Mégis... Nem emlékszem, hogy mikor vártam utoljára ennyire tesztautót, mint a Wranglert - teljes nevén J.W. Unlimited Rubicon 2.8 CRDi-t.

jeepwranglerunlimitedrubicon09Hiszen ez a piros és nem annyira kicsi vasdarab maga a négykerekű történelem, egy élő legenda, Amerika guruló jelképe, s még lehetne folytatni a sort egy csomó hasonló, s felettébb közhelyes, de annál találóbb jelzővel. Ám valójában azt hiszem, hogy mindezek ellenére vagy inkább mindezeken felül a Chrysler-csoport fotósai tehetnek arról, hogy a Wrangler ennyire felkeltette az érdeklődésemet, azzal, hogy tökéletesen elkapták azokat a „pillanatokat”, melyek kifejezik az autó lényegét. A lenyűgöző szépségű, ugyanakkor cseppet sem barátságos környezetben látszólag tökéletesen otthon érzi magát az amerikai gép, süt róla a magabiztosság, elpusztíthatatlannak, megállíthatatlannak tűnik, ezzel korlátlan szabadsághoz juttatva a pilótát, azaz az embert.
Nekünk nincsen ugyan Sziklás-hegységünk (Rocky Mountain), Grand Canyonunk vagy Mojave sivatagunk, se csörlőnk és spéci terepgumik a Wranglerünkön, ám a Bakony és a Balaton-felvidék tökéletes helyszínnek tűnt a „korlátlan szabadság” élvezetéhez. És igen, ahogy kiderült, a JEEP Wrangler elsősorban nem aszfalton érzi otthon magát.
jeepwranglerunlimitedrubicon53A kétoldalt parkoló autók például szűk akadálypályává változtatták a nyolcadik kerületi Nagy Diófa utcát és környékét a majd’ két méter széles Jeep számára. A hátsó ülésen – már ha lehet az inkább zsámolynak beillő, rövid ülőlapú és meredek támlájú helyeket ülésnek nevezni – utazók pedig nem értették, hogy mitől ideges a sofőr, miért rángatja folyamatosan a kormányt, ezzel mintegy megtáncoltatva őket. Természetesen aszfaltozott úton. Úgyhogy valószínűleg a fentieket végigolvasva sokan már itt feladnák, s a közelébe nem mennének a Jeepnek, pedig azt nem is tudják, hogy a régi vágású dízelmotor nem keveset fogyaszt, a küszöbök meg garantáltan összepiszkolják a nadrágszárakat, a kétrészes csomagtérajtó pedig nehézkesen és rossz oldalról nyílik. De higgyék el, hogy ők veszítenek többet, mert a Wranglert – mindezek ellenére – lehetetlen nem imádni!
jeepwranglerunlimitedrubicon32Elég csak ránézni! Majdnem olyan, mint 40 évvel ezelőtt, de hasonlít az eredeti, katonai koncepcióra is, egyszóval: igazi őskövület. Éppen ennek köszönheti utolérhetetlen báját, bár időről időre mindig csiszoltak rajta egy kicsit, hol szögletes, hol kerek fényszórókkal pásztázza az utakat, de attól még megtartotta jellegzetes karakterét, vonásait. Szerintem nincs ember a földön, aki - meglátva a függőleges, sokpálcás hűtőmaszkot, a kerek lámpákat a karosszériából kiugró masszív lökhárítókkal és kerékjárati ívekkel körbevéve - ne tudná, hogy ez a Jeep Wrangler, röviden a nagybetűs JEEP.
jeepwranglerunlimitedrubicon13Speciel a mi Wranglerünk egy piros ötajtós (azaz Unlimited) Rubicon változat, leszerelhető tetővel és ajtókkal. Előbbitől viszonylag könnyen, három darabban szabadulhatunk meg, utóbbiakhoz ellenben szerszám és több idő szükséges, de ha kész, akkor visszautazhatunk vele abba az időbe, amikor még természetes volt, hogy a Jeepek tető és ajtók nélkül, valamint előrehajtható szélvédővel rohangáltak szerte a nagyvilágban. Mindezen múltidéző és szerethető részletek ellenére a Wrangler a jelenben is megállja a helyét, különösen terepen, ahova eredetileg született. A szögletes karosszériának szinte nincsenek túlnyúlásai, a sarkokba kitolt kerekeken GoodYear Wrangler gumik feszítenek, a szabad hasmagassága 26 centiméter, 38,4 és 31,4 fokos első és hátsó terep-, illetve 21 fokos rámpaszöggel kiegészítve.
jeepwranglerunlimitedrubicon69A kocka forma mögött megbújó utastérbe szintén beköltözött a 21. század, többek között az uconnect Navigation 735 rendszer, a hozzá tartozó Bluetooth-os és USB-csatlakozási lehetőségek, vagy a multifunkciós kormány formájában. Amerikai autó lévén a klíma és az automataváltó nem kérdés, immár az ablakok is elektromotorok segítségével mozognak, plusz teljes a biztonsági arzenál. A szépen burkolt, de jól látható bukókereten túl soktagú légzsákrendszer, borulásgátló funkcióval rendelkező menetstabilizáló és lejtmenet vezérlő is vigyáz a bennülök életére, akik persze már a beszállásnál, a vaskos kilincset megnyomva szembesülhetnek azzal, hogy nem mindennapi, történelmi utazásra indulunk. Az ajtóhatároló például egy elnyűhetetlennek látszó vászondarabból készül, aztán, ha sikerült felkapaszkodni a magas kabinba, akkor „kiszúrja a szemünket” a műszerfal jobb oldalát elfoglaló kapaszkodó, rajta a felirat: since 1941. Imádnivaló és egyben hátborzongató apróságok. Emellett egyszerű hálók szolgálnak ajtózsebként és műszerfali rakodóhelyként, az elektromos ablakemelők kapcsolói sincsenek túldizájnolva, viszont a váltógombok nosztalgikusan, fémesen csillognak. A krómozott szélű műszerekből álló műszerfal vagy a klíma kerek kapcsolói is divatosak, a háromküllős volán kifejezetten szép, elmaradhatatlan amerikai tartozék a két pohártartó, és ugyanígy a kényelem. Ja, hogy ez egy Wrangler?!
jeepwranglerunlimitedrubicon68Magasfokú kényelemről ugyanis a hátsó sorban egyáltalán nem beszélhetünk, nem részletezem újra, hogy miért. Elöl klasszisokkal jobb a helyzet, a Rubicon felirattal díszített ülések akár hosszú távon is komfortosak, a helykínálat megfelelő, s ahogy már fentebb említettem, a részletek úgyis elcsavarják az utasok fejét. Ezzel szemben a csomagtartó sem ússza meg kritika nélkül, nem a méretével (500-959 literes) vagy a formájával van a baj, hanem az ajtajával. Mivel a pótkerék hagyományos módon kívülre került, ezért először a rossz irányban nyíló alsó részt kell kitárni, aztán jöhet csak a felső, üveges rész.
jeepwranglerunlimitedrubicon45Ez azonban totál mellékesé válik a vezetőülésben, mely minden kétséget kizáróan a Wrangler legkirályabb helye, pedig ezúttal nem a száguldásé a főszerep. Városban és országúton inkább csak úgy elvan a Jeep, a szervokormánnyal és az automata váltóval nem túl nehéz irányítani a hatalmas és nehéz – üresen is majd’ két tonnás – „dögöt”, ha elég széles az országút alattunk. A kanyarstabilizátorral felvértezett futómű szintén igyekszik, elöl nem érezni az idegességét, ami a második sorban utazók életét megkeseríti, ráadásul az úthibákat is egész szépen elnyeli. És itt van a 2.8-as CRD motor, a 200 lóerő és a 1600-as fordulatnál érkező 460 Nm-es csúcsnyomaték a légellenállást és tömeget meghazudtoló módon lendíti meg az autót. Tényleg: 10,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 m/h-ra, s képes 172 km/h-val robogni, de nem lényeg! Felejtsd el, inkább csapd ki az indexet, kanyarodj le, hagyd el a jól ismert aszfaltcsíkot. Mindenkinek ki kéne legalább egyszer próbálni!
jeepwranglerunlimitedrubicon74Még földút sem kell neki, gyakorlatilag csak a gumik képességei és a józan ész szabnak határt a Jeep Wranglernek. Végre értelmet nyer a két merev tengely - elöl öt lengőkaros, DANA 30 típusú, Panhard rúddal és csavarrúgókkal felszerelve, hátul szintén öt lengőkaros DANA 44 változat -, és a menetközben is kapcsolható terepváltó. Ennek a közreműködésével háromféle – kétkerék-hajtás, összkerékhajtás magas fokozaton, végül összkerékhajtás alacsony fokozaton - üzemmód közül választhat a pilóta, tereptől függően a második kettőt érdemes használni. Ezek mindegyikében jelentősen megnöveli a nyomatékot a Command-Trac és Rock-Track rendszerek együttese, míg azonban 4WD High módban 50-50 százalékban oszlik el a nyomaték a tengelyek között, addig akár a 4WD Low üzemben az ESP BLD – Brake Lock Differential - funkciója lefékezi a kipörgő kereket, s a megfelelő tapadású kerékre irányítja a teljes nyomatékot. Ilyenkor, 29 km/h alatt az első stabilizátor rudat is ki lehet iktatni elektronikusan, ezáltal a Wrangler a nagy kihívást jelentő, kemény akadályokon is gond nélkül átjut. S ezzel sincs vége, a Rubicon kivitel Tru-Lok első és hátsó differenciálműve az egy tengelyen található kerekek sebességének egymáshoz igazításával megakadályozza az autó megcsúszását bármilyen felületen.

Pin It