Suzuki Swift Sport 2018 - A Suzuki új méregzsákja

by Buday Dénes

A Suzuki hazai képviselete „dinamikus” bemutatón mutatta meg az újságíróknak, mire is képes legújabb modelljük. Gondolni sem mertük, hogy ennyire jó lesz!

A Suzuki Swift Sport új szintre lépett, valódi „hot hatch” teljesítményt nyújt. De nem a plusz 4 lóerő a nagy szám az elődhöz képest, hanem az, hogy 80 kilogrammal csökkent a menetkész tömeg, melynek eredményeként egy tonnát sem nyom a kis „méregzsák”. Pontosan 970 kilogramm. Így a harmadik generációs modell nemcsak könnyebb, de gyorsabb is a felmenőjénél, most a százas sprintet 8,1 másodperc alatt abszolválja. Ráadásul még alacsonyabban és szélesebben „ül”, vonalvezetése agresszívabb, a súly/lóerő (nyomaték) aránya pedig egyértelműen egy kiválóan manőverezhető élményautóvá teszi.
További fontos változás, hogy a legvadabb Suzuki is búcsút mondott a szívómotornak, valamint már csak ötajtós karosszériával juthatunk hozzá a Sport változathoz. Mindenesetre az 1,4 literes Boosterjet benzinmotor 140 lóerős csúcsteljesítményt ad le, miközben a maximális nyomatéka 70 Nm-rel, 230 Nm-re nőtt. Ennek is köszönhető, hogy az elismerten könnyen manőverezhető Swift Sport most még gyorsabban reagál a vezető parancsaira, mint valaha. Az új turbófeltöltő mellett szól az is, hogy már alacsony fordulatszám mellett is nagy nyomaték jelentkezik, miközben a kis lökettérfogat és a közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszer optimális üzemanyag-fogyasztást garantál. Ez a Tököli reptér kifutópályájára összeállított, vadóc feladatokból álló programból ugyan nem derült ki, de hamarosan egy teszt során erre is fényt derítünk.
A fokozatválasztó sem úszta meg az újításokat, a hatos kézi sebességváltót a rövidebb váltóút és a gyorsabb váltás érdekében fejlesztették tovább. Valóban zökkenőmentesebb a váltás, s javult a közvetlen váltásérzet is.
suzukiswiftsport01Emellett az egész autó nagyon merev, mivel mind az alvázszerkezetet, mind a fődarabok elrendezését komolyan átalakították. A karosszéria átfogó szilárdsága is megnőtt a szélesebb körben alkalmazott ponthegesztésnek köszönhetően. Ugyanakkor az előző Swift Sporténál 20 milliméterrel hosszabb tengelytáv, valamint az elöl és hátul egyaránt 40 milliméterrel szélesebb nyomtáv javítja az egyenesfutást, amihez a 15 mm-rel alacsonyabb és 40 mm-rel szélesebb karosszéria is hozzájárul. Összességében a Swift Sport sokkal jobban „tapad” a földhöz, az úthoz, a feszes úttartásból persze a továbbra is Monroe márkájú lengéscsillapítók is kiveszik a részüket. Egyébként a hátsó felfüggesztés kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy nagyobb sebesség mellett is kiemelkedő stabilitást biztosítson. A hosszlengőkart külön a Sporthoz tervezték, hogy a kanyarodás során minimális legyen a deformáció.
suzukiswiftsport11A modell sportos formáját még erőteljesebbé teszi az egyedi hűtőmaszk és lökhárító, az aerodinamikus elülső-, a küszöb- és a tetővégi spoiler, valamint a hátsó diffúzor. A képet a 17 colos, fényezett könnyűfém felnik és a dupla kipufogó teszik teljessé. Természetesen az új Swift modellcsalád többi tagjára jellemző izmos megjelenés, fekete A-oszlopok és függőlegesen elrendezett első és hátsó lámpák a Swift Sportban is élénken jelennek meg. Ám a Swift Sport elejét, oldalát és hátulját végig keretező fekete aerodinamikai alsó légterelő idomok és hátsó szárny – a nyilvánvaló aerodinamikai előnyök mellett - hatványozottan sportos megjelenést adnak számára.
suzukiswiftsport19A belső tovább lelkesíti a sofőr hangulatát. A hang¬súlyos panelek, a szín¬kontrasztos műszerek vizuálisan lenyűgözőek, a félkagylós ülések és a minőségi textúrák pedig arról gondoskodnak, hogy a pilóta minden pillanatban jól érezze magát a kabinban. A „hagyományos” fő műszerek mellett az új töltőnyomásmérő és olajhőmérséklet-mérő egységek tovább fokozzák a sportos vezetés élményét, a lyuggatott bőrrel bevont, D-alakú kormánykerék pedig biztos fogást nyújt. A kényelemről egy Bluetooth kompatibilis, okostelefon kijelzőjének tükrözésére használható audiokijelző egység is gondoskodik, 7 colos érintőkijelzővel és SD-kártyás, 3D-térképes navigációval.
suzukiswiftsportAz 5,5 millióért kapható vagány kis Suzukink a biztonságra is sokat ad, hiszen a teljesítményében és vezetési élményében megvalósított fejlesztések a mai elvárásoknak megfelelően jelentős életvédelmi funkciókkal párosulnak, köztük a fejlett, „előre néző” érzékelő-rendszerrel, a fékasszisztenssel, és a sávelhagyásra figyelmeztető asszisztenssel. Viszontlátásra hamarosan!

Pin It