Seat Arona 1,0 TSI Xcellence - Csiszolt, ügyes és nagyon vidám

by Buday Dénes

Aki manapság szabadidő-autó után érdeklődik, az a Volkswagen csoport háza táján könnyedén megtalálhatja számításait, hiszen minden kategóriában, minden méretben talál magának valamit a vásárló. A mini SUV kategóriában most a Seat újdonsága, az Arona próbálja megvetni lábát, a személyre szabhatóság számtalan lehetőségével és a - konzervatív formavilágtól eltávolodva - vagány stílusával.

Az Arona a második autó a spanyol gyártó kínálatában, amely az MQB A0 platformot használja, egyben a SEAT első képviselője a kompakt crossover szegmensben, amely az egyre gyarapodó SUV kínálatban az Ateca alatt foglal helyet. A kizárólag Martorellben készülő Arona formáját tekintve egyszerűen egy kicsinyített Ateca, egyedül az Ibizától örökölt LED-es lámpák rajzolata és a hűtőmaszk apró króm csíkjai segítenek nekünk felismerni a kistestvért. Ami viszont maradt, az a markáns élek, feszes vonalak, valamint az ebben az osztályban nagy divatnak örvendő kétszínű fényezés. A tető színe jelen esetben szürke, de kérhető narancs és fekete fényezéssel is.
Az Ibiza alapjaira épített 4,11 méteres Arona ülésmagassága 5 centiméterrel emelkedik a hagyományos kisautó fölé, amely kimondottan jót tett a helykínálatnak is. Kellemes fej- és lábtérrel van dolgunk, az üléspozíció is kimondottan kényelmesre szabható. A tágas térérzet mellett praktikus és kényelmes megoldások segítenek a hétköznapok során, például a 8 colos érintőképernyő, amely a szép grafikája mellett, egyszerű és gyors kezelhetőségével okoz pozitív meglepetést. Az alapvetően komor hangulatú, fekete belteret az autó külső színével megegyező fehér betétek teszik hangulatossá, például az amúgy precíz és szép illesztésekkel megáldott műszerfalat, amit szintén az Ibizától örökölt. A kormánykerék bőr huzatot kapott, innen irányíthatjuk a két analóg műszer között megbújó, fedélzeti számítógép kijelzőjét. A volán körül egyébként eggyel több kar kapott helyet a szokásosnál, a tempomatot már nem az index karról kezeljük, hanem külön bajuszkapcsolót hoztak létre - erre a célra. A középkonzolon kijelzője alatt csak a légkondi kezelőgombjai vannak, természetesen minden funkció egyértelműen vezérelhető.

Logikus elrendezésű a belső tere, rengeteg a rakodó lehetőség. Telefonunknak vezeték nélküli töltésre is van lehetősége

A második sorban helyet foglalók szintén nagyobb lábtérrel találkoznak, mint az Ibizában, egészen 185 centiméteres testmagasságig elegendő a térkínálat. Az üléseket két személyre formázták, kihajtható könyöklő és légbefúvó azonban nem jár nekik. Tesztautónk csomagtartója alapra 400 literes, de az osztottan dönthető támlákkal egészen 1280 literes térfogatig növelhető a mérete.

A kétszínű fényezést egy, az ablakok alatt végighúzódó króm csík szeli ketté, az Xcellence felszereltség esetében ez az alapfelszereltség része

Az Arona egy literes motorja nagyon jól illik a kocsi karakteréhez, persze érdemes a tesztautónkban szereplő 115 lóerős változatot választani, mivel a háromhengeres, közvetlen befecskendezéses TSI erőforrás városban és országúton is egyaránt jól teljesít. A százas tempót 9,8 másodperc alatt megfutja (álló helyzetből). Autópályán ugyanakkor nem lesz az utak királya, de ereje itt sem fogy el, az itthon is elfogadott sebességhatárokat simán bírja, igaz, itt a szél- és gördülési zaj is jól érzékelhető. Alapjáraton simán jár, észre sem vehető, hogy háromhengeres, a turbólyuk minimális, már 1600/perc fordulattól szépen terhelhető és egészen 4000-ig tisztán felesleges rezgések nélkül húz.

Arca az Ibiza tipikus vonásait hordozza, csak a hűtőmaszk más

A hatfokozatú kézi váltó is remekül passzol a képbe, az áttételei kellemesen hosszúak, karja pedig rövid úton, pontosan kapcsolható. Fogyasztása vegyes használat mellett 6,5 liter körül alakul, ami országúton egészen öt literig is lemegy. A futómű beállítással sem lőttek mellé a Seat mérnökei, kényelmesen csillapít, csak a nagyon rossz minőségű utakat nem szereti, egyenes futása pedig egészen kiváló. Kanyarban sem nagy az oldaldőlése, gyors ívmenetekben pedig a fékek működtetésével az elektromos differenciálzár lehet segítségünkre. Az Arona kormányzása steril, de pontos, miközben a fékje könnyen és finoman adagolható.

8 colos kijelzője szép grafikával rendelkezik, a pillanatnyi fogyasztást egy könnyen értelmezhető grafika elemzi

Izgalmas formájával, kiváló dinamikus vezethetőségével, első osztályú funkcionalitásával, valamint jó gyorsulásával és úttartásával remek választás ebben a kategóriában az Arona, picivel többet ad, mint az alapjául szolgáló Ibiza. Az árak négy milliónál kezdődnek a benzines modell esetében, Xcellence felszereltséggel hatfokozatú kézi váltóval választva azonban már 5,8 millió forintnál járunk. Mivel a tesztelt példány nem szenvedett semmiben hiányt, így az ő árcéduláján már 6,7 milliós ár szerepel.


Pin It