Volvo XC40 T5 AWD R-Design - Banán a kormánynál?

by Mészáros Gergely

De mi van akkor, ha szigszalaggal a kormányra ragasztunk egy banánt? – kérdezte kollégám, mikor ott tartottam a Pilot Assist rendszerről szerzett tapasztalataim megosztásában, hogy közel hibátlan működése ellenére fognunk kell a kormányt. A válasz az alábbi tesztből kiderül!

Hogy mennyire idióta a fenti kérdés, mindenki döntse el maga! Mindenesetre számtalan benzinkúton kapható – külön - biztonsági övcsat, láttam bekötött biztonsági övmintás pólót, és hány és hány CD lógott, lóg a belső visszapillantó tükrök alatt. Ezen túl is lehetne folytatni a sort a mérhetetlen emberi hülyeséget példázó autóstárgyak listázásában, de inkább hagyjuk... Ugyanakkor ezek után simán el tudom képzelni azt is, hogy egy sárga déligyümölcs vezet helyettünk... azt meg már régóta tudjuk, hogy egy darab szigszalag mindent megold!
Nálam azonban se szigetelő szalag, se banán nem volt, így nem tudtam elvégezni ezt a nem hétköznapi kísérletet. Most persze joggal állíthatják, hogy nem voltam elég bátor hozzá, és igazából nem is tévednek. Azért a témát felvetettem a tesztautót átadó és átvevő szakembernek, aki a pillantásából ítélve – számomra kicsit érthetetlen módon - még sohasem gondolkodott el ezen, de legalább komplett hülyének nézett. Különben is, a Volvo összetett vezetőtámogató rendszere egyelőre – a hivatalos besorolása szerint – nem alkalmas az önálló vezetésre, szóval, banánról és szigszalagról egyelőre ennyit.
A Pilot Assistról ellenben még annyit, hogy sima két- és négysávos – szalagkorláttal elválasztott – úton, valamint sztrádán és városi dugóban egyaránt próbálgattam, és túléltem. Lehet, hogy csak szerencsém volt, de több száz kilométert vezettem „együtt” vele, és igencsak megkönnyítette a dolgomat. Pont azokat az unalmas „feladatokat” vette le a vállamról, melyeket amúgy is utálok, például a monoton autópályázást, a folyamatos sebességgel való egyhangú haladást vagy a pesti forgalomban történő állandó fékezést, megállást, majd újraindulást. Plusz egy csomó mindenre odafigyel helyettünk (vagy mellettünk), figyelmeztet a holttérben haladókra, nem fut rá az előttünk haladóra, fékez, gyorsít és tartja az ívet (kormányoz), úgy, hogy nem zavarják meg az útegyenetlenségek sem, végeredményben pedig mégis miénk az utolsó szó és a felelősség. Klassz! Nem mondom, hogy pihentebben érkeztem meg a célállomásomra, mint ahogy elindultam, de jelentősen tehermentesített.

A Volvo XC40 amúgy sem az idegbeteg sofőrök autója, még T5 R-Design kivitel esetében sem. 247 lóerős, vagyis gyengének semmiképp sem nevezném, nyomatékból pedig 350 Nm jut (1800-as fordulatszámtól), így az 1700 kilogrammos önsúlya ellenére is kifejezetten fürgén szedte a „lábait” a skandináv szabadidő-autó. A gyári adatok szerint 6,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, és akár 230 km/h-val is képes száguldani. (Néhány évvel ezelőtt még simán túlmotorizáltnak számított volna.) Mégis annyira finoman, kulturáltan működött a 2 literes motor, illetve az egész autó, hogy eszembe nem jutott versenyezni vele egy piros lámpánál, száguldozni országúton vagy akár beavatkozni a kormány mögötti váltófülekkel. Egyszer-egyszer azért éltem velük, pusztán kíváncsiságból, hogy hol tart éppen a nyolcfokozatú automata váltó, melynek munkája észrevétlen. Természetesen az üzemmód-választót is kipróbáltam, de talán az alapra beállított, „mindennapi használatra” szánt Comfort üzemmód volt közülük a legharmonikusabb. Eco módban például belassul a váltó is, s egy-egy kapcsolás érezhetővé vált, Sport üzemben tovább pörgött a turbófeltöltéses, négyhengeres motor, az off-road állásban pedig automatikusan bekapcsolt a lejtmenet-vezérlő, finoman leengedve a dombról a Volvót. Az Individual menüponttal nem játszottam, de hosszabb – nem egy hetes - birtoklás mellett nyilván érdekessé válhat.
volvoxc40t5awdrdesign15Csendes és kifinomult, ráadásul a mérete és a felépítése közel ideális: nem annyira nagy, hogy a városban kín legyen a közlekedés, viszont elfért benne a család és a csomagjaik. 21 centiméteres szabad hasmagassága nagyobb játékteret biztosított - akár terepen is -, miközben a normál személyautókhoz képest magasabb üléspozíciója jobb rálátást nyújtott a forgalomra, ezzel is hozzájárulva a biztonsághoz. Alkata mégsem jelentett semmiféle hátrányt az útfogás szempontjából, a futóműve kellően feszes, a karosszériája merev, jó minőségű aszfalton rezzenéstelenül futott a 20 colos Pirelli P Zero abroncsain az XC40. Ehhez képest az úthibákat is meglepően jól szűrte ki, alig-alig zökkent ki a magabiztos szerepéből. A kocsi hátulján feltűnő apró AWD felirat meg azt jelezte a mögöttünk haladóknak, hogy a Volvóban összkerékhajtás is segíti az előrejutást.
volvoxc40t5awdrdesign27Az utasok magas komfortszintjéhez a berendezés designja és minősége is hozzájárult, beleértve a full digitális műszerfalat, az elektromosan állítható, pazar kárpitozású első üléseket, a nyitható panoráma üvegtetőt, az okostelefonokhoz analóg módon kezelhető, nagy tudású Sensus-rendszert, a vaskos volánt, a kézműves mesterműveket idéző dekorpaneleket, a diszkrét hangulatvilágítást, valamint az opcionális Harman-Kardon hangrendszert. Ezúttal is alacsonynak találtam azonban a hátsó ülések magasságát, másoknak pedig a lábtérben használt szőnyeghez hasonló ajtókárpitozás tűnt fel. Ugyanakkor a svéd szabadidő-autó gondos tervezését mutatja, hogy utóbbi az ajtózsebekre is kifut, így semmi nem zörgött bennük, emellett pohártartók, különféle (USB, Bluetooth és egyéb) csatlakozási lehetőségek és tárolók tárháza (például kihajtható akasztófül) is a rendelkezésünkre állt. Ugyanilyen egyszerű volt megtölteni az alapra 460 literes rakteret, ötletes alakíthatósága miatt nem repkedtek a csomagok, nyitása-zárása pedig elektromos. (Felárért láblendítésre is reagál, s a hátsó üléstámlák is gombnyomásra buknak előre.)
volvoxc40t5awdrdesign11Mindezen felül a Volvo XC40 egy hihetetlenül vonzó és ennek megfelelően drága négykerekű divatcikk. Modern, szép, és még annál is inkább skandináv: végletekig átgondolt, biztonságos, egyúttal otthonos és vonzó. Nem véletlen, hogy az emberek akarják. Hogy akkor miért nem rohanok egy Volvo-szalonba venni egyet? Elsősorban anyagi okok miatt: nincs 15-18.000.000 forintom rá, habár már 8.495.000 forinttól megvehető lenne alapmotorral és -felszereltséggel. Ráadásul nemrég bemutatták a szintén gyönyörű S60/V60 párost, s így nem is olyan egyszerű a választás a svéd márka hihetetlenül megerősödött modellpalettájáról.

Pin It