Mercedes-Benz CLS 350 d 4M Coupé - Stílus mindenekfelett

by Mészáros Gergely

A CLS minden kétséget kizáróan a Mercedes-Benz jelenlegi kínálatának egyik legérzékibb, legkívánatosabb darabja. Csak a nevével nem tudok mit kezdeni.

Úgy vagyok a stuttgarti márka névadási rendszerével, mint a viccekkel, értem én, csak éppen nem szeretem őket. GLS, SLC, GLC, GLA, GLE és CLS, a fene se bírja megjegyezni vagy megfejteni, hogy melyik micsoda. Meg aztán itt ez a fantasztikus négyajtós kupé, és körülbelül úgy hangzik a neve, mint egy gyógyíthatatlan betegségé. „- Képzeld, CLS-em van! Mire a válasz: - Sajnálom, és súlyos?” Közben egy ilyen karakterű autó simán viselhetne akár Maybach-emblémát is...
A CLS Coupé azonban inkább egy jókora csillagot visel az orrán, a formája pedig több, mint meggyőző! Jellegzetesen nyújtott orra, pingpongasztalnyi gépháza, MULTIBEAM LED-es szúrós tekintete valami olyan elképesztő, elemi vadságot sugároz, hogy az amerikai izomautók térdre borulnak előtte. Ugyanakkor a lágyan ívelő, a csomagtér-fedélbe észrevétlenül „belefolyó” tető és az átlagosnál hosszabb hátsó túlnyúlás egy letűnt kor legszebb Gran Turismóit idézik. Ez a kettősség egyébként az autó viselkedésére is igaz: a méltóságteljes, elegáns megjelenésű Mercedes-Benz bármikor kész a „robbanásra”, a hathengeres dízelmotor csupán a pilóta parancsára vár.
Visszatérve még egy kicsit a külsejéhez, talán az is hozzájárul a CLS Coupé nagyszerűségéhez, hogy karosszériáján nincsenek túlzó részletek, például hatalmas, csúf hátsó szárny vagy első légbeömlő nyílások, ami viszont van, így a 20 colos, sokküllős AMG-keréktárcsák és a két oldalon kivezetett, fényes kipufogóvégek, azok tökéletesen illenek a letisztult designhoz. Még a grafitszürke-metál színt is elbírja a hátán a forma, bár azért egy gyémánt-fehér vagy jácint-piros designo, netán egy rubin-fekete metálfényezéssel sokkal mutatósabb lenne az autó.

A CLS Coupé belsejét még ennyi kritikával sem merném illetni, egyedül talán beszállásnál kell odafigyelni a fejünkre az alacsonyabb tetőív miatt. Az ablakkeret nélküli ablakok már előre jelzik számunkra, hogy egy exkluzív világ vár minket... és tényleg. Mintha az autós mennyországba kerülnénk, a Macchiato-bézs színű bőrrel burkolt fotelok szuperkényelmesek, elöl természetesen sokféleképpen állítgathatóak, méghozzá elektromosan, a helykínálat, a berendezés és a kivitel egyszerűen pazar. Jó, volt néhány feláras tétel a tesztautóban, úgy, mint a Widescreen Cockpit vagy a Burmester térhatású hangrendszer, de így annyira kerek az egész – beleértve a szín- és illatvilágot -, hogy nem gondolkodnék a rendelésnél és a pénztárnál, csak fizetnék. Muszáj külön megemlíteni a szürke nyíltpórusú kőrisfa díszítőelemeket, a megvilágítható szellőzőfúvókákat, a fém klímakezelő-szerveket és az audioberendezés hangszóróit, melyek egyenként és együtt is sokat hozzátesznek a német mestermunka értékéhez. (Különben 10 féle színkombináció áll a vásárlók rendelkezésére, az Amiente megvilágítás pedig 64 különböző árnyalat beállítását teszi lehetővé.) S még el sem indultunk...
mercedescls350d4mcoupe2018v01Feltétlen említést érdemel az is, hogy a CLS Coupé nem pusztán látványban nyújt sokat, a tervezők ugyanis mindenre gondoltak, ezért a szerencsés utasoknak a praktikum terén sem kell kompromisszumokat kötni. Egy ennyire különleges modell esetében talán nem az alábbi adatok a mérvadók, de a tengelytáv majd’ 3 méteres (2939 milliméteres), a csomagtartó kapacitása alapra 520 liter, emellett egy csomó tárolóhely, rekesz várja az apróságokat a kabinban. Többek között a középkonzol és az első-hátsó könyöklő is jól használható mélyedéseket rejt, az ajtókon és a háttámlákon meg zsebek várják az utazás közben nélkülözhetetlen holmikat.
mercedescls350d4mcoupe2018sz01A felszereltség nyilván ízlés- és pénztárcafüggő, a vevők szinte korlátlan mennyiségű extra közül válogathatnak, s ezáltal teljesen egyedi kombinációkat valósíthatnak meg. A három eltérő kijelzési stílust felvonultató, 12,3 colos képátlójú Widescreen Cockpit nyilvánvalóan remek választás, hiszen remekül informálja a pilótát, ráadásul mellette ugyanekkora „monitoron” jelennek meg a navigációs és kommunikációs információk. A dizájn első osztályú, utóbbi kezelését szokni, tanulni kell, ám az „Érintőpados kontrollerrel” néhány óra után megy minden, mint a karikacsapás. Ráadásul mivel nem érintőképernyő, ezért nem lesz maszatos...
mercedescls350d4mcoupe2018sAz opciókat hely- és időhiány miatt nem részletezném, nyilvánvaló, hogy a Mercedes-Benz hozza, amit elvárnak tőle, plusz egy kis ráadást. Úgyhogy csak csemegézek közülük: vezeték nélküli mobiltöltő, tv-tuner, Concierge-szolgáltatás, aktív multikontúr-ülés csomag, és masszázsprogramot, klimatizálást, illatosítást és megvilágítást összehangoló ENERGIZING komfortvezérlés. A vezetőtámogató és biztonsági rendszerek listája is végtelen, kezdve a legfontosabb adatokat a pilóta látóterébe vetítő Head-up Displaytől, a vakításmentes MULTIBEAM LED fényszórókon keresztül, az okostelefonnal és ujjmozdulatokkal vezérlehető „távírányítható parkolás csomagig” bezárólag.
mercedescls350d4mcoupe2018nyÉs most már tényleg nyomás! A soros, háromliteres (2937 cm3-es) hathengeres dízelmotor kulturáltan indul a gomb megnyomása után, az utastérben viszont marad a szinte teljes némaság. Érdemes lejjebb venni a hifi hangerejét, gázadásra ugyanis a turbófeltöltővel, Stop-Start rendszerrel és DeNOx katalizátorral felvértezett erőmű vészjóslóan felmorog, mint egy megpiszkált vadállat. Nem kerreg, nem kattog és csattog, nagy és erős erőforrásokat idézően hörög és morog, megkezdi nagy műsorát. Mert rajt után elemi erővel tud előretörni a CLS Coupé, pedig a 350d kódjelet viselő kivitel messze nem a legerősebb verzió. A 286 lóerő, az 1200-as fordulatszámnál jelentkező 600 Nm azonban igencsak meggyőző bír lenni, különösen 4MATIC összkerék-hajtással párosítva. Tényleg durva, hogy a gázolajos CLS 5,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 kmm/h-ra, és simán megfutja a 250 km/h-t. S aki azt gondolná ennek fényében, hogy a kilencfokozatú automata nem győzi a kapcsolgatást, az nagyot téved. A 9G-TRONIC egység úgy dolgozik, hogy észre sem vesszük, az üzemmódtól függetlenül mindig az ideális tartományban pörgetve az aggregátot.
mercedescls350d4mcoupe2018j01A mai divatnak megfelelően ugyanis a CLS 350 d-ben is van üzemmód-választó, a DYNAMIC SELECT kapcsolóval a vezető az aktuális hangulatához, a pillanatnyi út és forgalmi viszonyokhoz igazíthatja az autója tulajdonságait. A motor, a sebességváltó, az ESP és a kormánymű karakterisztikája ötféle – Comfort, Sport, Sport+, Individual és Eco - program szerint változtatható, mi több, a DYNAMIC BODY Control segítségével a futómű csillapítása is módosítható. Utóbbi ügyesen távol tartja az úthibákat az utastértől, ám azért az óriási kerekekre, illetve felnikre nem árt odafigyelni. A CLS fogyasztása viszont nem okozhat jelentősebb gondot senkinek, akár bőven hat liter alatt is tartható az átlag, ám a 6,4 literes tesztérték is abszolút elfogadható.
mercedescls350d4mcoupe2018dzA Mercedes-Benz CLS 350 d 4MATIC Coupé 21.419.000 forinttól vihető haza. A tesztautó 30.507.510 forintba kerül, amiért már számtalan extra is jár. Ugyanakkor az összes CLS olyat ad, ami ma már ritka: egyedi stílust, kifinomult megjelenést. Ennél több pedig nem is kell...

Pin It