Toyota Land Cruiser 2.8 D4-D VX-L - Több, mint SUV

by Buday Dénes

Több mint 65 évnyi off-road hagyománnyal a háta mögött a világ legkeményebbnek tartott terepjárója, a legendás Toyota Land Cruiser ma is kategóriája csúcsának számít. Megújulása inkább erre hagyományra épít, éppen csak egy picit harap bele a mai SUV divathullámba. 

A több mint 190 országban forgalmazott Toyota Land Cruiser sziklaszilárd hírnevet vívott ki magának: neve egyet jelent az utolérhetetlen terepképességekkel, elnyűhetetlenséggel, legendás megbízhatósággal. Ez az új modellnél sincs másképp. S bár az autó már a korábbi formájában is azonnal felismerhető volt, ám a Land Cruiser külseje modernebbé, robusztusabbá vált. Többek között a felfrissített hátsó résznek és a teljes LED-es fényszórókkal ékesített, teljesen újratervezett orrkialakításnak hála, utóbbi az új osztású hűtőráccsal és motorháztetővel kifejezetten markáns látvány.
A kabin a korábbinál is kifinomultabb környezetet kínál az utasoknak, de azért maradtak elnagyolt megoldások is. Természetesen magasan ülünk, és az első ülések nemcsak fűthetőek, hanem immár szellőztethetőek is, közöttük pedig a hatalmas könyöklő tágas hűtőt rejt. Persze, nem elégedtek meg ennyivel a lakberendezők, az autó komfortját olyan részletek is fokozzák, mint az új műszeregység és középkonzol, nem beszélve a prémium minőségű kárpitokról és a praktikusan csoportosított, így könnyebben kezelhető kapcsolókról. Ezen kívül automatikus lett a klímavezérlése és fűthető az első szélvédő is. A második sorban sincs ok a panaszra, kényelmesen ülünk, a fejtér hatalmas és a szélső ülések ugyancsak fűthetőek. A VX-L felszereltséghez – a Top csomag részeként - fedélzeti szórakoztató rendszert is kapunk, melyhez elektromosan billenthető, nyitható napfénytető is jár. A mindennapi kényelmet még fűthető ablakmosó fúvókák, tolatáskor lebillenő külső visszapillantó és intelligens kulcs növeli.

A belső tér színvilága hangulatos, de nem oda való, ahova az autót tervezték, ez a konfiguráció inkább vitorlást vontatók körében lesz népszerű

A Land Cruiser továbbra is azon autók közé tartozik, amelyben hét felnőtt is kényelmesen elfér. A 621 literes csomagtér ilyenkor parányira szűkül, melyhez a továbbra is oldalra nyíló csomagtérajtón keresztül juthatunk hozzá. Emiatt akár nehézkesé válhat egy egyszerű pakolás is, ha párhuzamosan járda mellé parkoltunk. Apró, okos megoldás, hogy a hátsó szélvédő külön felnyitható, így könnyíthetünk ezen, de kizárólag kisebb és könnyebb tárgyak esetén. Ebből is látszik a Land Cruiser továbbra sem keresi a piaci trendeknek megfelelő megoldásokat, úgyhogy a láblengetésre elektromosan nyíló csomagtérajtót ne is keressük az árlistán.

Hihetetlen a terepképessége, futóművét is inkább ide tervezték, aszfalton inkább a nyugodt használatot preferálja

Az európai piacokon a Land Cruiser egyféle 177 lóerős teljesítményű, 2.8 literes négyhengeres D-4D turbódízellel kapható. Amiben van választási lehetőségünk, hogy manuális vagy kézi váltóval szerelt modellt szeretnénk. Viszont utóbbi az ötajtós modellek esetében csak az alapfelszereltséggel együtt választható. A gyár állítása szerint jót tett az erőforrásnak a teljesítménycsökkentés, a 13 mínusz lóerő mellé azért 30 Nm pluszt kapott, illetve az ötfokozatú helyett egy hatfokozatú automatával dolgozik együtt. Emiatt jóval csendesebb az alacsonyabb fordulaton dolgozó motor. Erre a lépésre egyébként a szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírások miatt volt szükség. A valóság azonban nem igazán hozta az elvárásokat, fogyasztásban nem mértünk kevesebbet, mint a 190 lóerős, három literes elődjénél. Vagyis az átlagfogyasztása picivel több, mint 10 liter száz kilométerre, amiben továbbra is nagy szerepe van a 2,4 tonnás alap tömegének.

Vannak kopogós műanyagok és egyszerű fautánzatú berakások, de összességében szép a belső tér

A hibátlan terepképességének kulcsa a hihetetlenül masszív, a csavaró hatásoknak ellenálló alvázas építési módja. Emellett a Land Cruiserben néhány olyan új megoldást is alkalmaztak, amelyek még tovább növelik terepképességét, ilyen például a részlegesen önzáró Torsen differenciálmű vagy a Multi-terrain rendszer, amit egy „Auto” üzemmód beiktatásával sikerült továbbfejleszteni. Ebben az állásban a rendszer automatikusan aktiválja az ötfokozatú kúszónyomaték szabályozást.

A terepkapcsoló gombok mind egy helyre kerültek, kicsit elnagyoltak, de jól illenek az autó karakteréhez

Hogy mennyire gondolja komolyan a kemény terepezést a Land Cruiser? Hát nagyon! Gázlómélysége 700 milliméter, terepszögei elöl 31 hátul 21 fokosak, míg kapaszkodóképességét 42 fokban határozták meg. A terepezés közbeni hibák kikerülése végett a tovább fejlesztett Multi-terrain Monitor immár többféle képet mutat az autó környezetéről, mivel a rendszer menüjében megjelent a ‘Jármű alatti nézet’, az ‘Elölnézet elforgatása’, a ‘Panoráma nézet’ és a ‘Széles látószögű hátulnézet’ is.

Off-road használatkor stabilizátorrúd ki van iktatva, ilyenkor hidraulikafolyadék szabadon áramlik a rendszerben, mindegyik kerék függetlenül rugózhat ki be az egyenetlen terepen

De, hogy az aszfalton se maradjunk magunkra, ezért a biztonság tekintetében is sikerült magasabb szintre lépnie a terepjárónak, elsősorban néhány új megoldás bevezetésével. A Safety Sense rendszerrel is felszerelt tesztautónk az aktív biztonsági technológiákat egybe foglaló új megoldásokkal volt felvértezve. A csomag többek között olyan funkciókat tartalmaz, mint az ütközés előtti biztonsági rendszer - természetesen gyalogosvédelmi funkcióval -, illetve az adaptív sebességtartó automatika, a sávelhagyásra figyelmeztető vagy az útjelzőtábla-felismerés.

Terepszögei nagyon rendben vannak, ráadásul még 360 fokos terepmonitor is segít minket az akadályok leküzdésében

A vezetési élmény amúgy első osztályú, a kényelmes fotelokból jól látjuk a többi autó tetejét, de a Land Cruiser legfőbb erénye továbbra is a strapabírás és a megbízhatóság. Ezen a téren nem ismernek tréfát a Toyotánál, viszont nem is követik a mai divatot. A tekintélyt parancsoló megjelenése és fedélzeti technológiái igazi prémium terepjáróvá avatják ezt a kőkemény, de kényelmes autót. Akinek valóban szüksége van egy ilyen elnyűhetetlen gépre, vagy a hobbijához profi vontatóra van szüksége, az nem fogja sokallni a 21,6 milliós árát. Ellenben aA hétköznapokra túl sok kompromisszumot követel tőlünk az amúgy remek szerkezet.

Pin It