Ford Focus Technology 1.0 Ecoboost 2018 - Fókuszban

by Mészáros Gergely

Nizzában, illetve a Tengerparti Alpok mesés tájain megrendezett nemzetközi menetpróbán kizárólag a legerősebb (120 és 180 lóerős) és legjobban felszerelt (ST Line és Titanium) Focusokat próbálhattuk ki. Most viszont egy olyan verzióra fókuszálunk, amely Magyarországon is nagyobb sikerre számíthat a vásárlók között.

Nem kevésbé szép vidéken, a Balaton parton és –felvidéken, de jóval hétköznapibb kivitelben tettük próbára az első magyarországi Focusunkat, egy ötajtós, egyliteres Ecoboost motorral hajtott, Technology-változatot. Az azonban, hogy „hétköznapibb” felszereltségű a tesztautó, nem jelentette azt, hogy tök „csupasz” és semmi sincs benne, mert a második – Technology - szint számos modern kényelmi, biztonsági és funkcionális opciót kínál alapáron. Például az Android Auto és Apple CarPlay funkcióval pofonegyszerűen összekapcsolhatók és biztonságosan használhatók az okostelefonok az autóval, akár hangvezérléssel is. Van még vészhelyzeti asszisztens, automata fényszóróvezérlés, USB csatlakozó, elektromos kézifék, manuális klímaberendezés, 16 colos könnyűfém keréktárcsa, hogy csak a legdivatosabb kiegészítők közül válogassak. De nem hiányzik belőle a soktagú légzsákrendszer, a hathangszórós autórádió, a bőr kormánykerék és váltógomb, az ISOFIX előkészítés, a LED-es nappali menetfény, a távirányítós központi zár, az elektromosan állítható és fűthető visszapillantó tükör, az első ködfényszóró (kanyarvilágítással) sem, a metálfényű tesztautó pedig ezen felül Komfort ( kétzónás klíma, kulcsnélküli nyitás, automata ablaktörlő és elsötétülő tükör) és Téli ( fűthető szélvédő és mosófúvókák, fűthető volán) csomaggal is rendelkezett. Ez a konfiguráció meglehetősen jól működött a mindennapok során, ám ha valakinek mások lennének a preferenciái, nyugodtan válogathat még a bőséges palettáról.

A sokszoros díjnyertes, egyliteres EcoBoost motor régi ismerős már, amolyan igazi kis univerzális apróság, melyet a Ford számtalan modelljében bevet, s nem nagyon okoz csalódást. Ezúttal sem: a hengerlekapcsolásra is képes, turbófeltöltéses háromhengeres aggregát a Focusban 125 lóerőt és 170 Nm-t mozgósít, ami bőven elegendő a rendeltetésszerű használathoz. Vagyis például a bevásárlásokhoz, a munkába járáshoz, a családi kirándulásokhoz és utazásokhoz, nyilván versenypályán nem nyújt akkora izgalmat. A gyári adatok szerint egyébként 10 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s megfutja a 200 km/h-t. Kell ennél több? Hiszen ez kompakt családi ötajtós modell. Amúgy a hatfokozatú, finoman kapcsolható manuális váltójával könnyű kihasználni a pöttömnyi erőmű tudását, 1500-as fordulattól már éledezik, aztán vidáman felpörög, s nem fogy el az ereje hirtelen. Ráadásul a háromféle vezetési üzemmóddal a hangulatunkhoz, illetve a stílusunkhoz igazíthatjuk a Focus viselkedését: Sport módban élénkebbé válik a gázreakció, keményebbé a szervo, Eco üzemben viszont kicsit visszavesz az erőforrás, a Comfort állás pedig az arany középút. Emellett még kulturált is, nem tolja folyton a képünkbe, hogy háromhengeres, noha gyorsításoknál azért nem is titkolja. Részterhelésnél, például síkon, egyenletes sebességet tartva egy hengert lekapcsol az elektronika, a folyamat észrevétlen, ahogy a visszakapcsolás is. Talán ennek – meg a start/stop rendszernek, valamint a aerodinamikus karosszériának – is köszönhető a Focus barátságos fogyasztása, vegyes használat során 6,3 liter üzemanyagot igényelt 100 kilométerenként.
fordfocustechnology10ecoboost2018hA kellemes vezetési és utazási élményhez a viszonylag alacsony vezetési pozíció, a csendes kabin és az egyszerűbb – kis tömegű csatolt hosszlengőkaros hátsó – kialakítása ellenére is magabiztos futómű egyaránt hozzájárul, a 16 colos könnyűfém felniknél pedig nem kellenek nagyobbak Magyarországra. Így viszonylag könnyedén átlép az úthibákon, miközben határozottan tartja az íveket, ügyesen fordul. A fék harapós, annyira, hogy eleinte bólogathatnak az utasok.
fordfocustechnology10ecoboost2018dEzen felül azonban nem fognak panaszkodni ők sem, a helykínálat kifejezetten jó – a tengelytáv 2700 milliméteres -, az első ülések tág határok között állíthatók. A hátsó rész – ahogy azt ebben a kategóriában megszokhattuk - inkább kétszemélyes, de nem reménytelen három fő számára sem. Cserébe a csomagtartó csupán 375 literes, ez az érték a hátsó támlák lefektetésével 1354 literre növelhető. A kárpitok gusztusosak, a dizájn modern, az érintőképernyővel, a multifunkciós bőrvolánnal és a világos oszlopokkal, illetve tetővel egy cseppet sem tűnik szegényesnek.
fordfocustechnology10ecoboost2018pKívülről meg egyenesen jól néz ki – akár az új KIA Ceed is lehetne, ami ma már nagy dicséret. Persze, egy 17 colos kerekekkel szerelt, egy centivel ültetett karosszériájú, sötét stíluselemekkel tarkított, piros ST-Line kombi biztosan látványosabb, de ennek a Diffused Silver fényezésű ötajtós tesztautónak sincs szégyenkeznivalója. Egyedül az első rendszámtábla áll csálén (néhány képen), de azt is kiigazítottuk, miután észrevettük.
fordfocustechnology10ecoboost2018cs02Most ideiglenesen búcsúzunk a Focustól, de hamarosan visszatérünk egy fehér színű, Titanium felszereltségű dízel változattal. Ja, azért az árról se feledkezzünk meg, az 1.0 literes EcoBoost Focus, Technology felszereltséggel 6.110.000 forinttól vihető haza. Mínusz a kedvezmény...

Pin It