Škoda Kodiaq Scout 2.0 TDI 4x4 DSG - Terepre mackó!

by Buday Dénes

A terepre született, szép bézs színű Kodiaq Scout egyedi megjelenésével ugyancsak kitűnik a tömegből. 2 literes dízelmotorral és DSG-váltóval teszteltük.

Mivel a Kodiaq Scout már az alapfelszereltség részeként tartalmazza az összkerékhajtást, nem csoda, hogy a megjelenésével is a terepes képességeit hangsúlyozza. Többek között matt ezüstre színezett elemek teszik különlegessé a karosszériáját, így például az első és a hátsó lökhárítókon, a tetősíneken, a visszapillantó tükrök házain. Az alvázvédő burkolatok csak tovább fokozzák a cseh szabadidő-autó robusztus kiállását, nem mellesleg pedig az alvázat és a motort is védik a sérülésekkel szemben. A Scout erőteljes karakteréhez a 19 col peremátmérőjű, antracit színű „Crater” fantázianevű könnyűfém felnik is hozzájárulnak. Természetesen a széles, háromdimenziós hűtőrács sem hiányozhat a Škodáról, ahogy a keskeny, letisztult stílusú, tisztán LED-es fényszórók és hátsó lámpák is magukhoz ragadják a figyelmünket.
A tervezők egyébként a laikusok számára is egyértelművé tették, hogy nem sima Kodiaq-kal van dolgunk, számtalan Scout logó tűnik fel az autón, például az első kerékjáratokon, a kesztyűtartón illetve a fekete színű belső tér alcantara/bőr bevonatú ülésein is. Nem mellesleg az ajtók szintén alcantara borítással készülnek, emellett a műszerfalon és az ajtókon Kőrisfa dekor-burkolat is végigfut. Utóbbi nem biztos, hogy mindenki tetszését elnyeri, de fogadjuk el, hogy egy erdőjáró modellbe ilyen is kell. Ha már terepjáró, akkor az infotainment rendszer hatalmas, 8 colos érintőképernyője olyan speciális adatokat is megmutat nekünk, mint a kormányzási szög, az iránytű, a magasságmérő illetve az olaj- és vízhőfok. Továbbá tökéletesen, tűélesen vetíti elénk az Area View kamerarendszer képét – az autó 360 fokos környezetét.

Ha bekapcsoljuk a lejtmenetvezérlőt, akkor automatikusan bekapcsol az Off-road mód kijelzője

Emellett – akárcsak egy hagyományos Kodiaqban – kényelmesen ülhetünk a hátsó sorokban is, a csomagtartó viszont hét üléssel csak 270 literes. Amikor csupán ötöt használunk akkor már 720 literes, a maximális kapacitása pedig eléri a 2065 litert. Ekkor közel majdnem két méteres sík padlót kapunk.

2 literes dízelmotorja talán a legismertebb erőforrás a VW konszernen belül, ezúttal is a legjobb formáját hozta, elég csak a 6,2 literes fogyasztását említeni

A Kodiaq Scout terepen is otthonosan mozog. Ennek érdekében rázósabb utakon érdemes aktiválni – egy gombnyomással - az opcionális off-road üzemmódot az összkerékhajtás mellett. Ilyenkor a rendszer hajtásban résztvevő minden érintett alkatrész – a motor, a vezetői segédrendszerek, az elektronikus futómű, az ABS és az ESC, valamint a lengéscsillapítás is – karakterére hatással lesz, s a terepes körülményekhez igazítja.

Közvetlenül a hétfokozatú DSG váltókarja mögött kapott helyett az Off-road- és a üzemmód váltó kapcsolója

Nemcsak terepen, hanem havas, csúszós felületen is ügyesen boldogul a Scout: Snow üzemmódban a kipörgésgátló a jobb tapadás érdekében csökkenti a kerekek kipörgését, a szervokormány pedig felkeményedik, a lejtmenet vezérlő pedig apró fékezésekkel tartja az állandó sebességet lefelé ereszkedések folyamán. Maga az összkerék-meghajtás egyébként automatikusan működik, a rendszer vezérlőegysége folyamatosan kalkulál, majd optimálisan osztja el a nyomatékot a két tengely között.

Jól állnak neki a matt ezüst elemek is, az ajtók a küszöbb alá érnek

Nem véletlen hát, hogy a Kodiaq jelenleg a cseh márka egyik legnagyobb darabszámban eladott típusa. (2016-os bemutatója óta már elkészült a 250.000-ik darab is a Škoda Kvasiny-i üzemében, ami jól jelzi az autó és a kategória népszerűségét). A kifejezetten jó adottságokkal rendelkezik, az osztályának élvonalába tartozó , szerethető típus ráadásul még a terepen is otthon érzi magát.

Pin It