VW Golf Variant Cline 1.5 TSI BM 2018 - Nem vicc!

by Mészáros Gergely

Azt az instrukciót kaptam az Indium-szürke metál, Comfortline felszereltségű Volkswagen Golf Variant mellé, hogy izgalmas, de legalábbis érdekes cikket írjak róla. Nahát, s még azt mondják, hogy nincs német humor.

Igaz, a tesztautó magyar, akitől kaptam szintén, viszont jó ideje Volkswagen-vér csörgedezik az ereiben. Úgyhogy legalább ennyit írjunk a német humor javára... merthogy baromi jót nevettünk a tanácsán. Nekem ugyan kicsit csikorogtak a fogaim: mi van, ha komolyan gondolta?! Golf kombi és az izgalom...
Aztán meg a medve és a vadász esete is az eszembe jutott, hiszen a füredi márkakereskedésben jól ismerik a véleményem a szürke fényezésről. Mégis legtöbbször ilyen vagy hasonlóan sötét kocsikat kapok tőlük. Aminek egyébként annyi az oka, hogy pontosan tudják azt is, hogy mi kell a népnek. Nézzék meg az utakat, nem látni mást. Úgyhogy lehet, hogy velem van a baj.
Mindenesetre – de most tök komolyan – megnéztem a Volkswagen magyarországi honlapján a konfigurátort, hogy létezik-e egyáltalán piros Golf. Van, mi több kombi kivitelben is. Az esélyegyenlőség miatt el is sorolom, hogy milyen egyéb árnyalatokban vehetjük meg a „Das Autót”. Például Hófehérben, aztán Tornádópirosban vagy Atlantic-kék metálban, esetleg Orix-fehér gyöngyházban. Plusz van még a mélyfekete gyöngyház, és nem utolsósorban a négyféle – Urano, Indium, reflexezüst, titán – szürke.
Különben az is elképzelhető, hogy nem a magyar vásárlók ízlése konzervatív, hanem a konfigurátor téved, és valójában nincs ennyi lehetőség, pusztán egyetlen egy: az Indium metál. A vásárlás pedig valahogy úgy zajlik, mint a Hofi-féle poénban: - Jó napot kívánok, kérek egy piros Golfot! - Az nincs, nem is volt. - Akkor kéket! – Sosem hallottunk olyanról! – Esetleg fehér?! – Mire a főnök kiszól az irodából: - Józsi! Ki az, aki ennyire válogat?! Szóval, marad a szürke.
vwgolfvariant15tsibluemotion2018bJa, jó párszor megkaptam, hogy jól fejlett üldözési mániám van. (De általában bejön.) És tudom, hogy nehezen lépek túl a színeken. Legközelebb talán kapok egy beépített pszichológust is a Golf mellé, aki megkérdezi tőlem: akarsz róla beszélni? Majd menet közben kikezel... Végül kulccsal a kezemben izgatottan közelítettem a gépjármű felé, homlokomon gyöngyözött a veríték, az agyamban pedig fékezhetetlenül cikáztak a gondolatok: vajon most is olyan lesz, mint tavaly? A szürke, az még mindig szürke? Jaj, csak nehogy barna legyen belül... Az 1.5 TSI motor még mindig másfél literes? Hogy gyorsan lelőjem a poént: igen, igen, szerencsére nem, és ismét egy igen. Ezzel nagyjából el is mondtam a lényeget a Golf Variantról, úgyhogy mehetünk a dolgunkra.
vwgolfvariant15tsibluemotion2018lHoppá, valamit elfelejtettem. A legfontosabbat, a teszt apropóját, mivel olyan is van ám, méghozzá több is. Szám szerint kettő. Az első: mert kellett, szükségem volt egy autóra, de gyorsan. A második pedig egy App-Connect nevű tétel az opciós listáról, ami eddig nem volt a Golfhoz. Nekem meg telefonkábelem nem volt, a kocsiban lévő gyári meg nem passzolt a HTC-mhez, ezért – bármekkora csalódást is okozok - nem sikerült kipróbálnom az újdonságot. Sebaj, majd legközelebb, legalább akkor is lesz miről mesélnem. Az App-Connect lényege egyébként, hogy alig 63.500 forintért letükrözi az okostelefonunkat – illetve annak tartalmát - az autó infotainment rendszerére, így használhatjuk a kedvenc navigációnkat vagy zenelejátszó programunkat a Golfban, olyankor is, ha az AndoidAuto vagy az Apple CarPlay által nem lennének elérhetőek Magyarországon.
vwgolfvariant15tsibluemotion2018nyMivel azonban – ahogy fentebb már említettem – nem volt kábelem, a kocsiban meg navigáció, így a hatalmas, 20,3 colos, színes TFT-érintőképernyőn bámulhattam a rádióadók vagy a telefonomról játszott számok listáját, kész szerencse, hogy tudtam, hogy hova és merre akarok menni. Ellenben a Bluetooth-csatlakozási lehetőséget kihasználtam, hiszen úgy nemcsak a telefonálás biztonságosabb vezetés közben, hanem akár Vasco Rossi is énekelhetett a mobilomról.
vwgolfvariant15tsibluemotion2018sNahát, a fotókat visszanézve, a gyári vagy a saját navi mellett a virtual cockpit is hiányzott a Golf Variant fedélzetéről, bár ha csupán most vettem észre, akkor nem okozott túl nagy traumát. Végül is az analóg műszerek is műszerek, mutatták a sebességet, az átlagfogyasztást, az időt és a külső hőmérsékletet, mi más kellene még?! Nincsenek nagy igényeim... mondják is mindig, hogy a Rolls-Royce nem az én autóm. Azért a csillagos égboltot mintázó LED-es tetőkárpitot bírom, de az persze, nincs a Golfhoz. Ehelyett egy komfortos és masszázs funkcióval is rendelkező ergoActive vezetőülésben ülhettem, tolatáskor kamera segített - ha már kombi, akkor kell -, volt klíma és egy csomó egyéb „kutyafüle”. Valami alapáron, a többi meg felárért, nem sorolom őket, mert fő a lustaság! Keressék ki a Volkswagen honlapjáról a Golf Variant Comfortline felszereltséget.
vwgolfvariant15tsibluemotion2018pUgyanezen, fenti ok miatt nem írok a „Das kombi-Auto” helykínálatáról sem, és különben is, mindenki látott már Golfot, valószínűleg ültek benne, talán vezették is, mi újat, szenzációt írhatnék egy többéves modell láb- és vállteréről. És ha mindez nem lenne elég, a centiméterszalagomat is otthon hagytam... Felkészületlenségem miatt a csomagtartó kapacitását sem használtam ki teljesen, fotós hátizsákomból talán 20 is elfért volna a nagyjából síkokkal határolt, rögzítőfülekkel is felszerelt, könnyen bővíthető puttonyba. Utólag kikerestem a méretét: 605 literes, az ülések ledöntése után pontosan 1620. Babakocsi, hűtő, nagy tv gond nélkül belefér.
vwgolfvariant15tsibluemotion2018fCipekedésre nem vettem igénybe, csak elmentem vele A-ból B-be, kényelmesen, nyugodtan, mindenfajta izgalom és sietség nélkül. Ezt nagyon tudja a Golf, illetve az 1.5 TSI motor egyaránt. Hogyne tudná, a jelenleg MQB platformra épülő kompaktot már 1975 óta finomítja a Volkswagen, az 1.5 TSI egység pedig mára átvette a stafétát a TDI erőforrásoktól, s a német konszern egyik „kulcsszereplőjévé” vált. A tesztautóban lévő, 130 lovas változat erős, nyomatékos, ráadásul kulturált. A hétköznapok ezerarcú hőse! (Nem mellesleg pillanatnyilag is kapható!) A hétfokozatú duplakuplungos automataváltóval talán ennél is kellemesebb lett volna, szeretem, ha „valaki” kapcsolgat helyettem. Mondjuk a hatsebességes kézi váltót sem kellett sokat piszkálnom, mivel a motor alacsony fordulaton is terhelhető, ezért gyorsan „felraktam” hatodikba, aztán elgurult. A futómű szintúgy ügyes, a hangolása kellően feszes ahhoz, hogy mindvégig stabilan, biztonságosan fusson az autó, ugyanakkor az úthibák nem rázzák ki a fogtömésünket.
vwgolfvariant15tsibluemotion2018Azt hiszem, egy kicsit túlragoztam a témát, mert ezek abszolút nyilvánvaló dolgok a Golffal kapcsolatban, nem újdonságok. Feltétlen említést érdemel még a családi autó biztonsági felszereltsége: a Comfortline tesztautóban – a sok légzsák mellett - széria volt a menetstabilizáló, az „Auto-Hold” funkcióval kiegészített elektromos rögzítőfék - nem engedte visszagurulni a kocsit -, az elektronikus differenciálzár, a fáradtságérzékelő, az ISOFIX előkészítés, a ködfényszóró, valamint a távolságtartó-automatika. És már tényleg befejezem, csupán az ár és a köszönetnyilvánítás van hátra. A Golf Variant Comfortline 1.5 TSI ACT BlueMotion alapára 6.974.750 forint, az aktuális, felextrázott példány pedig 7.862.480 forintért vihető haza. Plusz-mínusz a kedvezmény, már ha van. Ez a teszt egyébként nem jöhetett volna létre a Volkswagen konszern segítsége nélkül, a jó hangulatot meg a Csermely és Tsa Kft alapozta meg...
Csermely 2018dec 746x410

Pin It