KIA Stinger 2.0 T-GDi GT-Line - Nem csak az érzelmekre hat

by Buday Dénes

A Stinger a legvadabb Kia, amit eddig látott a világ! Elsősorban persze a nagy teljesítményű 3.3 literes, duplaturbós V6-osról álmodozunk, de azért a tesztünkben szereplő, egy picivel egyszerűbb arcát mutató, gyengébb erőforrással szerelt modell sem elhanyagolható tényezője a kategóriájának. Ráadásul a GT-Line felszereltség miatt – sokszor - észre sem vesszük, hogy nem a csúcsmodellről van szó.

Erőtől duzzadó, de egyben elegáns látványa nem véletlen, hiszen a Stinger formáját a 2011-ben bemutatott GT Concept ihlette, majd hat éven át tartó munkával alakították ki a mai dizájnját a Kia frankfurti stúdiójában Peter Schreyer, a formatervezésért felelős vezető irányításával. Nagy feladat volt ez, hiszem egy olyan modellt alkottak meg, amely semelyik másik KIA-ra nem hasonlít, illetve egy, a koreai márka számára eddig ismeretlen kategóriába léptek be vele. Mégis maximálisan tökéletes munkát végeztek: a 4830 milliméter hosszú és 1870 milliméter széles, hátsókerék-hajtású autókra jellemző arányokkal bíró túraautó megjelenése igencsak tekintélyt parancsoló, úgy, hogy közben mentes az agresszív megnyilvánulásoktól. Jellegzetes megoldásai, mint a kerékívekbe vágott kopoltyúk, a sima fenéklemez vagy az integrált hátsó diffúzor nemcsak látványosak, hanem a kedvezőbb aerodinamikai teljesítményhez is hozzájárulnak.
Emellett a mai elvárásoknak megfelelően hűtőmaszkjának két oldalán összetett LED-es fényszórókat találunk, továbbá a GT-Line kivitelnek hála, sötét króm részletek díszítik a hűtőmaszk keretét és az alsó légbeömlőket, hátul pedig fényes fekete diffúzor és a dupla ikerkipufogó teszi teljessé a látványt.

Futóművét kifogástalannak is minősíthetnénk, különösen, hogy a GT-Line kivitelhez járó 18 colos keréktárcsákon a téli évszakhoz igazodó, kicsit magasabb oldalfalú abroncsok feszültek, melyek komfortból is többet nyújtanak. A Stinger vezethetősége elragadó, nagyon pontosan irányítható, többek között az elektronikusan szabályozható felfüggesztés okán. A rendszer nemcsak minden helyzetben kiszámíthatóan reagál a vezető parancsaira, hanem a Drive Mode Select üzemmód-választóval öt (Eco, Sport, Sport+, Komfort és Intelligens) beállítási mód közül választhatunk - az útviszonyoktól vagy épp az aktuális hangulatunktól függően. De mindegy, hogy melyiket kapcsoljuk, könnyű „táncba vinni” a Stingert, viszont a GT Line felszereltség önzáró differenciálművet is tartalmaz, ezáltal a tapadás mindvégig remek marad.

Kormányzása pontos, agilisan vezethető, kanyarban is szépen teljesít, fogyasztása valahol 10 és 11 liter között alakul

Az eszményi visszajelzést adó első MacPherson felfüggesztés mellett a Stinger kormányreakciója szintén kiváló, a jó fogású volánnal közvetlen az autó irányítása. Titka a változó áttételű rásegítés, melynek villanymotorja közvetlenül a fogaslécet hajtja meg, ami közvetlenebb reakciókat és csekélyebb rezgéseket eredményez, mint a kormányoszlopra ható rendszerek esetében.

Európában ez a kétliteres Stinger az első hátsókerekes KIA, összkerékhajtás csak a dízelhez és a V6-os kiadáshoz jár

A hosszan elnyúló motorházfedél alatt egy izgalmas karakterű, négyhengeres és kétliteres erőforrást találunk. 255 lóerős csúcsteljesítményével a hátsó kerekeket hajtja, s míg a százas sprintet hat másodperc alatt teljesíti, addig 240 km/h-s gyárilag limitált végsebességre képes. Már az al fordulatszám-régióban is elég szép nyomatéka van, kétezres fordulat alatt leadja a 353 Nm-es maximális nyomatékát, lendülete egészen ötezerig tart. Fékeire sem lehet panasz: fáradhatatlanok és pont kellő energiával harapnak. Ugyanakkor a hajtásláncnak akad egy kis gondja a finomsággal, csúnyán nagy rántással indul, pláne, ha a start-stop rendszer is működik.

Mélyen ülünk benne, ülései kényelmesek, a fejtér lehetne picivel nagyobb

Jól illik a sportos külső stílusjegyekhez és menettulajdonságokhoz a mélyen húzódó utastér elrendezése és hangulata is. Az alapfelszereltség részét képező kulcs nélküli nyitás-zárás jelentősen növeli a komfortszintet, de aki szereti az kivételes dizájnmegoldásokat, az sűrűn fogja használni a kulcsot, mert az a maga nemében igazán egyedi ötletes formájú. Az erősen döntött szélvédő és a magasra húzott, vízszintes elrendezésű műszerfal a sportkocsikat idézi. S bár – az nem kétséges, hogy - mélyen ülünk, legalsó állásában mindössze 180 milliméterrel van az aszfalt felett a vezetőülés, a tetőablak rengeteg helyett elvesz a fejtérből. 185 centiméteres magasságommal, sapkában már hozzáér a kárpithoz a fejem. Ennek ellenére, a széles üveg kellemes hangulatot teremt, és a fekete nyersbőr tetőkárpit is ízléses „fogás”.

A GT-Line felszereltség kiváltsága az alul lapos kormány, a központi kijelző a többi modellből ismerős lehet, de nem ebbe a környezetbe való

A középkonzol két részre oszlik, ezeket selyemfényű krómsáv választja szét. Felső részéből a nagyméretű érintőképernyő emelkedik ki, mely fényes fekete keretével kicsit idegenül hat a környezetében. Alatta helyezkednek el az infotainment rendszer kezelőszervei, valamint a klímaberendezés és a szellőzés kapcsolói. A lapított aljú, vastag karimájú, dombornyomású GT-Line emblémával díszített bőr kormánykerék pazar fogású, élmény a tekergetése. A vezető előtti műszeregység analóg és digitális kijelzőkből áll, mindegyik szépen leolvasható és kontrasztos, a középső színes monitor az alapinformációk mellett az olyan menetdinamikai adatokat is megmutatja, mint az oldalgyorsulás vagy a köridő. Az ülései sportosak, de hosszú távon is kimondottan komfortosak. A fejtámlák szintén dombornyomású GT-Line mintát kaptak, míg a négy irányba állítható deréktámasza légkamrás rendszerrel dolgozik.

A Stingerben saját, koreai fejlesztésű nyolcgangos váltó kapcsolódik az erőforráshoz

A hosszú, 2905 milliméteres tengelytáv megfelelő méretű lábteret garantál, még a második üléssorban is majdnem nyújtott lábbal utazhatunk. Itt is a fejtér a kakukktojás, de ebben az esetben lehetünk elnézőbbek a forma oltárán. A farsúlyos dizájn kellően tágas csomagteret rejt, a villanymotorral működő nagyméretű hátsó ajtó mögött 406 literes térfogat várja a poggyászokat. A nagy fedél és a sík felületek miatt könnyen pakolható, a holminkat kalaptartó takarja az avatatlan szemek elöl, a tér a 60:40 arányban dönthető ülésekkel tovább bővíthető.

Elektromosan mozgatható a csomagtér-fedél, a tesztautó ára 12,5 millió forint

Kisebb motorral is élmény a Stinger, a vezetési faktor talán még vagányabb hátsókerék-hajtással. Igaz, több odafigyelést is kíván, de van benne valami plusz. Ami a dizájnt illeti, ott is a legjobbak között van a koreai, ha nem a legjobb! Nekem viszont hiányoznak a keret nélküli ajtók. Nem mondom, hogy létszükséglet eme megoldás, de a legfőbb vetélytársak, mint a 4-es GranCoupé BMW, az A5 Sportback, vagy az Arteon mind így készülnek. Sőt, a Peugeot a legújabb sportos limuzinját és kombiját is így szervírozza. Persze, menetközben vagy utcai látványként ez nem fontos, de mikor megérkezünk, ez a kicsi extra igenis hiányzik. Ezzel együtt tökéletesen hat az érzelmekre a Stinger, mindenhol feltűnést kelt, s még a pénztárcát is jobban kíméli, mint a konkurensek, melyek a hasonló teljesítményt ebben a szegmensben drágábban mérik. Végül, de nem utolsósorban a Kia a Stingerhez is 7 év vagy 150 000 kilométer garanciát kínál.

Pin It