BMW X2 xDrive 2.0d M-Sport - DE MIÉRT?!

by Mészáros Gergely

Egy egész ország utálja! De annyira, hogy a hangját például közkívánatra lecserélték! Legutóbb meg az derült ki róla, hogy még a család kutyája is „kifekszik” tőle! És mégis, amikor megláttam a BMW X2-es tesztautót, ott visszhangoztak a „fluimucilos” Ábel szavai az agyamban: DE MIÉRT?!

Aki ismer, vagy olvasta már a Volkswagen-tesztjeimet, tudja jól, két vesszőparipám van: a tesztautók színe, meg a magyarországi utak állapota. Szóval, mikor megláttam a fekete színű X2-es tesztautót, legszívesebben együtt üvöltöttem volna Ábellal: DE MIÉRT?! Csak az a szerencséje a BMW-nek, hogy nemrég írtam le ezzel kapcsolatban a véleményemet - a Volkswagen Golf Variant cikkben -, és nem akarom ismételni magam. (Meg különben is szeretnék még BMW-t tesztelni.) Viszont, hogy mindenki átérezhesse a fájdalmamat és a lelki állapotomat, zúgjon újra: DE MIÉRT?! Remélem, hogy a hangsúlyra is emlékeznek a reklámból...
Mert, ahogy a sajtóanyag és a márka magyarországi honlapja is fogalmaz: tesztünk főhőse, az X2-es „abszolút különleges”, „egészen kivételes”, „extrovertált” személyiség, igencsak sportos ambíciókkal. Ami vitathatatlan is egyébként: annak ellenére, hogy a fenekén levő felirat beleillik a BMW-rendszerébe, meg vannak veséi, és jellegzetesen „bömbis” a nézése, nagyon más karakter, mint egy 5-ös vagy egy 7-es limuzin. Sőt, még az X modellsorozatból is kilóg, mintha egy új, a jövő generációjának készült volna. Kár, hogy a tesztautó fekete!
A jövő nemzedékének?! Hiszen az okostelefon és műszaki kütyü virtuóz „Zék” – akik nem tisztelik a tradíciókat, nem léteznek Internet és közösségi háló nélkül, és gyakorlatilag full digitalizáltak - állítólag nem is szeretnének saját autót. Miért is akarnának, amikor egy gyors regisztráció és néhány kattintás után már vihetik is a hozzájuk legközelebb lévő négykerekűt, aztán miután elérték a célállomásukat, egyszerűen otthagyják. És már bújják is újra a netet. (Nem véltetlen, hogy egyre több autómárka gondolkodik saját car-sharing (autómegosztó) szervezetben is.)

Megpróbáltam beolvadni a „Zék” közé egy rövid időre, hogy megtudjam a véleményüket a tesztautóról. Mint kiderült, a BMW még nekik is bejött. Két chat-üzenetváltás között felpillantva, villámgyorsan felmérték az X2-est, s ugyanolyan hamar és megfellebbezhetetlenül jött is az értékelés róla: ez nagyon rendben van. Ám eközben is járt a kezük, „online-ságuk” egy pillanatra sem szűnt meg, „vonalban” voltak a haverok, fülükben fülhallgató, így nem egyszerű bővebb választ kicsikarni belőlük. De nem adtam fel, úgyhogy némi „könyörgés” után kiderült, hogy köreikben is kifejezetten menőnek számít a kék-fehér propeller, nem kevés pénzt és státuszt „kapcsolnak” a márka mellé, s a szabadidő-autók sem idegenek tőlük. Az X2-es ezzel együtt sem hivalkodó, nem túl „böszme”, mármint a mérete, és trendi a formája. Itt alighanem arra gondolhattak, hogy passzol a csíkos, a kockás, a csillogó vagy épp’ az old scool stílusú Vans és Nike cipőjükhöz is. Szóval, van benne valami játékosság, finesz. Szerintük még feketében is... ráadásul közel sem veszi annyira komolyan magát, mint az X5-ös vagy X7-es, aminek számtalan rafinált és személyre szabható dizájnelem a bizonyítéka. Az M Sport csomag többek között a BMW Individual magasfényű Shadow Line, az M Sport futómű, az Alumínium Hexagon belső díszítőelemek, az M bőrkormány és az első sportülések opciót is alapáron tartalmazza, illetve az M aerodinamikai csomagért sem kell felárat fizetni. És ha korábban már a cipőkről is szó volt, akkor feltétlen említést érdemelnek az X2-es papucsai: a 19 colos, duplaküllős és kétszínű M felnik nagyban hozzájárulnak a tökéletes összképhez. Nem mellesleg az X2-esnek van még két plusz BMW-emblémája a C-oszlopon. Észrevették?!
bmwx2xdrive20dmsport2018fÉn igen, és habár nem nyomkodom oly gyorsan a billentyűket a telefonomon, mint a „tinédzserek”, vagyis határozottan övék a jövő, még itt vagyok, itt vagyunk mi is. Mellettem szól még, hogy tetszik a saját autó, a saját BMW és a vezetés gondolata. Ezért örültem a márkától megszokott vezetőközpontú utastérnek, a számtalan ismerős részletnek és elrendezésnek is: például a vezető felé forduló középkonzolnak, a lényegre koncentráló műszerfalnak és az intuitívan kezelhető funkcióknak. Vagyis gyakorlatilag már az első pillanatban nyilvánvaló, hogy BMW-ben ülhetek, szerencsére (ezúttal) nem hagyták, hogy a tervezők megfeledkezzenek magukról, s túlzottan elszálljon a képzeletük meg a kezük. Éppen csak annyira más az X2-es belseje, mint egy limuziné vagy rendes SUV-é, hogy senki se mondhassa rá, hogy konzervatív vagy unalmas. A mai, modern berendezés teljes mértékben a naprakész műszaki tartalomhoz igazodik, miközben a helykínálat sem okoz csalódást. Persze, már csak a méretei miatt sem ez a legtágasabb Bömbi, ám a komfortra, kényelemre nem lehet panasz. Se elöl, se hátul, mivel ésszerű a helykihasználása és hosszú, 2670 milliméteres a tengelytávja. Meglepő módon az alacsonyabb felépítés és a lejtő tetővonal ellenére sem vészes a hátsó fejtér, jut hely a térdeknek, lábaknak, a csomagtartója pedig 470 literes alapra, ami a háttámlák döntésével tovább bővíthető.
bmwx2xdrive20dmsport2018dA kompakt külső ugyanakkor városban és terepen is egyaránt előnyös, noha utóbbi aligha az X2-es természetes közege. (Még jó, hogy egy mezőn fotóztam!) A 18 centiméteres szabad hasmagassága és az xDrive összkerékhajtása ellenére sem. Szükség esetén azért mindkettő jól jön; ezáltal télen, illetve sáros földúton is könnyedén boldogul a SAV (Sports Activity Vehicle) besorolású jármű, szóval a telekre elmegy. A munkából az alul is nyomatékos 2 literes, négyhengeres dízelmotor is kiveszi a részét, a 190 lóerőt és a 400 Nm-es csúcsnyomatékot mozgósító egység minden körülmény között több, mint elegendő dinamikát biztosít. Pláne, hogy az X2 nem sportkocsi. A menetteljesítményeivel így is maradéktalanul elégedettek lehetünk: 7,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, és akár 220 km/h-val is bír repeszteni. Kérdés, hogy hol van erre hely... Kulturáltsága nem kérdéses, bemelegedése után csendes, a gyorsan és észrevétlenül dolgozó nyolcfokozatú automata váltó mindig az ideális tartományban pörgeti az erőforrást. A feszes hangolású futómű és a direkt kormány is megfelelt az elképzelésimnek, pontosabban a BMW-től elvárt élménynek: az X2-es méretéhez illően precízen irányítható, sportosan vezethető. Ha éppen úgy akarjuk! Mert az üzemmód-választó segítségével – ECO PRO üzem választásával - spórolhatunk is, igaz, a 2.0d aggregát egyébként sem iszákos. 6 liter alatt simán eljár.
bmwx2xdrive20dmsport2018iAz X2-es mindennapi, kényelmes használatát a fejlett, érintőképernyős, hangvezérléssel is működő infotainment rendszer szolgáltatásai is megkönnyítik. Elsorolni se bírom, hogy – a pénztárcánk vastagságától függően - mennyi mindent tud(hat) a BMW, s most nem olyan szimpla, magától értetődő dolgokra gondolok, mint a navigáció, a hifi, a hangulatvilágítás, avagy az AppleCar Play és Android Auto funkció. Szerencsére a ConnectedDrive különféle feladatainak tárháza, valamint a vezetéstámogató rendszerek – Head-up Display, tolatókamera, torlódás asszisztens, aktív sebességtartó automatika, stb... - sokasága néhány kattintással elérhető és megismerhető a BMW honlapján, a Z-generációnak ez biztosan nem jelenthet problémát.
bmwx2xdrive20dmsport2018gyMeg másnak sem! Ezek után már csak annyi kérdésem maradt, hogy DE MIÉRT nincs nekem ilyenem?! Ennek legkevesebb 12.778.000 forint az oka, ennyibe kerül minimum a BMW X2 xDrive20d M Sport modellváltozat. Sebaj, néhány év múlva talán autómegosztóval is beleülhetek...

Pin It