Volkswagen Arteon R-Line 2.0 TDI DSG - Alien-pofa

by Mészáros Gergely

Az Arteon talán a Volkswagen legszebb autója. Ám a fekete színű, R-Line kivitelű tesztautó inkább egy veszedelmes fenevadnak tűnik! Méghozzá annyira, hogy mindjárt előbújik belőle egy arctámadó!

Fura játékot űz velem az agyam, hogy pont a legesztétikusabb wolfsburgi modellbe látja bele azt a földönkívüli parazitát, mely korántsem jellemezhető snájdig, délceg legénykeként. Annyira nem, hogy kisgyerekként csak az ujjaim takarásából vagy a fotel mögül mertem nézni, amikor az Alien „feltűnt” a televízió képernyőjén.
Talán az Arteon fekete „páncélja” idézte elő nálam ezt a képzavart. De az is lehet, hogy a magas homlokként domborodó, többszörösen tagolt gépháztető, netán a széles, vízszintes száj felett ülő, szúrós, hideg tekintet az oka. Vagy mindez együtt. A lényeg azonban, hogy míg az Alien olyan randa szörnyszülött, hogy néhanapján még ma is menekülők előle álmomban, addig az Arteon egy különösen vonzó formájú négykerekű, melyet az R-Line kivitel kiegészítői ráadásul alaposan megvadítanak. Úgyhogy a tesztautótól szerencsére nem voltak rémálmaim...
Alighanem – ahogy sokan mások - a Passat tulajdonosok többsége is gondolkodás nélkül lecserélné rá a kocsiját, ha a céges előírások lehetővé tennék, nem mellesleg pedig az utcaképnek is jót tenne, ha több ilyen négyajtós kupé szaladgálna az utakon. A kisfiúk rácsodálkoznának a szépen ívelő tetőbe simuló, ablakkeret nélküli ajtókra, a „dinamikusan” futó hátsó indexlámpára, és a jókora, 18 colos könnyűfém felnikre. Az ilyen részletektől lesz aztán valaki hozzánk hasonló „autóbuzi”.

Jó, a belseje már nem ennyire izgalmas, de azért úgy gondolom, hogy egy agyonextrázott (R-Line felszereltségi szint), többek között Active Info Display-jel is felvértezett „Passatban” csak-csak kibírnám valahogy néhány ezer kilométer erejéig, akkor is, ha az Arteon egy kicsivel több kompromisszumra kényszeríti az embert, mint a polgári testvére. Ez leginkább a hátsó sorba való beszállást jelenti, az eleve alacsonyabban húzódó és lejtősebb tető miatt nyilván jobban oda kell figyelni a fejünkre, illetve a fejtér sem vetekedhet a Passat Variantéval. De ez tényleg szempont lenne az Arteon esetében? A (hátsó) lábtér viszont bőséges – a tengelytáv 2840 milliméter hosszú -, a háttámlák szöge ideális, külön állítható a hőmérséklet, s ide is jutott ajtózseb, lehajtható könyöklő és ülésfűtés, valamint gyerekülés-rögzítési lehetőség. Mi kell még? Elöl ennél is jobb a helyzet – az Alcantara bőr borítású ülések hosszú távon is kényelmesek, pazar a térkínálat, van vezeték nélküli okostelefon-töltés, plusz navigáció, meg ami a pénztárcánkba és a fantáziánkba belefér... Ja, a csomagtartója 563 literes, család legyen a talpán, „aki” ezt mindig kihasználja. Jó, jó, a Passat Varianté 650 literes. Feltétlen említést érdemel az is, hogy a nagy hátsó ajtón könnyű megpakolni, illetve a fedele láblendítéssel is nyitható, hátha valakit ez hoz lázba.
volkswagenarteonrline20tdiscrdsg21Helyhiány – az Interneten ?! - miatt ezúttal is eltekintek a felszereltség részletezésétől, ám néhány érdemi tétel álljon itt az R-Line kivitel alapáron járó opciói közül. R-Line feliratos nemesacél küszöbök fogadják az utasokat, s hasonló anyagból készült pedálokat taposhat a pilóta. Az Alcantara üléshuzaton ugyancsak megjelenik a logó, csak, hogy biztosan tudjuk, mibe keveredtünk. A fekete tetőkárpit mellé jutott sízsák és első lábtér-világítás, a középső visszapillantó tükör pedig automatikusan elsötétedik. A LED-es fényszórókhoz egy csomó vezetőtámogató, illetve biztonsági berendezés is társul, például „Light Assist” fényszóró-szabályzás, „Lane Assist” sávtartó rendszer, ACC távolságtartó automatika, valamint Segélyhívó és Security&Service csomag. És még lehetne sorolni a kiegészítőket: R-Line multifunkciós sportkormány, 20,3 colos érintőképernyő, Auto-Hold funkcióval kiegészített elektromos rögzítőfék, tolatókamera, esőérzékelő stb...
volkswagenarteonrline20tdiscrdsg07S most jön az autós újságírás egyik legnehezebb része, a 2.0 literes, 150 lóerős TDI motor és a DSG váltó együttes munkájáról valami újat, meglepőt írni. Ha legalább egyikük megtenné azt a szívességet, hogy hibázik. Mondjuk a hétfokozatú duplakuplungos váltó másodikból egyből hatodikba vagy hetedikből menetközben rükvercbe kapcsolna, esetleg a négyhengeres erőforrás időnként vészesen elerőtlenedne, de nem! Ezek szívtelenek, simán hagyják, hogy órákig zakatoljon az agyam, azon pörögve, hogy most mit is írjak. Persze, "schmitteléssel" – Ctrl+c, Ctrl+v – könnyű lenne, csak visszakeresnék egy régi Volkswagen Passat tesztet és kész! S bizony a lustaság nagy úr, erős a csábítás. Igaz, újat azzal sem mondanék...
volkswagenarteonrline20tdiscrdsg14aÚgyhogy nézzük inkább a tényeket. 150 lóerő, 340 Nm (1750 és 3000 között), 1568 kilogramm, 9,1 másodperces gyorsulás 0-ról 100 km/h-ra, s 220 km/h-s végsebesség. Ennyivel nem mentem, de biztosan tudna. Ám a Balaton-felvidék kanyargós útjai alkalmatlanok az ilyen száguldozásra, sokkal inkább a kényelmes krúzolást részesítik előnyben. Aminek aztán az Arteon is ráérzett az ízére, csendben, kulturáltan, finoman és ráérősen gurult végig a festői táj változatos dombjai és völgyei, meg apró falvai között. Így legalább keveset fogyasztott, 4,5 literes átlagot írt a fedélzeti számítógép, s a 18 colos felnikkel párosított, kellően feszes hangolású futómű sem rázta ki a vesekövünket. Ideális utazóautónak tűnt, s természetesen a nagyobb tempót is bírná, csak el kell menni egy sztrádáig... Különben lehet hozzá adaptív lengéscsillapítás-szabályzást is rendelni, amely komfort, normál és sport beállítást is engedélyez a pilóta számára. Szóval, sokkal többre is képes lenne ez az autó.
volkswagenarteonrline20tdiscrdsg01Hát, még jó, 14.242.160 forintért nyújtson is valamit! Az Arteon R-Line 2.0 TDI DSG alapára egyébként csupán 12.277.470. forint, de az olyan extrák, mint például a Business és a Téli csomag II., a Dinamikus fényszóró szabályzás, egy kicsit felviszik az árcédulán szereplő összeget. Viszont van kedvezmény is, érdeklődjenek! Megéri, mert az Arteon biztosan nem okoz rémálmokat!

Pin It