Toyota Aygo x-treme 2018 - Ez csúcs!

by Szélpál Imre

A kisautók ( terminuisz technikusszal kifejezve mini autók) az elmúlt években a hazai piacon jócskán a háttérbe szorultak. Piaci részesedésük már régen egy számjegyű, de gyakorlatilag alig találkozunk velük a forgalomban.

A szegmens zászlóvivője egyértelműen a FIAt 500-as, igaz mindez csak a papíron mutat jól. Az itthon forgalomba kerülő 500-asok 95 százaléka gyakorlatilag azonnal külföldre kerül, ahol még most is hatalmas az érdeklődés iránta. (Tavaly 194.000 darabot értékesítettek belőle Európában.) A szegmensben lehetne még a Peugeot 108-as és a Citroën C1-es is, ha egyáltalán az importőrök forgalmaznák ezeket Magyarországon.
toyotaaygo2018aIde vehetjük még a Hyundai/KIA párost is i10-Picanto és a Ford KA+ is már ha még elérhető lenne. Az ára alapján itt lenne a helye a Dacia Sanderonak is, de az a méretei alapján egy osztállyal feljebb játszik már. A smart sajnos mérhetetlenül drága alapárral indít, de jövő évtől már csak elektromos verzió lesz belőle. Az olasz Panda bármennyire is szívem csücske, de annak árazását is nagyon eltolták. Nem csoda, hogy ilyen felhozatal és a hatalmas SUV láz mellett szinte alig találkozunk ezekkel az egyébként biztonságos és takarékos kisautókkal.

Rólam köztudott, hogy rajongok a kisautókért és továbbra sem értem, hogy miért kell minden egyedül utazó területi képviselőt egy Skoda Octaviába ültetni egy kisautó helyett. Az utak 90%-ban egyedül vagy maximum ketten utazunk egy autóban és ehhez a helyváltoztatásra bőven elegendő egy ekkora autó, mint a Toyota Aygo. Az autó első generációja 2005-ben került leleplezésre, és azonnal óriási sikernek bizonyult a fiatal városlakók körében, érzékletesen kidomborítva a Toyota imázsának játékos oldalát.
toyotaaygo2018b02Ez volt a Toyota első kompakt városi autója, amelyet kifejezetten az európai piacra tervezett. Hála annak, hogy a Toyota mini autója minden évben új karosszériaszínekkel és időről időre különleges változatokkal jelent meg – ráadásul 2008-ban és 2012-ben is komoly termékfrissítésen esett át, 2014-ben pedig teljesen új modell érkezett - az AYGO azóta is a szegmens egyik legtrendibb autójának számít. Nem véletlen, hogy az elmúlt 13 évben több mint 760.000 AYGO talált gazdára és vásárlóinak elégedettsége és márkahűsége messze felülmúlja az mini autók átlagát. Az autó első pillantásra felismerhető, már-már védjegynek számító ‘X’ orrkialakítása és a személyre szabást segítő opciók széles választéka révén a Toyota kisautója látványosan kitűnik a tömegből. Az AYGO vásárlói többnyire nem azok, akik pusztán észérvek alapján választanak maguknak járművet: látványos megjelenésének és élvezetes vezetési élményének köszönhetően az AYGO a Toyota egyik legsikeresebb modellje, ha új vásárlók megszerzéséről vagy más márkáktól való átcsábításáról van szó.
toyotaaygo2018dMagyarán itt tudsz a legkevesebb pénzért a legjobban kilógni a tömegből. A Toyota dizájnerei és mérnökei nemcsak hangsúlyosabbá formálták a modell fiatalos és egyedi imázsát, hanem hajtását is takarékosabbá tették, miközben növelték teljesítményét és javították irányíthatóságát, hogy az AYGO minden eddiginél élvezetesebb vezetési élményt nyújtson. A változások közül a legszembeötlőbb kétségkívül a vadonatúj dizájn, a még a korábbinál is trendibb külső megjelenés, az egyedi színkombinációk és az ahhoz passzoló belső tér. A 3 és 5 ajtós változatban is elérhető miniautó első pillantásra felismerhető, már-már védjegynek számító ‘X’ orrkialakítása révén már eddig is kitűnt a tömegből, ezt az egyértelmű, azonnal azonosítható mivoltját megőrizte az AYGO új dizájnja is, a formaterv azonban a 3 dimenziós architektúra révén még erőteljesebb és stílusosabb lett. A magenta és ciánkék metálfények révén új, hihetetlenül divatos színek jelentek meg a palettán, amelyre az ügyfél igénye esetén felelnek a színmotívumok az utastérben is, miközben az AYGO négy konfigurálható karosszéria elem révén tökéletesen testre szabható lett, abszolút kifejezve a tulajdonos egyéniségét. Mindehhez belül megújult grafikájú műszeregység és új kárpit opciók társulnak.
toyotaaygo2018kA volán mögött derül ki, hogy a Toyota mérnökei még tovább fokozták a vezetési élményt is, ami még csendesebb futással társul, ráadásul a szegmens legalacsonyabb fogyasztású (akár 3,6l/km) és károsanyag kibocsátású motorja révén még olcsóbbá vált az AYGO üzemeltetése is. Az új AYGO-t ugyanis egy környezetbarát alacsony emissziójú 1 literes turbó motor hajtja, amely az Euro 6.2 környezetvédelmi normának is megfelel. Gyakorlatilag bármilyen motort választhatunk az Aygo-hoz, amennyiben az az 1 literes turbós 72 lóerős erőforrás. Akinek volt már kisautója, az pontosan tudja, hogy az 1 tonna összsúly környékén mozgó autók megfelelő dinamikával történő mozgatása már 55-60 lóerővel is lehetséges. Itt nem csak a megfelelő mozgatásról van szó, de városban igazi kis ágyúgolyót tudunk varázsolni az Aygo-ból a megfelelő pedálkezeléssel. A legmeglepőbb a teszt során az volt, hogy országúton a 150-es tempó mellett egészen egyszerűen nem hittük el, hogy már ennyivel megyünk. Annyira jól sikerült a kis autó hangszigetelése és a futóművének a hangolása, hogy bőven letagadhat 20-30 km/h-t a sebességéből. Egyébként már régebb óta Aygo-t használó ügyféltől is ugyanezt hallottam vissza.
toyotaaygo2018lyAz AYGO vásárlók ezen felül az új konnektivitási technológiáknak köszönhetően folyamatosan kapcsolatban maradhatnak a külvilággal: az új AYGO-ban helyet kapott az Apple Car Play és az Android Auto szoftver, valamint a hangfelismerési funkció. Megjeleníthetjük a legfontosabb applikációkat a multimédiás képernyőn (pl. Térképek, audio appok, Spotify stb.). Ennek és a hangfelismerési funciónak köszönhetően telefonálhatunk anélkül, hogy levennénk a szemünket az útról, vagy épp üzenetet diktálhatunk/olvastathatunk fel a rendszerrel. Épp így használhatjuk a navigációs rendszert vagy épp hallgathatunk zenét is, hozzáférünk Spotify listáinkhoz épp úgy, mint lementett podcastjainkhoz vagy hangoskönyveinkhez. Az talán még az eddigiekből is kiderül, hogy az új AYGO egy környezetbarát, hihetetlenül trendi kisautó, amely kitűnik a tömegből, személyre szabhatósága révén az önkifejezés eszköze is lehet, miközben az egyedülálló teljes okostelefon integráció révén folyamatos konnektivitást kínál. Mindez predesztinálja arra, hogy legnépszerűbb továbbra is a fiatalok körében lesz.
toyotaaygo2018gyMiközben persze a mini autó szegmens általánosságban az emocionális irányba tart, az AYGO tökéletes választás lehet a racionális alapon gondolkodó értéket keresőknek is, akik gazdaságos és környezetbarát autót keresnek, épp úgy, mint a fiatalos, bájos és élvezetesen vezethető autót kereső szabad szellemeknek, a vagány és trendi autót kereső techmániásoknak. Persze a fiatal vevőkör kissé megriadhat az árlista láttán. Maga az alapár a piacon nagyon versenyképes, hiszen még éppen 2.7 millió forint alatt marad. A legolcsóbb, már klímás verzió 3.2 millióért vihető haza. Az általunk tesztelt gyakorlatilag csúcsverziónak tekinthető modell ára már bőven a következő kategóriát ostromolja, hiszen a listaára 4.3 millió forint. Ezért a pénzért természetesen már mindent megkapunk, amit csak rendelni lehet az autóhoz, az automata váltó kivételével. Ez nem kevés pénz, azonban jelenleg szinte biztosak lehetünk benne, hogy mostanában nem jön velünk szembe egy ugyanilyen autó az utakon!

Pin It