Peugeot 308 SW BlueHDi 130 GT-Line - Golf Variant a’la France

by Mészáros Gergely

Bár a cím valóban azt sugallhatja, hogy az aktuális tesztautót majd a korábbi Volkswagen Golf Variant tesztautóhoz fogom hasonlítgatni, mégsem teszem. Akkor miért e cím? A válasz egyszerű: csak! Az új 1.5 literes dízelmotorral és nyolcfokozatú automata váltóval, illetve GT-Line felszereltséggel próbáltuk ki a kompakt francia kombit!

Csak! Ahogy egy dacos kamasz vagy egy magyar politikus mondaná! Csak! Mennyire vágytam erre, hogy én is leírhassam... de mivel se egyik, se másik nem vagyok már/még, muszáj legalább félig-meddig komolyan is felelnem. Szóval... bármennyire is nem akarom összevetni a két modellt, az én fejemben is folyton ott motoszkál, hogy mindkettő egy kategória, magyarán konkurenciái egymásnak. Mégsem teszem meg, mert gyakorlatilag nincs (sok) értelme. A vásárlás során úgyis az ízlés, meg a kitörölhetetlen beidegződések (francia-német) számítanak, ráadásul nem is teljesen egyszerre járt a két kombi a szerkesztőségünkben. Így hát Önökre hagyom majd a döntést!
Mindenesetre így kell kinéznie egy tesztautónak. Elsősorban a fényezésére gondolok: a Peugeot 308 SW Ultimate pirosban pompázott, és jól állt neki! Ugyan kezdő autóbuzi koromban azt tanultam a kereskedőktől, hogy ez a szín szinte eladhatatlan, minden más szempontból azonban tök ideális. Nemcsak egy fotón mutat jól, hanem kirí a tömegből, ezért az utcán is többen megnézik, nem mellesleg felettébb elegáns, így jó érzés beleülni. Persze biztosan van egy csomó ember, aki azt mondja, hogy: „szép, szép, de azért otthonra nem kéne!”, ők válasszák a kék, a fehér vagy a szürke öt árnyalatát. Nekem viszont bejön!
Az autó formája is. Nagyon „higgadt”, már-már „golfos” szinten konszolidált, ugyanakkor tökéletes arányokkal és ízléses részletekkel rendelkezik. Nyilván a GT-Line felszereltség is hozzátesz – nem is keveset - az esztétikai élményhez: a 17 colos Rubis könnyűfém felnik, a pepita-króm mintázatú hűtőmaszk, a sport lökhárítók (hátul dupla kipufogóvéggel) és lakk-feketére festett tükörházak is egyaránt ennek a szintnek a sajátosságai. Ám a Peugeot 308 SW ezek nélkül sem csúnya.

A belseje meg egyenesen zseniális. Az a fránya kis kormány például mintha állandóan azt suttogná: „irány a Rallye Monte Carlo! Csapassunk egyet!” Egyszersmind tág határok között állítható – a „masszázs” funkcióval is kényeztető, komfortos és kellő oldaltartású vezetőüléssel együtt, így nem gond megtalálni az ideális vezetési pozíciót. A magasra helyezett műszerfal a head-up displayt is „kiváltja”, a pilóta felé forduló érintőképernyő kezelése egyszerű.
peugeot308swbluehdi130gtline2018tyJó, elismerem, a klíma is csak ezen keresztül állítható, nincsenek külön gombjai, és sokaknak ez biztos nehézkes. De az az igazság, hogy közben meg ott van a Škoda-szakértő barátunk, B. Feri, aki a szolgálati autója átvételekor beállította a 20,5 Celsius fokos belső hőmérsékletet, s kész, vége... aki hozzányúl és elállítja, az a halál fia! Maximum az ülésfűtés és a belső keringetés kapcsolóit szabad nyomkodni, ezt meg a 308 SW is tudja. (S nem egyedi eset!) Aláírom azt is, hogy a masszázs inkább csak nyomkodás, pláne, hogy nincsenek pálmafák, legyezők és miegymás. A látványon természetesen itt is javít a GT-Line csomag – piros díszöltések, sötétszürke tetőkárpit -, de egyébként is hatásos a dizájn. A helykínálat szintén oké, még a hátsó üléssorban sem fognak panaszkodni az utasok, különösen, hogy a panoráma üvegtető rengeteg fényt enged be a kabinba. Különben a tengelytáv 2730 milliméteres, a csomagtartó pedig alapra 610 literes, s mindent tud – rögzítőszemek, oldalsó rekeszek, ülések ledöntése -, ami egy családi kombitól elvárható. De ez nem újdonság!
peugeot308swbluehdi130gtline2018dA nyolcfokozatú automata váltó és a másfél literes dízelmotor párosa viszont az, valójában „ők” jelentették a teszt apropóját. Nos, az 1499 cm3-es, négyhengeres erőforrás igen jó adottságokkal rendelkezik papíron: 130 lóerős, 300 Nm a csúcsnyomatéka, 9,7 másodperc alatt gyorsítja a 308 SW-t 0-ról 100 km/h-ra, mialatt átlagosan 3,5 liter gázolajjal beéri országúton (100 kilométerenként, WLTP-szabvány), s mindössze 98 g CO2-vel terheli a környezetét kilométerenként. Jár mellé még üzemmód-választó – Sport, Eco és Normal állással -, ami a gyakorlatban is megváltoztatja az autó viselkedését, de csak óvatosan, hiszen mégiscsak egy családi kombiról, utazóautóról van szó. Azért a „Sport üzemmódban” pirosra váltó műszerfal-megvilágítás, a kézzel, akár a kormány mögötti fülekkel kapcsolható váltó, a 17 colos alufelnikkel kiegészített feszes hangolású futómű és az intenzívebb motorhang hasonlóan lelkesítők, mint az i-Cockpit kicsi szervokormánya, ám mindez inkább illúzió. 130 lóerő és 1320 kilogramm (üresen), szóval nem egy sportkocsi. Nem is ez a hivatása, ellenben majdnem egy tankkal kimegy a világból – szép csendesen, kényelmesen, kulturáltan, pont, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Jó vezetni, mert a dízel egység nyomatékos, a váltó észrevétlen, van tempomat, kár, hogy a nagy kerekek és az alapnál dinamikusabb beállítású futómű nem komálja túlzottan a magyar utakat. Egyedüli komoly hibája a „konstrukciónak”, hogy a fényes START gombot egy kicsit tovább kell nyomni az ideálisnál, mikor indulunk. Ja, hát a gyári fogyasztási adat sem stimmel, a 3,5 liter elérhetetlen álom, de a 4,6 literes mért eredmény miatt nem igazán kell szégyenkeznie a francia mérnököknek.
peugeot308swbluehdi130gtline2018fMindezért – piros szín esetén – legkevesebb 9.180.000 forintot kell a kereskedésben hagyni, ehhez jönnek még az egyéni extrák. Nem kevés, de ma már minden autó – kivétel nélkül - drága, talán csak a cégautó nem... A Peugeot 308 SW GT-Line legalább szép, takarékos és családbarát, engem megvett!

Pin It