Ford Focus Titanium 1.5 EcoBlue 120 - Több, mint cégautó

by Mészáros Gergely

Megint a szerkesztőségünkben vendégeskedett a világ egyik legjobb autója! Ezúttal másfél literes dízelmotorral és Titanium felszereltséggel. Rögtön jönnek a részletek!

Ugye mindenki tudja, hogy melyik a legjobb autó? Hát a cégautó! Még az is mindegy, hogy milyen emblémát visel, üzemanyag-kártyával a brifkóban – vagy annak 21. századi megfelelőjében, a hasitasiban - egy LaFerrari Aperta vagy egy Bugatti Chiron sem érhet a nyomába. Kivétel, ha azok is „szolgálati kocsik”. De azért az felettébb ritka Magyarországon.
Viszont ha felcsapnám a szinonima szótárt, s szerepelne benne az a szó, hogy „cégautó”, akkor tuti az állna mellette, hogy: Škoda Octavia, Ford Focus és Volkswagen Golf. Természetesen más típusok is szóba jöhetnek vállalati kocsiként, de ezek javarészt ténylegesen így kezdik meg a pályafutásukat, hogy aztán 4 évi és körülbelül 240.000 kilométeres „robot” után civilekké váljanak. Népszerűségüknek elsősorban pénzügyi okai – kedvező árpolitika, fenntartási díj stb. - vannak, de nyilván számít a megjelenés, a felszereltség meg a presztízs is. Nézzük, hogy az új, dízelmotoros Ford Focus megállja-e a helyét ebben a kemény világban!
Épp most láttam egy év végi összesített statisztikát, melyből simán kiolvasható, hogy Európában leáldozott a dízelautók kora. Magyarországon azonban még közel sem ennyire egyértelmű a helyzet, nálunk az importőrök örülnek az esetlegesen olcsóbban érkező dízel-kontingenseknek, mivel egyelőre ugyanolyan jól eladhatók, mint régen. Úgyhogy az EcoBlue erőforrás későbbi sorsa miatt felesleges nekünk aggódni, meg különben is, ez legyen a finanszírozók, flottaüzemeltetők gondja. Menet közben pedig... 120 lóerő és 300 Nm áll a rendelkezésünkre, előbbi 3600-as fordulatnál, utóbbi 1750-es fordulatszámtól. Ezektől nem lesz TGV az ötajtós Focusból, ám a közvetlen vetélytársaival, például egy 1.6-os TDI Octaviával simán felveszi a versenyt. Illetve a hétköznapok során is bőven elegendő a négyhengeres aggregát teljesítménye, hozza a dízelek mindennapi előnyeit, vagyis kellően nyomatékos, ugyanakkor takarékos is.

Pontos adataim nincsenek arról, hogy egy TGV-nek mekkora az energia-felvétele, de a TDCi Focus 4,6 liter gázolajjal beérte tesztünk során - 100 kilométerenként. Még csak oda sem kellett figyelnünk, hogy mennyire nyomjuk neki! Egyszerűen kisétvágyú! Úgyhogy nemcsak a cégvezetők dőlhetnek hátra elégedetten, hogy nem költenek túl sokat üzemanyagra, de néha mi, sofőrök is szabadjára engedhetjük a lovakat a Sport üzemmód segítségével. Ilyenkor élénkebbé válik a Focus viselkedése, többek között direktebb kormány és művi motorhang örvendezteti meg a pilótát. Alapesetben nem csap túl sok zajt az AdBlue katalizátorral, részecskeszűrővel és aktív hűtőrács lamellákkal is támogatott egység, állandó sebességet tartva szinte hangtalan, gyorsításokkor ellenben markánsan morog, amit sokan pozitívumként értékelnek. A könnyen kapcsolható hatfokozatú váltót sem kell sokat cibálni, miközben az alap – elöl McPherson, hátul csatolt lengőkaros tagokból álló – futómű magabiztosan teszi a dolgát. Amellett, hogy ügyesen boldogul az úthibákkal, még eléggé dinamikus is: remekül kanyarodik, jó az egyenesfutása... mi kellhet még?!
fordfocus15tdci2018bMondjuk olyan modern vezetéstámogató, kényelmi és funkcionális extrák, mint a kulcsnélküli nyitás és indítás, automata fényszóróvezérlés, kétzónás klíma, sebességtartó automatika, elsötétedő belső visszapillantó tükör és Bloutooth csatlakozási lehetőség. Ezeket a Titanium szint mind-mind meg is adja alapáron, emellett a tesztautóban extraként Ice 48, Téli 1 és Parkoló 1 csomag is volt. Ezek tételei közül feltétlen említést érdemelnek a fűthető első ülések, a szintén fűthető volán és szélvédő, az ajtók élvédői, valamint az Android Auto és Apple CarPlay funkciók. Persze, számos további opció beikszelhető még rendeléskor, de ez a tesztautó bőven elegendő a boldogsághoz.
fordfocus15tdci2018nyNem pusztán emiatt jó utazni a Focus-szal, az utastere komfortosan tágas, a tág határok között állítható ülései kényelmesek, elöl-hátul van kartámasz, pohártartó és számtalan tárolórekesz. Az opciós B&O Audio szépen szól, a SYNC3-hoz tartozó érintőképernyő kezelése logikus és pofonegyszerű, a szellőzés külön gombokkal vezérelhető. Mindez azt eredményezi, hogy hosszú távon is élhető autó a Focus, akár családok számára is.
fordfocus15tdci2018iNem mellesleg még mutatós is, a 45.000 forintba kerülő Frozen White fényezés jól áll a kompakt karosszériának. S habár a Ford azt mondja, hogy teljesen tiszta lappal indult a Focus tervezése, modern formáján egyértelműen felismerhetők a márka jellegzetes stílusjegyei. Azt hiszem, hogy senki sem fog ellenkezni akkor, ha megpróbálják „bekényszeríteni” egy ilyen autóba. Sőt! Talán a kombi praktikusabb nála, hiszen az ötajtós raktere mindössze 375 literes.
fordfocus15tdci2018lHamarosan egy Vignale kombival is megismerkedhetnek olvasóink, addig viszont búcsúzunk a Focustól. Már csak az árcédulán szereplő összeg van hátra: a tesztautó listaára 7.615.000 forint. Ennél természetesen olcsóbban is haza vihető a kedvezményekkel, de nyilván cégautóként a legtökéletesebb!

Pin It