Range Rover Velar D240 S - Fordítsd oda a másik orcád!

by Mészáros Gergely

Az angolok – hogy is mondjam finoman – olyan „furák”. Persze, alighanem, ha tudnának a létezésemről, akkor ők ugyanezt vagy valami hasonlót mondanának rám, márpedig egy kicsivel többen vannak nálam, szóval, ezt most inkább hagyjuk. De mi mást mondhatnék például arra, hogy a Yorskhire Puddingnak semmi köze nincs a „mi” finomságunkhoz. Vagy, hogy a véres hurkát Black Puddingnak hívják! Reggelire meg képesek babot enni! És az a nagy teázási mánia, pláne tejjel?! Ki érti?! Talán nem hallottak még a feketekávéról?! A krikettet már meg sem merem említeni! Az autógyártáshoz pedig aztán végképp nem értenek!

Mielőtt megköveznének ezért az állításomért, máris visszakozom, na, vissza azért nem szívom, de egy csöppet csiszolok a mondandómon. A lényeg, hogy nem volt ez mindig így: egy csomó legendás márkát, típust köszönhetünk nekik, de aztán valahogy elveszítették a fonalat – biztos túl sok teát ittak -, s mára nem maradt semmijük, csak néhány japán, német és indiai összeszerelő-üzemük. Plusz a Morgan és a... más(ik) most hirtelen nem jut eszembe. A Rolls-Royce és a Mini a BMW-é, a Bentley a Volkswagen birtokába került, az Aston Martinra egy nemzetközi befektetőcsapat tette rá a kezét, a TVR tulajdoni viszonyait követni sem lehet, a Roverről inkább ne is beszéljünk, ám a legjobb egyértelműen a Jaguar és Land Rover, mert mindkettő az indiai Tatáé lett.
Márpedig az indiaiaknak lenne miért utálniuk az angolokat! Körülbelül 300 évig ültek a nyakukon a saját hazájukban, szívták a vérüket jó gyarmatosítóhoz illően, cserébe pedig meghonosították a krikettet. Ha a helyükben lettem volna, azonnal bezárom és ledozerolom az összes gyárat, a helyüket meg behintem sóval. De ők nem ezt tették, hanem felvirágoztatták az üzletet. Ez ám a bosszú! És az indiaiak megcsinálták azt, amire az angolok – és tegyük hozzá, hogy az amerikaiak (Ford) - nem voltak képesek, jó autókat gyártanak! Micsoda Jaguarok, micsoda Land Roverek születnek azóta! Mint például a Velar!
Azért azoknak sem kell túlzottan megijedni, akik úgy vélik, hogy az angol gépkocsi-iparnál és a termékeiknél nincs különb, s máig magasztalják azt, mert a Velar nem veszítette el a nemzeti identitását: vérbeli brit, méghozzá a szó legnemesebb értelmében, és vérbeli Range Rover, a márka legszebb hagyományait folytatva. Ehhez nyilván kell a „helyi” mérnökök végtelen szakértelme, a tradíciók és az arisztokrácia igényeinek pontos ismerete, és még sok minden más, ezek nélkül nyilván nem működne a dolog. Ugyanakkor a Tata beszállása az üzletbe, a hihetetlen mértékű tőkeinjekció rengeteg új lehetőséget nyitott meg előttük és előttünk is, ennek köszönhetjük többek között a korábbinál jobb autókat.

Mert a Velar egyértelműen finomabb, élvezetesebb és nem utolsósorban sokkal, de sokkal modernebb, mint amit eddig a Land és Range Rovertől megszoktunk. Úgy, hogyha valamilyen barbár okból kifolyólag lefeszegetnék az emblémákat a tiszteletet parancsoló megjelenésű karosszéria orráról és faráról, akkor se lenne kétségem, hogy honnan származik. És tízből kilenc ember biztosan ugyanígy tudná, hogy nemes, hogy angol és, hogy Range Rover. Ez benne van a zsigereiben. Tankszerűen magabiztos megjelenését olyan részletek teszik különlegessé, vagy ha úgy jobban tetszik, abszolút mértékben 21. századivá, mint a tökéletesen „gömbölyűre” csiszolt élek vagy az ajtók letisztult felületeibe belesimuló, szükség esetén onnan előbújó kilincsek.
rangerovervelar2018interior04Ha a Velar külseje 21. századi, akkor a belseje egyenesen a jövőbe repít minket. Vagy mintha egy, az embernél fejlettebb civilizáció által készített űrhajóba csöppennénk. Mert például annyira nincsenek hagyományos, megszokott gombok és kezelőszervek a középkonzolon, hogy azon sem lepődnénk meg túlzottan, hogy gondolattal kellene irányítani az autót. Ezért aztán örömmel vesszük észre, hogy az idegenek valószínűleg olyan emberszabásúak - a volán legalábbis kezeket feltételez -, akik nem vetik meg a (nekünk is) kényelmes foteleket és egyéb luxust. És tutira teáznak délután öt órakor.
rangerovervelar2018interior02Szóval, a Velar belseje hipermodern, mindenhol érintőképernyő, TFT kijelző és hasonlóan fejlett kütyü látható és tapintható, még a kormányon is, s mivel rengeteg az extra, az ember eleinte csak kapkodja a fejét. Majd beletanul és élvezi, de nagyon. S ugyan a Touch Pro Duo névre keresztelt intotainment rendszer még nem gondolatvezérelt, ám a két 10 colos érintőképernyője logikusan, egyszerűen és gyorsan kezelhető. Egyetlen szépséghibája, hogy erősen ujjlenyomat- és porbarát, úgyhogy nem árt néha – vagy gyakran - áttörölgetni őket. Pláne, hogy a komfort, a színvonal tényleg az angol szalonok szintjével vetekszik, mondjuk ez utóbbit, egyelőre csak hírből ismerem. Viszont ki szeretne egy poros nappaliban ücsörögni és beszélgetni?! Szivarfüst ellenben nincs.
rangerovervelar2018interior10A liftezős – légrugós - futómű miatt a beszállás sem túl nehéz, a bőrkárpit végtelenül elegáns, a helykínálat bőséges. A kellemes atmoszférához és a jó térérzethez a hatalmas, nyitható panoráma üvegtető is hozzájárul, egyébként választható hozzá fix változat és normál fémtető is. Ahogy a színvilág is csak az ízlésünkön, a felszereltség pedig a pénztárcánk vastagságán múlik. (Öt üléssel 673 literes a csomagtér, minden máshoz pedig ott a Mastercard.)
rangerovervelar2018c01De a francba a piszkos anyagiakkal, végül is egy „igazi” angol szalonban utazhatom, ami akkor is élmény, ha „csak” négyhengeres motor mozgatja. A 4,8 méter hosszú SUV orrában ugyanis mindössze egy 2 literes egység dolgozik, mivel azonban két turbófeltöltő lélegezteti az új fejlesztésű Ingenium-családba tartozó egységet, az 240 lóerőt és 500 Nm-t mozgósít. Ráadásul a Velar minden látszat ellenére sem nehézsúlyú bokszoló, hiszen a JLR könnyű alumínium szerkezetére épül, üresen alig 1840 kilogramm. Így a leheletfinoman kapcsolgató nyolcfokozatú automata sebességváltóval együttműködve fensőbbséges nyugalommal mozgatja a Velart, mely mindig inkább méltóságteljesen vonul, mint száguld, jócskán kitöltve a sávját, ezáltal is tartózkodva minden felesleges kapkodástól, sietségtől. Ami korántsem jelenti azt, hogy lassú lenne, a gyári adatok szerint 7,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 217 km/h. De ezek inkább elméleti értékek, tudja mindezt, valahogy mégis nehéz elképzelni a Velart száguldozva, hiába a legáramvonalasabb és a legszemélyautósabb Range Rover. Csendes – minimális a szél- és a futómű-zaj -, nyomatékos, közben elképesztően finoman és magabiztosan siklik a feláras és állítható légrúgóival az aszfalton, mi több a terepen is. Jó adottságai – 251 milliméteres szabad hasmagassága, 24 fokos középső, 30 fokos hátsó terepszöge, elektronikus differenciálvezérlése, 65 centis gázlómélysége, HDC lejtmenetvezérlése, Terrain Response rendszere, valamint nem utolsósorban állandó összkerék-hajtása – ellenére sem jutna eszembe letérni az aszfaltról, netán egy szűk erdei csapásra tévedni vele, baromira félteném a 20 colos könnyűfém felnijeit, a Firenze Red fényezését, pedig értem én, hogy egy egyszerű használati tárgy. Vagy mégsem egészen?!
rangerovervelar2018gMindenesetre a használatát számtalan vezetőtámogató rendszer – többek között Head-up Display, autonóm vészfék, tolatóradar és sebességhatároló - segíti, az opcióként rendelhető „Konfigurálható menetdinamika” funkció pedig a futómű-, a váltó-, a kormány- és a motor beállításaira is hatással van. Szóval egyáltalán nem nehéz vezetni vagy irányítani, és az utazás hasonlóan élmény vele.
rangerovervelar2018mAz ár ebben a kategóriában már mellékes, emiatt az is lényegtelen, hogy egy alapváltozatot 20 millió forint körül meg lehet venni. Mert ki szeretne egy angol szalonban „fapadon” teázgatni, ki tudna ellenállni a masszázsfunkcióval is rendelkező, Windsor bőrkárpittal burkolt fotelek csábításának vagy a sokféleképp konfigurálható kabinvilágítás sejtelmes hangulatának? Na, ugye? A pontos ár ismertetése helyett inkább – még egyszer is - köszönetet mondok az indiai Tatának, hogy a Range Rover újra a régi fényében tündököl, s britebb, mint valaha. UI.: Mire a teszt megszületett, addigra részben a Morgan is olasz fennhatóság alá került.

 

Pin It