VW T-Roc 2.0 TDI DSG 4Motion Sport - Na, erről beszéltem!

by Mészáros Gergely

Nincs több kifogás: minden Volkswagen T-Roc tesztautónak ilyennek kell(ene) lennie! Mai alanyunk ugyanis végre élénk színű és kéttónusú (piros-fekete), az első lökhárítóján ott világít a markáns nappali menetfény, gépházteteje alatt erős és takarékos dízelmotor dolgozik – DSG váltóval és összkerék-hajtással karöltve, utastere pedig pazarul felszerelt. Semmi nem állhat az útjába, hogy végre megmutathassa tudása legjavát!

Mintha eddig lett volna valami bajunk vele. Mármint a fényezésén vagy a kivitelén kívül. Ezek azonban olyan tényezők, melyek az autó mindennapi használatát nem befolyásolják (jelentősen), maximum az élvezeti értékét csökkentik – de közel sem mindenki számára. Sokaknak a szín nem számít, mások meg nem akarnak kitűnni a tömegből, és vannak olyanok is, akik sajnálják az extra költséget az olyan optikai kiegészítőékért, mint a spéci nappali menetfény (T-Roc). Azt viszont egyöntetűen és közösen megállapíthatjuk, hogy az aktuális T-Roc kétségtelenül mutatós darab – ezáltal abszolút ideális tesztautó. (IS.)
Piros – méghozzá villámpiros - és fekete karosszériáját selyemfényű tetősínek, krómozott oldalsó díszlécek, ezüstös lökhárítóbetétek, 18 colos „Montego Bay” könnyűfém keréktárcsák, mögöttük vörösre fényezett féknyergek és az - abszolút egyedi - „lökhárítóba integrált, markáns nappali menetfények” dobják fel. Olyan, mintha a gyári reklámfilmből lépett volna elő: „magabiztosnak született”. A különbségek aprók, sőt, sokak számára teljesen jelentéktelenek – a korábbi tesztautókhoz képest -, mégis ég és föld az összhatás; annyira, hogy a nap is vidámabban süt rá. Így tökéletes!
A kompakt crossover helykínálatát és csomagtartójának méretét nem részletezném különösebben, úgyis vissza lehet azokat keresni az előző tesztekben. A lényeg egyébként röviden annyi, hogy a T-Roc egy négytagú család számára ideális közlekedési eszköz lehet. Inkább arra térnék ki egy kicsit hosszabban, mi az, amiben a jobban felszerelt modell más, mint az előzőek, miért éri meg "őt" választani.

Kezdjük rögtön a sötét, fekete tetőkárpittal, ami nem feltétlenül tartozik ezek közé a tényezők közé, sőt... ráadásul a térérzetünkre is hatással van, természetesen nem igazán pozitív irányba. Szerencse, hogy a tesztautó felszereltségi listáján a nyitható panoráma üvegtető is szerepelt, ügyesen kiszorítva a kabinból a komor hangulatot. A Basket szövetborítású sportülések komfortját viszont nem érheti kritika, hosszú távon is kényelmesek, miközben azért elegendő oldaltartást is nyújtanak. A kellemes közérzethez a dekorbetétek kontrasztos megvilágítása is hozzájárul, a digitális műszerfal, valamint a fejlett infotainment rendszer hatalmas érintőképernyője és tudása a technika szerelmeseinek legkülönfélébb igényeit is kielégíti. Némiképp meglepő módon a színes külső egyénséghez szürke műszerfali és ajtó-díszítések járnak, ez azonban semmit nem von le a Sport kivitel érdemeiből.
vwtroc20tdidsg4motion34Pláne, hogy igen gazdag az autó felszereltsége, amit szokás szerint nem fogok tételenként leírni, csak a leglényegesebbek következnek - felsorolásszerűen: elektronikus differenciálzár, Front Assist és City-vészfék funkció, fáradtságérzékelő, LED-es főfényszóró, Lane Assist sávtartó rendszer – kormánykorrekcióval -, segélyhívó és Security és Service csomag, távolságtartó automatika, Composition Media 20,3 colos kijelzővel, Eco üzemmód-választó, klíma, bőr kormány és váltógomb, alumínium pedálok stb... Tényleg, csak szemezgettem.
vwtroc20tdidsg4motion25A 2.0 literes common-rail dízelmotorról, illetve a hétfokozatú DSG váltóról ugyancsak nehéz lenne újat írni, mindkettő harmonikusan illeszkedik (egymáshoz és) a kocsihoz, a 150 lóerő és a 340 Nm bőven több, mint elegendő a mindennapok során. Nekem a kevesebb is elegendő lenne – a tapasztalataim alapján -, de nyilván akadnak olyanok, akiknek sosem elég a lóerőkből és a Nm-ekből. Én inkább többre értékelem a T-Roc jó hangszigetelését, valamint a váltó finom működését, illetve a 4MOTION összkerék-hajtásból adódó többlet biztonságot. A modern 4M Active Control rendszernek köszönhetően mindig az útviszonyokhoz és az időjárási körülményekhez igazíthatjuk a crossover profilját, más és más üzemmódokat aktiválva. Van direkt terepre és téli szituációkhoz, országúton pedig akár Sport módba is kapcsolhatunk. Ilyenkor többek között élénkebb lesz a gázreakció, s megváltozik a DSG kapcsolási pontja, hogy megközelíthessük a 8,4-es gyári gyorsulási értéket, vagy megfuthassuk a 200 km/h-s végsebességet. A feszes hangolású futómű – a nagy kerekekkel kiegészítve – magas tempónál is kellő magabiztosságot szavatol, ellenben terepen nem túl élvezetes. De ki megy terepre T-Roc-kal?! Rövidtávon pedig „minden” kibírható, így az is, míg – „neadjisten” földúton eljutunk a balatoni nyaralóig. Feltétlen említést érdemel még, hogy a menetstabilizáló lejtő- és emelkedő „asszisztensének” hála, az ereszkedés vagy a hegymászás sem jelent nagyobb problémát, az elektromos kézifék Auto-Hold funkciója pedig a lámpánál való álldogálást könnyíti meg.
vwtroc20tdidsg4motion19„Volkswagen T-Roc-vágyaim” tárgyáért keményen perkálni kell, ezzel a fényezéssel és könnyűfém felni-készlettel legkevesebb 9.306.940 forinttól vihető haza. A végét, a 940 forintot nem nagyon értem, de amúgy is hozzáadódnak az extrák. Ha pedig valakit nem érdekelnek túlzottan a külsőségek, a „felesleges” opciók vagy az extra lóerők, akkor már 6.925.220 forintért is vehet T-Rocot, ami ezek nélkül is jó autó. Ezek után akár búcsúzhatnánk is a német crossovertől, de nem tesszük, mert hamarosan visszatér - 190 lóerős TSI motorral és kurkumasárga-fekete színösszeállítással. Vagy az is lehet...

 

Pin It