Škoda Kodiaq RS - Vérmedve, avagy amikor a mackó doppingol

by Buday Dénes

Nagy fába vágták fejszéjüket a Skoda mérnökei, mikor legnagyobb modelljükre, egy SUV-ra RS-jelvényt aggattak – ráadásul mindezt annak tudatában, hogy annak gázolaj csörgedezik az ereiben.

Páratlan sikeres pályafutást tudhat magáénak a Kodiaq, melynek 2016-os premierjével kezdődött meg a cseh márka SUV-offenzívája. Az öt- vagy hétüléses, nagyméretű szabadidő-autó tágas térkínálatával szokatlanul rövid idő alatt bestsellerré vált, két év alatt mintegy 277 ezer példány készült belőle. Töretlen népszerűségéről persze a gyári szakemberek is folyamatosan gondoskodnak: a különböző felszereltségi szintekkel és kivitelekkel a lehető legapróbb piaci réseket is igyekeznek lefedni: így született meg a terepjárásra hivatott Scout, melyről már korábban olvashattak az oldalunkon, de említhetnénk a Laurint&Klement változatot is, ami az elegáns megjelenés és a tökéletes belső harmónia fizikai megtestesítője. Aztán ott van a sportos vonal, a krómozott csillogásoktól mentes SportLine, amire most rádobtak még egy lapáttal, ennek eredményeképp pedig megérkezett az RS.
Az RS a világ legkeményebb versenypályáján, a Nürburgring Nordschleife szakaszán 9:29,84 perces köridővel már bizonyította a képességeit, méghozzá úgy, hogy perforált bőrrel varrott kormánya mögött az a Sabine Schmitz ült, aki egyetlen hölgyként győzni tudott a Nürburgring 24-órás futamán. A pilótanőre egyébként mély benyomást tett a hétüléses RS, mivel előzetesen arra számított, hogy az SUV nehezen uralható lesz egy ilyen bonyolult pályán, de mint kiderült, ez a Škoda nem csupán sportosan néz ki, hanem úgy is vezethető, s majdhogynem a fizika törvényeit meghazudtolva tudott végigszáguldani a 20,832 kilométeres aszfaltcsíkon.
Ez a teljesítmény nagyrészt annak a profi hajtáslánc-felépítésnek köszönhető, melynek élén a 120 esztendős Skoda gyár történetének legerősebb sorozatgyártású dízelmotorja áll. Az RS erőteljes, kétliteres szíve kétfokozatú Biturbo-technikájú, vagyis két egymás mögé kapcsolt és egymást kiegészítő turbófeltöltő lélegezteti. Az első egy nagynyomású feltöltő - kisméretű kompresszor- és turbinakerékkel -, míg ezzel szemben a második kisnyomású - nagyméretű kompresszor- és turbinakerékkel -, ezáltal a magas fordulatszám-régióban jóval nagyobb töltőnyomás áll a vezető rendelkezésre.

Ugyanennek a technikának hála, már az 1750 és 2500 percenkénti fordulatszám-tartományban leadja az 500 newtonméter maximális forgatónyomatékát az erőmű. Továbbá nem kevesebb, mint 240 lóerővel büszkélkedhet, a soktagú ménes erejét egy nagy igénybevételhez méretezett, hétfokozatú DSG sebességváltó továbbítja a tengelyekhez. A hatalmas nyomatékát menethelyzetnek megfelelő, ezredmásodpercek alatt történő szétosztásában az összkerék-hajtásnak is nagy szerepe van. Ennek megfelelően kis terhelés alatt, például városban, elsősorban az első kerék kap a nyomatékból, azonban ha kell, akkor 85 százalékban egyetlen kerékre is irányíthatja a nyomatékot. Emiatt a Kodiaq RS menetteljesítményei kiválóak: álló helyzetből mindössze 6,9 másodperc alatt ugrik százas tempóra, és utasait akár 221 kilométer/óra sebességgel repteti céljaik felé.
skodakodiaqrs09És hogy ne csak az – egyenes vonalú - száguldozás legyen élmény, hanem - ahogy a versenyzőhölgy is említette - nehéz pályán is megállja a helyét, ahhoz remek futóműre is szüksége van a Škodának. Az RS már alapkivitelében is rendelkezik az adaptív futóműszabályzással, ráadásul esetében a különböző beállításokat kimondottan az RS specifikációhoz igazították. Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual és Snow programok közül választhatunk, valamint külön gombot kapott az Offroad üzemmód. Az ESC vagyis az elektronikus menetstabilizáló rendszer is két funkcióval bír, a normál üzemmód mellett Sport módban kevésbé szabályozott, így enyhe farolgatásra is lehetőséget kínál. Ehhez jó partner a progresszív kormányzás: dinamikus vezetés során kis mozdulatokkal pontosan, lassú menetben viszont könnyedén, kis energiával irányítható a szabadidő-autó.
skodakodiaqrs03Kinézetre amúgy nem sokat változott az RS a SportLine-hoz képest. Fényszórói teljes LED-technikával működnek, a függőleges lamellákkal kiformált, új tervezésű RS-logóval díszített hűtőrácsa megújult, illetve az ablakkeretek, a külső visszapillantó tükrök házai és a tetősínek egyaránt fényes fekete bevonatúak, a karakteres fellépést erősítve. A tökéletes összhatáshoz a szintén alapfelszereltséghez tartozó, 20 colos „Xtreme” nevű könnyűfém keréktárcsák is hozzátartoznak, melyek mögött feltűnő, vörös féknyergek lapulnak.
skodakodiaqrs17Belül minden az RS filozófia jegyében fogant: a bőrbevonatú sportkormányán, a hétfokozatú DSG sebességváltó karján, illetve az első ülésein és a második sor külső férőhelyein is büszkén hordozza az új RS-logót. Sportos személyiségét kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal készült Alcantara ülés- és ajtókárpitok, karbonhatású műszerfali dekorbetétek hangsúlyozzák. A szériafelszereltséghez tartozó, szabadon programozható Virtual Cockpit műszeregység karbon-hátterével harmonikusan illik a dinamikus megjelenéshez: sport-üzemmódban vadító vörösre vált. Ilyenkor a sebesség- és a fordulatszámmérő áll középpontban, így kimondottan sportos vezetés közben is könnyen leolvasható marad a sebesség.
skodakodiaqrs19A belső egyedülálló atmoszférához nemcsak tízféle hangulatvilágítás járul hozzá, hanem a Dynamic Sound Boost technika is. Ez egy virtuális hang, amely a kipufogórendszer eredeti orgánumával összedolgozva egy egyedi hangzást hoz létre. A választott menetprofil, illetve a vezető egyéni kívánságai szerint különböző hangok generálhatók, amelyek spektruma a nyugodt hangzástól egészen a hangsúlyosan sportosig terjed. Ennek megfelelően Eco módban hangzás nélkül csöndben utazhatunk, addig a Sport menetprofilt aktiválva erőteljesen szólal meg, Individual üzemmódban pedig igényei szerint alakíthatjuk a hangokat.
skodakodiaqrs14Úgy tűnik tehát, minden részletre gondoltak a mérnökök, az alapra hatalmas, kényelmes autó rengeteg térrel, telíthetetlen csomagtérrel, bolondbiztos, stabil futóművel, remek menetdinamikával rendelkezik, ráadásul még takarékos is: a gyár állítása szerint átlagban 6,4 liter gázolajjal beéri. Hát hol lehet a gond, valami prücsöknek csak kell lennie! Önmagába a Kodiaqba nehéz belekötni, az RS erejét ismerve jobb is a békesség. Az árcédula az, ami első hallásra nehezen emészthető. Jobban belegondolva azonban már nem annyira, hiszen a 190 lóerős SportLine dízelnek éppen ennyi a teteje, 14,5 milliótól indul az RS, ami mindent tartalmaz alapra, amit a SportLine-hoz pluszba rendelhetnénk.

Pin It