Fiat 124 Spider - Egy japán roadster, ikonikus olasz dizájnnal

by Buday Dénes

A Fiat 124-nek régi, dicső múltja van: az 1966-os Torinói Autószalonon bemutatkozó modell nemcsak Európát hódította meg, de Amerikában is hasonlóan nagy siker volt. Vajon a jelenkori kiadás a nagy elődje nyomdokaiba lép?

A középkategóriás 124-es szedánból kifejlesztett 124 Spider hamisítatlan sportautó volt, ám a márka régi partnere, az olasz karosszériaépítők legnagyobb és legelismertebb szereplője, a Pininfarina stúdió által megálmodott autó mégis rendkívül széles vásárlói rétegeket szólított meg. Az apró roadster ötfokozatú kézi sebességváltóval, 1438 cm3-es, két vezérműtengelyes motorral, valamint négy tárcsafékkel készült a Pininfarina műhelyben, szériatartozék volt továbbá a szakaszos ablaktörlő és a kormányoszlopra illesztett lámpakapcsoló, vízálló vászontetejét pedig gyorsan és könnyedén le lehetett nyitni a vezetőülésből. Nem mellékesen az üveg hátsó oldalablakaival kiváló kilátást biztosított a pilóta számára.
Mostani tesztautónk tanulmányozása közben rájövünk, hogy ugyan az eredeti Spider gyártása 1985-ben véget ért – körülbelül 200.000 példány kelt el belőle -, ám a feeling mit sem változott. A partner viszont igen, a Fiatnak ezúttal a Mazda segítségét vette igénybe: a pillekönnyű alap teljes egészében a japánoktól származik, így azonos a - 2,31 méteres - tengelytáv, sőt, a gyártás is ott zajlik. A külső forma viszont teljes egészében, hamisítatlanul olasz.
Bizony, a Torinóban megálmodott, új 124 Spider modern hangvételben dolgozza fel – a minden idők egyik leggyönyörűbb Fiatjaként számon tartott - eredeti modell stíluselemeit. Nem véletlen, hogy alacsony sziluettel, klasszikus szépségű oldalfallal, hosszan elnyúló motorházfedéllel és kiegyensúlyozott arányokkal bír. A buborék jellegű, LED-es nappali fényes, kanyarkövető első lámpák jól illenek a kétüléses autóhoz, annak ellenére, hogy ezáltal teljesen más, mint a testvér, MX-5 nagyon szúrós, mérges tekintete. Emellett az olyan részletek, mint a hatszögletű felső légbeömlő, a hűtőrács mintázata, a motorházfedél erőt sugárzó domborulatai, vagy az erőteljes, vízszintes rajzolatú hátsó lámpatestek mind-mind az „ősi” Spidert idézik.

Ami fontos még, hogy vászonteteje továbbra is egyszerűen működtethető: határozott mozdulattal, de minimális erővel mozgatható, miután a Spider tökéletes kabrió, roadster élményt kínál. 180 centiméteres magasságig nincs gond a hely kínálattal sem, e felett azonban minden milliméterrel meg kell küzdeni. Én, a 184 centis nagyságommal pont a csukott tető keresztmerevítőjével „álltam hadban”, s ő állt nyerésre, mivel minden jobbra-balra nézelődésnél összekócolta a hajam. Egyébként, miként azt az ilyen kocsik esetében megszoktuk, a hatalmas oldalajtók nyitása után mélyre ülünk, nagyon mélyre, azonban bármilyen pozíciót állítunk be, a hosszan elnyújtott motorháztető mindig a perifériánkba marad, mintha egy terepjáróban ülnénk. A csomagtér sem hatalmas, viszont az MX-5-höz képest hosszabb karosszéria miatt 10 literrel nagyobb, vagyis 140 literes „térrel” gazdálkodhatunk.
Az utasok köré tervezett passzentos belső teret majdhogynem érintetlenül hagyták, a FIAT mindent az MX-5-től örökölt, csupán a márka logók és a váltógomb jelentik a változást. Ennek megfelelően mindenütt prémium hatású, de minimalista az anyaghasználat, s puha, de műanyag tapintású anyagokkal találkozunk. Az ergonomikus és testhezálló vezetői környezet egyrészt fokozott vezetési élményt kínál, másrészt a kormánykerék, a pedálok és a váltó ösztönös kezelését is lehetővé teszi. Felszereltsége egy roadsterhez mérten hiánytalan: a 7 colos érintőképernyőtől, a fűthető ülésektől kezdve, a digitális rádióvevővel felvértezett multimédiás egységen és a tolatókamerán át, a Bluetooth kihangosítóval és a kulcs nélküli nyitási és indítási rendszerrel bezárólag, mindent megtalálunk. A pilóta és az anyós ülése nemcsak kényelmesek, hanem a varrásuk is szép, az ülőlap hosszúsága megfelelő, a combtámasz meg egy tekerő gomb segítségével magasságban állítható.
A külön megrendelhető, prémium Bose audiorendszer kilenc hangszóróval adja a talpalávalót, már ha nem a szélzajra vagy a kipufogó mélyre hangolt, izgalmas hangjára vagyunk kíváncsiak. A tervezők még arra is gondoltak, hogy nyitott tetővel általában nehezebb zenét hallgatni: a nem állítható fejtámaszokba integrált dupla hangszórókkal még ilyenkor is kiemelkedő minőségű hangzással számolhatunk.
A nagy szilárdságú vázszerkezete minden helyzetben jól érezhető, fokozott merevséget nyújt - minimális - 1050 kilogrammos - tömeg mellett. Mindezen túl a kormánymű és a felfüggesztés hangolása, a kistömegű vázszerkezet, a kiegyensúlyozott tömegeloszlás, valamint a turbómotor dinamikus vezetési élményt kínál. A zajok és rezgések csillapítására szolgáló megoldások, úgy, mint a hangelnyelő szélvédőtől vagy a hangszigetelő anyagból készült vászontető, ugyancsak hozzájárulnak a kifinomult, csendes utazáshoz, legalábbis amennyiben kerüljük az autópályás tempót. Olyankor természetesen már nem a beszélgetésé lesz a főszerep.
A jól bevált MultiAir erőforrást a Fiat most először használja hátsókerék-hajtással kombinálva. Ez azonban nem hátrány, a négyhengeres turbómotor pont olyan pörgős, mint amennyire várjuk, legnagyobb teljesítménye 140 lóerő, amelyet 5000/perc fordulaton maximál. 240 Nm-es csúcsnyomatékát viszont már alacsony, 2250/perc fordulatón leadja, s egy hatfokozatú kézi sebességváltón keresztül hajtja a hátsó kerekeket. Mindez még bekapcsolt menetstabilizáló mellett is könnyedén farolásra készteti Spiderünket. Igen, a hátul többlengőkaros felfüggesztését könnyű táncba vinni – szándékosan -, szinte érezni rajta, hogy alig várja, hogy megtáncoltassuk. Vadulás során még negyedik fokozatban is kipörgethetjük a kerekeket, természetesen ezt a gyakorlatban csak száraz útfelületen szabad kivitelezni, nedves burkolaton ez veszélyes végeredménnyel járhat. Leginkább azért, mert a kis tömeg és a kiegyensúlyozott tömegeloszlás kivételes menetdinamikát garantál, akár a hét másodperces 0-100 km/óra gyorsulás, akár a 215 km/h-s végsebesség tekintetében. Fékezésnél azonban mindig stabil marad, a kettős keresztlengőkaros elrendezés pedig kanyarodás közben is hatványozott stabilitást biztosítottak. Az elektromos szervokormány könnyed és közvetlen kormányérzetet biztosít. A fogyasztás is remek adatokkal szolgál, poroszkálva, élvezve a friss levegő hangulatát 6,7 literes fogyasztással várhatunk, az autópályás szakaszok egy literrel többet kívánnak.
A tesztautó - Azzurro Italia nevű - azúrkék metál színe vidámságot áraszt, tökéletesen passzol a kocsi karakteréhez, akárcsak a sárvédők alatt ezüstben pompázó, 17 colos könnyűfém keréktárcsák, melyeken 205/45 gumik feszülnek. A közel ötven évvel ezelőtt bemutatott, eredeti 124 Spider előtt tisztelgő új Spider az olasz roadster-élmény újabb szintjét kínálja, újragondolva a Mazdától örökölt vezetési élményt. A kiváló menetdinamikát modern technológiával, magas szintű biztonsággal, valamint ikonikus olasz dizájnnal kombinálja, ami viszont maradt a régi, az a könnyedén, egyszerűen működtethető vászontető. Tökéletes kabrió élményt kínál. Ha mégis többre vágyunk lóerőben, vagy netán hiányzik esetleg a sperrdiffi – ez opcióként sem rendelhető -, azoknak a lapunk korábbi tesztjében szereplő Abarth jelenthet megoldást. Igaz, esetében már keményen a zsebünkbe kell nyúlni, mivel az 11,8 milliós alapáron kerül piacra, míg a kisöccsi 7,5 milliótól indul, és a jól felszerelt tesztautónknál is csak 9,4 millióig ugrik fel a végösszeg.

Pin It