BMW 320d M-csomag 2015 - Már megint 320d

A torz kisfiú, akinek se keze, se lába, csak egy fejből áll a teste, nagyon boldog, hogy végre karácsony van. Begurul a karácsonyfa alá, a fogaival széttépi az ajándék csomagolását, majd megszólal: - A francba, már megint sapka! A vicc hülye, de nagyon, viszont igaz, hiszen már megint egy 320d-t teszteltünk.

bmw320dmsportcsomag2015csNahát, most mit mondjak az unalomig ismert 3-as BMW formájáról?! Például, hogy nincs rajta típusjelzés, van viszont M-csomagja és dupla, krómozott kipufogója, így ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy milyen motor dübörög a hosszú gépháztető alatt. Már amíg be nem röffen, mert akkor rögtön kiderül róla, hogy dízel, méghozzá a kisebbik, négyhengeres fajtából. Hangjában semmi hathengeres báj, csak „hideg" kerregés, legalábbis az utca felé. Az öt négyszemélyes utastérben sokkal jobb a helyzet ebből a szempontból, legfeljebb erős gyorsításokkor emeli meg a hangját a 190 lóerős erőforrás, amikor a nyolcfokozatú váltó visszapakol egy-két fokozatot.
bmw320dmsportcsomag2015nyVisszatérve a 3-as külsejéhez, mindenki láthatja a képeken, hogy a tesztautó fehér. Nem véletlenül, hiszen jelenleg a fehér a menőség színe, az új fekete. Aztán ott vannak a LED-es fényszórói, amelyek még a korábbinál is haragosabbak, nem mellesleg pedig éjszaka is remekül bevilágítják az utat. Hátul szintén LED-esek a lámpák, sötétben is könnyedén felismerhetővé téve a BMW-t. Oldalról a hármas tagolású kocsiszekrény nem sokat változott, a rövid túlnyúlások, a nagy tengelytávval párosuló hátratolt utastér és a magas far klasszikusan sportos karaktert rajzol elénk. Amire az M-csomag alaposan rá is játszik, az egyedi első lökhárító, a küszöbtoldatok, valamint a diffúzorral kiegészített hátsó szoknya, továbbá a duplaküllős könnyűfém keréktárcsák – plusz sok minden más - az átlagosnál is dinamikusabbá varázsolják a BMW-t.
bmw320dmsportcsomag2015wA jól ismert kabint szintén alaposan felturbózza az M-sportcsomag: a többségében fekete és szürke – tehát alapvetően sportos - kárpitok mellett remekül mutatnak a kék és ezüst dekorbetétek, a vaskos sportkormány (multifunkciós), valamint a kék kiemelésekkel és M varrással díszített első sportülések. Persze, ezek csak a leglátványosabb részei a tuning-hangulatot nyújtó kiegészítőknek, számos további apróság fedezhető fel a műszerfalon és középkonzolon, illetve az autó felszereltségi listáján.
bmw320dmsportcsomag2015x01Hely viszont nem lett több tőle, a 320d továbbra is passzentos prémiummodell, hivatalosan öt, a valóságban pedig inkább négyszemélyes szedán. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne férne el öt felnőtt a „Hármasban", de a hátsó, középső utas kényelme nem vetekedhet a többiekével a magas és széles kardánalagút miatt. Ráadásul a 2810 milliméteres tengelytáv is több lábhelyet sejtet, mint, amennyit a hátsó tengely mögé tolt motorok és a hátsókerék-hajtás „engedélyez". Ettől függetlenül négy utas tök kényelmesen elfér, az ülések kifejezetten komfortosak, a csomagtartó meg 480 literes. Akinek ennél több kell, az válassza a könnyebben pakolható és praktikusabb kombit.
bmw320dmsportcsomag2015yMint minden - német – autónál, a 320d esetében is erőteljesen pénztárca- és igényfüggő a felszereltség, csak a korábban emlegetett M-sportcsomag 1.685.000 forinttal dobja meg az alapárat. Az Orbit szürke, 19 colos felnik további 382.700 forintnyi extraköltséget jelentenek, és akkor még ezután következik az utastér. A StepTronic Sport sebességváltó 782.000 forintért, illetve egy csomó vezetőtámogató asszisztens, egyenként vagy csomagban megvásárolva.
bmw320dmsportcsomag2015zs01Ami feltétlenül említést érdemel még, az a modellváltás során kibővült, alapáron járó ConnectedDrive és Teleszerviz szolgáltatások, előbbi biztosítja többek között az aktuális és hely-specifikus információkhoz való hozzáférést. Emellett immár széria a vészhívás funkció, mely szükség esetén felhívja a helyi segélyhívó számot, azaz a 112-t. De lehet választani „Komfortbejutást" a raktérbe, amikor is csak meg kell lengetnünk a lábunkat a lökhárító alatt, aztán változó áttételű sport kormányművet, Adaptív M futóművet és Adaptív LED-es fényszórókat. A lista majdhogynem végtelen, ha a zsebünk is bírja.
bmw320dmsportcsomag2015nA 320d négyhengeres, BMW TwinPower Turbo technológiát használó dízelmotorja régi ismerős, de 190 lóerős kivitelben eddig még nem próbáltuk. Új generáció, a korábbinál szélesebb fordulatszám-tartományban élénk, illetve még az eddiginél is takarékosabb. Ha... Ha éppen olyan kedvünk van. Az üzemmód-kapcsolóval ugyanis szabályozhatjuk az 1995 cm3-es egység karakterisztikáját, a nagyon agilistól kezdve egészen a nagypapásig bezárólag válogathatunk a különböző módok között. Utóbbit, az öreguras stílust az EcoPro állás hozza ki a BMW-ből, ilyenkor dinamikát nem, alacsony fogyasztást viszont annál inkább várhatunk a 320d-től. Csak úgy gyűlnek a megtehető extra kilométerek, miközben a fogyasztásmérő valószínűtlen adatokat közvetít, az automata pedig folyamatosan alacsony tartományban tartja az erőforrást.
bmw320dmsportcsomag2015szKomfort üzemmódban minden kicsit gyorsabban történik, habár a fordulatszám még ezúttal sem emelkedik drasztikusan. Ám érezhetően dinamikusabbá válik a dízelmotor és vele együtt a BMW, hogy végül Sport és Sport+ módban megmutassa, hogy micsoda potenciál rejtőzik benne. A sebesen "lépegető" automatával immár szélesebb és magasabb fordulatszám-tartományban dolgozik a 190 lovas ménes, hangja felerősödik, az út menti fák pedig villámgyorsan tovaszöknek. Az előzések hasonlóan rövid idő alatt zajlanak le, ez az, amitől BMW a BMW. Közben a futómű a 19 colos felnikkel sem rázós, a magabiztos útfogás mellett kellő kényelmet nyújt az utasoknak is. A fék hatásos, a jó fogású volánnal szépen irányítható a „Hármas", ahogy a nagykönyvben megvan írva.
Már megint 320d - kezdtem a cikket, ám a valóságban nehéz megunni a bajorok sportlimuzinját. Nemcsak jól néz ki, erős és menő, hanem még takarékos is. S innentől kezdve nincs helye a fanyalgásnak, hogy bezzeg egy sorhatos benzinmotorral hogy szólna... (Nem mellesleg pedig sok mindent kompenzál!)

Pin It