Volkswagen T-Cross 1.0 TSI Life - Utolsóból első?

by Mészáros Gergely

Viszonylag későn érkezett - a konkurenciához képest -, még a konszernbeli testvére, a SEAT Arona is hamarabb került a kereskedésekbe. Ráadásul ő a Volkswagen-család legkisebb szabadidő-autója. A kis T-Cross azonban mindezt az előnyére fordítja.

Az apróságokat amúgy is mindenki kedveli általában. Márpedig a T-Cross tényleg pici, hossza például alig haladja meg a négy métert, az első lökhárítótól a hátsó diffúzorig egészen pontosan 4,11 métert tesz ki. Plusz a rendszám elöl.
Kicsi és tipikusan Volkswagen: a T-Cross ha akarná, sem tudná letagadni a származását. De miért is tenné, egy ideje már a formatervezők körében sem égő wolfsburginak lenni. Ennek megfelelően a moduláris keresztmorotos platformra épülő crossover markáns, robusztus és jópofa. Szemből elsősorban a T-Roc stílusjegyeivel operál: széles hűtőmaszk és a lökhárítóba költöztetett, kocka formájú nappali menet- és kanyarfény jellemzi; hátul viszont talán még a nagyobb márkatársnál is izgalmasabb. A karosszéria teljes szélességében végighúzódó LED-es technikájú hátsó lámpatestek igencsak jellegzetessé teszik a szabadidő-autó megjelenését, méghozzá éjjel és nappal egyaránt; de a tetőspoiler és a diffúzor-utánzat is hozzájárul az autó vagány kiállásához. Sarkokba tolt kerekei, nagyobb szabad hasmagassága és az alsó védelme láttán pedig megindulhat a képzeletünk...
Túl messzire azért nem érdemes elkalandozni a gondolatainkkal, a T-Cross a mai divat szerint kizárólag elsőkerék-hajtással készül, s bár földúton kifejezetten könnyedén boldogul a külső adottságai – többek között rövid és emelt kasztnija – miatt, véletlenül sem terepjáró. Városban és országúton viszont tök ideális járgány. Viszonylag magas üléspozíciójából remekül átlátni a forgalmat, kompakt méreteivel a parkolóházak legszűkebb zugaiba is befér, továbbá nagy kerekeivel és nem túl feszes rugózásával ügyesen elnyeli az úthibákat. Közben meg folyamatosan azt érezni benne, hogy mennyire egyben van az autó, zörgésnek, nyöszörgésnek, oda nem illő zajoknak semmi, de semmi nyoma. Pedig kemény műanyagból is akad bőven a kabinban.

Mindemellett a gyengébbik 1.0 literes benzinmotor is nagyon jól teljesít a hétköznapok során. Hiába csak 95 lóerős, a turbófeltöltés, illetve az emiatt alacsony (2000-es) fordulatszámon jelentkező, 175 Nm-es nyomatékcsúcs következtében kényelmesen tarthatjuk a forgalom ritmusát, akár a nagyvárosok lüktető körútjain, akár lakott területeken kívül. Sőt, némi dinamizmust is kicsikarhatunk a háromhengeres egységből, a lényeg, hogy gyakorlatilag egy pillanatig nem érezni alulmotorizáltnak a német szabadidő-autót. A gyári adatok is ezt támasztják alá: a T-Cross papíron 11,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, és 180 km/h-val is képes száguldani. S még kulturált is, normál használat mellett visszafogottan és meglepően mély hangon morog, csupán magas fordulaton pörgetve jelentkezik a sajátos háromhengeres orgánuma. A kis erővel, pontosan kapcsolható manuális váltó fokozatelosztása (áttételezése) is megfelelő, talán egyedül autópályán hiányzik a hatodik – legalábbis a megengedett legnagyobb tempó felett. A fogyasztáson azonban ez nem látszik, habár az öt literes gyári értéket nem sikerült hoznunk. Viszont hat liternél több üzemanyagot csak sportos vezetési stílus mellett vagy városban igényel, vegyes körülmények között simán beéri kevesebbel. A mindennapok során távolságtartó automatika, elektronikus differenciálzár, hegymenet asszisztens, City vészfék funkcióval kiegészített Front Assist, ködfényszóró és kanyarfény is segít a pilótának.
volkswagentcrosslife10tsi44Az (opcionális) háromküllős, multifunkciós, bőrrel bevont elektromos szervokormánnyal finoman irányítható az autó, s ezzel tulajdonképpen el is érkeztünk a T-Cross belsejéhez. Amiről annyit már elárultam, hogy van benne kemény, kopogós műanyag, például a műszerfal tetején, de bolond, aki fogdozza. Ráadásul „Pineapple” fantázianevű dekorbetétek oldják az egyhangúságukat. Az ajtók könyöklőjére is jutott puha kárpit, a széles ülőlapú első fotelek kényelmesek, a tesztautó vidám „Trangle Ties” mintás szövete extra, a helykínálat pedig négy embernek abszolút elegendő. Persze, a közkedvelt T-Rocnál szűkebb, de nem szűkös, és egyébként sem egy kategória. A csomagtartója alapra 449 literes, és még sokféleképpen variálható is, különösen, ha beikszeljük a tologatható hátsó üléssort az extralistán. A feneke is több pozícióban rögzíthető, és nem hiányoznak a rögzítőfülek sem. Gyakorlatilag full service-t nyújt. Az utastérben ugyanakkor sok a feláras tétel – ám az alacsonyabb felszereltségi szintű – Life – tesztautó műszerfala így is hagyományos, analóg kijelzőkkel informál minket. Ezzel nincs baj, a kerek egységek leolvasása nem okozhat nehézséget senkinek, ha netán mégis, akkor a középső „Multifunkciós Plus kijelző” számos adat mellett a sebességet is megjelenítheti digitálisan. Szintén extrának számít az elektromos behajtható külső tükör, az esőérzékelős ablaktörlő, a kétzónás Climatronic klíma, a 20,3 colos érintőképernyőn megjelenő, ügyes Discover Media navigáció és Composition Media rádió, a parkolóradar, a fűthető első üléspár, valamint a sötétített hővédő üvegezés. Ezáltal az 1.0 literes TSI motorral hajtott, Life felszereltségű tesztautó vételára 6.603.280 forint.
volkswagentcrosslife10tsi29Ami még fontos, de eddig nem esett szó róla, hogy a T-Cross ugyanúgy személyre szabható, mint a nagyobb T-Roc. Igazi ezerarcú egyéniség, lehet sportos vagy éppen színes jellem, kívül-belül teljesen az ízlésünkhöz alakíthatjuk a crossovert. Hangulatvilágítással, többféle design-csomaggal és könnyűfém keréktárcsák sokaságával. Ellenben az egyszerű, hófehér fényezéssel sem „szürke” kisegér, hanem sokkal inkább modern és vonzó négykerekű. Ő a Volkswagen-konszern legkisebb szabadidő-autója.

Pin It