BMW 320d xDrive MSport 2019 - Az indexkar és más vezetéstámogató berendezések csodálatos működése

by Mészáros Gergely

Rohan az idő. S nemcsak az évek szállnak tova egyre gyorsabban, hanem a technikai fejlődés üteme is mind követhetetlenebb: gyerekkoromban még zenélő kvarcórákkal menőztünk egymás között, ma viszont már akár telefonálhatunk is némelyik okosórával. Tiszta Knight Rider-feeling! De leáldozóban van az autóvezetők kora is, jönnek a fél- és teljesen autonóm járművek, a gépek lassan átveszik tőlünk az irányítást. Még jó, hogy egyelőre nem pont úgy, miként Sarah Conor megjósolta. Szerencsére azért állandó dolgok is akadnak – a környezetünkben -, ilyen például a BMW 320d, amit generációnként újra és újra tesztelhetünk, és egyszerűen nem bírjuk megunni. Vagy írjam azt, hogy megint sapka?!

Nem, ezúttal a „dupla sapka” a pontos meghatározás, mert az új 320d xDrive M-Sport kapcsán egy másik vesszőparipám, az „index” kérdése is előkerül. Nem mintha ez lenne a rögeszmém, bár való igaz, hogy még a szántóföldön is indexelek balra kanyarodáskor, hanem mert muszáj, mert adja a szituáció. Valahogy a bajor márka (és a pilótáik) kikényszerítik, előhozzák belőlem: legutóbb az X3-as kapcsán vettem elő e megunhatatlan témakört. De legalább a gondolatvezérelt és -olvasó, automata irányjelző feltalálásával új elemmel gazdagítottam az önvezető autók technológiai arzenálját. Ezúttal azonban sokkal komolyabb a probléma.
Annyira, hogy egyesek már azt suttogják, hogy a BMW külön képzést indít a magyarországi vásárlóknak, melyben részletesen elmagyarázzák a volán bal oldalán található, fel-le mozgatható kis kar működését. Bizony, az új 3-as pilótáinak nagy szükségük lesz erre a tudásra. Mármint, ha a vásárlás során beikszelték a 300.600 forintba kerülő Driving Assistant vagy a még drágább Driving Assistant Professional csomagot. És nem kapcsolják ki a sávtartó segédet.
Történt ugyanis, hogy a négysávos 8-ason előzni akartam. Az előzés nem is a legjobb szó a manőverre, nem siettem, talán még a gyorsforgalmin megengedett legnagyobb sebességhatárt sem használtam ki. Sétakocsikáztam a szélső sávban, élveztem az új 320d-t a fenekem alatt, ismerkedtem a Live Cockpit Professional műszerfallal, s úgy általában a kocsival. Aztán utamba akadt egy nálam is lassúbb teherautó, azt próbáltam kikerülni. Sima manőver (lett volna), ha időben kirakom az indexet, s nem azután kezdek a kar után nyúlkálni, miután balra tekertem a volánt. A kerekek természetesen követték a mozdulatomat, a 320d balra mozdult, átlépte a „felezőt”, amikor is bekövetkezett a „dráma”. A Driving Assistant csomag agya észlelte a folyamatot, ahogy azt is, hogy nem történt irányjelzés, és ennek megfelelően reagált. Erőteljes, határozott „kormánymozdulattal” igyekezett visszatéríteni a BMW-t a helyes sávba, pont velem ellentétesen... Szóval, vagy megtanulnak a BMW sofőrök előre gondolkodni és indexelni, vagy kikapcsolják ezt a biztonsági extrát, mert ki lehet.

Annyival azonban hiba lenne elintézni a 320d xDrive MSportot, hogy vigyáz ránk, meg előrelátó vezetőkké nevel minket, egyrészt a müncheni limuzin ennél sokkal, de sokkal többet tud, másrészt pedig üdítő kivételt jelent a SUV-ok korában és világában. Mostanában szinte minden a crossoverekről, a szabadidő-autókról szól, s mintha az importőrök és a kereskedések tesztparkjaiban is kizárólag ilyen gépek szerepelnének. Kicsik, nagyok, dízelek és tisztán elektromosak, első- és összkerék-hajtással, leginkább az emblémáikban térnek el egymástól. Egy ilyen BMW igazi unikum.
bmw320dxdrivemsport2019f01Ráadásul az a gyanúm, hogy valami sajátos – magyarországi – varázserővel bír, ami talán a propelleres emblémával együtt járó imázshoz is kötődik. A 3-as sorozat – ára miatt - ugyan luxustárgynak számít hazánkban, de egyértelműen nem luxus-BMW. Mégis úgy megbámulják, s vele együtt téged, engem, azaz a sofőrt is, hogy egyből úgy érzi az ember, mintha már valaki lenne. Aztán kiszállunk, odébb megyünk 5 métert, s már a kutyát sem érdekeljük. Csak a BMW számít. Úgyhogy legszívesebben időnként kiordibálnám belőle, hogy pont ugyanaz az ember vagyok, mint nélküle. Vagy mégsem?!
bmw320dxdrivemsport2019ly01Különben megértem, hogy megnézik a 320d-t. Nem tudom, hogy olyan klasszikus szépség-e, mint az E30-as széria, vagy inkább az E36-os sorozat sportos egyéniségét követi. Majd az évek eldöntik. Mindenesetre a fehér színű M-Sport tesztautó tökéletesen megtestesíti mindazt, amit a 3-as sorozat a kezdetektől fogva nyújt – nyilvánvalóan a kor kívánalmaihoz igazítva. Erőt sugárzó vesék, hosszú, lapos gépház, hátratolt utastér és sportosan rövid far jellemzi, 19 colos fekete felnikkel, hatványozottan dinamikus kinézetet biztosító spoiler-készlettel és két oldalon kivezetett kipufogóvéggel megspékelve. Poszterre illő járgány; ha fiatalabb lennék, biztosan ott lógna a szobám falán, közvetlenül Wonder Woman mellett.
bmw320dxdrivemsport2019tNem kevésbé ütős a 320d xDrive M-Sport tesztautó belseje; elsősorban a felhasznált anyagok színének és kivitelének köszönhetően. Alapra nem vagyok nagy „bőrkárpit-rajongó”, de ha már az, akkor legyen ilyen, mint a kontrasztos varrással díszített konyak színű Vernasca. 493.100 forint, de csakugyan feldobja a "Bömös" belsejét. A műszerfal megjelenése viszont már nem ekkora „szám”, körülbelül olyan, mint régen, viszont teljesen digitális, nagy tudású és konfigurálható. Sport üzemmódban például vörös „ködöt” bocsát a szemünk elé a grafikájával, de mutatja a navigációt is, s egy csomó járulékos információt. Igazi 21. századi csoda. Mondjuk, nem feltétlenül szükséges nézni, a 331.000 forintos Head-up Display minden fontos adatot kivetít a szélvédőre. Még a sebességkorlátozást is. A középkonzol tetején trónoló érintőképernyő szintén ügyes és informatív, a mögötte „megbújó”, számtalan szolgáltatást nyújtó és mindig „kapcsolatkész” rendszer többféle módon vezérelhető, akár osztott üzemmódban is dolgozik, alatta a háromzónás klíma kezelőgombjai sorakoznak. Szépek a hálómintás alumínium dekorbetétek, baromi jó fogású a kellően vaskos M-es multifunkciós kormány, az 54.100 forintos távolsági fényszóró-asszisztens pedig közel hibátlanul teszi a dolgunk, jelentősen megkönnyítve az éjszakai vezetést. A LED-es technikájú egységek amúgy is pazarul világítják be az utat, a reflektorok fénye még nappal is durva. Apró szépséghiba csupán, hogy az üzemmód-választó gombok megnyomásakor az egész panel finoman megmozdul, még az is elképzelhető, hogy így tervezték.
bmw320dxdrivemsport2019yEgy kicsit elszoktam már attól is, hogy beszállásnál nem fel, hanem le kell ülni, a sokféleképpen állítható, fűthető és kihúzható combtámaszú, kényelmes sportülések azonban bőven kárpótolnak ezért. A helykínálat hátul is több, mint elegendő, az autó tengelytávja 2851 milliméter. De még a háttámlák dőlésszöge is kellemes, ám a magas kardánalagút és a középső „púp” miatt továbbra is inkább négy, mint ötszemélyes a 3-as. Cserébe akad egy csomó rakodóhely, például az első ülések hátulján és az ajtókban, emellett két USB csatlakozó is rejtőzik az első könyöklő hátfalán, pohártartók is vannak, vagyis nincs akadálya a komfortos és tartalmas utazásnak. A csomagtartó 480 literes, bővíthető, két szélén pedig hálós rekeszek tartják a „repülésre hajlamos” apróságokat.
bmw320dxdrivemsport2019b01A 320d 1995 cm3-es, BMW TwinTurbo technológiát használó, 190 lóerős dízelmotorja régi ismerős, nehéz róla újat vagy rosszat mondani. A négyhengeres egység gyakorlatilag minden igényt képes kielégíteni, ha kell sportos, ha meg éppen olyanja van a sofőrnek, akkor spórol. A Driving Experience vezetési élménykapcsoló beállításai sem okoznak meglepetést, az ECO PRO üzem például finoman letompítja a hajtásláncot, mintha benyugtatóznánk a motor, váltó, kormány triót. Sport módban bezzeg felélénkülnek, fürgébbre vált a Steptronic Sport automata, jobban pörög az erőforrás, s a hangja is felerősödik a kabinban. Mindkettő személyre is szabható. A Comfort az arany középutat jelenti, többnyire ideális. A defekttűrő abroncsokkal és 19 colos felnikkel párosított M Sport futóművet viszont csak azoknak ajánlom jó szívvel Magyarországon, akik javarészt autópályán használják a BMW-t. A rossz minőségű hazai úthálózattal egyszerűen képtelen megbirkózni a kemény rugózású autó, a nyolcas gyorsforgalmi út régi, nem felújított szakaszain szinte bukdácsol, de ez legkevésbé sem a futómű, az autó vagy a fejlesztőmérnökök hibája. Mert jó aszfalton aztán megmutatja valós tudását a 320d xDrive M-Sport, a hosszú tengelytávú, széles nyomtávú, tökéletes súlyelosztású sportlimuzin szinte gondolatvezéreltté válik. Rezzenéstelenül, gyönyörűen fut, magabiztosan fordul, BMW-hez illő kvalitásokkal. Az összkerék-hajtás szélsőséges esetben és télen extra biztonságot és vonóerőt jelent, tuti megéri... ahogy valószínűleg az adaptív M futómű is.
bmw320dxdrivemsport2019m01Való igaz, hogy a BMW 320d xDrive M-Sport így sem olcsó mulatság, a tesztautó árcéduláján közel 20.000.000 forintos összeg szerepel. (Egészen pontosan 19.386.100 forint). Ebből 6.432.100 forint a fényezés és más opciós tételek felára, így már bárki ki tudja számolni az alapárat. Tulajdonképpen az egészben csak azt nem értem, hogy mik azok a 100 forintos összegek... Na, én lépek, a BMW tulajokat meg arra kérem, hogy (továbbra is) indexeljenek!

Pin It