Mazda3 GT Plus 2019 - Villámrandi

by Mészáros Gergely

Az eső Mazda3 tesztautó úgy rohant át rajtunk, mint gyorsvonat a márkói állomáson. Megállás nélkül, jóformán nem is lassítva. Úgyhogy az első találkozásunk korántsem volt kimerítő vagy zökkenőmentes, de azért megpróbálom elmesélni az első benyomásaimat a tovaszáguldó négykerekű Sinkanszen Super Expressről.

 

Tulajdonképpen én vagyok a felelős ezért a villámrandiért, egyszerűen nem bírtam kivárni az importőri tesztautót. Így aztán úgy döntöttünk a szerkesztőségben, hogy szerzünk egyet a helyi márkakereskedésből, ám, mint kiderült, nemcsak mi hajtottunk az új Mazda3-asra, hanem sokan mások is (értsd vásárlók). S nyilván, aki fizet érte, az előnyt élvez. Így érthető módon kevés időt kaptunk, körülbelül egy jó fél napot, annyival súlyosbítva, hogy jó szokásomhoz híven egy kicsit elaludtam.
Mintha nem én akartam volna annyira ezt az autót. Pedig! Gyakorlatilag mióta először megláttam az ötajtós változat fenekét, azóta meg akartam ismerkedni vele közelebbről, megnézni, lefotózni, elvinni egy körre. A lényeg, hogy végre itt volt a „kezeim között”, s nem csalódtam benne. Sőt...
Az első gyári képek messze nem adták vissza a Mazda3 szépségét, kicsit talán sötétek is, ahogy a fotós játszott a fényekkel, meg a szedán nem is jön be annyira, mindenesetre arra jók voltak, hogy az érdeklődésemet felkeltsék. Mert a jellegzetes Mazda-orr valami oly különleges tetőívben, C-oszlopban és farban folytatódik, hogy arra nincsenek szavaim. A KODO formanyelv mesterei ezúttal nagyon odatették magukat, a döntéshozók meg rábólintottak a tervükre.
Különben már a hármas eleje sem teljesen olyan, mint a nagyobb testvéreié: a gépháztető mélyebbről indul, így a húzott, haragos szemekkel körbevett markáns hűtőmaszk körülbelül olyan, mint amikor a szüleim tacskója, Mázli a földet „porszívózza” - szagok és morzsák után kutakodva. S hogy a Mazda3-as megmutassa magát teljes valójában, kinyíljon, akár egy színpompás tavaszi virág, napra, fényre és térre van szüksége. Szerintem még a nap is élvezi, miközben sugaraival végigsimogathatja a lágy vonalakkal megrajzolt oldalát, pompás színjátékkal hangsúlyozva egy-egy érzékien finom domborulatát. S a fekete dizájnelemek – köztük a hűtőrács, a tetőspoiler vagy a két kipufogóvéggel büszkélkedő „diffúzor – sem törik meg a piros karosszéria dinamikus harmóniáját.
mazda3 2019b01Ugyanakkor épp e megnyerő, csábító forma lesz az oka, hogy az új Mazda3-as nem lesz a kisgyerekes családanyák kedvenc autója: hosszú – 2725 milliméteres - tengelytávja ellenére sem túl tágas a második üléssora, ráadásul a hátsó ajtónyílása kifejezetten kicsi, a bunkerérzést pedig a magasra futó övvonal miatt keskeny ablakcsík fokozza. Még szerencse, hogy körbenézve a reggeli vagy esti dugókban, általában egyedül ülünk a kocsikba...
mazda3 2019hElöl természetesen bőven el lehet férni a Mazda3-ban, érdekes azonban, hogy mennyire más a pilóta- és az anyósülés zajkomfortja – még akkor is, ha valamilyen szinten ez a legtöbb kocsira igaz. És ha már itt tartunk, akkor a bal egynek kormányból és pedálból is jutott, méghozzá utóbbiból kereken három, egy kicsit a síkból kimagasló fékpedállal. A kialakítás egyébként tipikusan mazdás, de annyira, hogy még a korszakot is nehezen lehetne belőni, ha nem lennének olyan technikai csemegék, mint a projektoros Head-up Display, a 8,8 colos színes kijelzőn megjelenő navigáció vagy a többféle – Bluetooth és USB - csatlakozási lehetőség. Az új dizájnt kapott HMI-vel könnyű lépegetni az Apple CarPlay kompatibilis infotainment rendszer menüjében, az viszont érthetetlen, hogy a műszerpult miért takar bele a szép grafikájú képernyő bal alsó sarkába. (Érdemi információt nem veszítünk ezzel.) A műszerek részben digitálisak, részben analógok, közös bennük, hogy könnyen leolvashatók és ergonomikusak, nehéz belekötni bármibe.
mazda3 2019lyA 2 literes SkyActive benzinmotor gombnyomásra indul, s a mai trendekkel ellentétben nem hajhássza a lóerőket. Ennyi kilométer alapján ugyan nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, annyit azonban nyugodt szívvel kijelenthetek már most, hogy rendkívül kulturáltan, harmonikusan végzi a dolgát a 122 lóerős, mild-hybrid erőforrás, teljes összhangban a precízen kapcsolható, hatfokozatú manuális váltóval és a finoman rugózó futóművel együtt. Minden, az összes kezelőszerv és berendezés így működik, szépen szól a 12 hangszórós Bose hifi (Sound csomag) is, s nem utolsósorban - új modellről lévén szó – tele van vezetéstámogató asszisztensekkel. A Mazda i-Activesense néven foglalja össze őket, s még alapáron is tartalmazza többek között az emelkedőn való elindulást segítő rendszert, a gyalogosvédelemmel kiegészített városi vészfék funkciót, a holttér- és keresztiányú forgalom-figyelőt, a sávtartó automatikát, az adaptív tempomatot, az intelligens sebesség asszisztenst, a táblafelismerőt, a fáradtság-figyelőt és a távfény-segédet. Ezekért nagy-nagy dicséret a Mazdának. Pontos fogyasztási adatokkal, részletesebb menettulajdonságokkal majd később jelentkezünk, reméljük, hogy ideér hozzánk a Polymetal-szürke fényezésű hatchback tesztautó is.
mazda3 2019k01Az első benyomásaim feltétlenül pozitívak, s úgy érzem: „bárcsak tovább tartana az élmény!” Vagyis bejött a Mazda tervezési filozófiája, hogy mind az autó vezetése, mind az utazás benne birtoklási vágyat és hasonló gondolatokat váltson ki belőlünk. Engem megnyert! És Önöket?

Pin It