BMW X5 xDrive30d M-Sport 2019 - Lehengerlő (1.rész)

by Buday Dénes

Az új X5 modell mindenképp egy sikersorozat tökéletes folytatása, 1999-es bemutatkozása óta több, mint kétmillió darabot értékesítettek világszerte. A negyedik generáció mindenhez hozzátesz még egy picit, egy kiforrott, tökéletes kombót alkotva.

A negyedik generáció megőrizte az ikonikus modell karosszéria arányait, a végletekig letisztult formanyelv azonban milliméterekben, de az elődmodellhez képest nőt. 42 milliméterrel megnyújtott tengelytávolság, a 36 milliméterrel megnövelt karosszériahosszúság, amely nyolc centiméter híján öt méteres, a 66 milliméterrel szélesebb kiállás, amivel túllépte a két métert, ezt érdemes parkoláskor észben tartani és a 19 milliméteres magasságbeli növekedés magabiztos megjelenést garantál. A nagyméretű sima felületek jól jelzik nagyságát, tekintetet nem elkerülendő a szintén megnövekedett vesealakú hűtőrács az X5 elején, amely képeken tűnik csak elsőre hatalmasnak. Élőben, szemtől szembe jól érezni az autó méreteit, így már arányosnak hat. A szép kialakítású, opcionális extrafelszereltségek közé tartoznak az adaptív LED fényszórók, aminek úgynevezett Laserlight lézerfény is a részét képezi. Az innovatív fényforrást összetéveszthetetlen kialakítás, a fényszabályzó lencsék látványos X elrendezése és a lézerfény-technológia egyedi kék színe jellemzi. A LED-es ködfényszórók mellett természetesen a hátsó lámpái eme technikával dolgoznak, melynek dizájnja előnyükre változtak és háromdimenziós kialakítást kaptak.

Az M csomag és kék szín sokat dob megjelenésén, a lámpákban a kék alkatrésze lézer technológia része

Phytonic névre keresztelt kék színe mellett látványos elemei a 22 colos kerekei, melyek csak a 2,2 millió forintot kóstáló M sport csomag részeként érhetők el. A kétszínű duplaküllős felniken különböző méretű gumik húzódnak, első tengelyeken 275/35 míg hátul 315/30 mérettel számolhatunk. A nagy test és az extra peres gumik ellenére az adaptív M futómű komfortja egyenesen zseniális. A Driving Experience kapcsoló segítségével állíthatjuk menetkarakterisztikáját, amely lehet kényelmes vagy extrém sportos, elektronikus vezérlésű lengéscsillapítói maradéktalanul alkalmazkodnak az útviszonyokhoz. Ahogy neve is sugallja, a Comfort mód kivételesen kényelmes, míg Sport fokozata észrevehetően feszesebb csillapítással párosít. 2,3 tonnás tömege mellett nem beszélhetünk kanyarvadász jellegről, de mindent megtesz egy kis élmény becsempészésére, bár nagysebességű kanyarnál karosszériája erősen dől, de ezt is tekintéllyel és biztonsággal teszi. Légrugós rendszere nem csak kényelemre és műútra való, alsó és felső állása között 80 mm „távolság” van, így nem csak a ki- és beszállás megkönnyítendő vagy a csomagtér leengedése pakoláshoz, hanem emeléssel apróbb terepezési feladatok is megoldhatók. Ilyenkor jól jöhet az aktív kormányzás, kis manővereknél az elsőkkel ellentétes irányba fordítja a hátsó kerekeket, így a nagy testtel a parkolás is egészen egyszerű feladat. Városi tempó felett a kisebb kormány mozdulatok miatt nagyjából 60 km/órától a hátsó kerekek az elsőkkel azonos irányba fordulnak el, de veszélyt is megelőz. Kritikus helyzetekben a vezető reagálásától függetlenül a hátsó kerekek irányításával próbálja stabilizálni a járművet.

Látványos 3D-s rajzolatú lámpákat kapott, a kerékívek csak az M csomag részeként kaptak a karosszériával megegyező szint

Az ajtó nyitása tompa, finom hanggal indul, míg a zárást ő maga végzi helyettünk, kár, hogy a tervezők nem gondoltak arra, hogy az ajtók nem érnek az autó aljáig, a vaskos küszöb miatt könnyen piszkos lesz nadrágunk. A belső tér látványa, illata és minősége kárpótol mindenért. M csomag részletei mellett a barna bőrülések, a nemesfa belső díszítés, üveg díszítőelemek, valamint a finom tapintású bőrborítású műszerfal látványa egészen magával ragadó, totális luxus környezetet garantál. Vaskos, jó fogású az M bőrkormány, a műszerfal és a középkonzol párosának letisztult, vízszintes elrendezése bőséges térérzetet garantál. A Cockpit Professional 12,3 colos műszerfal-elrendezés az X5 alapfelszereltségének része. A digitális műszeregység igény szerint személyre szabható, a multifunkciós kormány gombjaival pillanatok alatt átrendezhetjük. Ha valami információt hiányolnánk vagy szeretnénk közvetlenül a látóterünkbe helyezni, akkor a nagyméretű Head-Up kijelző lehet segítségünkre. A színes, tűéles grafikával rendelkező kijelző a kanyarokat, csomópontokat látványosan 3D-s formában mutatja nekünk, optikailag okosan megoldva, mintha a kivetített kép a kocsi előtt járna.

A negyedik generációs X5 modell sziluettje mit sem változott, a képen futómű a legalacsonyabb Sport állásban van a normál 21 cm-es hasmagasághoz képest 4 cm-rel lejjebb

Az ülésszellőztetés mellett az ülésfűtést is már túlgondolták, használatakor nemcsak, hogy az ülés teljes felületét melegíti jólesően, de automatikusan a középső és ajtóban kialakított könyöklő is melegszik, amit a fűthető kormánnyal összhangban használva úgy érezzük, mintha pokrócba csavartak volna minket. Emellett gondoltak szervezetünk belső harmóniájára, a tervezők hűthető és fűthető pohártartókkal és egész testet átmozgató masszázs ülésekkel készültek, amely alkalmas egy-egy izomcsoport külön megdolgozására is. Ettől függetlenül a komfort ülések nagyon kényelmesek, tökéletes ergonomikus üléspozíciót biztosítanak. Külön állítható a combtámasz hosszúsága, valamint a háttámla felső részének dőlésszöge, így vállunk a masszázs mellett külön kényelmes tartást is kap és így az elektromosan mozgatható fejtámlák is tökéletesen idomulnak hozzánk. Ha magunkra formáltuk ülésünket, akkor a légpárnás gerinctámasz használatával úgy érezzük, mintha egy tökéletes matraccal ellátott ágyban feküdnénk.

Minden BMW-sen a helyén van, finom anyagok tökéletes minőségben, csak a lakkozott fabetét csillogása, ami néha zavaró

A hangulatról a hatalmas Sky Lounge üvegtető gondoskodik, ami nem egyszerű üvegtető, már luxus termék. A roló első és hátsó utasoknak külön állítható és a benne található hangulatvilágítás hat féle árnyalatban állítható, valódi esti színjátékot teremtve. Hangjátékról pedig a Harmann/kardon hangrendszer 16 hangszórója gondoskodik, amely 464 W teljesítményével kellő finomsággal töri meg az akusztikus üvegezés által létrehozott nyomasztó csendet. A 2975 milliméteres tengelytávolsággal az utastérben irigylésre méltó helykínálatot garantál, de ez a második üléssor kényelmére nem teljesen helytálló. A fejtér és a vállszélesség kiváló, de a lábtér nem hozza a kívánt mértéket, a térdnél passzentos helyet tovább rontja az első ülések kemény háttámlája, ami nem kellemes magasra nőtt utasoknak. Csomagtere hozza az elvárt értékeket, az alapból 650 literes csomagtérhez a két felé elektromosan nyíló ajtókon keresztül juthatunk, amelyet egészen 1870 literes térig bővíthetünk.

Tipikus X5 tulajdonság a két felé nyíló elektromos csomagtérajtó, ha pakolni szeretnénk, 40mm-rel tudjuk csökkenteni a raktér magasságot légrúgok segítségével. Az alsó ajtóra akár ülhetünk is teherbírása majd 200 kiló

Erőforrása a jelenlegi állás szerint a leggyengébb a kínálatban, de ez nem jelenti azt, hogy vérszegénységben szenvedne. A 30d modell motorházteteje alá szerelt sorhatos dízelmotor 265 lóerő maximális teljesítményt küld a négy hajtott kerékre és 620 Nm nyomatékkal is megtépázza őket. 100 kilométerre vetített 6,9 liter átlagos üzemanyag-fogyasztást takarékos, spórolós vezetés mellett produkálja, ami szenzációs értéknek számít vaskos tömege mellett. Átlagfogyasztása egy nyugat magyarországi túra keretében majd 500 kilométeres távon 9,5 literes átlagot kíván tőle, ha kihasználjuk a benne rejlő tartalékokat, könnyedén 11 liter fölé szökken „mutatónk”. Egy nyolcfokozatú automataváltó csatlakozik alapfelszereltségként a hajtáslánchoz, mely xDrive intelligens összkerékhajtással egészül ki. A hajtásrendszer alapból a hátsó tengely hajtását részesíti előnyben, amely kiegészül a dinamikus vezethetőség érdekében egy differenciálzárral.

Kényelmes mindent tudó komfortülésekkel van dolgunk, illenek eme nemes környezetbe, szolgáltatás, amit kínálnak azt profin teszik

A First Class besorolású X5 modellünk kevés gyengeséget mutat. Minden igényt kielégítő komfort ülései, akusztikus üvegezése, légrugózása elsősorban minőségi utazásunkat garantálja, ezzel együtt biztonságunkra ügyelő arzenáljával valódi értéket képvisel. Természetesen ára ennek megfelelően alakul, az alapáron 19 és fél milliós kicsi dízel is könnyen csalogatható 30 millió forintos ár fölé, tesztautónk 12 millió forintos extra többlettel 31,4 milliót kóstál.

Pin It