Volkswagen Touran IQ.Drive 1.5 TSI ACT DSG - Mert megéri

by Mészáros Gergely

A Touran garantáltan nem a Volkswagen legizgalmasabb típusa, ám az állami kedvezmények okán feltétlenül megfontolandó ajánlat a nagycsaládos vevők számára. Különösen most, hogy a márka is hozzájárul a vásárláshoz, méghozzá nem is kicsit.

Míg világszerte egyre fékezhetetlenebbül tombol a SUV-őrület, addig Magyarországon másról szólnak a hírek, egészen konkrétan a hétüléses autóktól hangos a sajtó. Méghozzá azért, mert a három- és annál többgyerekes nagycsaládoknak 2.500.000 forintos (maximum az autó bruttó vételárának 50 százalékát teheti ki) vissza nem térítendő támogatást nyújt az állam, ilyen gépjárművek vételekor. Hogy klasszikus, nagyméretű buszlimuzinon vagy 5+2 személyes egyterűn törik-e a fejüket a vásárlók, az tökmindegy, lényeg a hét ülés. Úgyhogy most az összes hazai importőr erre gyúr, akár további kedvezményekkel is ösztönözve az érdeklődőket. Mint például a Volkswagen – a Touran esetében.
De nem csupán emiatt aktuális a Touran-tesztünk. Ugyanis a telefonokhoz hasonlóan egyre több autógyártó heccel minket azzal, hogy már a kocsink is okosabb nálunk. Persze, olykor ez nem is olyan nehéz... de azért ne általánosítsunk. A Volkswagen nemrég vezette be az IQ.DRIVE „felszereltségi szintet” a modelljeinél, mely számos intelligens, „előremutató” technológiát takar. No, nem olyan különleges dolgokra kell gondolni, mint a Pusztítóban, hogy baleset bekövetkeztekor az egész kabint telefújják életmentő „purhabbal”, hanem – városi vészfékfunkcióval és Front Assisttal kiegészített – 210 km/h-ig aktív távolságtartó automatikára, Lane Assist III sávtartó rendszerre, fáradtságérzékelőre és Light Assist fényszóró-szabályozásra. (Többek között.) Szóval, semmi forradalmi megoldás, ám ezek a rendszerek remekül teljesítenek, s jelentősen megkönnyítik a mindennapi közlekedést. Az intelligens, távolságtartó sebességszabályozó például jelentősen csökkenti a vezető agresszivitását, hiszen működéséből adódóan a rendszer nem engedi letolni az előttünk haladót, nem „mászik bele” annak fenekébe, kizárólag akkor, ha a pilóta a gázpedál erőteljes lenyomásával felülbírálja az előző parancsot. A sávtartó és a holttér-figyelő berendezések hasznosságát sem kérdőjelezheti meg senki, pláne, hogy kiparkolást segítő asszisztenst is tartalmaz. Vagyis ha még verseket nem is szaval a kocsink, sőt, a történelmi évszámokat sem vágja, azért egy csomó mindenben tényleg a segítségünkre lehet az IQ.Drive felszereltség.
volkswagentouraniqdrive2019aS most jöjjön maga, a Touran. Ahogy már a bevezetőben is írtam, ez az egyterű nem a Volkswagen-konszern legizgalmasabb típusa. Annyira nem az, hogy azt a gyereket, aki a poszterével tapétázza ki a szobáját, biztosan kivizsgáltatnám. Elmeszakértő specialistával. Más a helyzet, amikor „szükségből” érzünk birtoklási vágyat a Touran iránt; felnőttünk, megházasodtunk, bővül a család, „jönnek” a gyerekek, nőnek, mint a bolondgomba, ezért kell a hely a kocsiban, először a babakocsinak, később a játékoknak, hogy semmi ne maradjon otthon a nyaralás alatt, legyen gyerekülés, felhajtható asztalka az üdítőknek, sötétítő az oldalablakokon, s miegymás. S nem árt a sok férőhely! Nos, a Touran megfelel ezeknek a kritériumoknak, így nem véletlen, hogy olyan a formája, amilyen. Gyakorlatilag egy kerekeken guruló – enyhén lekerekített - téglatest, néhány volkswagenes-stílusjeggyel megfűszerezve, hogy azért mindenki könnyedén felismerhesse. A legtöbb üzemórát alighanem az első fényszórók és hátsó lámpák megtervezésekor számolták el a formatervezők, a többi részlet – a hűtőmaszk, a függőleges oldal- és hátfal – pedig nagyjából adott volt – a praktikum, a kiváló helykihasználás és a márkaidentitás okán.
volkswagentouraniqdrive2019nyNagyjából ugyanez érvényes a Touran utasterére is: miközben minden porcikáján felismerhető, hogy Volkswagen, lerí róla, hogy a tervezés során a helymaximalizálás és a élhető kialakítás volt a legfőbb szempont. Ennek megfelelően az IQ.Drive felszereltségi szint mindazt tudja, amit egy kicsit fentebb felsoroltam, illetve egy kicsit még többet is. Elöl pazar a kényelem, noha a jellegzetes, „Dessin Cusion” huzatot viselő komfortülések csak kézzel állíthatók, többek között a deréktámasz is. A második sorban ugyancsak különálló ülések várják az utasokat, melyek értelemszerűen keskenyebbek az elsőknél, de legalább sínen mozgathatóak és a háttámláik szöge is változtatható. Mi több, a szélsők beépített gyerekülést is „rejtenek”. Emellett rakodórekeszek vannak a tetőbe integrálva, az első fotelek alatt, meg a háttámlájukon, az idősebbek a Bluetooth és az USB csatlakozási lehetőségeket értékelik inkább, meg a 20,3 colos TFT érintőképernyővel működő, MirrorLink funkcióval is rendelkező infotainment rendszert. A Touran azonban nem elégszik meg ennyivel: a hatalmas méretű, sík padlójú és rögzítőszemekkel is operáló csomagtartóból két további férőhely hajtogatható elő.
volkswagentouraniqdrive2019pTermészetesen ilyenkor a raktér kapacitása is alaposan lecsökken, ennél viszont egy fokkal kellemetlenebb – az a kategóriát általánosan jellemző - „hiba”, hogy az ülőlapok igencsak alacsonyan helyezkednek el, ezáltal felnőtteknek abszolút nem komfortosak. Erre is van azért megoldás: csendes, visszahúzódó és legfőképp nem nyafogós gyereket kell ide zárni. Szükségmegoldásnak ugyanakkor tökéletes, s miként már említettem, az osztálytársak sem tudnak többet. Egyébként leghátra is jutott könyöklő és pohártartó – méghozzá mindkét oldalra.
volkswagentouraniqdrive2019csTovábbi jó hír, hogy a hétfokozatú DSG váltóval összekapcsolt 150 lóerős TSI motornak meg sem kottyan a Touran magas kasztnija, igaz, messze nem használtuk ki az autó maximális terhelhetőségét. Akkor nyilván veszít(ene) valamit a dinamikájából és a kulturáltságából, mely különben igen magas szinten áll. Tényleg rossz szavunk nem lehet a „hengerlekapcsolós” benzinmotorra, mely még az olyan dízelrajongó sofőrt is meggyőzte, mint az állandó „škodaoctáviás” barátunkat és szakértőnket, Ferit. Ami nagy szó! Különösen az erőforrás és a váltó finom működése megnyerő, ennek ellenére az üzemmód-választóval akár élesebb vagy takarékosabb beállításokat is választhatunk. Ekkor – Sport módban – gyorsabbá válik a gázreakció, rövidebbé a váltó kapcsolási ideje, a kormány meg közvetlenebb lesz, ami azért jó, mert egyébként a sávtartó automatika miatt elég kevés visszajelzést ad. A futómű szintén ügyes, a viszonylag magas oldalfalú gumikkal diszkréten veszi az úthibákat, persze, jó minőségű aszfalton sokkal inkább elemében érzi magát. A Touran fogyasztása erősen láb- és terhelésfüggő, „ideális” viszonyok között akár 6,5 liter üzemanyaggal is beérheti, 8 literbe viszont a legtöbbször belefér.
volkswagentouraniqdrive2019gyFeltétlen említést érdemel még, hogy az IQ.DRIVE kivitel a vezetőtámogató rendszereken túl is számos extrát kínál, többek között olyan esztétikai és kényelmi kiegészítőket, mint a polírozott tetőléc, a krómbetétes fekete hűtőrács, a feliratos alumínium küszöbök és a háromzónás klímaberendezés. A teljes listáért böngésszék a márka hivatalos oldalát.
volkswagentouraniqdrive2019dzAz 1.5 TSI motoros, DSG-váltós, IQ.Drive Touranért legkevesebb 9.982.110 forintot kell otthagynunk a kereskedésekben. De van ennél jóval olcsóbb Touran is, a szintén hétüléses, ám csak manuális váltós és Comfortline változat már 8.254.910 forintért hazavihető. S ebből még lejön az állami támogatás, plusz a Volkswagen kedvezménye. Érdeklődjenek, megéri!

 

Pin It