Hyundai IONIQ Hybrid - Háromból egy

by Szabó László

Magyarországra ékezése után nem sokkal lecsaptunk a dél-koreai Toyota Priusra, avagy a hibrid Hyundai IONIQ-ra, s elvittük egy „gyors körre”. Annyi már a rövid próba alatt is kiderült, hogy a trónkövetelő újdonság van, amiben jobb, mint a mestere. Lássuk!

hyundaiioniqhybrid10Talán nem volt a legszerencsésebb, legkorrektebb dolog úgy kezdeni ezt a cikket, hogy a dél-koreai Toyota Prius, ám az tény, hogy a japán konkurens megkerülhetetlen a Hyundai IONIQ esetében. Egyrészt nyilvánvalóan egyfajta minta volt az autó fejlesztése során, másrészt az ázsiaiak vannak annyira okos emberek, hogy belátják, tanulni nem szégyen! Ugyanakkor az IONIQ sok tekintetben – s nem kizárólag hibrid változatként – túl is mutat a mesterén, többek között azzal, hogy háromtagú modellcsaládként szinte mindenki számára kínál alternatívát. Természetesen mindegyik környezetbarát, „zöld” típus, ráadásul kettő közülük – a Hybrid és a Plug-in Hybrid kivitel - semmiféle kompromisszumot nem igényel. Az elektromos (Electric) változatnak ellenben ma még vannak korlátai, noha a helyzet folyamatosan javul... De térjünk rá a Hybrid változatra.
Illetve ne kapkodjunk ennyire, hiszen az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mindhárom IONIQ sziluettje egyforma, ám néhány jellegzetes stíluselem egyedivé varázsolja mindet. „Zárt” orrával például az elektromos modell egy kicsit malacpofa, a másik kettőnek viszont nincsenek ilyen gondjaik. S habár a jellegzetes formájú hűtőmaszkjuknak köszönhetően azonnal beazonosíthatók Hyundaiként, mégis jól elkülöníthető kompániát alkotnak a márka palettáján. Nem véletlenül.
hyundaiioniqhybrid05Nemcsak modern és kecses az IONIQ karosszériája, hanem végtelenül áramvonalas is: ugyan a 0,24-es Cw érték számunkra csak egy szám, de amikor szemünkkel végigfutunk a letisztult vonalvezetésén, szinte érezzük, hogy a levegő milyen akadálytalanul, természetesen áramlik körülötte. A Hybrid verziót a bixenon fényszórók, az azokat körbefogó, C-alakú LED-es helyzetjelzők, valamint a lökhárító alján alkalmazott kontrasztos színek teszik különlegessé. A mi hibridünk a (Polar) fehér fényezése mellé kék csíkokat kapott, ezzel is hangsúlyozva az autó átlagosnál tisztább üzemét, ezzel szemben a nagy könnyűfém felnik haszontalan látványelemek csupán.
hyundaiioniqhybrid20A belső ugyanúgy jellemezhető, mint a külső: korszerű és high-tech a kialakítása, anélkül, hogy elrugaszkodna a földtől. Az összes berendezés, műszer, kezelőszerv és kapcsoló magától értetődően, logikusan működik, szinte azonnal otthon érezzük az IONIQ-ban magunkat. Az alkalmazott egyszerű, környezetbarát anyagoknak is hála, világos és otthonos a kabin, itt is megjelenik a kék szín dekorációként: végigfut a digitális műszeregység alatt, keretbe foglalja a szellőzőnyílásokat, az érintőképernyőt és az indítógomboz. A helykínálat pedig megfelel a családok igényeinek is, a keletiesen alacsony üléspozíció mellé 443-750-1505 literes csomagtartó társul.
hyundaiioniqhybrid13A felszereltség is teljesen naprakész, amellett, hogy az IONIQ környezetbarát karakteréhez igazították. A klíma például takarékos vagy „csak vezető” üzemmódba kapcsolható, a navigáció összedolgozik az ECO-DAS (környezetbarát vezetési stílus támogatási) rendszerrel, ezáltal is csökkentve az autó fogyasztását. Eközben a középkonzol vezeték nélküli induktív töltőfelülete az okostelefonunk töltöttségéről gondoskodik, mármint, ha olyan mobilunk van. Ezek Apple CarPlay és Android Auto funkcióval a fedélzeti infotainment rendszerhez csatlakoztathatóak, ezáltal is hozzájárulva a biztonságos vezetéshez.
Az IONIQ Hybrid hajtásáról egy 43,5 lóerős (32 kW-os), 170 Nm leadására képes villanymotor, valamint az új 1.6 literes, közvetlen befecskendezéses, négyhengeres, 105 lóerős „Kappa” benzines erőforrás gondoskodik. A rendszer összteljesítménye 141 lóerő, miközben a csúcsnyomaték elérheti a 265 Nm-t. A villanymotort a hátsó ülések alá rejtett 1,56 kWh kapacitású lítium-ion polimer akkumulátor táplálja, miközben az erőátvitelt egy észrevétlenül működő, hatfokozatú duplakuplungos sebességváltó biztosítja.
hyundaiioniqhybrid08A gyakorlatban – talán a DCT automata miatt is – kifejezetten finoman működik a rendszer, a néhány kilométer erejéig tisztán elektromosan is guruló IONIQ a benzinmotor bekapcsolása után, mindvégig halkan és kulturáltan üzemel. Egyedül a 17-es felnik, illetve a hátsó többlengőkaros felfüggesztés felől hallani némi extra zajt, utóbbit elsősorban a hátsó üléseken. A késlekedés nélkül rendelkezésre álló nyomaték ráadásul kellemesen gyorsítja az IONIQ-ot, melyből ugyan gyorsulási bajnok sosem lesz, de nem is az volt a cél. Papíron 10.8 másodperc alatt van százon, és a száguldás 185 km/h-nál ér véget. Különben lehet extrán spórolni vagy „nyomulni”, mivel választhatunk a Sport vagy az ECO üzemmód közül. Előbbi tovább pörgeti a benzinmotort, és úgy kombinálja a két erőmű munkáját, hogy maximális legyen a teljesítménykifejtés. Eco módban meg inkább a lehető legkorábban felvált. A különböző üzemmódokban más és más képet mutat a 7 colos TFT műszeregység is, Sport állásban például a fordulatszámmérőé a főszerep. Feltétlen említést érdemel még, hogy a futómű a 17-es gumik ellenére is határozottan jól szűrte meg az úthibákat, annyira, hogy meg is lepődtünk rajta. Profi munka! Mi azonban nem voltunk ennyire ügyesek, a kevés kilométer okán a fogyasztást nem mértük ezúttal. A gyár 3,4 literes átlagot ígér.
hyundaiioniqhybrid01Mint a legtöbb új autó, az IONIQ is tele van fejlett vezetőtámogató asszisztenssel. Az aktív biztonsági rendszerek között említhetjük a holttér-felügyeletet, a sávváltást segítő rendszert, a keresztirányú forgalom-felügyeletet, sávelhagyásra figyelmeztető és sávelhagyásra figyelmeztető segédet, az önműködő vészfékezés funkciót és végül az intelligens tempomatot.
A Hyundai IONIQ Hybrid figyelemreméltó, környezetbarát, családi használata kiválóan alkalmas jármű. 7.699.000 forinttól megvásárolható, ám az Electric, s főleg a Plug-in Hybrid verzió érdekes alternatívája lehet. Reméljük, hogy hamarosan azokat is kipróbálhatjuk!

Pin It