Mazda MX-5 G184 Revolution - Ugyanaz, mint eddig, csak még vadabb

by Buday Dénes

24 lóerő, ennyit adott a világnak a 2019-es modellévre a Mazda sikerekben fürdőző modellje, az MX-5. Na, jó, a külcsín is változott, de szakértő legyen a talpán, aki ezeket felismeri.

Az eddigi csúcsot a 160 lóerős két literes négyhengeres erőforrásban mérte a Mazda, ami elég is volt a tető nélküli autózás feledhetetlen élményéhez. Ezek a hamisítatlan nyers érzések továbbra is adottak, de 160 helyett immár 184 lóerővel kedveskedik nekünk a frissített modell, melyet kerek 7000-es fordulaton ad le. Csúcsnyomatékból csak 5 Nm-rel jut több, egészen pontosan 205 Nm áll rendelkezésünkre - 4000/perc fordulaton -, miközben a műszerfalon tradicionálisan középre helyezett fordulatszámmérő mutatója 7500/perc fordulaton esik be a piros mezőbe. A közepes tartományban, a korábbinál előbb érkező nyomaték oka részben az új és könnyebb kettős tömegű lendkeréknek, valamint az, hogy a motorban egyes alkatrészeket, például a dugattyúkat (mínusz 27 gramm darabonként) tovább könnyítettek. Úgyhogy egy kicsit megváltozót az erőforrásunk karakterisztikája. Ezáltal alacsony sebeségnél is szépen tudjuk felfelé pakolgatni a fokozatokat, városi tempónál ötödikben gyönyörűen elgurul, míg hetvenes tempóhoz érve már hatodikban gördülhetünk tova.
Túlzás lenne azt állítani, hogy a menetteljesítményekben jelentős változásokat érzünk, százas tempóra mindössze fél másodperc az előnye az elődhöz képest, vagyis jelenleg 6,8 másodperc alatt robbanunk százas tempóra, míg végsebességét 219 km/órában állapította meg a gyár. Ezt sem nyitott, sem zárt állapotban nem állt módunkban kipróbálni, aminek az az egyszerű oka, hogy a már-már sportautós eredmények ellenére sem a száguldozásról szól az MX-5, hanem továbbra is igazi örömautó. Mi sem természetesebb annál, hogy nyitott módon kell használni az MX-5-öst! De komolyra fordítva a szót, lenyitott tetővel körülbelül 130-as tempóig érezzük magunkat komfortosan benne, ugyanakkor zárt állapotban is szinte korlátozások nélkül jutnak be a menetzajok az „kabinba”. Ráadásul ez a frissítés sem hozta el azt a lehetőséget, hogy 180 cm feletti utasok kényelmesen elférjenek a csukott tető alatt. Egészen pontosan a vászon keresztmerevítője került szoros kontaktusba a fejbúbommal, ami igencsak csökkenti a komfortérzetet, ezért akaratlanul sem természetes pózban vezetjük a roadsterünket. Tehát továbbra is az autópálya tempó alatti korzózás áll neki a legjobban, de az nagyon.

Mint frissen fogott halacska, úgy fickándozik az úton a 24 lóerővel megvadított MX-5; minden megtett méter élményvezetésről szól

Hegyi utakon egyenesen zseniális, ahogy viselkedik a kis Mazda, élmény minden megtett méter vele, közvetlen kormányával remekül kézben tartható, annak ellenére, hogy a plusz lóerők hátsókerék-hajtásáson át jutnak el az útra. Mindenfajta kütyük vagy azok kiiktatása nélkül szépen rakosgatja a hátulját a majdnem tökéletes súlyelosztású autónk. 1105 kilogrammos tömegéből – amely a „ráncfelvarrás” során egyetlen grammal sem gyarapodott - 52,7 százalék jut előre és 47,3 százalék hátra. Egyébként pedig minden mozdulatában ott van, érezni, hogy mennyire merev a szerkezete, meg azt is, hogy a futóműve minden bolondságban benne van. Kanyarból kifele gázt adunk, s mintha direkt driftelni akarna, de csak úgy finoman, barátságosan, ami megfelelő odafigyelés mellett külön élményé varázsolja az utunkat. Természetesen nyitott tetővel az igazi!

Az 1989-es Chicago-i Autószalonon bemutatott, első generációs MX-5-öst szenzációként fogadta a nagyközönség, ez a hozzáállás a mai napig nem változott

Hatfokozatú váltója feszes, kemény járású, rendkívül rövid úton kapcsolgatható, igazi öröm a használata. Ehhez igazítva a kuplung is hasonló karakterrel rendelkezik, ezzel elérve azt a célt, hogy manuális váltót ilyen gyorsan még egy autóban sem tudtunk kapcsolni, talán a stuttgarti sportkocsi-gyártó termékeinél tapasztaltunk hasonlót. Összegezve a frissített MX-5 felhasználási területeit: a kis Mazda a korzózástól kezdve egészen a keresztbe robogásig mindenre alkalmas. Ennek tudatában mértük a fogyasztását is, amit az erőforrás megemelkedett teljesítménye miatt sem tartunk túlzónak. A hatszáz kilométeres tesztút 6,7 literes átlagfogyasztással zárult, még a legvadabb hegyi felfutó abszolválása után is 7,4 literes átlagot produkált kis roadsterünk.

Az utastere nem változott, maradt minden úgy, ahogy megszoktuk: passzentos a helykínálat, cserébe az élmények nagyok

Az utastérben maradt minden a régi, a jól megszokott formában. Fekete fűthető bőrülések a nyári napokon izzasztóak lehetnek, de legalább vannak hangfalak a tarkónknál, melyeket piros cérnával szegélyeztek. A tároló rekeszek száma és mérete sem módosult, azaz a könyöklő részen továbbra is egy apró fedeles tároló lakik, amiben maximum a lakáskulcsnak jut hely, minden más tárgy elhelyezésére az ülések háttámlája közti rekesz szolgál. Ebben a kacatok mellett akár egy literes palack is elfér.

Csukott tetővel is nagyon vagány a látvány, az átdolgozott erőforrásnak pedig mély, morcos hangja van

A tároló feletti kis kar oldja a tetőt, ha pedig csukni szeretnénk, akkor úgy, ahogy megszoktuk, egyetlen laza mozdulattal magunkra hajthatjuk a gúnyát. Majd végül szélvédő kereténél, a fejünk felett reteszelhetjük is. A csomagtartó ugyancsak változatlan formában és 130 literes befogadóképességgel várja két személy legszükségesebb dolgait - a nagy utazáshoz.

Durcás a tekintete, de van benne kedvesség is, vörös színe is tökéletes választás hozzá

Ahogy az lenni szokott tesztautónk nem a legolcsóbb fajtából való. Alapáron 6,9 milliós áron kelleti magát az MX-5, de 1,5 literes motorral és 132 lóerővel. A Revolution felszereltségű tesztautónk az új 184 lóerős erőforrással már 8,7 millió forintért a miénk lehet, plusz a 180 ezer forintba kerülő, de szemet gyönyörködtető Soul Red Crystal vöröses fényezés.

 

Pin It