Ford Grand Tourneo Connect 1.5 TDCi 120 LE Titanium - Utazni jó!

by Mészáros Gergely

Két japánautó-hívő, egy „FIAT 500-buzi”, és egy elvakult Ferrari-fan bezsúfolódik egy Fordba, hogy Maranellóba menjen – egy kis kultúrával megfűszerezett olasz életérzésért. S ez nem egy rossz vicc kezdete, pedig lehetne! Hogy mi sül ki belőle? Mindjárt kiderül!

Rögtön le is lövöm a poént, mindenki túlélte, sőt élvezte is a több ezer kilométeres túrát, pedig az időnként felizzó, parázs vitákban, melyek természetesen a történelmi mélységekbe merülő olasz-japán tengely mentén alakultak ki, leírhatatlanul kemény, olykor már-már brutális érvek kerültek napvilágra. Mindegy, ami Olaszországban történt és elhangzott, az nagyjából ott is maradt, mi pedig pizzával és spagettivel, kávéval meg capuccinóval, hűst adó templomokkal, s nem utolsósorban tengervízzel enyhítettük a nyomást, illetve gyógyítottuk sebeinket. Az utazás azonban felvet egy további, kifejezetten érdekes kérdést: két japánautó-hívő, egy „FIAT 500-buzi”, és egy elvakult Ferrari-rajongó miért pont egy Forddal, méghozzá egy Grand Tourneo Connecttel utazik Itáliába?!
Ezt hozta az élet – intézhetném el röviden a választ, ha lusta volnék. Az igazság azonban az, hogy volt köztünk egy közel két méteres „óriás”, akinek egyáltalán nem mindegy a miben és hogyan. A kis- és a kompakt tesztautók javát azonnal kilőhettük, azokban esély sincs arra, hogy eléggé hátratolja a pilótaülést vagy kényelmesen elüldögéljen a második sorban – órák hosszat. A nagy – 7-8 vagy 9 személyes egyterűek gazdaságossági okokból estek ki, meg egyébként is négy főnek teljesen felesleges... Mikor megláttam a Ford flottájában a Grand Tourneo Connectet – hosszú tengelytáv, öt ülés, mindkét oldalon széles tolóajtók, hatalmas csomagtartó és másfél literes dízelmotor automata váltóval párosítva -, már tudtam, hogy csak „vele” mehetünk Itáliába. Persze, még meg kellett győznöm az „autósvilág három F szabályát-félő” leendő útitársaimat arról, hogy utána egyiküknek sem kell megvenniük a Fordot.
Pedig, ha nem az olaszországi utazás lenne a teszt apropója, akkor előrántanám a Grand Tourneo Connect másik ütőkártyáját, méghozzá azt, hogy hétüléses kivitel is létezik belőle, amiben valóban el is férnek heten, meg a csomagoknak is marad hely. Így azonban csupán mellékszálként megemlítem, hogy nagycsaládos kedvezmény, mínusz 2.500.000 forint, s máris érdemes elgondolkodni rajta, akkor is, ha eredetileg haszongépjárműnek készült, s a Transit-családhoz tartozik. De ez ebben az esetben inkább előny.
fordgrandtourneoconnect15tdci120titanium2019csS ha már a Transit-családnál tartunk, feltétlen muszáj megjegyeznem, hogy habár több ezer kilométert a Grand Tourneo Connecttel, a nevét sehogy sem sikerült megjegyeznem. Ahogy a testvérmodellek elnevezéseit sem sikerül soha a konkrét típusokhoz kötni: Tourneo, Courier, Connect, meg ilyesmi feliratok permutálódnak az autók hátulján, ráadásul egy kicsit mind Transit is. Miért nem lehet egyszerűen Crafter vagy...
fordgrandtourneoconnect15tdci120titanium2019eVisszatérve a Grand Tourneo Connecthez, ami Transit is, tagadhatatlanul haszonjárműnek született. De ami ideális a csomagok szállításához, abból az utasok is profitálhatnak: a függőleges oldalfalak, a magas plafon és a nagyon hosszú (Grand) tengelytáv már-már feleslegesen sok teret eredményez. Szó szerint. A felfelé nyíló nehéz csomagtér-ajtó mögötti raktérben szinte elvesztek a sporttáskáink, hiába raktunk melléjük ásványvizes, meg colás rekeszeket, és még egy csomó minden mást, meg sem kottyant neki, nem nagyon akart megtelni. Ja, ha beült volna még két ember az opcionális és a tesztautóból hiányzó harmadik üléssorra, még akkor sem éreztük volna magunkat heringnek vagy szardíniának. Az utastérben pedig... Nyilván az első sor bősége nem okoz akkora meglepetést, mint a hátsóé, van hely bőven a lábaknak, a térdeknek és fejeknek egyaránt, a kétoldali tolóajtókon még szűk helyen is könnyű a beszállás. egyedül arra kell figyelni, hogy tankolásnál nem lehet kinyitni a jobb oldalit. Hogy mégsem volt minden tökéletes, annak a hátsó fejtámla volt az oka, ami körülbelül az óriásunk háta közepéig ért, úgyhogy nagyon bíztunk abban, hogy nem rohannak belénk hátulról. A belső dizájn jellegzetesen fordos, a magas – szinte minden igényt kielégítő - felszereltség jól ellensúlyozza a kemény műanyagokat, talán egyedül a rengeteg tárolóhely – például a szélvédő feletti polc - láttán kezdünk gyanakodni, hogy egykoron ez munkahely lehetett. Az árnyékolható panoráma üvegtető viszont nagyon "állat", további pozitívum, hogy a tolóajtók ablakai is lehúzhatók –majdnem végig -, itt vannak felhajtható kisasztalok, ahogy elöl-hátul könyöklő is. Az ajtózsebek elnyelik a másfél literes palackot, van USB és Bluetooth csatlakozási lehetőség, kétzónás klíma, érintőképernyőről vezérelhető navigáció, multifunkciós volán és tempomat... mi más kéne még a boldogsághoz?!
fordgrandtourneoconnect15tdci120titanium2019gPedálból ellenben csupán kettő jutott a másfél literes dízelmotorral hajtott Gran Tourneo Connectbe, az Udine környéki sztrádaépítéseknél imába is foglaltuk a takarékos erőforráshoz kapcsolt nyolcfokozatú automata feltalálóját. Addig leginkább észrevétlenül tette a dolgát, kifejezetten jó párost alkotva a 120 lóerős Ecoblue erőforrással. A 120 lóerő ma már nem számít soknak, a mindig rohanó furgonos sofőrök első hallásra lehet, hogy kevesellnék, pedig a mindennapok során bőven elegendő. Mindegy, hogy autópályán vagy az olasz városokban kellett felvennie a forgalom ritmusát, netán kanyargós országutakon haladtunk előre, egyik sem okozott számára kihívást. Igaz, közel sem használtuk ki a maximális terhelhetőségét.
fordgrandtourneoconnect15tdci120titanium2019gyA váltó finoman kapcsolgatott, folyamatosan minimális szinten tartotta a zajszintet, miközben a dízelmotor a jobb lábunktól függő vehemenciával gyorsította a gépet. A tényszerűség kedvéért említem meg, hogy kézzel is lehet váltani, de elég fura helyre kerültek a „fel- és lekapcsoló” gombok, s amúgy sem éreztük szükségét a kézi beavatkozásnak. Csak mentünk és mentünk, keresztülautóztunk a fél Dunántúlon, túléltük a kritikus minőségű Körmend-Szentgotthárd szakaszt, rácsodálkoztunk a magyar-osztrák határon lévő „senkiföldje” szépségére, amit leginkább Csernobilhoz lehet hasonlítani, átvágtunk az Alpok zöld vonulatain, majd az olasz Alpok kopárabb sziklái és vízesései következtek, araszoltunk Udinénél, hogy végül viszonylag sík vidéken egészen Maranellóig robogjunk. A Ferrari-múzeumban a japánautó-hívő útitársaink is megtértek, de hát milyen elvetemült, hétpróbás gazember az, akinek a lelkét nem érinti meg egy Ferrari F40, egy 288 GTO vagy éppen az Enzo. Emiatt muszáj volt repetázni, közkívánatra megnéztük a modenai kiállítást is, melyet Enzo Ferrari szülőházában rendeztek be.
fordgrandtourneoconnect15tdci120titanium2019dzÍgy San Marino magas ormát és hercegi várát már négy megszállott Ferrari-fanként vettük be, vörös köddel a szemünk előtt nyomoztunk az olasz modellautó-boltok és a szép kilátás után. Ami eddig totál kiment a fejemből, az a tankolás. Nem véletlenül, a Gran Tourneo Connect ezen a téren sem sok vizet zavart. Tele tankkal kaptuk, teletöltöttük Villachnál, aztán csak toltuk és toltuk neki, zabáltuk a kilométereket, Itáliában mindössze 20 euróért vettünk gázolajat, ismét Villachra időzítve a „nagy tankolás” hadműveletet. Az elszámolás során kapott 6,2 literes átlagfogyasztással mindenki elégedett volt.
Ahogy a Grand Tourneo Connect kezességével, komfortszintjével, méretével, s úgy általában a koncepciójával egyáltalán. Utazni jó, sőt, egyenesen kiváló – vele vagy nélküle... A hosszú tengelytávú, ötszemélyes kivitelű, Titanium felszereltségű tesztautó 9.890.000 forint, de most érdemes körbenézni a Ford honlapján. Tudják! Nagycsaládos kedvezmény, meg ilyenek! Ja, és még két japánautó-hívő, egy „FIAT 500-buzi”, és egy elvakult Ferrari-fan is megfér benne.

Pin It