FIAT 500C Collezione - Bónusz I.

by Mészáros Gergely

A FIAT 500C Collezione ezen kiadása már nem szerepel az olasz gyártó magyarországi árlistáján, vagyis ez a teszt nem túl releváns. Ha valaki mégis veszi a fáradtságot és végigolvassa, az autósvilág sötét titkainak ismerője lehet.

Habár újságunk filozófiájában, hitvallásában szerepel a független jelző, s szeretünk is úgy gondolni magunkra, mint az autósvilág elkötelezetlen sajtómunkásaira, a valóság az, hogy nekem – és itt hangsúlyozom, hogy kizárólag a magam nevében nyilatkozom – időről-időre a FIAT adja a bónuszt, a prémiumot – méghozzá az 500-as kisautó különböző kiviteleinek formájában. Tévedés ne essék, nem arról van szó (sajnos), hogy az olasz márka hazai importőre – szó szerint - lefizet egy-egy autóval, hanem, ha oly ritkán kapok egy-egy FIAT 500-ast, akkor azok bearanyozzák az unalmas, dolgos szürke hétköznapjaimat.
Sok minden megfordult már a kezeim között, az Aston Martin DB9 Volante-től kezdve, a Gemballa Porsche Cayenne-en vagy Panamerán át, a Formula BMW versenyautóig bezárólag - igazi álommeló a miénk. Ám ezekhez az ínyencségekhez körülbelül minden szökőévben egyszer jutunk hozzá, általában Fordok, Škodák, Volkswagenek „slusszkulcsai” lapulnak a zsebünkben, s hát mi izgalmasat, újat tudnék írni az kiváló 1.5 TSI motor képességeiről. Durván hangzik, de nagyjából mindegyik típus ugyanazt tudja – a saját kategóriájához viszonyítva -, többnyire hasonló alkatrészek tűnnek fel bennük, minimális különbségekkel, még jó, hogy az emblémák eltérnek. Egyszer - jó régen - láttam egy olyan német AutoBildes összehasonlítást, melyben lecsupaszították a nagy germán luxustrió modelljeit, kívül-belül leretusálták róluk a jellegzetes stílusjegyeket, hát, döbbenet volt a végeredmény. S azóta sem jobb a helyzet... Csodálkozni vagy sírni viszont felesleges, egy beszállító, folyamatos költségcsökkentés, mit várhatunk...
fiat500ccollezione2018s03Na, nem mintha, a FIAT 500-asról oly sok újat lehetne mondani, a zárt 2005, a nyitott – kabrió - verzió 2009 óta szerepel a piacon, majdhogynem változatlan formában. Jó, időközben volt egy generációváltás, melynek során felnőttesebb lámpákat és modernebb berendezést kapott az autó, meg kikerült belőle a dízelmotor, de alapvetően ugyanaz az imádnivaló karakter, mint a kezdetekkor. A hibái szintén megmaradtak, amik engem egy cseppet sem érdekelnek, nem bírok objektíven nézni az olasz minire. Imádom! Jó ránézni, mindig felvidít, legszívesebben egész nap nézegetném, csak hát, alig várom, hogy beleülhessek, akkor is, ha csupán 69 lóerős. Egy Abarth... na, egy olyan az álmaim netovábbja!
fiat500ccollezione2018ty01Ami még érdekes vele kapcsolatban, hogy a népszerűsége, a rajongótábora az idő múlásával egyre nő – szóval közel sem egyedüli fan vagyok. Persze, ez sem akkora meglepetés, ha valaki tisztában van azzal, hogy például milyen kultusza van az eredeti Cinquecentónak. Beleértve – többek között – az Abarthokat vagy a Zastava 750-eseket is, érdemes rákeresni egy-egy svájci klubtalálkozóra, hogy milyen példányok futkosnak náluk. S nemcsak az olasz városoknak vannak saját klubjai, hanem Európa- és világszerte – még Japánban - is hemzsegnek az 500-as fanatikusok. Pont, mint a BMW esetében.
fiat500ccollezione2018dz01Ennyi bevezetés után végre kaphatna némi figyelmet a tesztben szereplő Collezione kiadás, mely múltidéző, kétszínű – Aquamarine fantázianevű - fényezésével kétségtelenül az 500-as sorozat egyik legpompásabb darabja. Gyorsan megjegyzem, hogy a Riviera zöld Anniversario és a „napernyőcsíkos” Dolce Vita kivitellel egyetemben. Ha döntenem kellene közülük, óriási bajban lennék, legjobb esetben mindhárom a garázsomban pihenne – amíg alszom.
fiat500ccollezione2018u03Visszatérve a 2018-as Collezionéhoz, nem elég, hogy kortalanul elegáns zöld-fehér fényezése és bájos karaktere láttán mindenki mosolyra csábul, még kabrió is. Na, nem olyan igazi kabrió-kabrió, hogy se tető, se ablakok, csak a napfény meg a szél és a száguldás, hiszen az olasz apróság megtartotta a tetőtartó-oszlopait, viszont a köztük lévő fémet lecserélte vászonra. Így a karosszéria nem veszített jelentősen a merevségéből, a 69 lóerős motornak pedig nem kell megbirkózni az extra súllyal, ráadásul felhúzott oldalablakokkal kevésbé szeles a kabin. Miközben az élvezeti értéke közel azonos a többi nyitott kocsiéval.
fiat500ccollezione2018utater01A fekete vászon amúgy gombnyomásra, elektromotorok segítségével tűnik el a fejünk felöl, megnyitva az utat a napfény és a levegő előtt, egy szebb, boldogabb világba kalauzolva minket. Azzal együtt, hogy a modernkori Cinquecento utastere közel sem hibátlan, a vezetési pozíció például biztosan nem felel meg maradéktalanul mindenkinek, s hátul sem túl bőséges a térkínálat, az 500-asba jó beleülni. A mai szürke, uniformizált és sokszor unalmas egyen megoldások közül jó olykor vagy minél többször kiszakadni, rácsodálkozni a színes – a karosszéria külső fényezésével harmonizáló – műszerfalborításra, a vidám kárpitokra, a hatalmas, mégis ízléses ajtókilincsekre vagy a kerek fejtámlákra. Ha olykor-olykor becsúszik egy-egy kemény műanyag, az semmit sem vesz le az autó magas esztétikai értékéből, ahogyan használni sem rossz azt. Ami a modern és praktikus berendezésnek, köztük az autó retro stílusához tökéletesen illeszkedő full digitális műszerfalnak és érintőképernyős Uconnect információs rendszernek is köszönhető. Habár kabrió, mégsem hiányozhat belőle a klíma, emellett a korábban emlegetett tetőoszlopoknak hála, a hátsó két ülésen sem elviselhetetlen a légörvény – normál sebesség mellett. Ide nem annyira nehéz beszállni, különösen nyitott tető mellett, amikor extra fejtér társul a nagy ajtónyílás mellé. Ellenben az ülésmozgató mechanizmusra figyelni kell, hogy az anyósülés az eredeti helyére álljon vissza. De induljunk már!
fiat500ccollezione2018a05Minő meglepetés, a FIAT 500-ast nem feltétlenül a Budapest-Párizs távolság leküzdésére tervezték! Ugyan nem lehetetlen küldetés, s egy Nissan Navarra hátsó üléséhez képest tutira kéjutazás lenne, azért egy Airbus vagy Boeing gép biztosan gyorsabb és komfortosabb is nála - business classon különösen. Városban viszont a Cincqucento a nyerő - felettébb kompakt méretével, fordulékonyságával és „egy ujjal tekerhető” City szervokormányával egyetlen repülő sem veheti fel a versenyt. És tényleg ideális szűk helyeken, elképzelhető, hogy az olaszok tisztában vannak a kis utcácskák nyújtotta lehetőségekkel, valamint parkolási gondokkal? S mivel kerek, parkolóradar is segít a beállásnál. A 69 lóerős motornak sem okoz gondot felvenni a forgalom ritmusát, a kormánytól alig egy araszra lévő váltóval finom mozdulatokkal, szaporán kapcsolgathatunk felfelé, míg negyedikben elérjük az 50 km/h-t.
fiat500ccollezione2018lyAz 500C Collezione azonban ennél többet tud, egyrészt azért, mert 500-as, másrészt, mert C, mint kabrió, végül pedig azért, mert Collezione is. Mert amennyire jól áll neki Róma, Milánó, Genova vagy Nápoly, éppoly természetes közeg számára a napsütötte francia Riviéra vagy a dimbes-dombos, kanyargós Toszkána, netalántán a mi Balaton-partunk és a szőlő szegélyezte Balaton-felvidékünk. Az alacsony fordulaton is nyomatékos szívómotorral és az ötfokozatú manuális váltóval ilyenkor sem kell sokat vesződni, hatvantól mehet az ötödik, aztán élvezhetjük a felejthetetlen vidék látványát, a perzselő napot nehezen ellensúlyozó, de a hajunkat azért összekócoló szelet, a kabriózás szokásos örömeit. Ezalatt az 500-as kis motorja csendben, nagyjából feltűnésmentesen dolgozik, s nem elég, hogy 80-90-100 km/h-nál szinte nincs hangja, de keveset is fogyaszt – 5,3 literrel simán beéri 100 kilométerenként. A sarkokra kitolt kerekek miatt magabiztosan veszi a kanyarokat, a rövid tengelytáv, s a feszes hangolású futómű következtében azonban az úthibák sem maradnak észrevétlenek. Természetesen a szélzaj is nagyobb, mint a fémtetős változatnál, mindegy, hogy miként áll a vászon. Ekkor csökken a szervo rásegítése is, ugyanakkor nem válik sportkocsisan közvetlenné, ahogy az egész autó is a laza olasz életérzést, a vidám életfelfogást közvetíti – jó minőséggel párosítva. Feltétlen említést érdemel, hogy a hátsó szélvédő hagyományos üveg. És repeszteni is bír ám a Cinquecento, noha nem egy AMG GT és nem is a stílusa. Azt inkább meghagyja az Abarthnak, a 140, 165, 180 lóerős modellek szinte repülnek az út felett...
fiat500ccollezione2018q01Biztos van, ami kimaradt, amit nem meséltem el róla, pedig el kellett volna. Majd legközelebb. De ahogy említettem a Collezione már úgysem játszik az új autók ligájában, nem szerepel a FIAT jelenlegi árlistájában. Aki 500-ast akar, az választhatja az új ragyogó Star vagy a keményebb Rockstar Editiont, esetleg a napernyőkre „hajazó” Dolce Vita kivitelt. Mindegyik más és más, mégis „ugyanaz” a szerethető egyéniség. Viszlát, hamarosan az Abarth 695 Rivaléban!

Pin It