BMW X7 M50d - Más dimenzió

by Mészáros Gergely

A BMW X7-es minden porcikájában túlzó. Fűthetőek a könyöktámaszai, még az ajtókban is, az automata váltó gombja Swarovski kristályból készül, 400 lóerős hathengeres motorját 4 turbó lélegezteti, s egyáltalán az autó maga 5,15 méter hosszú. A veséiről pedig már ne is beszéljünk! Ilyen egy igazi csúcsmodell – BMW-módra!

Teljesen szürreális az élmény! Mintha továbbra is 90-100 km/h-val sétakocsikáznánk, pedig a kollégám most nyomott egy masszív padlógázt – Sport üzemmódban. Mégsem történt semmi említésre méltó... leszámítva, hogy a kezemen és a hátamon az összes szőrszál az égnek meredt - az öblös V8-as módjára hörgő, morgó, szuszogó sorhatos dízel hallatán. (Köszönjük Neked, M Sport kipufogórendszer!) De ezen kívül tényleg semmi. Csupán a digitális műszerfal kilométerórájának 200-as értékét ostromló mutatója láttán kaptunk észbe, hogy ez baromira durván megy, viszont a külvilágtól majdhogynem hermetikusan elzárt, fényűző kabinban ebből – a részben mesterséges, ámde szenzációs motorhangon kívül – csak nagyon kevés érzékelhető.
Mivel jogsi nélkül boldogulni e szakmában körülbelül olyan lenne, mint a – teafőzés és rántottakészítés titkaiban kimerülő - konyhai tudásommal főzőtanfolyamot nyitni, tehát fék, fék, fék! Még akkor is, ha hiszünk annak az egyre inkább igaznak tűnő városi legendának, hogy vannak autók, illetve rendszámok, melyek egyenlőbbek az egyenlőbbeknél, s ezért sosem „állítják” vagy bírságolják meg őket. Ám mi nem vagyunk fenn ezen a listán! Úgyhogy az üresen is 2,5 tonnás dög – M Sport - kék színű fékbetétei erőteljesen ráfognak a hatalmas tárcsákra, az X7-es határozottan lassul, mi pedig felsóhajtunk, maradt a vezetői engedély. EcoPro mód élesítve, masszázs funkció bekapcsolva, épp, hogy el nem szunnyadunk a Harman Kardon hifiből éneklő Vasco Rossi utánozhatatlanul olaszos orgánumán. Nem is lenne rossz, beülni a középső sor „kapitány foteljeibe”, besötétíteni a napfényvédő rolóval az oldalablakokat, nézni a Sky Lounge panoráma üvegtető „kék csillagait”, hallgatni a motor finom duruzsolását, s hagyni, hogy a sofőr meg se álljon egészen Monte Carlóig. Aztán irány a kaszinó, a yacht... Igen, a BMW X7-es a második üléssorban is hihetetlenül kényelmes, az ugyancsak elektromosan mozgatható két különálló ülés rászolgál a „fotel” elnevezésre, egyedül az a funkció hiányzott belőlük, hogy forgathatóak legyenek. Akkor kész nappali lenne a kabin. De így is úgy érezhetjük magunkat bennük, „kamionnyi magasságokba” törve, hogy az élet császárai vagyunk. Arra azért kíváncsi volnék, hogy ilyenkor, normál tempóval poroszkálva a 2993 cm3-es dízelmotor 400 lóerejéből mennyi dolgozik pontosan, a 760 Nm-nyi csúcsnyomaték hány százaléka van kihasználva... Gyanítom kevés, felettébb kevés. A négy turbóval felerősítetett erőmű iszonyatos tartalékokkal rendelkezik, úgy mozgatja a böhöm karosszériát, mint orkánszél a papírsárkányt. A városban megengedett legnagyobb tempó körülbelül olyan, mintha állnánk, de ahogy már korábban említettem, mindegy, hogy milyen gyorsan megyünk, a bajor csúcsmodell nyugalma rendíthetetlen. Mikor megiramodunk, a kedvezőbb légellenállás érdekében a légrúgós futómű lejjebb engedi a kasztnit, a maximális tapadásról összkerék-hajtás és M Sport differenciálmű gondoskodik. Ember legyen a talpán, aki az X7-esbe bele tud kötni!
bmwx7m50d06aMindjárt sorolom! :) Előtte viszont még térjünk vissza a légrúgós futóműre, mert a BMW X7-essel olyat tettünk, amit csak félve és csupa kisbetűvel merek bevallani: terepre vittük... (a képek persze úgyis elárultak volna). A kollégámnak van egy fixa ideája, hogy SUV, meg xDrive és hasonlók, és milyen tehetséges dakaros lenne, naná, hogy elhagytuk az aszfaltot. Ja, de ha megkarcolom a 22 colos M könnyűfém keréktárcsák egyikét, netán a karbonfekete metál fényezést, akkor hónapokig ingyen dolgozom. Nem vicc, az előbbi csekély 506.600, utóbbi 371.500 forint. Miközben megemeltük a futóművet, próbáltam felidézni a Halálos iramban elhangzott autós imákat, de azok mind asztali áldások, úgyhogy a tenyerembe temettem arcom, hogy ne is lássam, miként jönnek sorra a kövek, a sziklák és egy birkanyáj. Valahogy túléltük maradandó károsodás nélkül, elkészültek a fényképek is, de soha többet. Különben simán boldogul terepen, de az ember mégse játsszon 39.653.300 forinttal, kivétel, ha azt makaón vagy ruletten nyerte.
bmwx7m50d41És akkor következzenek a hibák, melyek persze lehet, hogy csupán számomra azok! Gyönyörű és tágas a BMW X7-es belseje, még a leghátsó - ötödik és hatodik - ülések is komfortosak, az itt ülőknek is jut kartámasz és külön üvegtető, a felszereltség pedig pazar, viszont a műszerfal, a középkonzol és a kardánalagút pont olyan, mint a többi BMW-ben. Igaz, a legfinomabb anyagokból lehet összeválogatni, lásd az észrevétlenül dolgozó Steptronic Sport sebességváltó Swarovski választókarja; és a szín- és illatvilág egyaránt nagyon ízléses. Emellett minden opció meglehetősen borsós áron választható, az ajtók motoros behúzása (Soft-Close zárás) 287.100 forint, a fantasztikus Sky Lounge panorámatető 287.100 forint, a mechanikus napfényvédő-roló az oldalsó ablakokra 260.100 forint, az aktív (első) ülésszellőztetés újabb 287.100 forint, a masszázsfunkció 371.5000 forint, a kibővített fűtés csomag 586.800 forint, az innovációs csomag 1.008.700 forint, s így tovább. Feltétlen említést érdemel még, hogy a lézervilágítás zseniális, a kabin hőmérséklete percek alatt eléri a kellemes szintet, s egyáltalán kevés olyan dolog van, amit ne lehetne a propelleres csúcsmodellhez rendelni. (Nem mellesleg az alapfelszereltség is bőséges, többek között széria a BMW Display Kulcs, a komfortbejutás, az M Sport fék, kipufogórendszer és differenciálmű, a Head-up Display, a Harman/Kardon hidi, a távfény-asszisztens, a gesztusvezérlés, az M aerodinamikai csomag...)
bmwx7m50d16Végül, de nem utolsósorban nem vagyok maradéktalanul elégedett az X7-es dizájnjával. Szemből, oldalról és srégen ízig-vérig hamisítatlan BMW, még a hatalmas hűtőmaszkját is elfogadom, megértem. Nagy autó, nagy vesék, ez kell a népnek, különösen Ázsiában, Kínában. Ugyanakkor a tervezőknek – oldalnézetből - nem sikerült teljes mértékben elrejteni a doboz formát, amit a háromsoros kialakítás és a hihetetlenül hosszú hátsó ajtó eredményez. Érthető, kell a hely a fejeknek, a lábaknak, a vállaknak és a csomagoknak: a tengelytáv 3110 milliméter, a raktér kapacitása minimum 326 liter. Ezért muszáj tudomásul venni, hogy bizonyos szögekből kicsit farnehéznek látszik a karosszériája.
bmwx7m50d21Tudom, kötekedem! Ha már 33.164.000 forintom nincs, legalább véleményem lehessen. Egyébként is kétségtelen, hogy a bajor mérnökök ezúttal (is) nagyot alkottak: mind az összkép, mind a részletek zseniálisak. Sőt, a rendkívüli orgánum miatt még azt is elnézném neki, hogy fogyaszt rendesen, a 86 literes tankkal úgyis sokáig tart az élvezet.

Pin It