KIA XCeed 1.4 T-GDI Launch Edition - Önálló egyéniség

by Mészáros Gergely

Az Xceed semmiképp sem a legizgalmasabb KIA, de feltétlenül benne van a TOP3-ban. Ráadásul crossover, vagyis eleve nyerő pozícióból startol... 1.4-es T-GDI motorral és a készlet erejéig kapható Launch Edition felszereltséggel teszteltük.

Hogy a rakétáról elnevezett négyajtós túrakupé vagy a kompakt méretű életmód kombi viheti-e haza a legszebb KIA szériamodell címét, azt mindenki döntse el maga. Viszont szorosan ott lohol a Stinger és a ProCeed „nyakában az XCeed nevet viselő kompakt crossover, mely annyival szerencsésebb helyzetben van – hozzájuk képest -, hogy egy felettébb népszerű kategóriában verseng a vásárlók kegyeiért. Mert pillanatnyilag még ezek a legkelendőbb személyautók. Egy kombi – legyen az hagyományosan praktikus vagy angolosan Shooting Brake - gyakorlatilag labdába sem rúghat ellenük – legalábbis az eladási darabszámok tekintetében. Ebben nincs semmi meglepő, ezt eddig is tudtuk.
Ami sokkal érdekesebb ennél, hogy a fentiekben két olyan modellről beszéltünk, melyeknek a Ceed adja az alapját. Azaz egy teljesen „szürke”, hétköznapi kompakt autóról, tulajdonképpen a dél-koreai Golfról, ami csak azért nem pontos definíció, mert a Ceed Európában készül, helyi recept alapján, kifejezetten nekünk. Az eredmény pedig szemmel látható. Sőt, aligha kétséges, hogy mindenki – vásárló és gyártók egyaránt - bevállalná „őket” saját kocsinak, rávilágítva arra, hogy pár év alatt milyen messzire jutott az ázsiai óriás.
Az is biztos, hogy a KIA formatervezőinek nem lehet oka a panaszra. Illetve biztos, ők is tudnának nyafogni, hogy nyáron csak izzadni lehet Californiában (Irvine), hogy egy perc nyugtuk sincs a repülőktől Frankfurtban, de hogy a fantáziájuk nincs gúzsba kötve, s a képzeletük szabadon szárnyalhat, mint a madár, az tuti. Többek között a Ceed formáját is úgy megbolondították, hogy a hagyományos ötajtós és a crossover kivitel között nem feltűnő a családi kapcsolat: az XCeed önálló karakter, nyomokban azonban Ceedet is tartalmazhat.
kiaxceed14tgdilaunchedition04Nem egyszerűen megnövelték a karosszéria hasmagasságát – kerékmérettől függően 172 (16 colos) vagy 184 (18 colos) milliméterre -, meg ragasztottak néhány fekete védőelemet a lökhárítóra és a küszöbökre, hanem alapvető design- és stíluselemeket módosítottak. Többek között megosztották a „tigrisorr” hűtőmaszkot, átrajzolták az első-hátsó LED-es fényszórókat és lökhárítókat, s még az övvonalat is megvadították a C-oszlopnál felfelé törő oldalsó ablakkerettel. Mindezek hatására az XCeed kellően merész és dinamikus egyéniséggel bír, melyről lerí, hogy nem ijed meg az első kalandtól.
Utóbbi gondolat akár egy pr-kiadványba is beleférne, de mi magunk csodálkoztunk a legjobban, hogy az XCeed mily könnyedén vette az akadályokat, mikor a fotózás kedvéért elhagytuk az aszfaltot. kiaxceed14tgdilaunchedition24Nyilván nem olyan terepre vittük, ahol egy Wrangler vagy Jimny is kínlódott, netán elakadt volna, megelégedtünk egy kitaposott földúttal. Hiszen összkerék-hajtás vagy egyéb 4x4-es spéci cucc sincs az XCeedben. Ugyanakkor, ahol a járt utat járatlanra cseréltük, a padka felért egy járdaszegéllyel, s szinte meg sem éreztük. Óvatosan mentünk, mert ismertük a helyet, és más autó rosszabbul viselte...
kiaxceed14tgdilaunchedition01Ahogy a dunántúli alsóbbrendű utakat is, a KIA XCeed futóműve, rúgózása pozitív meglepetést okozott számunkra. Különösen annak fényében, hogy számtalan, sportfutóművel és hatalmas felnivel szerelt tesztautó elvérzett már Magyarországon ebből a szempontból, az XCeed nem, pedig a Launch Edition sem spórolt a mérettel (18-as felniken, illetve gumikon futott). A magabiztos útfogása, jó kanyarvételi tulajdonságai mellett sem okozott rázós pillanatokat a crossover, úgy, hogy elsősorban sokadrangú országutakon hajtottuk, s a sztrádákat messze elkerültük. A hatsebességes manuális váltója ellenben nem volt ennyire kellemes élmény, noha könnyen, erőltetés nélkül kapcsolhatók a fokozatok, minden váltást egy jellegzetes hang kísért. Amíg egyedül voltam, s picit hangosabban hallgattam – a kollégám szerint az egész környékkel együtt – a hathangszórós rádióból, illetve a hozzá kapcsolt telefonomról szóló zenét, addig nem volt baj. Aztán beültek mellém, lehalkították Plastic Bertrandot, hogy majd jót beszélgetünk (szerintem pedig egyszerűen csak utálják), s máris észleltem a kapcsolásokkal kéz a kézben járó hangot. Nem zajt, azt túlzás lenne állítani. Az XCeed utastere egyébként csendes, amihez a kulturált T-GDI benzinmotor ugyancsak hozzájárult. A 1353 cm3-es négyhengeres egység a turbójának hála, már egészen alacsony fordulaton terhelhető, 242 Nm-es maximális nyomatékát 1500-as fordulattól mozgósítja. Ami azt jelentette, hogy hamar végigzongorázhattuk a fokozatokat, és ilyenkor meglehetősen csendben tette a motor a dolgát, mégsem csigalassúsággal. Miután azonban az analóg fordulatszámmérő mutatója elhagyta a 3000-es értéket, új életre kelt az erőforrás. Ahogy nőtt az ereje, úgy mozgatta egyre dinamikusabban és hangosabban az XCeedet, s bár a 140 lóerős maximális teljesítményét kereken 6000-es fordulatszámnál adja le, mi talán egyszer sem pörgettük el odáig. Részben ennek is köszönhető a teszt során elért kedvező, 6,2 literes átlagfogyasztás, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az XCeed szinte nullkilométeres volt. Biztosan érik majd még. (Ha valakit netán érdekelnének a hivatalos gyári adatok: gyorsulás 0-ról 100 km/h-ra 9,4 másodperc, végsebesség 200 km/h, míg károsanyag-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékek a http://kia.com/hu/uzemanyag-gazdasagossag linken elérhető.)
kiaxceed14tgdilaunchedition47Leginkább az crossover belsején, utasterén érhető tetten a Ceeddel való rokonság: nemcsak a tengelytáv nagysága (2650 milliméter), de a belső kialakítás is megegyezik vele, aki ült az egyikben, a másikban is otthon érzi magát. Így a helykínálat – a kategóriában megszokott módon - négy, átlagos magasságú embernek bőséges, a csomagtartó kapacitása viszont meghaladja a „donorét”: a dupla fenekű poggyásztérbe minimum 426 liternyi sör, cola vagy bármi belefér. Inkább sör. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a belső dizájn (és a felszereltség) nagyban függ a pénztárcánktól is, a Launch Edition kivitelű tesztautóból hiányzott a (digitális) 12,3 colos Supervision műszeregység, s a középkonzol tetejére is csupán 8 colos kijelző jutott. S hiába ugyanakkora az egység kerülete, a 10,25 colos színes monitor feltétlenül látványosabb. Természetesen a tesztautóval is együtt lehetett élni, felsorolni sem lehetne a rengeteg szériafelszereltséget, a készlet erejéig elérhető XCeed Launch sokat kínált. Néhány alapáron járó tétel: sávtartó asszisztens (LKA), első ködfényszóró, fűthető első ülések – deréktámasszal – és kormány, automata kétzónás klíma, bőr volán és sebességváltó-gomb, színezett üveg, 7 év vagy 150.000 kilométer gyári garancia. A teljes lista a KIA hivatalos honlapján elérhető.
kiaxceed14tgdilaunchedition09A KIA XCeed a kisebb, háromhengeres 1.0 T-GDI erőforrással és Steel felszereltséggel már 5.999.000 forinttól megvásárolható (most akciósan). A 140 lóerős 1.4 T-GDI erőművel szerelt, Launch Edition tesztautóért 7.049.000 forintot kell otthagyni a kereskedésekben, plusz a 140.000 forintos metálfény. Dízel változat 7.199.000 forinttól elérhető, Bronze kivitel esetén. Persze, egy csomó extra rendelhető mindhez, például hétfokozatú dupla kuplungos automata, panoráma napfénytető, ADA vezetéstámogató csomag, JBL hangrendszer. Ám az „alap” is nagyon rendben van, az önálló egyéniségű XCeed első osztályú kvalitásokkal bír.

Pin It