Volkswagen T-Roc 1.6 TDI IQ.Drive - Látszólag tökéletes

by Mészáros Gergely

Ugyan az ID.3 és a nyolcadik generációs Golf premierje egy kissé elhalványítja a T-Roc csillogását, csüggedésre semmi ok, a Volkswagen kompakt szabadidő-autója még mindig nyerő választás. Ebben a látszólag tökéletes kombinációban különösen.

Mondjuk, nehezen tudom elképzelni, hogy ez a kurkumasárga-metál fényezés ne tűnjön ki bárhol és bármikor a tömegből. Ráadásul a lökhárítóján ott a markáns nappali menetfény, melyet némelyik korábbi T-Roc tesztautóról hiányoltam. Mert nekem számít! Mesélik, hogy van olyan – a facebookos csávónál, valami Zuckerbergnél is okosabb - vásárló, akit nem érdekel sem az autó színe, sem a felszereltsége, csak az ára. Mármint, hogy a lehető legdrágább legyen! De én nem vagyok ennyire kifinomult, így nekem fontosak az ilyen és ehhez hasonló apróságok, ez van! Mindenesetre a 17 colos Dublin könnyűfém felniken guruló Volkswagen T-Roc tesztautó ebben a kombinációban tökéletesnek látszik.
Mivel korábban millió egy vagy inkább millió két T-Rocot próbáltunk már, a belsejéről sem tudunk sok újdonságot írni. Hogy mégse fulladjon totális unalomba ez a teszt, azért az IQ.Drive felszereltség felel. Például az új acélkék-fekete, Cushion fantázianevű üléskárpitjával, mely némi egyéniséget csempész a wolfsburgi szabadidő-autók egyre bővülő világába. Ráadásul a műszerpult és az ajtók dekorelemei is jól harmonizálnak vele, úgyhogy kivételesen megbocsátható a szürkeségük. A helykínálat és a dizájn természetesen ugyanolyan, mint a többi T-Rocban: miközben a 2590 milliméteres tengelytáv elegendő teret biztosít egy négytagú család számára, a magasabb építésmód (16,1 centiméteres hasmagasság) könnyebb beszállást és jobb láthatóságot garantál, ráadásul a T-Roc ezáltal földúton vagy könnyebb terepen sem esik kétségbe. Noha az 1.6-os dízelmotorhoz összkerék-hajtás nem jár. A csomagtartója alapra 445 literes, kapacitása a hátsó ülések lehajtásával 1290 literre bővíthető. Ezek a száraz, számszerű tények, mint ahogy ahhoz sem férhet kétség, hogy a digitális műszerfal és az érintőképernyővel vezérelhető infotainment rendszer minden igényt kielégít. Különben számos funkció a multifunkciós volánról is elérhető, az IQ.Drive felszereltség minden tétele azt a célt szolgálja, hogy az utazásunk a lehető legkellemesebb legyen. Így például komfort első ülésekben foglalhatunk helyet, a telefonunkat tükrözhetjük a középső kijelzőre, s számtalan rekesz, zseb és pohártartó várja a cuccainkat. Ez amúgy minden T-Rocban alap. A biztonsági arzenál hibátlan, a fejlett vezetéstámogató asszisztensek különösen megkönnyítik a német SUV mindennapi használatát. A „Lane Assist” sávtartó rendszer 65 km/h-s tempó felett felismeri, ha nem szándékosan hagyjuk el a sávunkat (értsd: nem indexszelünk), és visszakorrigál a kormánnyal. A holttér-figyelő ma már nem „nagy cucc”, a „Light Assist” automata távolsági fényszabályozást viszont minden kocsiban kötelezővé tenném. Hihetetlenül leegyszerűsíti az éjszakai vezetést. Hasonlóan ügyes a hátsó keresztirányú forgalomasszisztens, mely tolatáskor figyelmeztet az oldalról közeledő járművekre. Van még fáradtság-érzékelő, automata parkolósegéd, távolság- és sebességtartó (ACC) automatika, s így tovább.
volkswagentroc16tdi2019nMindez azt eredményezi, hogy ha nem zavar valakit az, hogy szabályosan kell közlekedni, akkor a T-Roc IQ.Drive rengeteg terhet levesz a (sofőr) válláról, s biztonságosan elmegy A-ból B-be. Vezetni, fogni és tekerni a kormányt, olykor fékezni azért még kell. Kár, hogy hazánkban az általános közlekedési morál egyre rosszabb.
volkswagentroc16tdi2019u01Az 1.6 TDI motor egyébként sem a gyorshajtók ideális alternatívája, a 115 lóerő és a 250 Nm ugyan bőségesen elegendő a mindennapok során, de körülbelül ennyi. Illetve nem, mert mint minden más márkatársában, a T-Rocban is baromi takarékos a common-rail dízel, országúton simán eljár öt liter alatt, persze, nem állandóan 150, 180 km/h-val rohanva. Normálisan, a megengedett legmagasabb sebességhatárokat betartva. Különben valahol ott ér véget a száguldás: a kompakt szabadidő-autó végsebessége 187 km/h, s 10,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. Túlzottan nem kell pörgetni, ahhoz, hogy tartsuk a forgalom ritmusát, az 1750-tól 3000-ig tartó fordulatszám-tartományban van elemében, efelett fel is emeli a hangját tiltakozásképpen. Leginkább előzésekkor tűnik fel, hogy a 115 lóerő az csupán 115 lóerő, lendületből jobban is megy neki, mint erőből. A négyhengeres dízelhez társuló hatfokozatú váltó könnyen, finoman kapcsolható, a magas üléspozícióból remekül átlátható a forgalom, ugyanakkor a bekapcsolt sávtartóval kicsit érzéketlen a kormányzást. (Nélküle sokkal több visszajelzést nyújt a volán.) A nagy kerekekkel magabiztosan fordul a T-Roc, és meglepő módon nem túl rázós Magyarországra. Az autó kompakt méretei városban is ideálisak, kemény terepre azonban 4x4-es rendszer nélkül nem vinném. Alighanem azzal is félteném, ha az enyém lenne. Hasznos holmi még az automata kézifék, illetve az „Auto Hold” funkció, mely megakadályozza, hogy állás közben el-, vagy elindulásnál visszaguruljon a T-Roc.
volkswagentroc16tdi2019dzEzzel a végére is értünk. Most viszont bajban vagyok, mert halvány lila gőzöm nincs, hogy mennyibe kerül a tesztautó, az IQ.Drive felszereltség jelenleg nem szerepel a konfigurátorban. Ám amint kapok róla infót, azonnal frissítek, tehát visszatérek, ahogy a T-Roctól sem köszönök el végleg. Felkészül a 2.0 TSI DSG 4Motion kivitel!

Pin It