Kia Stinger GT 3.3 T-GDI 2020 - Ázsiai varázslat

by Buday Dénes

Hamisítatlan formavilágát a 2011-ben bemutatott GT koncepció autótól örökölte a Stinger. 2014-ig azonban még faragtak rajta egy pindurkát, de szerencsére tényleg nem sokat, és nem is nyúltak mellé a tervezők! Bemutatása óta változatlan formában forgalmazzák, s továbbra is sorra nyeri a formatervezési díjakat.

Ha nem tudnánk, hogy kitől kértük és kaptuk a tesztautónkat, azt is gondolhatnánk, ez nem lehet a koreai márka modellje. Pláne egy olyan kategóriában, ahol még sosem járt, s különösen ilyen teljesítménnyel, valami egészen elképesztő az eredmény! Nem hittük volna, hogy ennyire ígéretes lesz!
Már az első pár métereken érezni, hogy feszes, temperamentumos autóban ülünk. Minden körülöttünk van, minden kézre esik, a kormányzás meg nagyon közvetlen, rendkívül pontosan irányítható a Stinger. Még Eco módban használva is érezni, hogy majd’ szétveti az erő, pedig ebben az üzemmódban gázadásra kicsit tétovázik, de még így is átlag feletti tempót diktál. Comfort állásban már robbanásszerűen gyorsul, Sport beállítás esetén meg könnyen elszabadulnak az indulatok! A Stinger a rendelkezésre álló összes felszabaduló energiáját a széles, elöl 225/40, hátul 255/35 gumikon vezeti le, méghozzá sikerrel! A Drive Selection rendszer utolsó, egyben legvadabb lehetősége a Sport+ állás, ahol automatikus kikapcsol a menetstabilizáló. Ez a játék ideje, ilyenkor nincs helye a hátsó üléseken az utasoknak! Ekkor minden a vezető és az autó összhangjáról szól!

Picikét orr-nehéz, pontosan 53,5:46,5 százalék az arány, de ebből semmit nem érezni. Ha kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket, akkor a 30:70 százalékban osztott négykerék-hajtást viszont a tudatunkra adja

Az elektronikus kormányrásegítés és a futómű extra keményre hangolódik, a gázpedál pedig hiperérzékennyé válik. Nincs mese, tolni kell neki! Zárt pályán akár farolva is döngethetünk vele, csak a bátorságunk szabhat határt a mutatványoknak, na, meg tonnás tömege, amely érezhetően rutinos kezeket kíván. Comfort módban aztán újra úriemberré válik a közúti rakétánk. Talán a legjobb használati forma a mindennapokra, így is lép, ha kell, és az Eco álláshoz képest jelentéktelen a fogyasztási többlet.

4830 mm-es hosszával, rövid túlnyúlásaival, kupésan lejtős tetővonallal igazi gran turismo a Stinger. Csomagtér-ajtaja elektromosan működik: 406 literes a tér és egészen 1114 literig bővíthető.

Mindez nem véletlen, a tesztautó hosszan nyújtózó gépházfedele alatt a Stinger-kínálat legerősebb motorja, a 3.3 literes, ikerturbós V6-os benzinmotor dolgozik. Bemutatása óta ugyan 4 lóerőt csökkent a maximális teljesítménye a szabályozások miatt, de így is 366 lóerő áll a rendelkezésünkre – 6000-es fordulatszám mellett. Forgatónyomatéka szintén bődületes: 510 Nm, amely 1300 és 4500/perc között folyamatosan megvan. Természetesen ilyen teljesítményadatokhoz kötelező a négy-kerékhajtás, amely a nagyobb vezetési élmény érdekében 30-70 százalékban osztja el a tengelyek között a nyomatékot. A jó tapadásnak köszönhetően kevesebb, mint öt másodperc alatt pattan fel (álló helyzetből) százas tempóra, amit utasként a hátsó sorban is maradandó élmény. Analóg kilométeróráját figyelve egyenletesen gyorsul egészen 170km/h tempóig, ahonnan picit már lassabban kúszik tovább a mutató - a 270 km/h-ás gyárilag limitált végsebességéig. Rugalmasságát jó mutatja, hogy 80 km/óra sebességről 120-as tempóra három másodperc alatt robban, de a féktávval sem akad gondja: százas tempóról 35 alatt megáll. Fogyasztása tudásának és kedvünknek megfelelően alakul. Kihasználva a teljesítményét, bőven 13 literes étvággyal számolhatunk, és városi körülmények között is benyeli a 10 litert. Hosszú tesztutunk során a hatvan literes üzemanyagtartály 520 kilométer után kérte sürgősen az utánpótlást, ami 11,1 literes átlagfogyasztást jelent.

V6-os turbós benzines dolgozik a hosszú orrában: 510 Nm nyomtékát már alacsony, 1300/perc fordulatról rendelkezésünkre bocsájtja

Hosszú távú utazásokon egy igazi jóbarát, kényelmesen, hangulatosan falja a kilométereket, autópálya tempónál 2000/perc fordulatszámon szépen nyugodtan duruzsol, miközben hihetetlen vehemencia lakozik benne.

A 2,91 méteres tengelytávja kényelmes belső teret engedélyez; a gran turismo érzés itt is érezhető, alacsonyan és szinte nyújtott lábbakkal ülünk benne. A belső részletek igényesek.

Az elektronikus szabályozású, házon belül tervezett nyolcfokozatú automata sebességváltó késlekedés nélküli kapcsolásokkal hívja fel magára a figyelmet, de a vezető a kormányra szerelt váltófülek segítségével, kézzel is kapcsolhat. A Kia büszkén állítja, hogy a Stinger rugózását és vezethetőségét a Nürburgring északi nagy körén, a hírhedt Nordschleifén hangolták be. A munka tökéletesre sikeredet: menetdinamikája összhangban áll az autó feltűnő formatervével. Ráadásul még az itthoni utakon sem rázós a 19 colos kerekeivel az utazás, noha a keresztbordákat nem szereti és ilyenkor a belső burkolatok is panaszkodnak, nyöszörögnek.

Még félig analóg műszerek dolgoznak benne, de nemsokára az új Ceedben bemutatott LCD kijelző is elérhető lesz hozzá, a célnak persze ez is tökéletesen megfelel.

Harmonikus a belső dizájn, az anyagminőséggel sem lehet gondunk, talán csak a 8 colos érintőképernyős központi kijelzőt érezhetjük idegennek, ahogy egymagában ott áll és a kerete sem passzol semmihez. A GT verzió különösen finom tapintású fekete Nappa bőrkárpitozást kap, fejtámláit dombornyomott GT logók díszítik. Vezetőülése kényelmes, négy irányban állítható légkamrás deréktámasszal rendelkezik, valamint fokozott oldaltartást kínáló háttámlával. Alapfelszerelés a fekete nyersbőr tetőkárpit is, valamint a nemesacél küszöbborítás.

Jelentős teljesítménye eltünteti 1870 kilogrammos tömegét. Öt másodperc alatt éri el (álló helyzetből) a százas tempót, onnan 35 méter kell neki, hogy megálljon. A kipufogóktól több hangot vártunk.

Hihetetlen, hogy milyen tökéletes vezetési élménnyel ruházta fel első nagy teljesítményű túraautóját a Kia! Nem csak kiemelkedő teljesítménye, hanem minősége, komfortja, kényelme, egyedi stílusa és természetesen használhatósága is az egekbe emeli. Ennek fényében az árát is szabadjára engedték. Míg az alapváltozat kétliteres benzines erőforrással 12,6 millió forintról indul, addig a csak GT felszereltséggel párosított V6-os motor 17,7 milliós áron kelleti magát. További variációkat nem is kínál ez a verzió. Vagyis a GT minden elérhető extrát tartalmaz, a konfigurátor a külső szín választása után azonnal az összefoglalóra ugrik, ezzel is jelezve, hogy az autó felszereltsége sem hagy kívánni valót maga után.

Pin It