Ssangyong Musso Grand e-XDI Premium - Kényelmes, de kemény melós

by Buday Dénes

A Musso igazi melós járgány, de képességeivel simán rendre utasítja Japán és európai kategóriatársait. És ez nemcsak a munkára érvényes, komfortban is nagyon a toppon van.

A Ssangyong egyetlen haszonjárműve, a megújult Musso megkapta az oldalunkon már korábban tesztelt Rexton arcát, ráadásul a neve egy Grand jelzővel is kiegészült. Ennek oka meglehetősen egyszerű: míg az európai piacokon csak ebben az öt métert meghaladó méretben kapható, addig az ázsiai piacokon egy rövidebb változat is elérhető. A méretkülönbség egyébként nem túl jelentős: a távol keleti változat 31 centiméterrel rövidebb.
A Musso név korábban egy szabadidő-autóhoz tartozott, ennek létezett egy pick-up változata, ami Sports néven futott a 2005-ös évekig. Aztán jött egy névváltás, a nem éppen a szépségéről emlékezetes Actyon Sports 2018-ig riogatta a platós modellek vásárlóközönségét. Most pedig itt a Musso Grand.
Az új Musso feledteti a negatív emlékeket, egy jó kiállású kemény, férfias legényt faragtak a pick-upból. Fekete felnijeivel és a platón elhelyezett, fülke mögötti kiegészítő takaróelemével még hobbijárműként is megállja a helyét. Monumentális látványát nemcsak magas építésének vagy 22 cm-es hasmagaságának, hanem a plató magas oldalfalának is köszönheti: a rakterének mélysége jóval meghaladja kategóriatársaiét, pontosan 57 centiméteres. A plató többi dimenziója is eléggé komoly: 1610 milliméteres hosszúsága miatt a szabvány raklapon túl is befér még némi extra „teher”, s az 1570 mm-es szelessége sem elhanyagolható.
Futóműve „üresen” - kategóriatársaihoz hasonlóan - rázós, terhelés alatt azonnal megváltozik a hozzáállasa a bent ülőkhöz. Foghatnánk ezt az opciós - az alap 17 colos felnik helyett kapott - feketére fényezett 18 colos könnyűfém felnikre is, de nem egyedül „ők” a hibásak. Amúgy aki elsősorban a látványra utazik, az 20 colos garnitúrával is meglepheti magát és a Mussóját. Viszont így alapra nem szívesen lennék a második sor vendége hosszabb távon, még akkor sem, ha a Premium felszereltséghez a széria laprugókkal szerelt merev hátsótengely helyett öt lengőkarral felvértezett merevhidas tekercsrugós futómű tartozik, amitől az elméletben jóval kényelmesebb. Pláne, hogy rossz úton a belső anyagok is hallatják hangjukat. Ugyanakkor ennek az „extrának” további előnyei és hátrányai is vannak.

A Rexton tetszetős arcával indul hóditó útjára a Musso, lámpái Xenon fényszórót és LED-es nappali világitást tartalmaznak

Ami ellene szól még, az a Musso terhelhetősége: a laprugókkal szemben mínusz 240 kilogrammot jelent, vagyis 2980 kilogramm lehet a maximális össztömege. (Az alapváltozaté 3220 kilogramm.) Az előnye viszont a konstrukció súlyából adódik, felszereltségtől függően mintegy száz kilogrammot lehet spórolni vele. Már ezzel a kérdéssel eldőlhet a vásárlás során, hogy kinek mi a fontos: családi kocsi vagy valódi munkásautó. A vontatási képességeket ellenben nem befolyásolja sem a felszereltség, sem a futómű, sem a váltó, minden esetben 750 kg a fékezetlen és 3 tonna a fékezett vontatmány össztömege. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Musso hátsó tengelyén - vetélytársaitól eltérően - tárcsafékek dolgoznak.

A 18 colos fekete alufelnik és a platón elhelyezett hatalmas műanyag keret inkább „jófiús”, hobbi felhasználást sejtet ebben a formában, de igazából olyan „srác”, aki az edzőteremben az összes súlyt felhasználja a fekvenyomáshoz

Mindezen rakomány mozgatásához - a Ssangyong márkánál már jól ismert egyetlen lehetőségként - egy 2.2 literes soros négyhengeres erőforrás áll rendelkezésre, ami meglepően rugalmas és méreteihez képest is kellő magabiztossággal bír. Terepjáráshoz is kellően nyomatékos, ekkor újra hálásak leszünk a rugalmasságának, hiszen az alacsony fordulaton jelentkező 420 Nm csúcsnyomatéka előtt kevés akadály adódik. Mindeközben még kulturáltan is dolgozik.

Teljesen merőleges az utasokra a 9,2 colos osztott képű kijelző, ami erős fényben gondot jelenthet, de amúgy teljes rendben van az utastér, és ez a második sorra is igaz

Alapból hatfokozatú kézi váltó jár a Mussóhoz, de jelen esetben, a tesztautóban egy alapvetően kényelemre hangolt, mégis egészen frappánsan működő, szintén „hatos” Aisin gyártmányú automata kapcsolgat, amelyhez kapcsolható összkerékhajtás párosul - felező funkcióval kiegészítve. Egyedül a kormányzását értékelhetjük a „nem rossz” jelzővel: tényleg nem rossz, de kevés visszajelzést ad és vannak helyzetek, amikor nagyon könnyen, szinte ellenállás nélkül tekerhetjük. Ez valószínűleg parkoláskor előnyt jelent, akkor jó is, de városban lassabb sebességnél egy picivel több ellenerő kellene.

A bélelt raktér 57 cm mély, rögzitőszemek felelnek az áru biztonságos szállításáért, és egy 12 voltos szivargyújtós csatlakozó is helyet kapott

Biztonság terén kemény tempót diktál a Musso, fedélzetén az automata vészfékező és sávelhagyásra figyelmeztető rendszer is megtalálható, valamint a pontosan, precízen működő táblafelismerő, mely a műszerfal közepén - bármely infó megjelenítése közben - egyértelműen, színes ábrával jelzi nekünk az éppen feltűnő táblákat. Emellett tesztautónkat 235.000 forintos Tech csomaggal is ellátták, amely holttér-figyelőt, sávváltás asszisztenst és hátsó keresztforgalom figyelmeztetőt is tartalmaz.

Terepen is kiválóan boldogul, a váltókar mögötti forgókapcsolóval állíthatjuk a hajtás rendszert, választhatunk két- és négykerékhajtás közt, opciósan zárható differenciál is rendelhető

A belső tér modern hangulatú, „jófiúként” az ajtók a küszöb alá érnek, ezért ha sáros, melós bakanccsal betoppanunk az igényes kabinba, legalább a nadrágunk nem lesz piszkos. Ez azért is fontos, mert magasra ülünk, s nincs a hasmagasságot rontó fellépő vagy hasznos kapaszkodó. Ha már bejutottunk, akkor - a haszonjármű besorolás ellenére - rendesen el vagyunk kényeztetve, a már szinte megszokott ülés- és kormányfűtés mellett a komfortos első sor még szellőztethető is, míg a hátsó utasokat ülésfűtéssel kényeztetik. Mindehhez automata klíma is csatlakozik.

A 2,2 literes négyhengeres dízel erőforrását nem neveznénk iszákosnak városban is tíz liter alatt lehet tartani, átlagfogyasztás a tesztút során 9,2 literes átlagot hozott

A helykínálat vállszélességben kiváló, akár három felnőtt is elférne, de a lábtér már nem a legmegfelelőbb számukra. Ha viszont nem nőttünk nagyra, akkor kényelmesen ülhetünk, még a támla dőlésszöge is elfogadható, illetve van légbefúvó és kényelmesen széles kihajtható könyöklő. A vezetési kényelme egészen kiváló, s bár sokan szeretik a személyautók kényelméhez és vezethetőségéhez hasonlítani a pick-up modelleket, de a dicséret ellenére sok megszokást és figyelmet igényel a vele való közlekedés. Itt nem csak a 5,4 méteres hosszáról és a tükrök nélkül is két méteres széleségéről van szó, a városi mocorgás szinte elképzelhetetlen az opciós 360 fokos kamera rendszer nélkül, amely bőven megéri 239.000 forintos felárát.
ssangyonggrandmussoexdipremium 2020hEnnek a 9,2 colos központi kijelzőjén jelenik meg mindaz, ami körülöttünk történik, a kép minősége tökéletes, első pillantásra látjuk, hogy mik helyezkednek el az autó körül. Emellett az Android Auto és az Apple CarPlay rendszereket is ismeri és nagyszerűen kezeli az infotainment rendszer, logikusan felépítve és gyorsan reagál az eseményekre, de magyar nyelven nem tudunk vele kommunikálni. Mivel csomagtartó hiányában csak az utastérben tudunk pakolászni, olyan apróságoktól lesz kellemes a Musso használata, mint a tágas és megvilágított kesztyűtartó vagy a középső könyöklőben megbújó mély rekesz. Az ajtózsebek szintén nagyok. Ügyes még a kormányról vezérelhető műszerfal világítás, amely az analóg műszerek világításának elhalványításával a középső digitális kijelzőt állítja fókuszba. Ha más infóra van szükségünk, mint a sebesség, legyen szó akár a guminyomásról, akár a navigációról, mindenről informál minket, viszont ilyenkor automatikusan „visszaáll” a műszerfal teljes világítása.
ssangyonggrandmussoexdipremium 2020jAz új Musso megérdemli a pozitív elismeréseket, remek alternatíva a munka és a hobbi felhasználás minden területén, Prémium felszereltségével és biztonsági arzenáljával többet is kínál mint egy haszonjárműtől elvárhatnánk. Ennek függvényében 8.800.000 nettó ára ilyen szinten egészen baráti, főleg azoknak, akik tényleg személyautós, valódi komfortos kényelemre vágynak egy profi melós képességeivel ebben a kategóriában.

Pin It