Audi SQ2 - Muscle and fitness

by Buday Dénes

Ahogy megszokhattuk már, minden Audi modell mellé társul egy S kivitel is, ami általában csúcs-értékeket mutat az adott kategóriában. A divatnak megfelelően nincs ez másképp a SUV modellekkel sem, így a legkisebb négykarikás Q szabadidő-autót is megszállta az „S-láz ördöge”. 300 lóerejével most minket is próbára tesz.

Mostanság töretlen a SUV modellek népszerűsége, amihez az is hozzájárul, hogy a prémium gyártók előszeretettel tuningolják egekig a termékeiket. Ez alól az Audi sem kivétel. Miért is lenne, hiszen a Mercedes teljes SUV palettája is megkapta az AMG motorokat, a BMW meg elkezdte az M-es csomagok értékesítését a terep modellekhez.
Egyébként az Audinál sem új ez a téma: a Q5 és a Q7 S verziói már a második generációnál tartanak, az SQ2 azonban friss legény a csapatban. Formavilága ici-picit kilóg az audis jellegből, de azért bőven akad olyan stíluseleme, melynek köszönhetően le sem tagadhatná, honnan származik. Az alapból határozott élek és vonalak jellemezte Q2-nek minden adottsága megvan egy kis bolondozáshoz. A 2 centis ültetés, a méreteihez képest hatalmas, egyedi 19 colos keréktárcsák, a függőleges kettős lamellázattal kialakított, markáns Singleframe-hűtőrácsa, a négy méretes kipufogó és a további fekete betétek azonban jól hangsúlyozzák nem hétköznapi megjelenését.

Hátulról nézve is kimondottan tetszetős a legkisebb, de legsportosabb Q modell, ennyi kipufogótól elvárhatnánk erélyesebb hangot, de azért nem panaszkodhatunk.

Meglepő módon, ha csak az autó külső méreteit nézzük, akkor szemre szinte észrevétlen különbségek vannak csak az S3 Sportback modellhez képest. Az SQ2 még szélesebb is négy centiméterrel, viszont magasság és hossz terén már a Sportback nyer pár milliméterrel. Az SQ2 szabadidő-autó létére egy igazi hot hatch látszatát kelti bennünk.

Az ülések kényelmesek, de korántsem sportos beállításúak, az oldaltámasz kevés és az ülőlap is elég kúrta. A vörös nappa bőrüléshuzat egy belső optikai csomag része.

Sportos karakterét tovább erősíti az az opcióként elérhető külső optikai csomag, amelynek része a duplaküllős dizájnú, 19 colos felniszett - 235/40-es gumikkal -, a kasztni színével megegyező méretes tető spoiler, valamint egy fekete optikai „pack”, amitől sötét színre vált a tükörház, a négytagú kipufogó család és a vaskos C-oszlop, amit a gyár egyszerűen csak oldalpajzsnak hív. Emellett része még az ajtókon látható fekete csík, a „quattro” felirattal, ami szépen kiemeli a vörösre lakozott féknyergeket.

A konfigurátor az SQ2 esetében 12,9 milliós alapárral lep meg minket, majd beillesztünk ezt-azt, ami kedvünkre való és rögtön, mint tesztautónk, 18,7 millió forintos árnál tartunk.

Kell is hozzá az ilyen külső. Az SQ2 300 lóereje nem játék, legnagyobb sebessége 250 km/h, s érzékeny gázreakcióinak is hála, 4,8 másodperc alatt pattan fel álló helyzetből százas tempóra. Ráadásul Quattro összkerékhajtásával már-már ijesztő dinamikával rukkol elő a kanyarokban, ennek működését az elektronikus menetstabilizáló rendszer részeként a kerekenkénti forgatónyomaték-szabályozás funkciója teszi teljessé. Kihasználva a SUV képességeit jól érezni, milyen nagy torziós merevségű karosszériával is van dolgunk.

A háromküllős, alul lapított sportkormány szép látvány, fogása egészen tökéletes, a mögötte elhelyezett váltófülek picik, de annál nagyobb játék űzhető velük.

A Drive Select rendszer komfort üzemmódjában egy kicsit lazítható a gyeplő, egy fokkal „puhább” a gázpedál, gyengül a hangja és a kormány is finomabbra vált. Rendelkezésre áll egy efficiency mód is, amely végképp nyugalmi helyzetbe hozza az SQ2-t, ilyenkor végképp elnémul és Stop/Start rendszere gurulás közben is leállítja az erőforrást. Végül az individual mód az, amivel tudunk bűvészkedni, itt külön-külön állíthatjuk a kipufogó hangot, a kormányzást, a futóművet, valamint magát a négyhengeres erőforrást, mennyire legyen ugrásra készen. Dynamic fokozatban ötszázas fordulattal magasabban duruzsol, mint alapjáraton, s szinte elvárja, hogy pörgessék. Maximális 400 Nm-es forgatónyomatékát 2000-től 5200-ig tartó fordulatszám-tartományban adja le, csúcsteljesítménye 6500 fordulatnál jelentkezik. Ha magunk szeretnénk váltani, akkor rakjuk a hétfokozatú S tronic váltót sport állásba, s a kormány mögötti fülekről „irányítva” egy valóban jól kezelhető élvezeti forrást kapunk. A fordulatszámmérő 6800-nál kezdődő piros mezejét azonban soha nem tudjuk „megérinteni”, ha törik, ha szakad, akkor is felkapcsol a váltó, nem engedi 6600/perc fölé tekerni a fordulatszámmérő mutatóját. A visszakapcsolgatás is ennek a szabályai szerint zajlik, itt viszont, ha ráérzünk a fordulatok és a fokozatok közti összhangra, egyszer-egyszer kisebb durrogtatásnak is fültanúi lehetünk a kipufogók irányából.

4,2 méteres hosszával a kompakt kategóriába tartozik, két centivel ül lejjebb, mint az alap Q2, annak ellenére, hogy 19 colos kerekeken gurul. Ahogy a felni, úgy a piros fékek is csomag részeként rendelhetők hozzá.

A gondosan kidolgozott utastérben is van néhány plusz extra, többek között egy menő optikai csomag. Ennek része a piros steppelt varrással berakott ülések, melyek az elérhető kanyarsebesség függvényében sajnos kevés oldaltámaszt nyújtanak, és azt sem sajnálnánk, ha az ülőfelületük hosszában is állítható lenne. Kihagyhatatlan ajánlat az Audi részéről a Virtual Cockip 12,3 colos műszerfala, mely az S modellektől megszokott módon középen elhelyezhető fordulatszámmérővel is rendelkezik. Használata esetén a két széle lesz szabadon konfigurálható.

Dynamic módban, képességei felmérésének használata közben 12–13 literes fogyasztással számoltunk, amúgy 8–9 literes átlagon is elszaladgál.

Remek szórakozás a SQ2, de kell a vásárlóknak ez a fajta variabilitás? Igen! Kompakt méretű autó kellemes SUV beütéssel. A magasabb vezetési pozíció fontos manapság, amihez egy olyan bivalyerős motor társul, amit tíz éve csak sportautómodellekben tudtunk volna elképzelni. Jól példázza ezt, hogy a ma kapható legerősebb Golf – az R változat -, mindössze egy tized másodperccel gyorsabb nála. Sőt, a GTI Golfok jelenlegi királya, a 290 lóerős TCR változat majd egy másodperccel lassabb az SQ2 modell 4,8-as sprintidejénél. De ha kell, tud normálisan is viselkedni, benzingőzös anyukák nyugodt körülmények közt is vihetik gyermekeiket oviba. Persze a feeling ott van folyamatosan, ha nem is a magmavörös betétes sport ülésekre, a lapított kormányra vagy a vörös optikás légbeömlőkre gondolunk. Hanem a középen elhelyezett fordulatszámmérő látványától az ember egész egyszerűen nem bír magával. Talán lesz még „feljebb” is, ahogy láthatjuk a Q8 esetében: az S verzió mellé szinte azonnal megérkezett az RS, nem kevesebb, mint 600 lóerővel. A Q3-nál S verzió hiányában pedig azonnal a legerősebb változattal kereken 400 lóerővel kezdték a sportos vonalat, a legendás 2,5 literes öthengeres erőforrással.

Pin It