Volkswagen Golf VIII 1.5 TSI First Edition - Das Auto 2020

by Mészáros Gergely

Most mondhatnám, hogy mennyit gondolkodtam a címen, de ki hinne nekem? Adta magát, na! Bár soha ne lenne ennél nehezebb dolgom!

Annál többet agyalok viszont a Volkswagen dizájnerein. Néha sajnálom őket, máskor meg irigykedem rájuk. Könnyű dolguk van vagy pont, hogy nehéz? Ráadásul olyanok ezek a „kérdések”, mint egy rossz álom, időről-időre visszatérnek. Leleplezik az új Golfot, nekem meg máris ezerrel kattog az agyam, vajon mit csinálnak Klaus Bischoffék a munkahelyükön napi nyolc órában. Felskiccelnek két új lámpát, aztán sorozatokat néznek a Netflixen? Esetleg bútorokat terveznek az IKEÁnak? Bevállalnám ennyi pénzért, hogy feladjam az alkotói szabadságom?
Különben az utóbbi időben inkább affelé hajlok, hogy egyáltalán nem lehet könnyű a Golf tervezőinek az „élete”. Hiszen úgy kell megmutatniuk a kreativitásukat, valami újat alkotniuk, hogy közben nem nyúlhatnak a klasszikus értékekhez, nem változtathatnak az alapvető formán, a jól bevált fonalat, vonalat kell folytatniuk. Ha úgy tetszik, meg van kötve a kezük. Nem feltétlenül a vezetés részéről, sokkal inkább a vásárlók, az autó részéről.
Mert a Golf tényleg az, ami a cím: Das Auto. A németek népautója, az állandóság képviselője, immár nyolc generáció óta. Egy – rosszabb - hónap alatt is eladnak belőle körülbelül 10.000 darabot, csak Németországban. Akik pedig megveszik, nem akarnak mást, csak a Golfot, s utálnak mindent, ami nem német és nem Volkswagen. Komolyan! Egyszer, már nem emlékszem, hogy melyik nemzetközi autószalonon, épp egy új Ferrarit csodáltam, mikor a benne ülő szőke, jólfésült fiatalember kiszólt belőle, hogy szép, szép ez a kocsi, de nézzem meg, hogy a Golf hifije mennyivel jobb! Köpni-nyelni nem tudtam. Viszont azóta úgy gondolom, hogy ha valamilyen véletlen vagy csoda folytán francia, japán, "neadjisten" olasz formatervbe csomagolnák a kompakt Volkswagent, akkor égnének a Volkswagen és a szövetségi állam segélyvonalai, azonnali magyarázatot és intézkedést remélve, Klaus csapata pedig másnap szedhetné a sátorfáját.
Úgyhogy kicsit sem véletlen a „klasszikus forma” szlogen az esetében: az új Golf is maradt, ami volt, néhány hatásos és stílusos dizájnelemmel felvértezve, melyeknek hála, azonnal nyolcadikként azonosíthatjuk az ötajtós modellt. A modernebb világító technológiáknak is köszönhető keskenyebb fényszórók jól beleillenek a jelenlegi wolfsburgi irányvonalba, a karosszéria azonban alapvetően a „régi”, még a méretnövekedés, -csökkenés sem számottevő, észrevehető.
volkswagengolf8 15tsifirstedition2020pAnnál inkább tetten érhető a generációváltás az utastérben, elsősorban a digitalizáció, a nagy és a központi monitorral egybeforrt virtuális műszerfal miatt. A látványos kijelzők szinte körbeölelik a vezetőt, ugyanakkor tényleg egyszerűen kezelhetők, pedig gombok szinte nincsenek. Illetve a háromküllős volánon azért akadnak, ahogy a szellőzőnyílások között és fölött is, de utóbbiakat sem kell nyomogatni, elég, ha végighúzzuk rajta az ujjunkat. Amúgy a középen lévő képernyőről vezérelhető szinte minden: a telefon, a navigáció, a hifi, a klíma, az „applikáció-bolt”, itt lehet beállítani a különböző vezetői profilokat és a jármű alapvető paramétereit. A műszerfal megjelenése ugyancsak változtatható, a „hagyományos” kerek műszerek helyére kivetíthető a térkép, s természetesen a legfontosabb menetjellemzők. Ráadásul több funkció is előhívható hangvezérléssel, igaz, még nem magyarul: a „Hello, Volkswagen!” paranccsal aktiválható a rendszer. Utána akár az kabin hőmérsékletét is növelhetjük, úgy, hogy azt mondjuk: „I’m cold!” Baloldalon maradtak a különböző világításfunkciók kapcsolói.
volkswagengolf8 15tsifirstedition2020uA nyolcas Golf helykínálata érdemben nem változott a heteshez képest, tengelytávja 2633 milliméter, ami leginkább a katalógushuszárok miatt érdekes. Méretéből adódóan elvileg már családi autónak is megfelelne, de Németországban valószínűleg a kombit vagy az annál is nagyobb Passatot preferálják, Magyarországon meg drága. Cégautónak ugyanakkor kiváló, s ha a 2+2 fős háztartás is használhatja, az már csak ráadás. Az ötödik hely a kategóriának és a mai divatnak megfelelően inkább csupán szükségmegoldás. Vannak még használható, mély ajtózsebek, széles könyöklők, USB-C csatlakozók, hátul is külön szabályozható a klíma, persze, ha háromzónás. Mint a First Edition kivitelű Golf tesztautónkban. Feltétlen említést érdemel még a hangulatvilágítás, ami lehet kék vagy éppen más színű, meg a 380 literes csomagtartó, melynek a feneke állítható mélységű.
volkswagengolf8 15tsifirstedition2020gyA 130 lóerős másfél literes TSI erőforrás gombnyomásra indul, működéséről leginkább csak a fordulatszámmérő tájékoztat minket. Nemcsak eleinte, a Volkswagen mérnökei majdnem tökéletesen kizárták a nem kívánatos menetzajokat a belső térből, autópálya-tempóig nagyobb autókat megszégyenítően csendes a Golf. A futómű hangolása hasonlóan magas színvonalú, kifejezetten komfortosan és halkan lép át a legtöbb úthibán, miközben a kanyaroktól sem ijed meg. Sőt, stabilan, magabiztosan veszi őket, akár gyorsan egymás után is. Igazi telitalálat. A négyhengeres motor tudása szintén megfelel a mindennapi elvárásoknak, maximum azért választanám a másik, e-TSI – egyébként mild-hibrid – egységet, hogy elmondhassam magamról, hogy mennyire zöld vagyok. Pedig nem is! Mindenesetre a kis erővel kapcsolható hatfokozatú manuális váltóval könnyen kiaknázható az ereje, a turbó hamar felépíti a 200 Nm-es csúcsnyomatékot, így a Golf akár 9,2 másodperc alatt eléri álló helyzetből a 100 km/h-t. De ez ugyanúgy lényegtelen, ahogy a 216 km/h-s végsebesség, a hétköznapok során sokkal fontosabb a kulturált munkavégzése. Nehéz lenne belekötnöm.
volkswagengolf8 15tsifirstedition2020n01Különösen, hogy számos vezetéstámogató rendszer növeli a kényelmet, a Travel Assist például önmaga tartja a sávot, illetve az előre beállított sebességet és az előttünk haladó járműtől a távolságot. Valaki szereti, más utálja, én az előbbiek táborát gyarapítom, fő a biztonság és a komfort. Lehetne még sorolni az extrákat, melyek a First Edition kivitelben vannak, de nem akarom. Böngésszék végig a Volkswagen konfigurátorát, úgyis mindenkinek más az igénye. A Car2X rendszerre sem vesztegetnék sok szót, a Golf kommunikál a többi autóval, nyilván, ha ezek is használják azt. DE emiatt például az opcionális ACC adaptív sebességtartó automatika számos hasznos információval lát el bennünket, vészhelyzet esetén pedig aktívan be is avatkozhat az eseményekbe.
volkswagengolf8 15tsifirstedition2020f02A First Edition kivitel már nem szerepel a Volkswagen-honlapján, a 130 lóerős, Life alapfelszereltségű Golf 7.806.600 forinttól hazavihető. Nem rossz választás, de plusz 20 lóerő mindössze 100.000 forint extrakiadást jelent. További részletek a VW honlapjáról gyűjthetők. Én meg elmélkedem tovább a VW formatervezőin. Ja, ha valaki mindezt már nem bírná elviselni józanul, vagy csak egyszerűen, mert "Piál a Föld", tekerjen a galéria alá, s nézze meg, mit ajánlunk a Golf VIII mellé, helyett...


Chivas Regal 25 Years - Pont, mint a Golf

chivasregal25dMi illik a legjobban a Volkswagen Golf 8. generációjához? Legalábbis szerintünk, a "Das Auto" általános, de mégis egyedi tulajdonságai alapján? Na, vegyük át röviden újra, hogy mit kell tudunk a Golfról? Gyakorlatilag már 46 éve velünk van, s mindig a kategória etalonjának számított. Nem feltétlenül azért, mert a csúcstechnikát képviselte, hanem inkább az állandóságot, a minőséget, az életünk szerves része volt. Van fapados kivitele, de belenyal a luxusba is, csak a pénztárcánk vastagságától függ. Mégis csak akkor kapjuk fel rá a fejünket, mikor generációváltás történt. Ugyanakkor azt üzeni, hogy igen, már elértünk valamit és megérdemeljük, hogy egy kicsit kényeztessük magunkat. (A státuszszimbólum imidzset egy kicsit kikezdte, amikor pár éve már szinte minden területi képviselő legalább Skoda Octaviával kezdett járni.) Csoda hát, hogy a Golf még ma osztálya legnépszerűbb tagja?! Ahogy a Chivas Regal is, az alkoholok között. Ez a klasszikus skót ital jelenleg talán a legkedveltebb whisky a világon. Története az 1800-as évek elején indult, a skóciai Aberdeen-ben. Ugyan már a "nyitány" is jól sikerült, de a nagy dobást Viktória királynő látogatása eredményezte. Mert ezután nem volt megállás, az angol királyi udvar hatalmas tételt rendelt, a cég pedig gyorsan elnyerte az udvari szállítói rangot.
chivasregal25cEkkor már a két Chivas testvér birtokolta a vállalatot, innen ered a neve: Chivas Brothers. A ma is fennálló és közismert Chivas Regal azonban már az alapítók halála után, az 1800-as évek második felében született meg. A sikersztori ugyanakkor folytatódott, ma a legismertebb skót whisky kerek e Földön. Valószínűleg mindenki találkozott vele a boltok, szupermarketek, vagy akár a közértek polcain is. Nem véletlenül, hiszen nagy multinacionális márkaként készítenek alacsonyabb és magasabb árfekvésű termékeket is. (A Chivas Regalról készítünk majd egy részletesebb bemutatót is, így az előállításáróll és a remek marketingjéről ott ejtünk több szót.) A Golf mellé a Chivas Regal 25 Years verzióját ajánljuk. Ahogyan a neve is sugallja, ezt az italt olyan alapwhiskykből állították össze, melyeket 25 évig érleltek. Ahogy a Chivas Regalról általánosságban elmondható, hosszan tartó édeskés és összetetten fűszeres ízekkel cseng le a szánkban. Hozzáértő kostólóként, hűtsük le 20 fokra az italt, s ha szeretnénk, akkor az első kortyok után hűtsük tovább jéggel. (A jég megfelelő használatáról szintén később ejtünk szót.) A Chivas Regal 25 Years - az alapok miatt - természetesen nem olcsó, egy alap 12 éves üvegnél 15-ször drágább is lehet. De megéri, pkóstolják meg. Akinek meghoztuk a szomjúságát, az akár erről a linkről is megrendelheti magának.


Pin It