Audi TT RS - Egészen elképesztő

by Buday Dénes

400 lóerejével nemcsak az érzék-, de a belső szerveinkre is mély benyomást tesz, garantáltan felejthetetlen élményeket okozva. Mindez leginkább a teljesen újonnan fejlesztett öthengeres, alumínium szívének köszönhető, amely kereken 60 lóerővel erősebb az elődjénél.

A hathatós mérnöki munka eredményeként egy olyan turbófeltöltésű erőforrás született, amely – a korábbihoz nemzedékhez képest - változatlan, 2480 köbcentiméter összlökettérfogatából bő 17 százalékkal nagyobb teljesítményt produkál. 400 lóerős! Erősebb, mint valaha! Ráadásul a nem kicsi, 480 Nm-es maximális forgatónyomatéka az 1700 és 5850 percenkénti fordulatszám közötti tartományban mindvégig a rendelkezésünkre áll. Vagyis brutális vonóerő és semmi mással össze nem téveszthető, elképesztő hang jellemzi, amely a közvetlen szomszédos, illetve az egymástól távolabbi hengerek váltakozó gyújtásának köszönhetően egészen különleges ritmusú.
A harmadik generációs TT legerősebbike nem is rejtegeti tudását: álló helyzetből mindössze 3,7 másodperc pattan fel 100 km/h-s tempóra, majd töretlen lendülettel, alig 14 másodperc elteltével már 200 km/h-s sebességgel haladunk. Rugalmassága ugyancsak kemény hatásokat gyakorol a szerveinkre, 80-ról 120-ra négy másodperc alatt gyorsul, míg 140-ig hat másodpercet mértünk. Közben Sport módban drasztikus visszaváltások mellett élvezhetjük a libabőröztető orgánumát. Végsebességét 250 km/h-nál szabályozza le az elektronika, de ez a határ kívánságra 280 km/h-ra emelhető.
Feltétlen említést érdemel, hogy a TFSI erőmű erejét villámgyorsan kapcsoló, hétfokozatú S-tronic sebességváltó továbbítja a quattro állandó összkerékhajtás felé, amelynek lamellás tengelykapcsolója igény szerint osztja el a forgatónyomatékot az első és a hátsó tengely között. Mindez hatékony vonóerőátadási képességekről, de legfőképpen mindenkori élvezetes vezetésről, a kerekenkénti forgatónyomaték-szabályozás pedig még agilisabb és biztosabb irányíthatósági tulajdonságokról gondoskodik. A jó fogású kormányon elhelyezett váltófülek pedig mindig remek játékszernek tekinthetőek. Igaz ugyan, hogy a túl kemény és gyors váltások utcára nem valóak, ám pályán hamar rájövünk az ízére. Felesleges felkapcsolásokkal sem zavar minket, hagyja, hogy mi „dolgozunk“, az RS specifikus fordulatszámmérő pedig folyamatosan tájékoztat minket a helyzetről.

Oldalán aerodinamikus küszöbborítások hangsúlyozzák az erőteljes formavilágot. A RS hosszúsága 4,19, szélessége 1,83, magassága pedig 1,34 méter.

A kormányon elhelyezett drive select menetdinamikai szabályozórendszer segítségével a quattro összkerékhajtás és más főegységek működését is befolyásolhatjuk, így például a kormányzás, az automata váltó, az aggregát és a kipufogó szelepeinek élességét. Négy üzemmód – comfort, auto, dynamic és individual – áll a rendelkezésünkre. Az első kettővel kellő komfortban érezhetjük magunkat, ekkor még akár a fogyasztásra is tudunk figyelni, ami a pályán mért 20,5 literes átlag után akár felére is csökkenhet. Minimumként 10,1 litert sikerült elérni, amit - őszintén megvallva - személyes sérelemként értem meg. Na, nem a „nagysága“, hanem a körülmények miatt. Hogy ez az eredmény megszülessen, jobban megizzasztottak a kilométerek, mint a pályán, amikor arra koncentráltam, hogy tökéletes kör szülessen.

Alacsony fordulaton kimondottan libabőröztető a hangja, de szeret még durrogni, hörögni, fújtatni, és a magas fordulatokat

Alapvetően sportos hangolású futóművének köszönhetően ez nem túl nagy feladat, kiválóak a TT RS irányíthatósági tulajdonságai. Közvetlen kormányzása mindenkor pontos visszajelzésekkel szolgál az útfelületről, igazi szórakozássá avatva a lendületes kanyarvételeket. Meglepő módon a súlyelosztása nem a legtökéletesebb: 61 százalék jut előre az 1515 kilogrammos tömegéből. Az is érdekes, hogy sport módban néha túlkormányzottá válik, egyértelműen játékos ilyenkor a fara, de az ESP könyörtelenül rendet tesz. A 20 colos, polírozott könnyűfém keréktárcsája rotor dizájnt kapott, melyeken szó szerint feszülnek a 255/30 méretű gumik. Elöl belsőszellőzésű, perforált acél, míg hátul monoblock acél féktárcsákat alkalmaztak a tervezők. Nagyon helyesen, amellett, hogy az opciós vörös féknyergek látványosak, kiválóan adagolható a fékerő. Ráadásul nagy tempónál sem fáradt el a fékrendszer, mindvégig harapósak maradt, viszont az ABS beavatkozását szokni kellett.

Hátul is nagyon vad a TT RS, a rögzített hátsó szárny és a két nagyméretű, ovális kipufogóvégcső köztük diffúzor már megjelenésében is hatalmas erőről tesz tanúbizonyságot

Az alacsony profilú gumikról azt gondolhatnánk, hogy minden helyzetben rázós, kényelmetlen menetkomfortot biztosítanak, de a szintén feláras „RS sportfutómű plusz“, a Magnetic Ride adaptív csillapításszabályozással kiegészítve, meglepő kényelemmel szolgált. A lengéscsillapítók karakterisztikája elektronikus úton változtatható, a rendszer a drive select menetdinamikai szabályozórendszer részeként működik.

Hihetetlenül igényes a belső tér a magyar gyártású TT RS-ben, jól érezni, hogy minőségi anyagok vannak a fedélzeten, de okos megoldásokban sincs hiány

Menetdinamikájának megfelelően külső látványosságokból sem szenved hiányt a TT, a mérges tekintet már az alap modellnél is megvan, de az RS - az intelligens szabályzású Matrix-LED lámpáival és a hatalmas méhsejtmintázatú rácsozattal ellátott légbeömlő nyílásaival - mindenképp a legmorcosabb tekintettel büszkélkedhet, amivel jelenleg a piacon találkozhatunk. Mindez persze nem fillérekbe kerül: a Matrix fényszórók 910.000, a vörös féknyergek 140.000, a 20 colos felnik (az alap 19-es helyett ) 722.000 forintért választhatók , míg a 300.000 forintos tangóvörös fényezése mellé az optikai fekete csomagért, amitől minden króm alkatrész feketére változik, még további 400.000 forintot kell perkálnunk. Hátul is nagyon vad a TT RS, a rögzített hátsó szárny és a két nagyméretű, ovális kipufogóvégcső köztük diffúzor már megjelenésében is hatalmas erőről tesz tanúbizonyságot. Nem is beszélve az OLED-technikájú hátsó lámpákról, amelyek fénye rendkívül egyenletes és kontrasztos. Fényük egyébként fokozatmentesen tompítható, s mivel nem vet árnyékot és semmilyen tükörrendszert sem igényel, a háromdimenziós hatású OLED-egységek különösen hatékonyak és látványosak.

Szigorú a tekintete, ettől igazi RS modell, a Matrix-LED fényszórók dinamikus kanyarvilágítással és irányjelzővel dolgoznak, a fekete hűtőmaszk egy opciós csomag része

A beltér közvetlen és minőségi, de a kényelem sem bukott el a kagylóülések oltárán. Utóbbiak kellő határozottsággal tartják a testet, de hosszú távon is kényelmesek. Érdekességük, hogy mivel nagyon mélyre ülünk, segítséget ad egy okos megoldás: a bal oldalon az ülésbe épített kompresszor beszállás elött és után leereszti, majd felfújja az oldaltámaszokat eredeti állapotukra, megkönnyítva a be- és kiszállást. A kezelőelemek rendszere teljes egészében a vezetőre összpontosít, minden fontos információ a digitális virtual cockpit 12,3 colos képátlójú kijelző felületén jelenik meg. Igény szerint háromféle nézet közül választhatunk, köztük egy RS-specifikus képernyővel, amelynek középpontjában a fordulatszámmérő áll és egyebek mellett a gumiabroncsok légnyomásáról, a pillanatnyi forgatónyomatékról és a nehézségi gyorsulással kifejezett, éppen ható erőkről is tájékoztatást ad. Ugyancsak „fura megoldás“, hogy központi kijelző hiányában a tolatókamera képe a műszerfalon jelenik meg, természetesen tűéles képpel. De még a szellőzőrostélyok is extra feladatot kaptak a megszokott funkciókon felül: közepükön apró digitális kijelzők kaptak helyet, innen irányítva a középső hárommal a légkondi funkcióit míg a szélsőkkel az adott oldali ülések fűtését irányíthatjuk.

A 20 colos felnik mellett a Magnetic Ride rendszerrel ellátott sport futóműve adaptív lengéscsillapítókat kapott, úgyhogy meglepően kényelmes tud lenni

Alapáron 23.500.000 forint az RS TT, azonban a számos extrával megspékelt, ütős és látványos megjelenésű tesztautó ára már 29.000.000 forint. Ezért cserébe egy jól összerakott, magyar gyártású autóban élvezhetjük a kilométereket, melynek morcos tekintete mindig tudatja velünk és a környezetünkkkel, hogy mire számíthatunk. A hátsó szárny látványa ráerősít az érzésre, majd a hatalmas ajtó nyitása után, a belsőt teret meglátva megörül az ész....


moetcchandonimperial01Mi mást is kínálhatnánk ehhez az (országútra) túl erős, túl vad és túl gyors Audi TT RS-hez, mint egy szintén „túlzó”, 15 literes Moët et Chandon Brut Imperial-t. Hát, sem a négykarikás sportkupé, sem a finom nedű nem fogja vissza magát, előbbiben „túltengenek” a lóerők, s zsonganak benne a „hormonjaink”, utóbbit meg már hazavinni is alig bírjuk, nemhogy meginni. Méretei komoly logisztikai problémákat okozhatnak ezen túl is, például hol találunk neki elég nagy hűtőt?! És 20 üvegnyi pezsgő elfogyasztásához azért egy komolyabb méretű társaság is szükséges, ha nem akarunk a TT-hez hasonlóan négykézlábra állni. Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a Moët et Chandon Brut Imperial Champagne tartományban, 3 kiváló szőlőfajtából (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier) készül, pár évnyi érlelési folyamattal kiegészítve. Ha valaki nem tudná, a Moët et Chandon a világ egyik leghíresebb pezsgőgyártója, körülbelül 250 éve. Ezt a pezsgőt 6-8 fokra behűtve ajánlják fogyasztásra, illata kicsit citrusos, de virágos jegyek is felismerhetők benne. Az ízében viszont a barack, az alma és a körte jellegzetes zamatai dominálnak. Enyhe savasságának köszönhetően a legjobban halakhoz, a tenger gyümölcseihez vagy világos húsú gyümölcsökhöz is párosíthatjuk, de egy teljes Forma 1-es csapatot is lelocsolhatnánk vele, ha nem sajnálnánk. A 15 literes kiszerelés ugyanis egy kisebb befektetésnyi pénzösszeget kíván: közel 700.000 forintba kerül egy ekkora palack.
moetcchandonimperialMost pedig következzen egy rövid „pezsgő-kisokos”. A finom buborékos ital, a pezsgő egy olyan borszármazék, amelynél a bor második érése már magában a palackban történik meg. A házasított pezsgő-alapborokat úgynevezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, majd a Méthode traditionelle módszerrel történő palackos (0,75 l) erjesztési folyamat természetes hatására szénsavassá válnak. A szénsavas bort régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be. Ám ez a „bor” a kezdetekben selejtnek számított.
moetcchandonAz első pezsgőt 1670 – 1715 között, Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, dom. Pierre Pérignon készítette, úgy, hogy parafa dugóval zárta le a borosüveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Méghozzá azért, mert megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó nem zárja jól a benne lévő habzó bort, ezért lecserélte azt. Ám ez nyilván csak a parafadugó feltalálása után történhetett meg. Erjedésben lévő bort töltöttek üvegbe, ami az erjedés befejeztéig a termelődő szén-dioxiddal együtt a palackban maradt. A tizenöt hónapig tartó finomseprős érlelés után a seprőt úgy távolították el, hogy azt a fejjel lefelé fordított palack nyakából a dugó óvatos megnyitásával kilövették. Ezt nevezik hagyományosan degorzsálásnak (degorgement). Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére a 18. században már sokfelé ismerték, a 19. században pedig már Európa-szerte készítettek pezsgőt.
moetcchandonimperial02Sokak szerint a pezsgő nem más, mint egy túlhájpolt habzó bor, ennek ellenére sok millió hektoliternyi fogy el évente a világban. A hozzáértők szerint a legjobb az úgynevezett magnum kiszerelés, mely 1.5 liternyit jelent. Ebben a méretben az üveg befogadó képessége a duplája az alapnak (0,75 liter), viszont a palackok nyaka, illetve a dugó és a pezsgő közötti levegő mennyisége mindkét esetben azonos. Így a folyadék mennyiségéhez képest csak fele annyi a levegő, ezzel lényegesen lassítva a másodlagos erjedés folyamatát. Ezáltal lényegesen komplexebb ízek alakulhatnak ki a magnum palackban, mint egy hagyományosban. Az űrtartalom további fokozásával már nem jutunk ilyen jelentős előnyhöz, mégis a nagy pezsgőházak rengeteg hatalmas üveges kiszerelést forgalmaznak:

  • Magnum: 1,5 liter (2 palack)
  • Jéroboam: 3 liter (4 palack)
  • Réhoboam: 4,5 liter (6 palack)
  • Mathusalem: 6 liter (8 palack)
  • Salmanazar: 9 liter (12 palack)
  • Balthazar: 12 liter (16 palack)
  • Nabuchodonosor: 15 liter (20 palack)

 Pin It