Mazda CX-30 G150 AWD AT Plus - Pont a kettő közé

by Buday Dénes

Egy igazán impozáns megjelenésű modellel varrt foltot a Mazda a SUV listáján. Az új CX-30 egy rendkívül népszerű kategóriába érkezett, ahol az eladások a csúcson járnak, de úgy érezzük a Mazda egy lépéssel „meglépte” a társait. A frissen tervezett, új generációs karosszéria egyszerűen gyönyörű.

Az unalomig hangoztatott „mozgás lelke” formanyelv a 2010-es bemutatkozása óta egyértelműen pozitív irányba viszi a márkát, ám a tervezőknek ezúttal sikerült még mélyebbé, még kifinomultabbá tenni ezt a filozófiát és már-már egy műalkotás szintjére emelni a CX-30-ast. Külső méretei alig-alig térnek el a 3-asétól, egyedül a kategóriába való belépéséhez szükséges hasmagasság növekedett 25 mm-rel, illetve a tengelytáv lett rövidebb, kereken 70 mm-rel. A számok tükrében, a testvéreivel összehasonlítva úgy néz ki, hogy a „kis öcsi” CX-3-as 4275 mm, míg a „bátyja” CX-5-ös 4550 mm hosszú, vagyis a CX-30-as modell 120 mm-rel nagyobb az öcskösnél és 150 mm-rel kisebb bátyusnál. Pont a kettő közé érkezett!
Lendületes, szépséges formája mindkét közvetlen rokonát lepipálja, még akkor is, ha nem annyira steril, mint az alapokat adó 3-as. A vékonyra húzott LED-es lámpák, a hatalmas hűtőmaszk és az alattuk végig futó krómcsík jellegzetes, szúrós tekintetet kölcsönöz számára. De a szabadidő-autó jelleghez igazodva minden egy kicsit magasabbra van emelve és a lökhárító alja immár fekete, s ez a csík - a kerékjáratokat is beleértve - körbefut a karosszérián, ami jócskán emeli a szabadidő-terepjárós érzést. Hosszú, nyújtott motorházteteje miatt azonban a CX-30 inkább sportos, lendületes karakterrel rendelkezik. Ráadásul a Mazdának hátul is van szeme, a szúrós „pillantás” az utánunk közlekedőket sem hagyja nyugodni, a vékonyra húzott hátsó lámpák szigorúan világítanak ránk. Természetesen LED-es fényekkel megáldott technika rejtőzik a lámpatestek mögött, kifejezetten látványos esti fényekkel. A dupla kipufogó alap, bármilyen felszereltséget és erőforrást választunk.

Nem képhiba és nem is Photoshop, egyszerűen ilyen különleges az oldallemezek formatervezése. Ezért ilyen furcsa rajta a fényjáték. A kupészerű forma sportos karaktert tükröz.

És ha már szóba került az erőforrás, akkor duplán okozott örömet a szerkesztőségünkbe járt CX-30, egyrészt még nem volt hozzá szerencsénk, másrészt pedig az az orrában található „szerkezet” újdonság a kínálatban. A Skyaktiv-G erőforrás eddig kizárólag 122 lóerővel és elsőkerék-hajtással szerepelt az árlistán, a nálunk járt modell viszont immár 150 lóerős, s kizárólag AWD rendszerrel elérhető. Teljesítményéhez egy Mild Hybrid rendszer is hozzájárul, mely egy hatfokozatú automatán keresztül juttatja 213 Nm nyomatékát a kerekekhez.

Aki szereti a Mazda3-at, annak idegenként hathat a kocsi alján körbefutó vastag, fekete csík, de ettől lesz SUV a CX-30, na meg a plusz 2,5 cm-es hasmagasságtól. A LED-es hátsó lámpa és a dupla kipufogó minden szinten alap.

A Mild Hybrid, vagyis lágy hibrid rendszer észrevétlenül van jelen, fékezéskor az amúgy semmibe vesző mozgási energiát raktározza el az indítómotorként is működő generátor, egy 24 voltos akkumulátorba. Ez a felhalmozott energia ugyan kevés az autó önálló mozgatásához, de nem is ez a lényege, hanem a kisebb energiaigényes rendszerek táplálása a feladata, valamint hozzátesz a mozgási folyamatokhoz. Az átmenet az elindulás, a gyorsítás és a megállás során is finomnak, természetesnek érződik.

Az árlista szerint ez egy CX-30 G150 AWD AT Plus/SO/ST kivitel, ami 11 034 900 forintért lehet a miénk. Plusz még a Soul Red Crystal metálfény, 209 900 forintért. Így összesen 11 244 800 forintért vihetjük haza.

Így vagyunk a belső tér hangulatával is, nemcsak szemnek szép, de látványos is. Szerintünk valahogy még finomabb a kabinja, mint az alapokat adó hármasé, de ha nem a hasonlítás a szándék, akkor is remek személyre szabott, letisztult képet kapunk. Szerkesztőségünk elsőként ülhetett benne, áhítattal szívtuk be a bőr kellemes illatát, ami már-már prémium szintű minőséggel párosul. Mindenhol minőségi, puha anyagok vannak, a fekete belső hangulatot kontrasztos kék színű kárpitok törik meg. Klassz a középső klímavezérlő panel, amelyet a két tekerőgomb mellett vízszintesen elhelyezett gombsorral is elláttak. A kormány szintén szép darab, tetszetős, igényes vezérlőkkel, míg mögötte egy „vegyes” műszerfal rejtőzik. A három kerek műszer közül csak a középső digitális, tulajdonképpen egy kocka alakú TFT monitor, ami kapott egy króm gyűrűt, a körön kívül és a közepén pedig egyéb adatok jeleníthetők meg, amit a volánról tudunk állítani. A szélső műszerek viszont analóg működésűek, valódi mutatókkal. Talán egyetlen dolog, amin kijavítanánk az utastérben, az nem más, mint a fényes műanyagok, ezeket szó nélkül kiűznénk belőle. Sajnos nem csak használaton kívüli helyeken található, hanem ott is, amit legtöbbször érintünk, mint az ablak és tükrök gombjai körül, az ajtó zár, valamint a váltókar és a környékén. Míg tiszta, addig szép, két nap használat után ellenben már elviselhetetlen. Ettől a kis bánattól eltekintünk a kiemelkedő kidolgozási minőség javára. Az ülések kényelmesek, magasabb vezetőknek, utasoknak talán a hosszabb ülőlap jól jönne, míg a hátul utazók picivel több térdnek járó helyért kiáltanak. Legalább a fejtér rendben van az amúgy két felnőtt részére készült második sorban. A csomagtartó mérete 430 liter, ami nem kiemelkedő érték, de praktikus megoldásokból találunk párat. Az emeletes padlója egy hajtogatható megoldást is kínál, ezzel könnyebben tudjuk szortírozni és biztonságosan elhelyezni a tárgyakat. Emellett bővíthető, a 60:40 arányban lehajtható üléstámlák sík padlót eredményeznek.

Szenzációsan szép a kormány, ez az egyik kedvenc részletünk a CX-30-ban. Nemcsak a formája és a fogása miatt, hanem mert precízen írányítható vele a Mazda, s tökéletes visszajelzést szolgáltat az útról.

A CX-30 vezethetősége sem hagy kívánnivalót maga után, a pontos, a kellő visszajelzéseket nyújtó precíz kormányzása, valamint finoman működő váltója valódi hab a tortán. Négyhengeres szívómotorja rettentő kulturált, csendességét foszlányokban a futómű felől érkező hangok törik meg, majd a sebességet fokozva autópályás tempónál a szélzaj is felerősödik, de még mindig suttogva értekezhetünk az alvó gyermek mellett. Pont ezért idegenként hatott, amikor a gyorsulást próbáltuk, egyszer és nem többször olyan hangok törtek felszínre, amit nem szeretnék többet hallani, így inkább teljes nyugalomra ítéltük, ez az igazi énje. Fogyasztása is így marad szerethető, öt kilométerrel az órájában is kedvezően 7,5 literes átlagot szedtünk össze vele száz kilométeren vegyes használatnál. Kellő bejáratás után lesz ez még kedvezőbb is, bár a gyári értékek nem sokkal térnek el ettől, ott a városi fogyasztást regisztrálták 7,3 literre, míg a kombináltat 6 literre ígérik, de ezek hangsúlyozottan gyári adatok. Amúgy a futóműve is kellemes, az elöl McPherson, hátul több lengőkaros felfüggesztést biztos tartást és jó menetkomfortot biztosít.

Szövet ülések mellé kék bőr konfiguráció jár, ha viszont bőr ülést választunk, akkor be kell érnünk a barna színnel - az amúgy elöl meglepően tágas utastérben.

Biztonság terén is nagy szeletet vág ki a tortából, a CX-30 rendesen el van látva minden fontos vezetéstámogató rendszerrel. Van holttér- és fáradtságfigyelő, adaptív tempomat és egy jól működő táblafelismerő. Belső tükörből csak kis „tévén” keresztül látjuk a világot, a tolatókamera felszereltségfüggő, ám a nehézkesebb hátsó kilátás folytán ez egy értékes extra, nem beszélve arról, ha hátsó keresztirányú forgalomfigyelő rendszerrel is kivan egészítve. Árban nagyfiút játszik a CX-30-as, 8 142 900 forint a kezdő ára, amely a 150 lóerős motorral felvértezve már 9,7 millióra ugrik fel. Ami 10,5-re nő, ha automatával választjuk. Innen már csak egy apró lépés az általunk bemutatott tesztautó ára, ugyanis ha nem kérünk bőr üléseket, akkor 11 millió forintért lehet a miénk. Ehhez jön még az elmaradhatatlan Soul Red Crystal metál szín, 210 ezer forintért.

A csomagtér 430 literes, de egészen 1406 literig növelhető, a bővítést a második sor osztott támláinak döntésével vagy a csomagtárpadló hajtogatásával érhetjük el.

Úgy gondoljuk, a Mazda ismét odatette magát, helykínálatban csak az átlagot hozza, de menetteljesítményével, rokonszenves, egyben dinamikus megjelenésével vagy akár gazdag felszereltségével kategóriatársai előtt jár.


Nikka from the Barrel

nikkafromthebarrel02Egy tradicionális japán márka mellé nem is kínálhatnánk mást, mint az ősi italukat, a szakét. Mi azonban mégsem ezt tesszük, ehelyett egy nagy múltú japán whisky márka legikonikusabb termékét ajánljuk. A Nikka From the Barrel, mely 2007-ben és 2010-ben is elvitte a kategóriájában a fődíjat a World Whisky Awards-on, egy kevert whisky. Olyan gazdag ízvilágú ital, mely csak az olyan igazán jó mesterek pincéiből kerülhet ki, mint Masataka Taketsuru. Már a palackja is egy formatervezési remekmű, s azt üzeni, hogy egy gazdag és erős ízű whiskyt ízlelhetünk meg a kinyitása után. (A palackhoz kiöntő és a whisky fogyasztásához passzoló pohárral együtt is.) A Nikka from the Barrel 51.4%-os, ez már nem kezdő fogyasztóknak ajánlott ital. Pár csepp kiváló minőségű víz segíthet is abban, hogy kihozzuk a tényleges ízeit és illatait egy ilyen erős whiskynek. A közvetlenül a hordóból palackozott whisky a tökéletes egyensúlyt testesíti meg - a japán whisky stílusoknak megfelelően. Aranyszínű; virágos, gyümölcsös, fűszeres illatához, szintén fűszeres, tölgyes, karamellizált gyümölcsök íze párosul. Egészségünkre!

 

Pin It