Renault Mégane R.S. - Francia csók

by Mészáros Gergely

Miután a Stuttgartban kutató brit tudósok szerint a Mercedes-AMG GT C Roadster jobb, mint a szex, francia társaik is hasonló következtetésre jutottak a Renault Megane R.S. esetében. Mi ezúttal sem szeretnénk megerősíteni vagy cáfolni ezt a hírt.

Már a „nevében” is forró. Hot hatch. Vagyis olyan ferdehátú kompakt modell, mely a hétköznapi használhatóságot a sportkocsik teljesítményével ötvözi. De ez így olyan snassz, márpedig nézzék meg ezt Mégane R.S.-t, sok minden ez a Renault, csak hétköznapi és snassz nem. Annyira nem, hogy versenypályán is simán megállja a helyét, mindenféle átalakítás nélkül. S hogy szemből vagy hátulról kívánatosabb-e? Hát, nehéz eldönteni. Ami biztos, hogy a narancssárga „sörénye” telitalálat.
Aki az első spoiler apró, kockás zászlót imitáló lámpatestei vagy a diffúzor közepén kivezetett kipufogóvégek láttán nem akarja azonnal beindítani a Megane R.S.-t, akit a 19 colos Interlagos felnik mögött megbújó Brembo féknyergek nem csábítanak száguldásra, annak nincs helyén a szíve. És felesleges is tovább olvasnia a cikket, autó helyett pedig járjon inkább MÁV-val, lehetőleg személyvonattal. Mert az a minimum, hogy az autó oldalán lévő matrica láttán Bernd Mayländernek képzeljük magunkat, és beírjuk úticélként a Nürburgring-Nordschleifét a navigációba, hogy menjünk egy gyors kört a ringen. A Megane R.S. erről szól. Ezért kérjük el újra és újra a tesztautót.
Pedig csak 280 lóerős, ráadásul a Renault Sport szakijai nem vacakoltak holmi négykerék-hajtással, a Megane R.S. csak elöl hajt. Viszont „ugyanezek” a mesteremberek, de lehet, hogy inkább varázslóknak kellene neveznünk őket, raktak alá egy parádés futóművet négykerék-kormányzással kiegészítve, amit már-már tökéletesnek érzünk. (A 4Control városi tempónál, vagyis egész pontosan 60 km/h-s tempóig ellentétes irányba fordítja a hátsó kerekeket az elsőkkel, így könnyítve meg a kanyarodást. Nagyobb sebességnél viszont megegyező irányba fordulnak, tovább fokozva a stabilitást.) Csak azért nem teljesen tökéletes, mert házon belül is van jobb, 450.000 forintért a Cup csomag – a részlegesen önzáró diffivel - igazi pályaautót farag a Megane-ból. Különben Magyarországra lehet, hogy a „normál kivitelű” tesztautó ideálisabb, mert miközben úgy fordul, mint egy sínautó, egy TGV, még némi kényelmet is nyújt a botrányosan vacak útjainkon. Rejtély, hogy ezt hogyan sikerült elérniük a Renault szakembereinek, a hidraulikus, véghelyzeti ütközővel ellátott lengéscsillapítók sem jelenthetnek magyarázatot mindenre. Talán tényleg varázslók dolgoznának a franciáknál, mondjuk Panoramix leszármazottjai?!
renaultmeganers2019csAz 1.8 literes turbófeltöltéses, benzines erőforrás kapcsán is ilyen érzéseink vannak, sőt, az R.S. Drive gombnak hála, mi is mágusok lehetünk. Ez ugyanis jelentősen befolyásolja a sebességváltó, az ESC menetstabilizátor, a kormányzás és a gázpedál érzékenységét és jellemzőit, így egy-két ujjmozdulattal kezes bárányból vadállattá változtathatjuk a Megane R.S.-t. Comfort és Normal módban nem is érezni különösebben erősnek a gépet, dinamikus-dinamikus, de mindkettő csak leginkább arra jó, hogy ne rázzuk fel a kólát vagy a sört a csomagtartóban, miközben hazafelé tartunk a boltból. Arra meg bővel elég lenne egy Megane Grandtour is. Sport állásban már morgó, támadásra kész kutyaként meg-megvillantja fogínyét, hogy aztán Race állásban veszett vadként rohanjon előre. Ekkor nyernek értelmet a zseniálisan tartó gyári sportülések, a tökéletes fogású volán, s úgy az egész Megane R.S. léte. Hol könnybe lábad az ember szeme egy-egy gyorsulástól, hol a szőrszálaink vágják vigyázzba magukat a kipufogó orgánumától, hol leizzadunk egy-egy kanyarvétel után. Ezt is bevettük, ezt is bírja még az R.S. Tudja és tudja és tudja! Zseniális! Hogy hol a határ?! Azt inkább ne feszegessük! Perso beállítások esetén pedig mi magunk konfigurálhatjuk a részegységeket.
renaultmeganers2019nyA 280 lóerőt és 390 Nm-t mozgósító erőmű amúgy hat másodperces sprintre „jó”, van hozzá rajtkontroll is, ha valakinek az kell, s akár 250 km/h-val is repeszthetünk vele. A rugalmassága milyen? 80-ról 120 Km/h-ra 4,6 szekundum alatt gyorsul, vannak nála erősebbek és gyorsabbak, (főleg lassabbak), de az ilyen komplex autó ritka. S ez még nem a 300 lóerős Trophy verzió, mely ráadásként 50 kilogrammal könnyebb is nála. A harapós Brembo fékrendszer pályázásnál is megállja a helyét, pláne, hogy kanyarokban a sperr diffit imitálva az ívbelső fékeket erőteljesebben használja.
renaultmeganers2019hTökéletes túraautó, hot hatch, nem muszáj versenypályára mennünk vele, hogy élményt nyújtson nekünk, s tulajdonképpen még a munkába menet is ideális. Kompakt méretei miatt városban is jól használható, látványosan izmos, erőtől duzzadó kasztnija sávváltásokkor is előnyös. Persze dugóban jobb lenne a kormány mögül is kapcsolható automata váltó, de a Megane R.S. alapvetően nem erről szól. Ezért mi inkább a pontos hatfokozatú manuális egységre voksolunk, imádjuk a piros díszöltésekkel megbolondított Alcantara és bőrkárpitozást is, mely természetesen a volánra is kiterjed. (Felárért van Recaro ülés is.) Feltétlen említést érdemel még az R.S. Monitor, rengeteg paraméter és telemetriai adat előhívható rajta, ezen kívül a pályán történő eseményeket is rögzíthetjük vele.
renaultmeganers2019mEzek fényében teljesen felesleges olyan dolgokról beszélni, mint a hátsó lábtér és a csomagtartó mérete, van, de kit érdekel. Akit igen, az nézze meg az ötajtós hagyományos vagy Grandtour Megane-t, tuti, nem az R.S. az ő autója. A fogyasztás is ilyen hanyagolható adat... Normál használat esetén keveset fogyaszt, hajtva viszont szomjas. Ki nem?! A lényeg, hogy hihetetlen jó móka a Mégena R.S.: ereje bőven elegendő a sportoláshoz, formája szemet gyönyörködtető, s ha kell, megmutatja ki az úr a háznál. Alapára 11.399.000 forint, de lehet még extrázni, színezni... Hogy egyetértünk-e a brit és francia tudósokkal? No comment...


laféeabsinthe01Ha francia csók, akkor abszint. Az Absinthe La Fee Bohemian (0.7L 70%) egy hagyományos francia ital, mely egy párizsi lepárlóban készült, Grand üröm és más gyógynövények hozzáadásával. Minden lepárlást személyesen a világhírű abszint szakértő, Marie-Claude Delahaye hagy jóvá. Az eredeti, 19. századi recept szerint 68%-os alkoholtartalomra desztillálják; hígítás előtt egy tiszta, mély, lime szín jeleníti meg a vonzóan friss gyógynövények aromáját. Jeges víz hozzáadása után színe füstösen tejessé változik, a szájban kellemesen textúrált és diszkréten fűszeres ízek, köztük az ánizs dominálnak.
laféeabsinthe02Az abszint (franciául absinthe, spanyolul absenta, németül absinth) eredetileg egy 45-74% közötti alkoholtartalmú égetett szesz, melynek készítésekor a fehér ürömfű (Artemisia absinthium) leveleit és virágait, az ánizs (Pimpinella anisum) és a római édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce) termését, valamint egyéb fűszereket használnak fel. Hagyományos színe zöld, ritkábban színtelen, ezért „a zöld tündérnek” (franciául la fée verte) is nevezik. Ízében általában az ánizs a legmeghatározóbb, amit az édeskömény és az ürömfű, majd a többi összetevő aromája követ, különösebb keserű mellékíz nélkül. Időnként tévesen likőrnek nevezik, mivel az abszint hozzáadott cukor nélkül készül, így a párlatok közé sorolandó. Nagy alkoholtartalmát a benne található nagy mennyiségű illóolaj teszi szükségessé, mert ezek hígításkor fehéren kicsapódnak a párlatból.

laféeabsinthe

Fogyasztását gyakran szertartásos hígítás előzi meg, ugyanis ez a kicsapódás – az úgynevezett louche-hatás – látványosabb, ha a jeges vizet csak lassan adagolják hozzá. Az abszintot a 20. század első harmadában egy fiktív szindrómára, az abszintizmusra hivatkozva több országban is betiltották. Az ital állítólagos káros hatásaiért növényi összetevőit, főleg a fehér ürömfűben található tujont tették felelőssé, melyet azonban a korabeli és mai abszint egyaránt csak kis mennyiségben tartalmaz. Meghurcolása ellenére nincs bizonyíték arra nézve, hogy valaha is veszélyesebb lett volna más szeszes italoknál. Az abszint növényi összetevőinek – főleg az abszintizmus félreértelmezése miatt – ma gyakran hallucinogén és más pszichoaktív hatásokat tulajdonítanak, ennek azonban nincs tudományos alapja. Tilalmát mára a legtöbb országban eltörölték, és eredeti változatában is készíthető. A kereskedelemben abszintként árult italok jelentős része – a tilalom előtt és ma is – hamisítvány.

Pin It