BMW X1 xDrive18d M Sport - A szívem fekete

by Buday Dénes

A szívem fekete, énekli az egyik magyar előadónk, de a mi esetünkben ezt nem kell szó szerint venni. Egyszerűen úgy érzem, nem áll jól az X1-nek a feketeség, pláne, hogy annyi, de annyi vidám szín van a palettán. Ugyanakkor nem befolyásolja az elégedettségünket, hiszen a M Sport csomagnak hála, a legkisebb X modell is kifejezetten sportosnak tűnik.

A legsportosabb ruha mellé pedig a leggyengébb dízelt kaptuk, ami még összkerék-hajtással párosítható. Szégyenkezésre így sincs semmi oka a kis BMW-nek, 150 lóerő és 350 Nm állt a rendelkezésünkre, ezáltal kimondottan lendületesen mozgott a kis terepes. És hogy már a legelején ellőjem az értékelés egyik legfontosabb pozitívumát, ami nem más, mint a fogyasztása, a hosszúra sikerült, több napos kirándulást magában foglaló tesztút alatt négy felnőttet és málhájukat cipelve, 6,1 literes átlagot produkált az X1. Egészen pontosan 6,05 litert 100 kilométerenként. Úgy, hogy a forró nyári napok miatt szinte folyamatosan üzemelt a kétzónás klíma és majd 700 kilométert autópályán tett meg, méghozzá nem kímélő üzemmódban. Igazság szerint abszolút nem spórolós tesztre készültünk, mégis az lett belőle. Gyakorlatilag hozta a gyári értéket, a katalógus adatok szerint a kombinált fogyasztása 5,5–6,2 közé esik, vagyis ezek szerint stimmel az adat. Mivel a tankoláskor éppen 380 forinton mérték a gázolaj literenkénti árát, így - nagyvonalúan számolva - 23 Ft/kilométer költséget kaptunk; s 51 literes üzemanyagtankjával mintegy 840 kilométeres hatótávra számolhattunk.
De talán ami még ennél is többet számít, az a tökéletes utazási komfortja. Például nézzük a sofőr helyét! A kék cérnával hímzett, memóriafunkciós, sportos ülésekben az elektromos deréktámasz mellé szintén elektromosan állítható oldaltámaszt is kaptunk, továbbá az ülőlap hossza is a testünkhöz igazítható – igaz, hogy már manuálisan. A kék díszöltések amúgy a műszerfalon és az ajtóburkolatokon is feltűnnek, ezzel picit megbontva a hangsúlyosan komor belső-harmóniát. A sötétbe borult utazást egyébként a hangulatvilágítás is érdekesebbé teszi, ráadásul ezt konfigurálni is tudjuk a világításcsomag részeként. Hat szín közül választhattunk, hozzánk a kék állt a „legközelebb”, talán a varrással megegyező árnyalata miatt. Mindemellett a pakk elemeként ott voltak még a külső ajtókilincsekbe beépített LED-es fényforrások, valamint a vezetőoldali külső tükör házából az autó mellé, az útfelületre vetített X1 logó, amelyek bűbájos fogadtatásban részesítenek minket. Az M Sport felszereltség egy igazán finom fogású, vaskos és szemre is tetszetős multifunkciós kormányt is tartalmazott.

Méreteiben nem változott a tavalyi modellévvel megújult X1, de sokat finomítottak rajta, például nagyobbak a vesék az orrán és szigorúbb tekintetű LED-es adaptív fényszórók világítanak. A ködfényszórók is ezt a technológiát használják.

A műszerfal maga az érzéki csalódás - magas szintre emelve. Első pillantásra ugyanis digitális kijelzőnek tűnik: annyira kontrasztos és szépen megvilágított, hogy simán megvett minket. Csak a motor leállítása után, közelebbről is szemügyre véve vált egyértelművé, hogy hagyományos órákat nézegetünk. Csupán a két nagy analóg műszer között található, kisméretű, 5,7 colos kijelző digitális, mely az indexkar végén található gombbal vezérelhető. Pillanatnyi sebességünkön és fogyasztásunkon túl az átlag adatok, a külső hőmérséklet, a dátum jeleníthető meg rajta, illetve a táblafelismerő rendszer is itt figyelmeztetett minket a sebességhatárok betartására vagy az előzni tilos táblára.

Fáj a szívünk a fényezés okán, a Zafírfekete külszínért 270 ezer forintot kérnek, még jó, hogy az M Sport csomag sokat dob a külsején. A sötét fényezés miatt nem érvényesül a csomaghoz járó fekete tükörborítást és ablakkeretet.

A picit a sofőr felé döntött 10,2 colos központi kijelző szinte lebeg a műszerpult tetején, s nemcsak grafikai megjelenése kiváló, hanem méretéből adódóan több funkció egyidejű megjelenítésére is kiválóan alkalmas. A kijelzőre az iDrive vezérlőtárcsával és a közvetlenül körülötte elhelyezett gombokkal tudtuk előhívni a különböző adatokat, ez még mindig egy jól eltalált és kezelhető berendezés, amelyen a tavalyi modellfrissítés során nem is változtatott a BMW. A módosítás során csak a képernyő lett nagyobb és az operációs rendszer frissült. A hatalmas kijelző alatt megmaradt a BMW-kben megszokott „egytől nyolcig” tartó gombsor és a légkondi gombjai, ezeket szerencsére nem az érintőképernyőről kellett irányítanunk. Egyetlen dolog, amin változtatnánk, az a magasfényű díszítőelem, amelyen nemcsak a por jelenik meg, rögtön a takarítás után azonnal, hanem komoly ujjlenyomat-gyűjteményt is „összeszed”.

Az M Sport kormánymű által direktebb és pontosabb a kormányzás, ami jót tesz a vezethetőségnek, különösen, hogy a csomaghoz tartozó futómű miatt alacsonyabban is ül és a rövidebb rugók mellett feszesebb hangolású lengéscsillapítókkal is rendelkezik.

További pozitívum a fejedelmi hátsó térkínálat, kényelmesen ültünk, lábtérben sem szűkölködött, ámbár az ülések oldaltartása lehetett volna bőkezűbb és talán az ülőlap egy leheletnyivel hosszabb. Cserébe a tetőablak mellett is bőséges a fejtér, s légbefúvó és széles pohártartós könyöklő is jár az utazóknak.

A belső tér tágassága, minősége, de legfőképp használhatósága igazán meggyőző. Az M-es sportkormány szép látvány, ugyanúgy, mint a „majdnem” digitális műszerfal vagy a hatalmas központi kijelző. Utóbbi kezelhetősége már-már pedáns. Az iDrive rendszer vezérlőtárcsával, hanggal és érintéssel is működtethető.

Az indulás után is ért minket meglepetés, no, nem kizárólag az M Sport csomaghoz tartozó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fékek, hanem a feszes futóműve miatt is. Előbbi 33,8 méteres féktávot garantál százról nullára, utóbbi kanyarvadász stílusa örömmel töltheti el a használóját. A csomaghoz tartozó 19 colos, kétszínű, duplaküllős keréktárcsákon feszülő Pirelli P Zero gumik nehezen barátkoztak meg a magyar utakkal, legfőképpen a keresztbordákkal volt bajuk, még Comfort módban is a derekunkban éreztük az apróbb úthibákat. S ezt még tudtuk fokozni az állítható lengéscsillapítókkal, Sport állásban gokart mintájára csillapított... ezt azonban nem hibaként kell értelmezni, hiszen a vásárló tudatosan választotta az M Sport csomagot, és ezzel együtt a feszes hangolást.

Harapós, szerintünk az egyik legjobb fékrendszer működik az X1-ben, legalábbis ebben a kategóriában. 150 lóereje, mely 4000/perc fordulaton áll rendelkezésre, 9,3 mp alatt juttatja százas tempóra a majd másfél tonnás tömegét.

Ez azért is lényeges, mert az X1 xDrive 18d vételára 10,8 millió forint, a hozzá rendelt Sport csomag még kétmillió forintot kóstált. A Sport csomag kívül is dobott rajta, a 19 colos kerék és az alacsonyabb hasmagasság mellé még egy M aerodinamikai csomag is kapcsolódott, ami leginkább a mélyebbre húzott, nagyobb beömlőkkel rendelkező első lökhárítóban és a vaskos dupla kipufogók közt hangsúlyosabb hátsó lökhárítóban merült ki. Ha színesebb karosszériát választottunk volna, látványossá válnának a külső tükrök fekete borításuk.

A csomagtér mérete 505 literes, amelyhez elektromos mozgatású ajtón keresztül jutunk be. A második sor ülései 40:20:40 arányban dönthetők, sőt, akár 13 centiméteres sínen csúsztathatók is. Praktikus az összecsukható csomagtér padló, ha minden részletet kihasználunk, 1550 literig bővíthető a csomagtér.

Érdekes azonban, hogy az M Sport csomaggal felpiszkálták a fékeket és a futóművet is, valamint abszolút sportos a hangulat az utastérben, az opciós listáról 675.000 forintént leemelt Steptronic hét gangos automata mégsem kapott váltófüleket a kormány mögé. Szépen dolgozott, mindent tudott, amit csak elvártunk tőle, és remek párost alkotott a Stop/Start rendszerrel. Szóval, minden tiszteletünk a remekül dolgozó egységé, de illett volna ebbe a közegbe egy pár fülecske. Ahhoz viszont a Steptronic váltót is Sport változatban kellett volna megvásárolnunk, ilyenkor ráadásul már nyolc között gangolhatunk. Ha nem csámcsogunk tovább az árlistán, csak a tényekkel foglalkozunk, el kell ismernünk, nagyon rendben van az X1. Futóművével könnyedén megbarátkozunk, míg kormányzása, váltója és erőforrása egészen kiváló. Minősége, utazási komfortja és fogyasztása lett az X1 csúcspontja.


 Don Papa

donpapasherrycasksA Don Papa egy Fülöp-szigeteken érlelt rum márka, melyet Stephen Caroll, a Rémy Cointreau ügyvezetője alapított, a tulajdonosa pedig a Bleeding Heart Rum Company (Vérző Szívű Rum Társaság). Caroll egy bacolodi utazás során hallott először arról, hogy ezen a területen terem a világ legfinomabb cukrot adó cukornádja. Korábban a Fülöp szigetekről származó rumot a sziget más területein párolták le, viszont Caroll megalapította a Bleeding Heart Rum Company-t az ország cukornád fővárosának tartott Negrosban. A márka a nevét Papa Isioról kapta, ő volt a Forradalom vezetője az 1890-es években a Fülöp szigeteken. A Don Papát 2012-ben Bacolodban mutatták be a nagyközönségnek, majd egy évvel később Manilában folytatódott a terjeszkedés. A márka azóta gyakorlatilag meghódította a világot.
A Don Papa rumot melasz alapon állítják elő, melyhez az alapot egy ősi cukornád fajta szolgáltatja. A melaszt a negrosi cukormalmok őrlik meg és ezt az őrleményt a helyiek csak „fekete aranynak” hívják. Az erjesztett melaszt ezt követően legalább hét évig hordókban érlelik.

Don Papa Sherry Cask Limited Edition

donpapasherrycasks03Ezt a limitált kiadású változatot négy különböző sherry hordóban érlelték, melynek köszönhetően káprázatos az aromája. A Sherry Cask Limited Edition világos borostyán színvilággal kezdi meg életét, ezt az árnyalatát a korábban Bourbon-t tartalmazó amerikai tölgyfa hordóktól kapta. Ezután 4 különféle ex-Sherry hordóban folytatja az ízének a kiteljesedését. Az érlelés végére kialakuló finom, komplex zamatért a Cortado, Fino, Cream és Pedro Ximénez sherry hordók a felelősek. Fogyasztása szobahőmérsékleten ajánlott, hiszen ekkor jönnek elő a legjobban az olyan ízjegyei, mint szilva, a füge, a cseresznye, az aszalt szőlő és az étcsokoládé. Nemcsak önmagában, de prémium mivoltának hála, minőségi koktélok alapanyagának is bátran ajánljuk.

Koktél 1.
45 ml Don Papa Rum
100 ml Friss narancslé
30 ml Ananász lé
10 ml Gránátalma lé

Koktél 2.
45 ml Don Papa Rum
22.5 ml Édes vermut
30 ml Aperol
Egy szál rozmaring
Egy gerezd grapefruit

 

 

Pin It