Volvo XC60 T8 Polestar Engineered - Skandináv agresszió

by Buday Dénes

Második generációját éli a Volvo egyik legnépszerűbb modellje, az XC60. S a 2017-ben megújult verzió most a csúcsra ért: a Polestar közreműködésével a T8-as alapjain megszületett az eddigi legerősebb XC60-as, mely 407 lóerővel büszkélkedhet.

Persze, itt nem valami hagyományos tuningról van szó, vagyis tuningról, de... A Polestar ugyanis immár önálló márkaként, a svéd gyár termékeinek platformjain gyárt elektromos autókat. Azonban hogy a belső égésű motor rajongói se maradjanak hoppon, a Volvo egyes modelljeihez elérhetővé tette a Polestar teljesítménynövelt modelljeit, így például az XC60-as modell esetében is. Míg az alap T8-as 390 lóerős, addig a Polestar már 407 lóerős, vagyis komoly 17 lóerővel tud többet az alapváltozatnál. A többletet pedig nem az erősebb villanymotor adja, hanem a hagyományos „motortuning”: a négyhengeres erőforrás 303 helyett 320 lóerő leadására képes, és ehhez társulnak pluszba a 87 lóerős villanymotorok. Az egyik - a népszerű technikai megoldással - a nyolcgangos Geartronic váltó házában kapott helyet, a másik a hátsó tengelyen dolgozik.
Első pillantásra akár átlagos modellnek is nézhetnénk, amit az opciós listáról leemelt hatalmas kerekekkel szereltek fel. Ám itt icipicivel többről van szó, egyrészt a 21 colos polírozott keréktárcsák alapból járnak hozzá, s az opciós listáról 22-es méretűt is tudunk hozzá rendelni. Most pedig jön az icipicit több: a fekete hűtőmaszk és a tetősín sokkal sportosabbá teszi a Volvo fellépését, ahogy a rozsdamentes acélból készült kipufogócső-végek fekete króm bevonata is jól illik a keréktárcsákhoz és a karosszéria többi lakkfekete dizájneleméhez. Amitől végképp izgalmassá válik az XC60, az a felnik vékony küllői közül előbukkanó, hatalmas, sárga színű, s az Akabono által szállított, elöl hatdugattyús fékek, amelyek messziről világítanak, azonnal odavonzva a tekintetünket.
A fékpedál nyomáspontja már nem ennyire egyértelmű: ha tapossuk, akkor rettentően lassít, finom adagolásnál ugyanakkor megváltozik a nyomáspontja, nyilván az energia-visszanyerés mértékétől függően, amit bizony szokni kell. Mint a motorhangot, ami nem mindig esik jól fülünknek. Főleg amikor nagyobb teljesítményre van szükségünk, vagy ha a négyhengeres erőforrás életre kel, plána hidegen.

A LED-es fényszórók még mindig üdítően hatnak, és hatásosak is, csakúgy, mint a motor teljesítménye és nyomatéka - minden helyzetben; ha kell, hátbavágó stílusban gyorsul az XC60

Pedig minden tiszteletünk a hajtásrendszeré. A hálózatról is tölthető hibrid T8 izgalmas vezetési élményt garantál. A tesztautó kiváltsága a versenyszellem jegyében született, s a Drive Mode rendszerből kiválasztható Polestar-konfiguráció, mely úgy módosítja a motor teljesítményét a középső fordulatszám-tartományban, valamint a sebességváltó működését és a gázpedál érzékenységét, hogy még pontosabb és kiegyensúlyozottabb legyen a vezethetősége. Ilyenkor mindig jár a belső égésű motor, a műszerfalon megjelenik a fordulatszámmérő, az AWD és a Hybrid rendszer pedig minden idegszálával a teljesítményhajszolást szolgálja. Mindössze 5,4 másodperc alatt százas tempóval suhanhatunk.

Óriási kerekek és hatalmas fék; a Volvo bolondok persze az elöl-hátul megjelenő kicsi mattfehér kockát is azonnal szignálként azonosítják, a Polestar márkajeleként

A Pure-mód ennek az ellentétje, ezzel tudjuk kiaknázni a 11,6 kW/h-s akkuban rejlő elektromosságot. A gyári adatok szerint 50 kilométeres a tisztán elektromos hatótáv, mi 41,3 kilométert mértünk vele, melegben, elkerülve az autópályát, max. 110 km/h-s autóúton, nyugodt körülmények közt használva. Ezután észrevétlen bekapcsol a benzinmotor is a hajtásba. Autópályás tempónál 2000/perc fordulat környékén, de ennek pontos megállapítására csak a legvadabb beállítás mellett megjelenő fordulatszámmérőn van lehetőség.

Hidegen és magas fordulaton nem kellemes a négyhengeres hangja, de Hybrid állásban alacsony fordulaton lép be a hajtásba, észre sem vesszük, hacsaknem folyamatosan a műszerfalat szuggeráljuk

Váltani a kormányról is tudunk, illetve a váltókarnak van egy B állása is, amivel a motorfék növelésével tudjuk növelni a visszatáplálást. Ilyenkor fékezés nélkül lassíthatunk, valamint tudatosan növelhetjük az elektromos hatótávot. A menüből kiválasztva zárni is tudjuk a rendszert, vagyis a motor - a szokásos visszatáplálás mellett – tölti az akkumulátort, s az így nyert energiát kedvünk szerint használhatjuk fel. Például ha úgy gondoljuk, hogy csak lopakodva, elektromos energia felhasználásával szeretnénk közlekedni. Talán ezt élveztük a legjobban az erőtől duzzadó viking harcosban, pedig az állórajtos gyorsulása is lehengerlő, és őszintén csap hátba akkor is, ha 80-ról próbálunk kekeckedni vele és próbára tesszük a tudását.

Egyszerűen gyönyörűek a polírozott 21 colos felnik, de rendelhető eggyel nagyobb méretben ugyanez a kivitel; a fékeket az 1929-ben alapított japán Akebono szállítja

Ugyanilyen meglepőek a Volvo kanyartulajdonságai is. Az XC60 kifejezetten határozott felfüggesztéseket kapott, amiben nagy szerepe van a kézzel állítható Öhlins gyártmányú lengéscsillapítóknak. Mikor maximumra állítjuk azokat, szinte megdönthetetlen a kanyarokban a Volvo, érzésre majdnem a „gokart finomságát” nyújtja, de csak majdnem. Valódi kanyarzabáló, csak legyen hozzá elég sima az út. A vaskos, finom fogású kormánya nem igazán közvetlen, de azért kellő visszajelzéssel szolgál.

Kézzel állítható lengéscsillapítók, ami egyértelműen Polestar jellegzetesség, ugyanúgy, mint a toronymerevítő

A Volvo híres az igazán szép belső terek harmonikus színvilágáról, ám a Polestar Engineered T8-ban erről szó sem lehet. Az R-Design alapjait adó belső hangulatban a fekete szín dominál. Hatásos kontrasztot jelentenek a térben a sárga, pontosabban arany színben futó biztonságiövek, de a Metal Mesh névre keresztelt, pici Svéd zászlóval gravírozott alumínium dekorbetét is látványosra sikeredett, és ügyesen megtöri a sötét hegemóniát. A Polestar kagylósított sportüléseket nappa bőr és grafitszürke textil kombinációjával készült egyedi kárpit borítja, amelyet eltérő színű varrások és szegélyek díszítenek. A hátsó sorban is elegendő a hely, bár itt jelentkeznek az akkumulátor elhelyezéséből adódó hátrányok, ám ezek nem jelentősek. Habár kardántengely nincs, annak helyét az akkumulátorcsomag foglalja el, így a középső utas lábteréből csen el értékes teret, miközben a szélső társai akár ülésfűtéssel is számolhatnak. Ellenben így nem csökkent a csomagtartó kapacitása, amit igényesen kárpitoztak és az ülések döntésével alvó helynek is megfelelő sík padlót kapunk.

A karosszéria középvonalában elhelyezett kompakt akkumulátor az utastérből csak picit, a csomagtérből pedig semmi helyet nem vesz el, és az autó kiegyensúlyozott viselkedéséhez is kellemesen hozzájárul

A Volvo XC60 T8 Polestar Engineered látványa mindenképpen elkápráztat minket, remek hajtásrendszere pedig önmagáért beszél, bár a nagy önsúlya hátrányára válik, ha a fogyasztása szóba kerül. A pontosan hárommillió forintos többlet 17 lóerőért és a többi Polestar huncutságokért nem biztos, hogy kihasználásra kerül. De, mint az előbb már említettem, a „látványa” mindenképpen elkápráztat minket.


ronsantiagodecubaRON SANTIAGO DE CUBA

Santiago de Cuba tartomány a könnyű rum „bölcsőjeként” ismert. Az illatok és a különleges színek vidéke, ahol a kubai esszencia keveréke egyedülállóan fejeződik ki a Santiago de Cuba Rum-ban. Ron Santiago de Cuba alapító mesterei könnyed és sima szellemet alkottak. A Bacardi család 1862-ben alapította Santiagóban a rumgyárát. Az alapító fia, Emilio Bacardi, szintén a város polgármestere lett, és 1899-ben létrehozta a Bacardi rummúzeumot a belvárosban. Ron Santiago de Cubát ma ugyanabban a gyárban állítják elő ahol a Barcardi család kezdte a termelést több mint egy évszázaddal ezelőtt.Ma a Ron Santiago de Cuba a rum elkötelezett mestereinek (Maestros Roneros) és a régió híres rumgyáraiban képzett szakmunkások munkája. Etimológiája kihozza a különleges mikroklíma ízeit, hangsúlyozva a gyümölcsillatokat, jellemzően a kreol, az édes és az erőst egyszerre. Hitelessége és minősége miatt egyedülálló illatot és finom sima ízt kínál. A Ron Santiago de Cuba márka Kuba legrégebbi városának gazdag örökségét és kultúráját tükrözi.
ronsantiagodecuba03Ron Santiago de Cuba öt keverékben jelenik meg: Carta Blanca, Añejo, Extra Añejo, 12 éves Anejo és 25 éves Anejo. Az érlelt verziók belépője az Añejo kivitel, melyet már jó szívvel ajánlunk azoknak is akik most kezdik az ismerkedést ezzel a remek itallal. Ez a rum 8 évig van érlelve tölgyfa hordókban, miután a cukornádmelaszt lepárolták. Már a 8 éves érleléssel is egy nagyon komoly illat és ízvilágot sikerült összerakni. Van itt mogyoró, kávé egy kis vanília és fahéj is. A színe gyönyörű borostyán. Ezt az alaprumot még használhatjuk prémium minőségű koktélokhoz, de már önmagában vagy egy kis jéggel fogyasztva is remek ízlelési élményt okoz.

 

Pin It