Volkswagen e-Up 2020 - Nyár, Balaton... e-Up!

by Mészáros Gergely

Először elfelejtettem elmenni érte. Amit még magyarázhatnék azzal, hogy aznap sok dolgom volt, s kiment a fejemből! De aztán történt ennél valami durvább is: vele álmodtam. Egy Volkswagen e-Uppal! Persze, ahogy az már lenni szokott, reggel szinte semmire sem emlékeztem belőle, csak arra, hogy a „ha jó a kedved, tapsolj...” dalt énekeltem közben, méghozzá oroszul! Azt hiszem, hogy sürgősen ki kéne vizsgáltatnom magam!

Oké, oké, befejezem, a többi éjjeli látomásomba inkább bele sem fogok, a múltkor már úgyis megkaptam, hogy inkább a Kretén magazinba írogassak. El is gondolkodtam rajta, úgyhogy lehet, hogy hamarosan indul a „Kretén autó(Svilág)” rovat. De ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, azaz a Volkswagen e-Uphoz, ami finoman szólva sem az az autó, melynek kint lóg a posztere a fiúszobák falán. Én sem fogom kitenni, mert ugye, mit szólnának hozzá a haverok, meg amúgy sem egy Ferrari vagy FIAT 500-as, netán Angelina Jolie. Pedig valójában megérdemelné, méghozzá több okból is: egyrészt jól áll neki a napraforgó, másrészt meg igencsak gondtalan, kellemes napokat töltöttünk együtt. Nyár, Balaton... e-Up!
Szóval, ideáig annyi derült ki leginkább ebből a tesztből, hogy koromnál fogva, illetve sok éves gyerekkori nyelvtanulásomból adódóan máig ügyesen jelentek oroszul: nyiktó nye átszusztvujet (fonetikusan leírva egy részlet a hetes mondókájából), s az FSZB-t is útba tudnám igazítani, hogy merre lakom. Mármint, ha véletlenül nem tudnák. Ennek persze gyakorlatilag semmi haszna nincs egy német elektromos autó tesztje során, szóval, ne már, hogy az iskola az életre nevel!
A kis e-Up viszont tényleg jókor jött, a COVID-19 első hulláma miatt besavanyodva a zárt térbe, falfehér bőrrel, kiéhezve vártuk a kirándulás, a kimozdulás és a szórakozás lehetőségét, s szinte hipnotizált állapotban ittuk a nagy vezírünk bölcs szavait, hogy aztán tömegesen induljunk meg az Adria, netán a Balaton felé. Ízlés és pénztárca válogatja, nekem például veszprémi lakosként az utóbbi jutott, s még csak a szállásért sem kellett külön pengetnem.
volkswageneup 2020iMikor végre felvettem a fehér e-Upot, tele tank, vagyis csurig töltött akku várt rám, a fedélzeti számítógép szerint 365 kilométeres hatótávval. Kicsit meg is döbbentem rajta, rossz kocsiba szálltam talán? De nem, megnéztem az alig 3,6 méter hosszú és 2,4 méter tengelytávolságú Volkswagen műszaki adatait, s immár egy 36,8 kWh-s, 14 modulból álló energiatároló egység rejtőzik a hátsó ülések alatt, ami WLTP szabvány szerint 265 kilométeres hatótávot garantál. A motor teljesítményét és az e-Up végsebességét lebutító, valamint a klímát visszafogó Eco+ üzemmód azonban még erre is rátett egy lapáttal... Nekem meg bőven elég volt a Balaton-felvidék kanyargós útjain az 54 lóerős csúcsteljesítmény és 90 km/h-nál limitált tempó; kikönyökölve élveztem a nyári meleget és szellőt. Naná, hiszen egy hétig nem kell tankolnom vagy konnektorra dugnom a kocsit!
volkswageneup 2020kKülönben az benne a poén, hogy még így lebutítva sem túlságosan lomha az E-Up, ahogy azt egy jobbról előzni próbáló úriember is megtapasztalta. Nem vagyok önkéntes rendőr, ahogy a belső sávot sem használom oktalanul, de azért balra kanyarodó sávot jobbról előzni, na, ne már! A gázpedál lenyomására ilyenkor is 133 Nm „ugrik”, úgyhogy kicsit talán nyúlósabban, de azért meglódul a Volkswagen. Eco programban már 68 lóerő és 167 Nm várt rám, s akár autóútra is rámerészkedhettem a 115 km/h-s végsebességgel. Normál vagyis Standard üzemmódban pedig a villanymotor teljes erejét kiaknázhattam, a 86 lóerő és a 212 Nm igazán fürgévé varázsolta a másfél tonnás apróságot. Különösen az volt impozáns, ahogy alacsony sebességről, például álló helyzetből kilőtt az e-Up, de az azonnal, mindenfajta késlekedés nélkül jelentkező nyomaték mindig képes volt az ülésbe préselni. A 11,9 másodperces gyári gyorsulási adat nem is igazán ad valós képet a wolfsburgi elektromos autó menettulajdonságairól.
volkswageneup 2020sMindemellett a felhőtlen autózáshoz a többállású rekuperációs rendszer is hozzájárult, értékes kilométerekkel meghosszabbítva a hatótávot. Ráadásul ha az egysebességes váltó választókarján a B állást is választottam, még az autó fékeit is kíméltem. Ilyenkor ugyanis annyira nagy a visszatáplálás és a fékerő, hogy csupán a gázpedál lenyomásával és felengedésével is simán elvezethető a gép. A fék mindenesetre simán felejtős. Az egypedálos vezetési móddal felhagyva, a gáz felengedésekor az e-Up szabadon fut.
volkswageneup 2020eAz alacsonyra beépített, mintegy 250 kilogrammos elektromos hajtáslánc kanyarokban is jól jött, bár a 15 colos átmérőjű, virsli szélességű, optimalizált gördülési ellenállású gumikkal sosem lesz sportkocsi az e-Upból. De számít ez?! A lényeg, hogy simán, magabiztosan elvisz A-ból B-be, teljesen elektromosan, nulla károsanyag-kibocsátással. Nálunk még a gyári adatnál is kevesebb energiát fogyasztott, 12,7-12,9 helyett 9,5 KWh/100 kilométerenként. A töltése sem túl bonyolult, CCS csatlakozóval 1 óra alatt 80 százalékosra tankolható, de otthoni, hagyományos konnektorról is megvan kevesebb, mint egy éjszaka alatt. A nagy hatótáv miatt pedig nem muszáj minden nap és este ezzel bajlódni.
volkswageneup 2020oAmi ugyancsak meglepetést okozott, hogy az e-Up négyajtós. Sokan a hátsó kilincsek ellenére sem hitték el ezt a tényt, nem értették, hogy ekkora „alapterületen” miként fért el ennyi nyílászáró. Pedig tényleg elfért, ahogy a hátsó üléseken is két ember, feltéve, hogy elöl nem olyan égimeszelők ültek, akik gereblyével vadásznak a vadkacsákra. Mi kompromisszumkészek voltunk, négyen simán lecsorogtunk a Balcsihoz strandolni. Csak bedobtuk hátra a 251 literes csomagtartóba a törölközőinket és a papucsainkat a kétféle töltőkábel mellé, aztán nyomattuk a kedvenc zenéinket az okostelefonunkról, amit Bluetooth kapcsolattal csatlakoztattunk a Volkswagenhez. Egynek egyébként volt helye a műszerfal középső, univerzális tartóján, alatta a digit klíma (Climatronic), meg az ülésfűtés gombjai kaptak helyet, a Composition phone rádióval kiegészítve.
volkswageneup 2020szVisszatérve a helykínálathoz, az e-Up elöl kifejezetten komfortos, a vezetőülés állítható magasságú, így könnyen megtaláltuk az ideális pozíciót. A praktikumhoz ugyanakkor a középkonzol és az ajtók tárolórekeszei is hozzájárultak, elrejthettük a tárcánkat, elfértek az üdítősüvegeink, míg a sötét kárpitok monotonitását az ajtók kárpitozatlan, fehér felületei, valamint a műszerpult „shark skin”betétei törték meg.
volkswageneup 2020hFeltétlen említést érdemel még az e-Up sávtartó asszisztense, mely szokás szerint érzéketlenné tette a kormányzást, amin az segített csak, ha kikapcsoltuk a „védelmi rendszert”. De ez nem csak a kis Volkswagen sajátossága. A tesztautónkban egyébként téli és belső dizájn csomag is volt, előbbit – benne az első ablakfűtést - szerencsére nem kellett használnunk a nyári kánikulában.
volkswageneup 2020cA végére még maradt egy jó és egy rossz hírem, kezdem a pozitívval. Az e-Upot akár 5.000.000 forint alatt is haza tudnánk vinni: a listaáron 7.500.000 forintos autó a kedvezményeknek hála befér az előbb említett határ alá. Viszont nem maradt belőle egyetlen darab sem, a Magyarországra szánt idei 150 példányt már mind egy szálig elkapkodták, alig 4 nap alatt. Úgyhogy dászvidányijá! Talán majd jövőre!
Ui.: Most kaptam az információt a kedvenc VW-kereskedésünkbők, hogy nem kell csüggednünk, néhány e-Up még "elbújt" az országban, s meg lehet keresni őket. Néhány Balatonfüreden is rejtőzik, igaz, már nem ezen az áron, ami a cikkben szerepel. Ha érdekli Önöket, akkor "telefonra, autóra fel", hajrá!


Dalmore whisky

thedalmoreaged12years02A Dalmore szeszfőzde a skóciai Alnessben található, amely Inverness-től 32 km-re északra található. A Cromarty Firth partján fekszik, kilátással a Fekete-szigetre, a "nagy rétre", ahonnan a nevét kapta. A Dalmore lepárló tulajdonosa és üzemeltetője a Whyte & Mackay, amelynek tulajdonosa a Fülöp-szigeteki székhelyű Emperador Inc. A Dalmore legendája 1263-ra nyúlik vissza, amikor a kintaili Colin, a Mackenzie klán főnöke megmentette III. Sándor skót királyt egy támadó szarvas elől. Jutalomként a hálás király kintaili Colinnak adta Eilean Donan földjeit, a „Luceo Non Uro” mottót, amely jelentése: „Ragyogok, nem égek”, és a 12-hegyes királyi szarvas címert a Mackenzie klánként jogosult használni. A lepárlót 1839-ben Alexander Matheson vállalkozó hozta létre, aki 28 év után úgy döntött, hogy ideje átadni a lepárlót új tulajdonosoknak. Andrew és Charles Mackenzie megjelent, és a Mackenzie klán tagjaiként magukkal hozták az ikonikus, 12 ágú Royal Stag emblémát, a caberfeidh-t, amely a The Dalmore minden üvegét díszítette. A műveletek meglehetősen gördülékenyen folytak a szeszfőzdében 1917-ig, amikor a brit királyi haditengerészet a szeszfőzde melletti torkolatot kezdte használni a mélytengeri aknák előállításának helyszínéül. 1920-ban a lepárló nagy részét egy robbanás és a következtében keletkezett tűz pusztította el. Az ezt követő jogi csata Andrew Mackenzie és a Királyi Haditengerészet között fél évtizedig tartott, még a Lordok Házába is eljutott. A lepárló 1960-ig családi tulajdonban maradt, amikor a Dalmore egyik fő vásárlója, a Whyte & Mackay átvette az irányítást. Jelentős hozzájárulás volt ez a W & M keverékeihez, Dalmore jelenléte Single Malt világában hosszú évekig csak egy 12 éves verzióra korlátozódott. Az utóbbi időkben azonban a kínálat drámai módon kibővült, az alapkínálat 12, 15, 18 és 25 éves, plusz a korhatár nélküli különlegességek, például III. Sándor király, Cigar Malt a 21 éves Constellation és az 1951-es "Sirius". A Dalmore-ban felhasznált vizet az Alness folyóból nyerik, amely az Alness kisvároson halad át, ahol a lepárló található. A folyó vize a közeli Loch Morie-ból folyik, amely az Északi-felföld szívében található. A Dalmore szeszfőzde helye a virágos felvidéki maláta lelőhelye. A Dalmore-i lepárlók lapos felsőrésszel rendelkeznek, és kétféle méretben is vannak. Három 13 000 literes, a negyedik ennek a duplája. A lepárlók egyedi kialakításának köszönhetően különböző végízeket hozhatnak létre. Bár véletlenszerűnek tűnik egy kívülálló számára, szerencsére nagy tapasztalattal rendelkező mesterek irányítják. Mindezeket a desztillátumokat tartályokban tartják. A Dalmore minden terméke két különböző típusú fahordóban érlelődik: amerikai fehér tölgy bourbon hordókban és Gonzalez Byass exkluzív érlelt sherry hordókban. Minden sherry hordó - amelyet saját kezűleg választott ki Richard Paterson lepárló mester - mély réz színt ad a whiskynek, zúzott mandulával, fahéjjal, gyömbérrel és citrusokkal ízesítve. A bourbon hordók a vanília, a fűszer, a méz és a trópusi gyümölcs whisky jegyeket adják. A bonyolultabb karakter létrehozása érdekében a kiválasztott termékeket világhírű pincészetek által használt hordókban készítik el.

Dalmore 12 Years

thedalmoreaged12yearsEz ma a brand alap itala. A neve is elárulja, hogy a lepárlás után ez a nemes ital 12 évig érlelődik a kézzel válogatott új amerikai fehértölgy hordókban, majd spanyol sherrys hordók is hozzájárulnak a komplex ízvilághoz. A borostyán sárga ital magában vagy jégre töltve is fogyasztható. Az ínyencek a narancs és a szilva aromái mellett felfedezhetnek az italban némi csokoládét, kávét és marcipánt is. Lecsengésében már a vanília és citrusos zönge is felfedezhető.

Koktél recept ínyenceknek

ROB ROY

1894-ben kreálta egy bártender a Manhattan-i Waldorf Astoria szállodában, mégpedig a (romantikus-komédia) Rob Roy operett nyitó ünnepségére. A koktél színe a főszereplőt, Rob Royt és a vöröses haját szimbolizálja. A Rob Roy lényegében egy Manhattan, de skót whiskyt használnak a rye whiskey helyett, ez az ikonikus koktél füstös aromájú testvérre.

Hozzávalók:
1 öntet Angostura bitter
5 cl Dalmore whisky
2 cl rosso vermouth

Díszítéshez: citrom twist és maraschino cherry

Elkészítés:
Minden összetevőt tegyünk egy jéggel töltött shakerbe és óvatosan keverjük össze. Egy martinis vagy coupe pohárba szervírozzuk és citrom twisttel és maraschino cherry-vel díszítsük.

 

Pin It