Lexus RX450h L Luxury - Tovább finomítva

by Buday Dénes

Óriási siker a Lexus Európában kapható legnagyobb crossovere, az RX, amelyből 1998 óta már a negyedik generációt fogyasztjuk. Ennek a frissített változata, méghozzá a hat üléses luxus verziója járt nálunk.

A szegmens úttörőjének számító RX az elmúlt években a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos autóiról ismert Lexus legfontosabb, illetve világszinten a legnagyobb darabszámban értékesített modelljévé vált. A mostani apró módosítások tovább erősítik a már-már túlzón dinamikus külső dizájnját, de azért maradt az elegáns stílusa is. A pofiján az átrajzolt fényszóró és az abban rejlő világítástechnika, a BladeScan Type AHS nevű új rendszer tűnik fel elsőre, mely úgy szabályozza a fény eloszlását, hogy a tükörpengék forgását és a LED fényszórók ki- és bekapcsolását is szinkronizálja. Az éjszakai gyalogosfelismerés hatótávja - menetirányban - a korábbi 32 méterről 56 méterre nőtt, ami a gyakorlatban úgy néz ki, mintha digitálisan feldolgozott tűéles monitort néznénk az éjszakában, olyan pontokat is meg tud világítani, amelyek a hagyományos rendszerekkel nehezen láthatók. Például az útpadkát, ezért a vezető jóval hamarabb felismeri a gyalogosokat és a közúti jelzőtáblákat anélkül, hogy ezzel más közlekedőt zavarba hozna.
Áttervezték az első lökhárítót is, az innen induló, a sárvédő keretén keresztülhaladó testes övvonal lendületesen halad felfelé, majd a hátsó lámpák fölött ér végett, ezzel is fokozva a lendületes megjelenését. A karcsú fényszórók közt pedig ott van az eltéveszthetetlen orsó alakú hűtőmaszk, mely továbbra is L-formákból képzett hálómintát tartalmaz, de kerete picivel élesebb rajzolatot kapott.

Az L verzióba kereken öt méter hosszú, dizájnja teljesen rendben van, vitathatatlan Lexus. A frissítés látványra nem sok változást hozott, műszakilag viszont igen: az első fényszórói hihetetlen, tűéles vonalakkal határolt, tiszta fényt adnak.

Az L karosszériája 110 milliméterrel hosszabb a 4890 milliméteres alapverziónál, ami jelen esetben hat, máskor akár hét személyes utasteret is rejthet. Előbbi a második sorban is két teljesen különálló ülést kap, önálló kartámasszal és pohártartóval; kényelem szempontból egészen pazar, olyan, mint egy jobb moziban. Külön klímavezérlés viszont nem jár hozzájuk, azt csak a pilóta állíthatja számukra. Természetesen állíthatóak is a variálhatóság és még nagyobb komfort érdekében, nemcsak a háttámlájuk, hanem a hosszirányú pozíciójuk is változtatható - a korábbi 45 helyett 165 milliméteres „úton”. A harmadik sorban leginkább kamaszok férnek el, de ezt nem is rejtik véka alá, hiszen az ismertető anyagban is felhívják rá a figyelmet. Nekik viszont jó lehet. Pláne, hogy az ülések formázása az elsőkére hajaz, ráadásul középen nagyobb telefonméretű tároló és pohártartó van, valamint itt a kisautókat megszégyenítő klímapanellel önállóan szabályozható a szellőzés összes funkciója.

A műszerfal közepére a mai elvárásoknak megfelelően egy hatalmas, tökéletes grafikájú, érintéssel is vezérelhető kijelző került, mely már Apple CarPlay és AndroidAuto funkciós. Ülései a megtestesült kényelmet és nyugalmat ajándékozzák nekünk.

Ha nincs szükségünk a leghátsó sorra, akkor a csomagtartó oldalában lévő gombok segítségével elektromotorok segítségével pár másodperc alatt a padlóba fekszenek. Ilyenkor sík felületet jön létre, cserébe azonban semmi nem akadályozza meg, hogy a 474 literes raktérben elhelyezett tárgyak előre repüljenek: a középső ülés hiányában átjárható űr keletkezik. Erre csak részben megoldás, hogy még a leghátsó ülések is 95 milliméteres hosszon mozgathatók, így alakítható a poggyász- illetve a lábtér mérete. A csomagokat eltakaró roló a padló alatt kialakított rekeszeben eltűntethető, ha nincs rá szükség, vagyis nem foglal helyet az amúgy szűkös, 176 literes placcból.

A V6-os benzinmotor feltöltő nélküli, így 262 lóerő és 335 Nm nyomaték leadására képes, ehhez társul az első, 167 lóerős, 335 Nm nyomatékú, valamint a hátsó, 68 lóerős, 139 Nm nyomatékú villanymotor. Futóműve remek szerkezet, az aktív lengéscsillapítóknak köszönhetően vaj simán közlekedik az úthibákon, miközben kanyarokban is meglepően stabilan viselkedik. Az ESP az ívbelső kerekek fékezésével könnyíti a tempósabb kanyarodást.

Hogy árban mit is jelent ez a pár milliméteres nyújtás? Lexusról lévén szó, persze, hogy sokat: az L modell két felszereltségi szinten érhető el. Mondjuk erőforrás területén nincs lehetőség választásra, maradt a jól bevált 3,5 literes, Atkinson ciklusú V6-os hibrid e-CVT fokozatmentes osztóművel. Kezdésnek 25.200.000 forintos összeget találunk az árlistán, míg a magasabb Luxury felszereltég 28.900.000 forintos áron kínálja magát. Ez kereken 400 ezer forinttal jelent többet, a rövidebb változatnál.

Az összkerékhajtást a villanymotorok adják, melyek a benzinmotorral karöltve frappánsan mozgatják a szabadidő-autó 2,2 tonnás tömegét. A hajtáslánc rendszerteljesítménye 313 lóerő, mindent bevetve nyolc másodperc alatt éri el az RX a százas tempót, kulturáltsága mindvégig hibátlan. 9 literes átlagfogyasztása is példaértékű.

Az árlista érdekessége, hogy a második sor önálló foteljei nem képeznek plusz költséget, de ha ezt nem igényeljük, akkor hétszemélyesként a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is igénybe vehető rá. Tesztautónk azoknak szól, akik nem tudnak élni a három gyermek által adható kedvezménnyel, de szükségük lehet a hat személy felhőtlen luxust kínáló szállítására.